Kupno Clio I - na co zwrócić uwagę?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kupno Clio I - na co zwrócić uwagę?

Postprzez olek123 » 15 paź 2010, o 20:02

Witam,
Chcę kupić swoje pierwsze auto, mam do wydania około 1500 zł,
z samochodów dostępnych na rynku zdecydowałem się na Clio pierwszej generacji.
Poszukuję małego samochodu z silnikiem benzynowym 1,1 lub 1,2.

Nie znam się dobrze na samochodach, dlatego chciałem poprosić użytkowników lub osoby, które mają styczność z tymi samochodami by napisały na co zwrócić uwagę przy kupnie, jakieś słabe punkty, rzeczy które lubią się psuć.

P.S. Jak uważacie, czy w tym przedziale cenowym Clio to dobry wybór?
olek123

Pokaż profil

Postprzez zyga4don » 16 paź 2010, o 09:00

kolego polecam archwium jest tam multum tematów ;)
od siebie:
1.1 - takiego miałem, gaźnikowiec, rorząd na łańcuszku - bezproblemowy silnik, ale przestarzała konstrukcja stosowana w r5 i starej dacii, mała pojemność nie oznacza tu małego spalania, może w trasie
1.2 energy - silnik na wtrysku rozrząd na pasku.
do wyboru masz wersje wyposażeniowe:
RL - biedak totalny wiem bo mialem, ta wersja nie miała nawet kieszeni w drzwiach pasażera nie wspomnając o zegarku czy obrotomierzu ;)
RN- taki że tak powiem standart
RT - wypasik, możesz liczyć na elektryke szyb, central, wspomaganie i inne gadżety.

jeżeli miałbym ponownie kupować clio w pierwszym wydaniu odpuściłbym sobie oba w/w silniki, w zamian za to wybrałbym 1.4, z tego względu że spalanie jest praktycznie takie same, zapas mocy jest większy bo masz do dyspozycji chyba 75km o ile pamietam a w budzie clio to już jedzie.

przy zakupie polecam zwrócić szczególną uwagę na stan zawieszenia tylnego - belka skrętna, jej regeneracja może podnieść koszty zakupu pojazdu o pare ładnych setek, z tego względu że jak regenerować to razem z hamulcami itd...
silnik i blacharka... hmm czego się spodziewać za 1500zł ?
przykład:
http://otomoto.pl/renault-clio-C15544972.html
http://otomoto.pl/renault-clio-C15705940.html
zyga4don

Pokaż profil

Postprzez loboboy » 16 paź 2010, o 10:46

jeżeli chodzi o stan karoserji, to szczególna uwagę zwrócił bym na tylne błotniki a zwłaszcza okolice nadkola - to ulubione miejsce rdzy w C1 i właśnie tam szukał bym bąbli pod lakierem.
jeśli któres elementy nadwozia różnią sie odcieniem od pozostałych, to w takich autach (chodzi o rocznik) nie traktował bym tego jako defekt ale dowód na to że ktoś już walczył z korozją i zapewne wygląda to lepiej niż gdyby elementy te pozostały nadal niemalowane ;)
nie umiem zrobić userbara, muszę się nayepać!
Bananboy

Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Phil » 16 paź 2010, o 10:59

loboboy napisał(a):jeżeli chodzi o stan karoserji, to szczególna uwagę zwrócił bym na tylne błotniki a zwłaszcza okolice nadkola - to ulubione miejsce rdzy w C1 i właśnie tam szukał bym bąbli pod lakierem.

Niestety nie tylko te miejsca. Warto obejrzeć także progi od spodu, czy zgrzewy się "nie rozwarstwiają".
Ew. można spojrzeć na dolne krawędzie drzwi oraz na stan ramek wokół szyb bocznych.

Generalnie mimo, że 1500 złotych to niewiele, to jednak można czasem wypatrzyć coś ładnego. Nierzadko zdarzają się wręcz niepowtarzalne okazje. Pół roku temu widziałem Clio I Baccara ze skórą i klimą za 2000 złotych. Także nie śpiesz się z zakupem, bo za to 1500 złotych może się trafić ładna sztuka.
Phil

Pokaż profil

Postprzez olek123 » 16 paź 2010, o 11:23

Dzięki za rady.
Na silnikach 1,1/1,2 da się osiągnąć spalanie 5-6l?
olek123

Pokaż profil

Postprzez themim » 16 paź 2010, o 12:14

nie ma takiej opcji... te silniki sa strasznie nie ekonomiczne... mialem 1,2 a spalanie wychodzilo mi wieksze niz w 1,4 i na Twoim miejscu za takim bym sie rozejrzal... odpusc sobie szukanie clio z szyberdachem bo bedziesz mial tylko problem...
themim

Pokaż profil

Postprzez zyga4don » 16 paź 2010, o 12:54

olek123 napisał(a):Dzięki za rady.
Na silnikach 1,1/1,2 da się osiągnąć spalanie 5-6l?

moje 1.1 w trasie paliło ok 5 w miescie 7-8 litrów to norma była
zyga4don

Pokaż profil

Postprzez olek123 » 16 paź 2010, o 16:55

Najbardziej interesuje mnie niskie spalanie, będe dość dużo jeździł (jakieś 3000km na miesiąc).
Wiem, że to forum Clio ale może jakieś inne samochody polecicie w tej cenie które maja niskie spalanie przy spokojnej jeździe.
olek123

Pokaż profil

Postprzez themim » 16 paź 2010, o 16:57

clio z gazem
lub
clio 1,9d spalanie na poziomie 5l
themim

Pokaż profil

Postprzez tomas249 » 17 paź 2010, o 09:07

Miałem clio 1.9 D święta racja w mieście 5 litrów w trasie 4.0 - 4.4 max wychodziłem tylko, że za 1500 dobrego 1.9D ciężko będzie kupić diesle są droższe.
Jest
Clio 2 PH1 1.9 dTi 2001
Master 2 2.8 dTi 2001
Master 2 2.5 DCI 2008
Master 3 2.3 DCI 2012
Megane 4 1.6 DCI 2020
Było
Megane 2 GT 2.0 DCI 2008
Clio 3 GT 1.5 dci 2010
Clio 1 PH1 1.9D 1990
Peugeot 505 2.5D 1982
Polo III 1.9 TDI
Passat B6 2.0TDI

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez olek123 » 17 paź 2010, o 11:33

Oprócz Clio rozglądam się także za Tico, nie wiem czy nie jepiej pójść w jego strone - tak jak mówicie Clio 1,9D trudno dostać za tą kase + ubezpieczenie będzie dość drogie.
olek123

Pokaż profil

Postprzez Kogucik » 17 paź 2010, o 12:13

Clio może i nie jest mega bezpiecznym samochodem, ale Tico to porażka :roll: Siedząc w nim czujesz zero bezpieczeństwa, chociażby drzwi są cieniutkie jak zapałka :| Co prawda mniej spali niż Clio, tak jak zauważyłeś opłaty będą mniejsze, ale bezpieczeństwo to też ważna sprawa :)
Twoja decyzja, ale ja jak bym miał wybierać Tico vs. Clio to chwili bym się nawet nie zastanawiał i brnął w kierunku Clio.
Pomyśl może o Peugeocie 106 (choć do 1500zl. też będzie ciężko kupić) lub 205 - to zdecydowanie do tej kwoty można kupić. Sprawdzić ogólny stan techniczny + jakość belki tylnej (regeneracja 660zł.) i można brać :)
Ostatnio edytowano 17 paź 2010, o 12:14 przez Kogucik, łącznie edytowano 1 raz

Zaawansowany
Klubowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Phil » 17 paź 2010, o 12:13

olek123 napisał(a):Tico

Tico na pewno będzie tańsze w utrzymaniu - to nie podlega dyskusji. Ale pamiętaj, że Clio jest dużo bardziej obszerne i solidne, a przede wszystkim komfortowe. Coś za coś.
Ja bym inwestował w Clio. O klasę lepszy samochód.
Phil

Pokaż profil

Postprzez olek123 » 17 paź 2010, o 12:23

Właśnie bezpieczeństwo a właściwiej jego brak jest najwiekszą wadą Tico.
Jeszcze nie napisałem jednego, samochód chcę kupić na rok max 2 lata, by dojezdzać na uczelnie, przez ten okres uzbieram wiecej kasy i kupie coś lepszego za 5-7 tyś
olek123

Pokaż profil

Postprzez Phil » 17 paź 2010, o 19:36

olek123 napisał(a):Właśnie bezpieczeństwo a właściwiej jego brak jest najwiekszą wadą Tico.

Clio dostało 2 na 4 gwiazdki w ówczesnych testach EuroNCAP. Posiada kontrolowane stery zgniotu, łamaną kolumnę kierownicy, bezwładnościowe pasy bezpieczeństwa (chociaż poważne rozwiązanie z tego zakresu były tak naprawdę dopiero w modelach 96-98). W zależności od wersji masz także napinacze i poduszkę.
Ale bądźmy szczerzy, w dowolnym samochodzie za tą cenę nie będziesz miał pewności całkowitego bezpieczeństwa. Clio przewyższa Tico, ale i tak nie radzę się rozbijać.

olek123 napisał(a):samochód chcę kupić na rok max 2 lata

To ja bym brał Clio. Pewnie, że za taką kasę możesz kupić zarówno Vectrę A czy Peugeota 405 jak i Małego Fiata. Ale Clio to chyba najlepszy kompromis pomiędzy niezłym komfortem a kosztami użytkowania.

Tylko weź egzemplarz w miarę zadbany. I jeśli możesz to nie śpiesz się. Bo czasem można trafić na niezły okaz.
Phil

Pokaż profil

Postprzez zyga4don » 18 paź 2010, o 08:46

popieram wypowiedź Phila
Opla Corsę może dostaniesz w tej kwocie, chociaż pewnie będzie ciężko
w tych pieniądzach clio jest chyba najładniejsze
propos Vectry A... hmmm ciężko będzie kupić coś ... całego bez dziur ;)
szukaj clio 1.4 z gazem
zyga4don

Pokaż profil

Postprzez tomas249 » 18 paź 2010, o 15:31

Opel vs Renault wiadomo Renault Ople mają problem z tlenkiem żelaza
Jest
Clio 2 PH1 1.9 dTi 2001
Master 2 2.8 dTi 2001
Master 2 2.5 DCI 2008
Master 3 2.3 DCI 2012
Megane 4 1.6 DCI 2020
Było
Megane 2 GT 2.0 DCI 2008
Clio 3 GT 1.5 dci 2010
Clio 1 PH1 1.9D 1990
Peugeot 505 2.5D 1982
Polo III 1.9 TDI
Passat B6 2.0TDI

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez ph1 » 19 paź 2010, o 12:09

Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Nie kupuj Clio z szyberdachem, chyba że nie przeszkadza Ci prysznic po każdych opadach... no i generalnie tylne nadkola i progi. Części są tanie a naprawy w większości przypadków mało upierdliwe.
French piece of sh*te Moje mk1 RT
Zafira 2.2dti
ph1

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Screw » 19 paź 2010, o 23:47

u mnie problem z szyberdachem skonzyl sie w momencie gdy sciagnalem uszczelke i w kazda pusta dziurke wkrecilem srubke-po klopocie na zawsze.
Clio bedzie dosc ekonomiczną opcją lecz na pewno nie 1.2 i 1.1. Przy lekkiej jezdzie w miescie 1.2 zmiesci sie w granicach 7 litrow. Na trasie bral mi 5-6 max. Włozylem 1.4 i felgi 15 cali + opony 195 szerokie i jezdze na prawde dynamicznie-spalanie mam owiele mniejsze niz na silniku 1.2 . Szyberdachem raczej sie nie zamartwiaj przy kupnie auta. Sprawdz ogólną blacharke, czy jedzie prosto, belkę tylną i to chyba tyle z wazniejszych rzeczy. przejedz sie tez do rozgrzania silnika i niech pochodzi trochę a potem go zgaś i odpal i zobacz jak zapala na cieplym. Powinien szybko lapac.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez immortal3k » 23 paź 2010, o 00:36

Rozglądałem się przez wakacje za clio dla wujka i z doświadczenia wiem ze należy zwrócić uwagę na:
- belka skretna (latwo można sprawdzic na kanale czy simerbloki sa popekane)
- maglownica czy nie cieknie
- luzy na kierownicy
- korozja na progach, nadkolach na zawiasach klapy bagarznika
- alternator(kontrolka czy nie swieci)
- reczny :P
- falowanie obrotów(krokowiec)
- ogólna praca silnika
- czy nie ma 4 śladów :P
- szyby czy nie popekane
- czy pastiki nie maja sladów lakieru(malowany) - trafilem na egzeplaz niechlujnie pomalowany po dachowaniu xd
- szyber jak jest czy nie cieknie
- sprzdlo czy sie nie slizga
- wsteczny
- itp itd xD

Pozzzdro i powodzonka ;]
immortal3k

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne