zakup rs'a

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

zakup rs'a

Postprzez neHeart » 15 sty 2025, o 17:16

Witam, planuje zakup clio iv rs, jadę taktowe oglądać w piątek i powiedzcie mi na co zwrócić uwagę podczas oglądania budy? Jakieś szczególne miejsca wrażliwe? (podobno miał dwie niewielkie szkody w których był wymieniany zderzak przód jak przyjechała z francji oraz parkingówka w pl gdzie wymienany był zderzak przód i lampa lewa, w teorii mam zdjęcia od właściciela jak wyglądała podczas przyjazdu z francji do pl z szkodą oraz zdjęcie szkody z pl ale wiadomo jak to wygląda od strony praktycznej) o tym, że auto pomierzyć miernikiem to wiem oraz teraz silnik, na co zwrócić uwagę podczas oglądania? niepokojący hałas jakiś? wycieki? (pytam, gdyż wcześniej jeździłem dieslami vaga i chcę zrobić przesiadkę na turbo benę). Za wszystkie pomocne informacje bardzo dziękuję :D

ps. fajnie by było gdyby ktoś podesłał link do manuala serwisowego, gdyż nigdzie nie ma na internecie jaki dokładnie olej zaleca producent do tego silnika.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 16 sty 2025, o 22:51

Generalnie jeśli chodzi o budę to jest ocynkowana, więc raczej bezproblemowa. Może pojawić się powierzchowna rdza na elementach zawieszenia. Co do silnika to jest bezawaryjny. Na łańcuchu. Jeśli coś się psuje to osprzęt, typu alternator. Jedyne czym muszę Cię zmartwić to w przeciwieństwie do VAGa nie zrobisz wielkich przyrostów samym softem. Bez modyfikacji osiągniesz +20 max +30KM. Jeśli planujesz jakieś mody, to pierwsze co musisz zrobić to wsadzić wydajniejszy intercooler, stockowy jest mały i w gorące dni w dolocie jest piekło. Skrzynia też jest raczej bezproblemowa, mało użytkowników na nie narzeka (chociaż u mnie padł najprawdopodobniej synchronizator i zgrzytała przy ostrzejszym ruszaniu). Nastaw się na spalanie na poziomie 11l/100km po mieście przy dynamiczniejszej jeździe. Podsumowując, bardzo fajne, sprytne auto do miasta chociaż na pewno nie najszybsze ;)
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 16 sty 2025, o 23:26

Cassis napisał(a):chociaż na pewno nie najszybsze

Czerwone będzie najszybsze :lol:

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez neHeart » 17 sty 2025, o 17:57

Cassis napisał(a):Generalnie jeśli chodzi o budę to jest ocynkowana, więc raczej bezproblemowa. Może pojawić się powierzchowna rdza na elementach zawieszenia. Co do silnika to jest bezawaryjny. Na łańcuchu. Jeśli coś się psuje to osprzęt, typu alternator. Jedyne czym muszę Cię zmartwić to w przeciwieństwie do VAGa nie zrobisz wielkich przyrostów samym softem. Bez modyfikacji osiągniesz +20 max +30KM. Jeśli planujesz jakieś mody, to pierwsze co musisz zrobić to wsadzić wydajniejszy intercooler, stockowy jest mały i w gorące dni w dolocie jest piekło. Skrzynia też jest raczej bezproblemowa, mało użytkowników na nie narzeka (chociaż u mnie padł najprawdopodobniej synchronizator i zgrzytała przy ostrzejszym ruszaniu). Nastaw się na spalanie na poziomie 11l/100km po mieście przy dynamiczniejszej jeździe. Podsumowując, bardzo fajne, sprytne auto do miasta chociaż na pewno nie najszybsze ;)

Nie będę robić żadnych modów mechnicznych, silnik ma zostać serią i tyle mi starczy do mojego pyrkania lub ganiania się, jedyne mody jakie przewiduję to drobne modyfikacje wizualne i kosmetyka, nic więcej raczej :D

wojteks napisał(a):
Cassis napisał(a):chociaż na pewno nie najszybsze

Czerwone będzie najszybsze :lol:

wiadomo, że czerwony kolor daje +10 do mocy :lol:

Ogólnie kończąc, dziś kupiłem rs'a ;)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 18 sty 2025, o 17:45

Gratulacje.
Wracając do oleju, to ja leję według rekomendacji ELF EVOLUTION FULL-TECH LSX 5W-40.
Weź pod uwagę to, że w skrzyni również należy wymieniać olej. Najlepiej co 50k km. Wymiana jest prosta, jak w skrzyni manualnej. Ja zalewałem RAVENOL DCT/DSG Getriebe Fluid, wchodzi ok 1,4l .
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez neHeart » 19 sty 2025, o 18:41

Dziekuję bardzo :)

Co do oleju, rekomendacja jest ELF EVOLUTION FULL-TECH LSX 5W-40 a z ciekawości, czy mogę zalać coś innego? myślałem nad Liqui Moly Molygen New Generation 5W-40 lub Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40 albo jakimś millersem (milersa nie wiem jakiego wybrać) lecz nie wiem dokładnie, który wybrać aby był najlepszy (o tym, aby olej był z pewnego źródła to spokojnie wiem)
O oleju w skrzyni wiem, mam kolegę co jeździ rs i mi mówił o oleju w skrzyni.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 19 sty 2025, o 23:31

To moje pytanie brzmi czy ten silnik jest również w megane IV GT, kolejne nie trzeba w skrzyniach EDC robić jakiś wymian dynamicznych?

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 20 sty 2025, o 11:56

neHeart napisał(a): Liqui Moly Molygen New Generation 5W-40 lub Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40

Jasne, że możesz. Musi się jedynie zgadzać ze specyfikacją, którą zaleca Renault RN0700 / RN0710. Według strony Millersa jest to EE Performance Engine Oil 5w40 lub EE Performance Engine Oil C3 5w40.

pawlos123 napisał(a): czy ten silnik jest również w megane IV GT, kolejne nie trzeba w skrzyniach EDC robić jakiś wymian dynamicznych?

Tak, ten silnik jest w Megane GT (również w Talismanie i Espace), ale w Megane jest on spięty z inną skrzynią. W Clio jest to 6-biegowa DC4 a w Megane 7-biegowe DW5. Obie są dwusprzegłowe dlatego Renault określa wszystkie jednym oznaczeniem EDC ale to zupełnie inne konstrukcje. W DW5 również nie trzeba wymieniać oleju dynamicznie, a sam producent zaleca jego wymianę co 50000km. Tyle, że do DW5 rekomenduje się używanie oryginalnego oleju Renault, który jest dość drogi.
Tu masz nawet filmik instruktażowy:
https://www.youtube.com/watch?v=k-Z326VDiGY
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez neHeart » 20 sty 2025, o 20:23

Cassis napisał(a):
neHeart napisał(a): Liqui Moly Molygen New Generation 5W-40 lub Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W-40

Jasne, że możesz. Musi się jedynie zgadzać ze specyfikacją, którą zaleca Renault RN0700 / RN0710. Według strony Millersa jest to EE Performance Engine Oil 5w40 lub EE Performance Engine Oil C3 5w40.

pawlos123 napisał(a): czy ten silnik jest również w megane IV GT, kolejne nie trzeba w skrzyniach EDC robić jakiś wymian dynamicznych?

Tak, ten silnik jest w Megane GT (również w Talismanie i Espace), ale w Megane jest on spięty z inną skrzynią. W Clio jest to 6-biegowa DC4 a w Megane 7-biegowe DW5. Obie są dwusprzegłowe dlatego Renault określa wszystkie jednym oznaczeniem EDC ale to zupełnie inne konstrukcje. W DW5 również nie trzeba wymieniać oleju dynamicznie, a sam producent zaleca jego wymianę co 50000km. Tyle, że do DW5 rekomenduje się używanie oryginalnego oleju Renault, który jest dość drogi.
Tu masz nawet filmik instruktażowy:
https://www.youtube.com/watch?v=k-Z326VDiGY

Bardzo dziękuje za pomoc :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 20 sty 2025, o 22:18

Ja również cenne informacje. ;)

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne