Opinie Clio II faza II 1.2 16V

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Opinie Clio II faza II 1.2 16V

Postprzez gitmar » 13 mar 2011, o 18:51

Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum i dopiero zapoznaję się z nim i obyczajami tu panującymi :) Od kilku miesięcy pomykam Clio II faza II 1.5 dCi. Jako że zawsze (od 13 lat) jeździłem autami marki Audi to przesiadka na takiego maluszka początkowo była dla mnie terapią szokową :lol: Ale zdążyłem się już przyzwyczaić i nawet polubić to maleństwo :) Głównie z racji średniego spalania, które w moim przypadku wynosi ok.4.5l ON/100 km. Z powodu posiadania takiego smoka jakiego mam w podpisie, oszczędny diesel był koniecznością do pomykania na co dzień. Ale nie w tym rzecz....
Postanowiłem zakupić żonie również Clio. Ponieważ jeździ tylko po mieście i pewnie nie zrobi więcej niż 500-700km miesięcznie wybór padł na silniczek 1.2 16V 75KM. Spodziewam się z jego strony jakiejś tam ekonomii i bezproblemowej jazdy. Kupiłem egzemplarz sprowadzony z Francji przez mojego znajomego, autentyczny przebieg 80 tys.km, autko bezwypadkowe w fajnym stanie, nie zniszczone w środku, jedyna pozostałość po poprzedniej właścicielce to wgięte tylne drzwi, które w tej chwili się naprawiają. Zacząłem wertować opinie o takim autku w necie i pierwsza opinia jaka się wyświetliła w moich wynikach to coś takiego: http://www.autocentrum.pl/go/28__Ocen_s ... 61296.html
albo pierwsze opinie w tym wątku: http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makei ... ybopinii=1
W pewnym momencie zacząłem mieć wątpliwości i się zastanawiać czy nie będę niemile zaskoczony. Wiem że mogę liczyć na opinie użytkowników tego forum, o co w tej chwili bym prosił ;) Jeśli podobny temat był wałkowany, to proszę o podanie linku do wątku lub instrukcję jak używać szukajki by znaleźć to co mnie interesuje. Z góry dziękuję :thumbup:
Clio 1.5 dCi 2003 Expression - było
Clio 1.4 16V 2003 Privilege - było
Clio 1.5 dCi 2008 - było
Clio 1.6 16V 2008 - było
Clio 2ph2 1.4 16V automat - jest
Audi S6 Plus 4.2 V8 AHK 326KM Avant quattro - od święta ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 13 mar 2011, o 19:55

Mam takie auto. Pisz na pw co chcesz wiedzieć i chętnie odpowiem. Mam auto ze sprawdzonego źródła, ma 102kkm przebiegu (od 84kkm u mnie) i sprawuje się idealnie.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez madebyzosiek » 13 mar 2011, o 19:59

Ja jeżdżę tym autkiem od jakiegoś czasu, a styczność mam z nim od 2004. Ten sam silnik tylko faza III. Mam 60 000 przebiegu i jak na razie nic się z nim nie dzieje poważnego. Wszystkie naprawy miał robione na czas i w serwisie, póki co najdroższa naprawa to rozrząd, który wymieniany był z racji wieku po 5 latach. Auto pali mało przy spokojnej jeździe. Na pewno nie będzie to taka ekonomia jak w 1,5 dci, ale nie depcząc w podłogę można osiągnąć 6,8 - 7,4 w mieście, bo trasa to jest bajka :D Z moich doświadczeń gorąco polecam!
madebyzosiek

Pokaż profil

Postprzez Big » 14 mar 2011, o 07:51

gitmar, w październiku 2010 r. kupiłem taki samochodzik (Clio II ph III 1.2 16V) swojej żonie. Auto jest z grudnia 2004 r., było kupione w polskim salonie i wcześniej jeździła nim też kobieta. Poza paroma rzczami takimi jak wymiana niegrzejacego wkładu lusterka czy złuszczajacego się lusterka wewnętrznego nic więcej w tym aucie nie musiałem do tej pory robić :) tzn. musiałem ale to rzeczy czysto eksploatacyjne, bo momentalnie po kupnie tego Clio II wymieniłem WSZTSTKIE filtry, olej, a tydzień temu zrobiłem serwis klimy (uzupełnienie czynnika i odgrzybienie systemu). Została jeszcze wymiana płynu hamulcowego, bo pewnie kobieta wogóle nie miała pojęcia, że ten magiczny płyn się kiedykolwiek wymienia 8-)
Żona jest baaaardzo zodowolona ze swoje rosy (tak nazywa swoje Clio ze względu na kolor który w nomentlakturze Renault nazywa się Rouge de feu) i mówi, że zadnego inego samochodu nie chce. Silniczek 1.2 16V bardzo dobrze radzi sobie z samochodem zarówno w mieście jak i w trasie (Clio II 1.2 16V jest lekkie i waży 940 kg), a spalanie też jest dość niskie.
Co ważne, Clio II to jedna z niewielu Renówek z którą nie ma wiekszych problemów. Między innymi dlatego ,oraz ze wzgledu na dobre wyposażenie i silniki benzynowe, zdecydowałem się na zakup własnie tego auta dla żony.
Big

Pokaż profil

Postprzez mayn » 14 mar 2011, o 23:20

Mam Clio 2 ph2 1.2 16V, zrobiłem nim 70 000 km (dziś przebieg 95 000), z usterek było (zapisuję wszystko):

- wymiana 2 drążków kierowniczych
- wymiana 2 końcówek kierowniczych
- wymiana ogranicznika drzwi kierowcy (stukał podczas otwierania / zamykania)

To wszystko z usterek. :)

Materiały eksploatacyjne typu olej, płyny, klocki hamulcowe, rozrząd nie zaliczam do grona usterek z wiadomego względu :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez gitmar » 15 mar 2011, o 00:21

Dzięki za odpowiedzi. Widzę że ogólnie nie ma tragedii ;) Widocznie autor tej krążącej po necie opinii trafił na bublowaty egzemplarz albo robił celową antyreklamę :eh:
Clio 1.5 dCi 2008 - było
Clio 1.6 16V 2008 - było

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bazyl123 » 16 mar 2011, o 08:11

Ja już mam przejechane 130tys.km jest to clio po face-liftingu z 2001 r., jestem drugim właścicielem od 2006r. i 60tys. km.
Przy tym samochodzie nic się prawie nie robi, tylko jeździ, nie rdzewieje.
Zmieniłem tylne łożysko, drążki kierownicze, tarcze, szczęki i klocki, łącznik katalizatora, spadła lewa osłona z przegubu (ale to indywidualny przypadek).
Wiadomo eksploatacyjne sprawy jak oleje filtry, paski, swiece ...
Silnik jest oszczędny, w trasie przy spokojnej jeździe około 100km/h 5.2 litra.
A jeszcze jedno uważajcie na stacje Auchan :thumbdown: , bo po tym paliwie to nieźle zaczął silnik wariować.
2ph2 1.2 16V D4F

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez gitmar » 20 mar 2011, o 18:51

Czy możecie jeszcze podpowiedzieć ile oleju wchodzi do silniczka ? Przymierzam się do wymiany oleju...
Clio 1.5 dCi 2008 - było
Clio 1.6 16V 2008 - było

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez madebyzosiek » 23 mar 2011, o 10:24

4 litry.
Pozdrawiam! 8-)
madebyzosiek

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne