Demontaż skrzyni biegów

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Demontaż skrzyni biegów

Postprzez Marcin 91 » 14 mar 2023, o 20:38

Witam wszystkich serdecznie, jestem posiadaczem tego modelu Clio 3 ale w wersji grandtour z silnikiem 1.2 tce 2009,czeka mnie wymiana sprzęgła,i moje pytanie co poszczególne trzeba rozkręcić, żeby szło dobrze itd, proszę o pomoc

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 14 mar 2023, o 21:31

Marcin 91 napisał(a):czeka mnie wymiana sprzęgła,i moje pytanie co poszczególne trzeba rozkręcić, żeby szło dobrze itd,

Masz podnośnik kolumnowy?

W skrócie:
1. podwieszamy silnik
2. opuszczamy sanki/ramę pod silnikiem
3. oddzielamy półosie od skrzyni (nie pamietam czy nie trzeba do tego rozłączyć wahaczy żeby odsunąć zwrotnice
4. odkręcamy skrzynię od silnika i poduszek (ale żeby to zrobić trzeba wyjąć akumulator, jego obudowę itp)
5. wyciągamy skrzynię w dół
6. wymieniamy sprzęgło i wysprzęglik (w skrzyni, hydrauliczny)
7. składamy w odwrotnej kolejności

Jakieś drobne czynności mogłem pominąć.

Druga możliwość to demontaż silnika ze skrzynią ale wtedy trzeba demontować zderzak, belkę, wzmocnienie, chłodnicę ale tu trzeba się pilnować żeby nie uszkodzić i rozszczelnić klimatyzacji, tak samo sprężarka klimy musi zostać oddzielona od silnika żeby układu nie rozszczelnić. Trzeba mieć dźwig do silnika. Da się to zrobić w 1 osobę.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne