Wtyczka , klema minusowa

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wtyczka , klema minusowa

Postprzez kostekdam » 10 maja 2025, o 11:11

Cześć. Proszę o pomoc. Clio 4 ,1.5dci , 2013 r. Urwały się kabelki od wtyczki przy klemie minusowej, urwane przy samej wtyczce, nie wiem jak je podłączyć. Do wtyczki idą dwa kabelki , czerwony z czarnym paskiem i niebieski z czarnym paskiem. Poratujcie zdjęciem jaki kabelek do którego pina.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Mareckimt » 10 maja 2025, o 12:32

Załóż izolację na te dwie końcówki kabli i zapomnij o tym, że były :D Coś Ci sygnalizuje w samochodzie, masz jakiś błąd?
To najprawdopodobniej "ekologiczny" wynalazek który ma na celu "optymalne" ładowanie akumulatora, czyli jego niedoładowywanie i przedwczesny zgon.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kostekdam » 10 maja 2025, o 14:14

Wyskakuje po około 20 sekundach od odpalenia błąd ładowania. Ładowanie około 14v ale dopiero po zwiększeniu obrotów silnika. Zaraz po odpaleniu na wolnych , jakby nie ładował . Tak jakby alternator sam się nie wzbudzał. Później na wolnych już cały czas ładuje

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Mareckimt » 10 maja 2025, o 17:57

Jeśli ładuje w kilka sekund po uruchomieniu to jest OK. Te dwa małe przewody idą do systemu sterowania ładowaniem akumulatora. Całą procedurę i co z niej wynika opisałem w tym temacie:
viewtopic.php?f=17&t=54221
Wg mnie to chore podejście do fizyki dla paru dziesiątych mg emisji 2-tlenku węgla, by producenci płacili mniej kar za emisję. Użytkuję obecnie dwa auta z tym systemem i w obydwu mam wtyczki odpięte, a akumulatory mają się doskonale.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kostekdam » 10 maja 2025, o 20:04

Czyli problemu z wyskakującym komunikatem muszę szukać w innym miejscu. Czy jak ściągnę pyclip na telefon to coś pomoże mi zdiagnozować czy raczej prosto do elektryka jechać

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne