opony do clio 4

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

opony do clio 4

Postprzez cegla11 » 9 lis 2020, o 16:26

Cześć,

Clio maja dziwny rozmiar opon 195/55/16 czy ktoś wsadziła 205/55/16 ? Będą ok, czy będzie gdzieś ocierać różnica w cenie jest znaczna. 1 szt FalkenEuroAll Season AS210 w szerokości 205/55/16 kosztuje 251 zł, a 195/55/16 319zł przy 4 to już znaczna różnica. :(

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Marcepan » 9 lis 2020, o 19:12

205/55/16 jest szersza i ma wyższy profil niż 195/55/16, kolokwialnie mówiąc ma większy balon, co może powodować ocieranie kół w nadkolach przy maksymalnym skręcie i/lub przy w pełni załadowanym samochodzie. Ponadto będzie oszukiwał prędkościomierz.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 9 lis 2020, o 19:57

raptem 4,8 % czyli zamiast 50 pokaże 52,41 km/h a przy 100km/s pokaże 104,83 km/h.
O ile wzorcowo dla auta jest 195/55/16..
Ocieranie to inna sprawa ale różniaca w srednicy to tylko ok 3 cm a szerokosć opony tj ten cm chyba nie powinien szurać :)

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 10 lis 2020, o 05:06

Dlaczego nie bierzecie pod uwagę kwestie ubezpieczenia?
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Marcepan » 10 lis 2020, o 09:54

Pan Bułka napisał(a):Dlaczego nie bierzecie pod uwagę kwestie ubezpieczenia?

Racja, w przypadku kolizji/wypadku ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania z uwagi na rozmiar ogumienia, które nie było homologowane do danego pojazdu.

Z tego co się orientuję, Clio IV ma dostępne 3 rozmiary opon:
1. 185/65/15 - stosowane w niższych wersjach wyposażenia z felgami stalowymi
2. 195/55/16 - stosowane w wyższych wersjach wyposażenia z alufelgami
3. 205/45/17 - stosowane w wersji RS

Proszę mnie poprawić jeśli coś pominąłem.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez cegla11 » 11 lis 2020, o 15:02

dzięki za odpowiedzi, przekłamania licznika to nie problem, auto jeździ tylko po mieście, ale jak będzie obcierać to lipa :(
Co do ubezpieczenia to nie wsadzam tam szerokości 255, nie spotkałem się z odmową wypłaty ubezpieczenia, bo opony były szersze lub węższe no chyba, że wystają za nadkola, ale wtedy nie powinien przejść przeglądu. Tak samo sprawa sie ma z czerwonymi migaczami dla aut sprowadzonych z usa, niby też nie powinny zostać zarejestrowane , a jeżdżą.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 11 lis 2020, o 15:18

Ty się nie spotkales ale poczytaj sobie forum prawne. Miałem niedawno wypadek, rozmiar opon sprawdzali na każdej opinie
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 lis 2020, o 20:02

cegla11 ?

Rozmiar opon optymalny/maxymalny, który zaleca producent do Clio 4 to 195/55 R16 na oryginalnych alusach Renault tak np. jak u mnie. Rozmiar 205 jest jak kolega Marcepan wspomniał do RSa. Małe pivo jak jakaś delikatna stłuczka itp. Gorzej jak ktoś ucierpi. Wtedy są trochę inne procedury. Mogą się czepić do wszystkiego, co nie jest w normie do danego modelu.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Johnny » 12 lis 2020, o 08:39

syn miał stłuczkę parkingową i był strona poszkodowaną. Policjanci na miejscu spisywali wszystko z pojazdu stan licznika no i oczywiście rozmiary wszystkich opon i oceniali ilość bieżnika na oponach. Ja w moim Clio mam 205/45/17 na alu fabrycznych i na zimę 185/65/15 na stalówkach fabrycznych.
Renault Clio IV 2018r
1,2 120 TCe
Intens GT Line

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez cegla11 » 12 lis 2020, o 11:13

ok, dzięki, przekonaliście mnie, kupie jednak tek 195/55/16 pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez olemek » 18 gru 2020, o 18:26

cegla11 napisał(a):ok, dzięki, przekonaliście mnie, kupie jednak tek 195/55/16 pozdrawiam

swietny wubór xd :) lepiej nie bedzie ;p

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne