Renault Clio 4 (2014) 1.2 16v 75km ZAWIESZENIE W ROZSYPCE

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Clio 4 (2014) 1.2 16v 75km ZAWIESZENIE W ROZSYPCE

Postprzez Mefcompany » 12 mar 2024, o 18:43

Witam wszystkich forumowiczów
Właśnie stałem się nowym członkiem klubuclio, a to za sprawą napraw które w ostatnim czasie były niezbędne dla Mojego Francuza.. Ale przechodzę do rzeczy
Tak jak w temacie , zawieszenie , skrzypiący prawy przód czy skręcaniu w prawo . Wizyta w ASO na diagnostyce , no i bum .. kosztorys opiewający na 2659,41 zł ( niżej załączam zdjęcia kosztorysu )
I Mam generalnie Dwa pytania ..

1. Czy ten kosztorys i wpisane tam liczby to ceny z kosmosu czy jednak tyle to powinno kosztować ?

2. Szukam dobrego warsztatu Renault w Białymstoku lub okolicach , który nie żyje z oszustw i ma potencjał stać się „rodzinnym „ mechanikiem ?

Z góry Bardzo dziękuję za wszelką Pomoc i Odpowiedzi . Pozdrawiam
Załączniki
IMG_0723.jpeg

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 12 mar 2024, o 19:08

Mefcompany napisał(a):Wizyta w ASO na diagnostyce , no i bum .. kosztorys opiewający na 2659,41 zł ( niżej załączam zdjęcia kosztorysu )

ASO ma bardzo drogą robociznę, jakieś 360pln/h, do tego składa na nowych śrubach które tanie nie są (bo z ASO i niektóre specjalne). ASO jak rozbierze to jeszcze zasugeruje klocki, tarcze, łączniki stabilizatora czy tam gałki drążków jak po demontażu okażą się zużyte.

Niestety wymiana wahaczy wiąże się z obniżeniem sanek albo demontażem podstawy chłodnicy (zderzak itp) i teraz w zalezności jak to jest zrobione to wahacze zostaną dokręcone w pozycji "opuszczone" czyli źle albo jak już samochód stanie na kołach w pozycji "pracy" czyli dobrze.

W normalnym warsztacie kontrola i regulacja geometrii przedniego zawieszenia to 120-150 no maksymalnie 200pln brutto a tu sumując pozycje to 500pln. Same śruby i nakrętki to kolejne 600 (zwykle wszystkich da się użyć ponownie), cena wahaczy w miarę normalna o ile to nie zamienniki.

Wahacz OE https://allegro.pl/oferta/wahacz-przedn ... 3464256940 poniżej 400pln

Licząc po mojemu to geometria 200+wahacze 770+robocizna 400(500), powinno się w 1400-1500pln zmieścić bez większych problemów.

Mefcompany napisał(a):Białymstoku lub okolicach

To jest tylko jeden mi znany https://www.facebook.com/ProfesorKris/

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 12 mar 2024, o 19:23

Trochę się Tobie dziwię, że liczyłeś na rozsądną cenę naprawy zawieszenia w ASO. Oni ZAWSZE mieli i mają ceny z kosmosu (z małymi wyjątkami).

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 12 mar 2024, o 19:57

Natan napisał(a):Oni ZAWSZE mieli i mają ceny z kosmosu

Kawa, poczekalnia, ciepełko, dużo m2, licencje na oprogramowanie, specjalne narzędzia, pracownicy to nie tylko mechanicy ale i cała otoczka. Nie da się żeby było tanio.

Warsztaty typu Bosch service to robocizna rzędu 200pln/h i jeszcze zależy od regionu, miejscowości itp.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 12 mar 2024, o 20:52

Spore ceny za części i dość wysokie za robociznę. Z tego co widzę to wymiana obu wahaczy ,przy okazji nowe śruby i nakrętki przy swożniach (te warto dać nowe).Rok temu sam wymieniałem ,koszt wahacza Meyle to np 145 zł za stronę, śruby i nakrętki to ok 30 -40 zł ,drogie bo oryginalne utwardzane. Zbieżność 150 zł. Robota na dobre 2-3 godzinki jak masz kobyłki by samemu podnieść auto i posiadasz podstawowe klucze ( ups na wahaczu jest TORX E16 jak pamiętam).Inaczej czeka Cię spora robocizna bo wg katalogu Renault wymiana ok 2-3 godzin a to musi kosztować w każdym serwisie bo czas fachowców kosztuje.

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne