Clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio III

Postprzez dzbbdg » 17 gru 2022, o 19:59

Cześć,

Wczoraj kupilem CLIO III 1.2 75km z gazem.
Dzisiaj sprawdzałem filtr powietrza i zauważyłem, że obudowa filtra od dołu od strony wlewu oleju jest mokra od oleju - tak samo silnik w tym miejscu i pokrywa zaworów. Wytarlem wszystko do sucha i przejechałem się około 20 kilometrów i olej na obudowie filtra pojawił sie znowu . Silnik pracuje równo, w trakcie jazdy nie przerywa, nie dymi, odpala na zimnym bez problemu. Ktoś moze spotkał się z takim wyciekiem? Instalacja gazowa ma założoną lubryfikacje.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 17 gru 2022, o 20:51

dzbbdg napisał(a):Wczoraj kupilem CLIO III 1.2 75km z gazem.

Przebieg ogółem i ile na gazie?

dzbbdg napisał(a):Ktoś moze spotkał się z takim wyciekiem?

To raczej przedmuch z odmy a nie typowy wyciek.

dzbbdg napisał(a):Silnik pracuje równo

Na wolnych obrotach też?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez dzbbdg » 17 gru 2022, o 21:01

Przebieg 200 000.
Ile na gazie nie wiem.
Na wolnych pracuje równo.

Jutro planuje zrzucic jeszcze raz ta całą obudowe przysłaniająca silnik odpalę i może bedzie widać skąd leci. Ten olej musi "sikać " do góry...

Gumowy wąż ktory dochodzi do obudowy filtra nad przepustnica jest od odmy?

Przedmuch z odmy, ale olej jest na zewnatrz obudowy a nie w srodku, filtrt powietrza byl czysty.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dzbbdg » 18 gru 2022, o 13:07

Znalazlem wyciek.

Dmuchajac w odme przy zakreconym korku oleju powietrze leci pomiedzy to aluminiowa rurka od swiecy a obudowa klawiatury... Podpowiedzcie co dalej robic...:(
Załączniki
20221218_125946.jpg

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Molis22 » 18 gru 2022, o 20:36

https://allegro.pl/oferta/uszczelniacze ... 2402282086 W tym silniku to standard, albo uszczelką pokrywy puszczą, albo te uszczelniacze. Niestety aby to wymienić trzeba ściągnąć kolektor ssący.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez milejow » 18 gru 2022, o 20:47

Odma jest zintegrowana z pokrywą rozrządu na głowicy i jest tam też separator oleju, kanały odmy tracą drożność szczególnie podczas jazdy na krótkich dystansach, pomaga zdemontowanie jej i dokładne umycie/udrożnienie kanałów wewnątrz
Ostatnio edytowano 18 gru 2022, o 20:48 przez milejow, łącznie edytowano 1 raz

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez dzbbdg » 18 gru 2022, o 20:48

Dzięki czyli nic groźnego. Bede zmienial rozrzad i robil regulacje zaworów to za jednoą robotą będą zmienione uszczelniacze. Coś jeszcze warto wymienić przy okazji tych czynności?

Pytanie ten olej bedzie ok?
https://allegro.pl/oferta/olej-elf-evol ... 7052170476

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne