Skontroluj skrzynię biegów

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Skontroluj skrzynię biegów

Postprzez Agnieszka002233 » 30 cze 2025, o 10:37

Cześć,
Mam renault clio IV,2016,1.2 skrzynia automt.
Wyskoczył komunikat skontroluj skrzynie co to moze oznaczać?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 30 cze 2025, o 13:05

Agnieszka002233 napisał(a): co to moze oznaczać?

Koszty. Diagnostyka wskazana u kogoś kto się zna na tych skrzyniach. Jeżeli to EDC to zestaw sprzęgieł z robocizną około 5k pln, sterownik około 4k pln, reszta będzie zdecydowanie tańsza.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 30 cze 2025, o 14:23

Czy zauważyłaś jakieś nieprawidłowości w jej pracy, których nie było wcześniej :?: Jakieś haczenia przy zmianie, szarpnięcia i ogólnie pracę tej skrzyni, która może budzić niepokój :?:

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Agnieszka002233 » 1 lip 2025, o 11:36

Hej,
Zaważyłam,że przeciąga biegi ale gdy samochod odpoczął bhlo wszystko normalnie. Wczoraj byłam u mechanika sprzęgła do wymiany. Czekam na wycenę.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Agnieszka002233 » 2 lip 2025, o 19:26

Dostałam dzisiaj wycenę robocizna plus materiał 8250. Więc myślę, że chyba nie jest tak źle?? Jak myślicie?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 2 lip 2025, o 21:34

Agnieszka002233 napisał(a):Jak myślicie?

Hmm, drogo jak za zestaw sprzęgieł (jeżeli to EDC). Ale nie wiemy jak to skrzynia więc trudno cokolwiek zweryfikować.
Jeżeli to cena z ASO to bym powiedział że akceptowalna.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 3 lip 2025, o 11:37

Ja bym wcześniej olej sprawdził/wymienił. Nie śpiesz się z wydaniem takiej kasy, bo ponad osiem koła to raczej mało nie jest. Zachowaj dystans do tej diagnozy i kosztów. Oni tylko na takich klientów czekają. Powiem Ci jedno. Serwis to serwis. Oni są specjalistami w wyciąganiu pieniędzy. Złapią i nie chcą puścić bawiąc się w "czarodziejów". Mi też chcieli kompresor klimatyzacji wymieniać na nówkę bo mi klima wariowała działając kiedy jej się chciało. Wycenili na prawie 4 tysiące całą robotę. Czerwona lampka zapaliła mi się z miejsca. Pojechałem do innego mechanika w miarę ogarniętego. I co się okazało :?: Czujnik temperatury wewnętrznej miał kaprysy za ... 120 zeta + wymiana. Facet w godzinę się ogarnął. Jest też opcja, że przy okazji wymieniliby sprężarkę (bo tak się deklarowali) razem z czujnikiem, ale o czujniku by słowa nie powiedzieli. I temat jest praktycznie nie do UDOWODNIENIA, że tam był padnięty tylko czujnik. A stara, jakaś uszkodzona sprężarka by się znalazła aby pokazać, że była wymieniona, a moja sprawna poszłaby gdzieś na fuchę bo była sprawna gdybym nie chciał jej zabierać, bo podobno zepsuta. Miałem już podobny przypadek z wymianą oleju (który nie był wymieniony) czyt. kłamstwem/naciągnięciem na kasę. Takie kwiatki. Nie podpalaj się z tą naprawą u nich. Zasięgnij opinii innych mechaników. Wydać taką kasę to jest bardzo łatwo. No chyba, że pieniędzy nie liczysz ;) To tak jest jak przyjeżdża kobieta, która się nie zna... to jedziemy z koksem ;)

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne