Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Student_x napisał(a):Nie zamierzam lać żadnych depresatorów bo mi się wydaję , że to i tak kicha po za tym na jedno wyjdzie czy wleje jakiegoś wynalazka ,
czy ropę o 20-30gr. droższą
Aha, w razie jak by była woda w zbiorniku, to co najlepiej wlać, denaturat i ile , czy jest coś lepszego co się miesza z wodą i z ropą?

leśnik napisał(a):ze dodają trochę pb do oleju w zimie,

wojteks napisał(a):leśnik napisał(a):ze dodają trochę pb do oleju w zimie,
To do poprzedniej generacji silników diesla tak można było zrobić, współczesne silniki diesla (a właściwie ich układy wtryskowe) nie znoszą dodatku benzyny.

Bogdan61 napisał(a):Do baku diesla nie wlewa się denaturatu, czy podobnych wynalazków
leśnik napisał(a):lejesz depresator i to zanim temperatura mocno spadnie bo potem jest za późno
leśnik napisał(a):nowy filtr paliwa też dużo pomaga w zimie
leśnik napisał(a):raczej nigdy stacja nie opróżni zbiornika do zera i paliwo zimowe miesza się z letnim pozostałym w zbiorniku więc wychodzi mieszanka

Student_x napisał(a):to co?

Student_x napisał(a):Czemu, podobno dykta miesza się z ropą, a skoro jest alkoholem to równie dobrze miesza się z wodą, tak mi się wydajęChyba z pół litra by mu nie zaszkodziło, czy zaszkodzi?

leśnik napisał(a):czy teraz denaturat to ten sam specyfik co za PRLu,
leśnik napisał(a):więc w dieslu też nie powinno nic się dziać

wojteks napisał(a): Leje Zwyczajne ON caly rok i moim zdaniem jest bezsensu doplacac do drozSzej ropy.
wojteks napisał(a):Student_x napisał(a):to co?
Depresator, powiedzmy http://allegro.pl/kleen-flo-depresator- ... 67645.html
leśnik napisał(a):do benzyny dodawałem dyktę w ilości powiedzmy szklanki na zbiornik i nic się nie działo więc w dieslu też nie powinno nic się dziać
nie wiem tylko czy teraz denaturat to ten sam specyfik co za PRLu, czy normy unijne nie wymusiły zmiany w składzie
jak się boisz eksperymentować to są na pewno gotowe dodatki do paliwa usuwające wodę
wojteks napisał(a):Do CR bałbym się to dolać, współczesne paliwo jest już i tak suche a tylko ono smaruje pompę CR i wtryskiwacze.

tengorszy napisał(a):BTW instrukcja mercedesa w124 i w123 dopuszcza do 50% benzyny w temperaturze -30~ -35

Bogdan61 napisał(a):tengorszy napisał(a):BTW instrukcja mercedesa w124 i w123 dopuszcza do 50% benzyny w temperaturze -30~ -35
Ta instrukcja dotyczy starych diesli, do których można tankować nawet olej opałowy (o oleju spożywczym nie wspomnę)

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość