Renault Clio 4 1.2Tce Benz,120kM, spalanie oleju

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Clio 4 1.2Tce Benz,120kM, spalanie oleju

Postprzez Konrad1985 » 5 sty 2024, o 19:27

Witam serdecznie, mam pytanie czy da się zregenerować silnik w Clio 4 1.2Tce, słyszałem że zadania są podzielone, jeśli tak to czy ktoś robił już remont i jak się sprawuje autko

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sty 2024, o 20:07

Dać się zapewne da tylko czy to się opłaci?

Moim zdaniem mało opłacalne.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Konrad1985 » 5 sty 2024, o 21:20

Kwestia indywidualnego podejścia do auta,czy zamierza się go jeszcze eksploatować,po pierwsze szukam odpowiedzi od kogoś kto to robił, jego opinie,a jeśli nie opłacalne to co wtedy jak go sprzedasz za ile , większość mówi że silniki nie do remontu ale są też innego zdania

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 6 sty 2024, o 06:34

Konrad1985 napisał(a):po pierwsze szukam odpowiedzi od kogoś kto to robił

Tutaj raczej nikogo takiego nie ma, poczekaj jeszcze kilka dni na inne odpowiedzi niż moja.

Konrad1985 napisał(a):Kwestia indywidualnego podejścia do auta

Tak, czy wymienisz silnik na inny czy ten wyremontujesz to koszty rzędu 10-15 tys. pln. (nie bardzo wierzę w te "remonty")

Kupiłeś to auto nowe z salonu czy używane?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Konrad1985 » 6 sty 2024, o 08:15

Auto kupione używane

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez milejow » 6 sty 2024, o 17:16

Żeby ten silnik polatał po remoncie tyle co nowy z salonu trzeba wymienić blok silnika co jest nieopłacalne, wszelkie inne remonty to pudrowanie syfa na kilkanaście tyś.km. Te silniki mają główny problem z powłoką gładzi cylindrowych, we Francji jest pozew zbiorowy właścicieli za ten silnik przeciwko koncernowi Renault. Ciekawe, że też jeszcze nikt nie wpadł na pomysł zastąpienia tego silnika poczciwym D4F który przecież był we wcześniejszych wersjach tego auta

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Konrad1985 » 6 sty 2024, o 17:40

Ten temat jest już mi znany, zgłębiłem historię tego auta lecz trochę za późno, zadania są podzielone wiadomo jak ze wszystkim, zostają trzy wyjścia albo pogonić za słabe pieniądze, zrobić remont bądź wymienić silnik który też gwarancji nie da, szukam informacji od kogoś kto zrobił remont,czy coś to zmieniło czy tak jak mówisz na parę tys km.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez milejow » 6 sty 2024, o 18:34

Szukasz odpowiedzi która cię usatysfakcjonuje a nie zgodnej z realiami. W tym problemie występuje takie specyficzne słowo ,,NIKASIL,, i to z jego powodu naprawa silnika jest bezcelowa bez wymiany bloku na nowy.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 7 sty 2024, o 10:28

Konrad1985 napisał(a):bądź wymienić silnik który też gwarancji nie da

Jak kupisz nowy i wymienisz w salonie to będziesz miał gwarancję ale to może przewyższyć wartość pojazdu sprawnego.

Wymiana na używkę to tylko żeby za tydzień sprzedać "jak stoi" i "sprawny" ale czy to w ogóle się opłaci dokładać, moim zdaniem bez sensu.

Sprzedać jak stoi z uszkodzonym silnikiem albo autozłom za 500pln.

milejow napisał(a):Ciekawe, że też jeszcze nikt nie wpadł na pomysł zastąpienia tego silnika poczciwym D4F który przecież był we wcześniejszych wersjach tego auta

To jest chyba dobry kierunek poszukiwań, silnik tani, prosty, raczej bezawaryjny. Podobny zabieg jest powszechny np. w Scenic III gdzie silnik 1.4tce jest wymieniany na 1.6 16V, koszt takiego zabiegu (silnik+robocizna+adaptacja/programowanie) na gotowo to około 10 tys. pln.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 11 sty 2024, o 02:32

Robienie silnika od A do Z to koszt ok 20 tys jak nie lepiej, zależy od części, ile trzeba będzie robić czy usuwanie wad fabrycznych.

Można szukać używki najrozsądniej lub są też firmy, które zajmują się regeneracją silników i takie regenerowane sprzedają - ale nie mówię tu o silnikach po "regeneracji" za 3 tys tylko o takich gdzie robią pomiary kompresji, ciśnienia oleju itd itp i dają na ten silnik sensowną gwarancję. Mamy teraz na warsztacie audi i silnik braliśmy z takiej firmy. Oczywiście jest to goły słupek, cały osprzęt jest do przełożenia. Na pewno lepsza opcja niż remont silnika, gdzie nie wiadomo co wyjdzie w kwocie 20k+
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 11 sty 2024, o 02:36

milejow napisał(a):Żeby ten silnik polatał po remoncie tyle co nowy z salonu trzeba wymienić blok silnika co jest nieopłacalne, wszelkie inne remonty to pudrowanie syfa na kilkanaście tyś.km. Te silniki mają główny problem z powłoką gładzi cylindrowych, we Francji jest pozew zbiorowy właścicieli za ten silnik przeciwko koncernowi Renault. Ciekawe, że też jeszcze nikt nie wpadł na pomysł zastąpienia tego silnika poczciwym D4F który przecież był we wcześniejszych wersjach tego auta

Tu już jest silnik na wtrysku bezpośrednim, który znacząco różni się od starej, pancernej jednostki d4f, która z turbo też miała oznaczenie tce (mogliby to zmienić aby nie mylić). Mieliśmy kiedyś scenica 3 z 1.2 tce, 90 tys przebiegu i już słaba kompresja na 4 cylindrze... gdzie d4f po 100 tys można uważać za dotarty :D
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez robson » 13 sty 2024, o 10:57

W 2000 roku wprowadzono silnik D4F
W 2007 roku wprowadzono silnik D4Ft
W 2012 roku, wprowadzono H5Ft. Silnik Nissana i Renault.
To już był całkiem inny silnik, z łańcuchem rozrządu i bezpośrednim wtryskiem.
Bezpośredni wtrysk jak jest wadliwy, to poważnie uszkodzi silnik.
Łańcuch rozrządu to tylko duże koszta, w praktyce nie ma żadnej przewagi nad paskiem.
Termi napisał(a): miała oznaczenie tce (mogliby to zmienić aby nie mylić)

Chwyt marketingowy, poprzednie jednostki były udane. Wprowadzili nowa jednostkę która była kiepska i emitowała duże ilości NOx

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 14 sty 2024, o 04:16

robson napisał(a):Łańcuch rozrządu to tylko duże koszta, w praktyce nie ma żadnej przewagi nad paskiem.

jakby łańcuch rozrządu był tak trwały jak kiedyś, a nie wyciągał się po 100 tys to byłby właściwie bezobsługowy, ale nie o to chodzi producentom i to jest smutne
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez robson » 14 sty 2024, o 14:50

Żeby taki łańcuch się nie wyciągał to piny, w łańcuchu muszą być z bardzo twardej stali, a to koszta. Jak łańcuch się wyciągnie to zużywa też koła zębate, działa to na tej samej zasadzie jak w rowerze czy motocyklu, oprócz zmiany łańcucha trzeba zmienić koła zębate.

Paski są tańsze, łatwiejsze w wymianie. W rowerach droższych stosuje się paski napędowe continental, które wystarczają na, 10 tys km a wystawione są na, warunki atmosferyczne.

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 17 sty 2024, o 03:41

Kiedyś były takie rozrządy, że po 500 tys km dopiero się tam zaglądało. Ale takie części, jako że są mocniejsze, są też dużo cięższe. Cały ten downsizing to nic innego jak odchudzenie wszystkiego. Tak jak z odchudzeniem koła zamachowego, niby szybciej się zbiera, ale tracisz na V-max. Większe "ciężary" wewnętrzne silnika to wyższe spalanie o te... właśnie, tak naprawdę ile? 1l/100 km? Ekoterroryzm i nic więcej.

Ja rowerem dużo jeżdżę, w swoim wymieniałem już 2 razy cały napęd. Pierwszy po 10 tys km, drugi po 20 tys (tzn na drugim przejechałem 20 tys, 2 razy więcej niż na pierwszym, tylko dlatego że miałem 4 łańcuchy i co 500 km je przemieniałem). Więc jakby w aucie wymieniać sam łańcuch co 10 czy 20 tys to wydłuży to żywotność kół zębatych :mrgreen:
Obecna motoryzacja jest tak nastawiona na serwis, jeszcze do tego te wszystkie ekoterroryzmy, czy wymiana oleju co 30 tys aby na papierze ślad węglowy się zgadzał - to jest dramat.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 17 sty 2024, o 13:05

:clap: :thumbup: A ludzie gnają do przodu jak na WYSCIGU SZCZURÓW do przodu. Nie zdają sobie sprawy...że tak naprawdę się COFAJĄ. Czytaj: choroba KONSUMPCYJNA. Bo przecież wstyd przed sąsiadem jeździć 20 i więcej lat samochodem. To wszystko zmierza w bardzo złym kierunku. Oglądałem świetny film animowany Disneya WALL·E z 2008 roku. Bardzo polecam. Daje do myślenia i to bardzo. To nas wkrótce czeka...

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez milejow » 17 sty 2024, o 16:53

Niech sobie gnają, ja pomykam grandem II z 2008 roku ze starym motorkiem 2.0T, co z tego,że podoba mi się Grand III jak tam jedyny do czegoś nadający się silnik to 1.6 który w tej budzie chla a pary ma tyle samo co mojej żony Clio III z1,2. Przynajmniej dzięki temu zarobione pieniądze pcham w dom bo wartego wydania kilkudziesięciu tyś auta na obecnym etapie nie widzę a grandzik spełnia moje potrzeby aż nadto

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 18 sty 2024, o 02:26

Ja mam oczywiście clio 1 16V jako klasyka a do jazdy na codzień clio 2 ph2 1.9 dTi. Już prawie 7 lat nim jeżdżę od kiedy je odbudowałem po spaleniu, jest mega bezawaryjne i ekonomiczne. Mam gdzieś co o mnie inni myślą, póki to autko jest bezawaryjne to ani myślę o zmianie, nie mam potrzeby się pokazywać przed sąsiadami mimo że stać mnie na dużo nowsze auto. W tamtym roku jeszcze założyłem jej hak i na wakacje targała ciężką przyczepę i dała radę. I to po polnej drodze.
Jako warsztatowiec, jak widzę co się psuje w tych świeżych autach to tym bardziej utwierdzam się, aby trzymać się starej motoryzacji. Niestety unia i nasze unijne dupowłazy robią wszystko, aby się starszych aut pozbyć - SCT czy propaganda z benzyną E10.

Kiedyś ekologiczne i ekonomiczne było dbanie o sprzęt czyli m.in. samochody. Teraz wszystko jest nastawione na kupowanie nowego po skończeniu się gwarancji. Jak dla mnie to zwykłe marnowanie zasobów planety.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne