Clio IV automat

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV automat

Postprzez BartekBanka » 8 lut 2017, o 09:49

Cześć

powiedzcie mi jak sprawują się skrzynie automatyczne w Clio IV, zauważyłem teraz masę ogłoszeń z grandtourami z automatami, około rok przebiegu. Przykładowe ogłoszenie poniżej.

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-clio-clio-grandtour-1-2-enegry-tce-118km-alize-automatyczna-skrzynia-edc-ID6yEJa5.html#7f7ce56294

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 8 lut 2017, o 10:31

Mam i nie narzekam, niektórzy maja zastrzeżenia co do zmiany biegów w 1.2 ale jeśli chodzi o trwałość nic złego nie słyszałem:)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez piotras_ » 13 lut 2017, o 11:50

Widzę, że ceny zaczynają już spadać :)

Ja kupiłem mojego za 52500 w Bielsku-Białej i jestem zadowolony - co prawda dopiero ze 3000 km wbite, ale skrzynia działa płynnie, dość szybko uczy się kierowcy i nie generuje np zwiększonego spalania (ok 6,5l/100 w trasie, ok 8,5-9/100 w mieście).

Mój przy zakupie miał 17800 km przebiegu i w gratisie dołożyli mi alarm i komplet opon zimowych - bo auto stało na letnich, a był środek stycznia jak dobierałem :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez slawekch3 » 20 mar 2017, o 14:31

Mam od nowości, przejechałem 40 tyś. i wszystko w porządku. Myślę, że będzie tak dalej.
pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 5 kwi 2017, o 17:15

Ja również jestem zadowolony. Odsyłam do mojego wątku przed zakupem automatu, ja też miałem obawy.

viewtopic.php?f=8&t=38973&hilit=120km#p422241
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez zaku20 » 20 kwi 2017, o 11:01

Ja mam od nowości, przejechane 59 tyś km i zero problemów. skrzynia pracuje świetnie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 22 cze 2017, o 16:09

Witam.Zakladając że ruszacie plynnie i spokojnie(powoli) przy jakich obrotach zmienia Wam bieg z 1 na 2?Czytałem na zagranicznych forach że skrzynie edc do predkosci okolo 15 km/h jak sie jezdzi wolno po miescie to maja tendencje do delikatnego szarpania.Czy to prawda?Jaka jest charakterystyka pracy?teraz mam klasycznego hydraulicznego automata a nigdy nie jechalem autem ze skrzynia edc i staram sie jak najwiecej dowiedzieć co by po odbiorze auta sie nie dziwić i martwić że coś jest nie tak ze skrzynia

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez zaku20 » 4 lip 2017, o 08:41

u mnie przy normalnym ruszaniu, mniej niż połowa gazu, zmienia tak 1 na 2 15kmh, 2 na 3 30 kmh, 3 na 4 45 kmh, 4 na 5 61kmh i 5 na 6 81 kmh. Oczywiście przy mocniejszym wciśnięciu gazu zmiany następują przy innych prędkościach. A przy wolnej jeździe zwłaszcza jak się miesza gaz hamulec to czasem szarpnie bo w dwusprzęgłówkach jest zwykła tarcza sprzęgła (znaczy dwie nawet) a nie przekładnia hydrokinetyczna jak w zwykłym automacie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 5 lip 2017, o 17:20

Witam.Znalazłem taki filmik na youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=fTygD-g-m3g
Jest to clio IV faza pierwsza.Czy ktos z posiadaczy fazy drugiej z silnikiem 1,2 tce 120KM z EDC obserwowal jakie ma obroty przy stalej jezdzie przy tych predkosciach jak na filmiku?Czy są takie same czy inne?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 18 wrz 2017, o 22:41

Witam.Czy ktoryś z uzytkowników edc zauważyl dziwną przypadłość ktora objawia sie tym że startując rano kiedy silnik jest zimny i rozpedzając auto powoli w momencie zmiany biegu z 3ki na 4ke da sie uslyszceć takie cichce klikniecie metaliczne?Zawsze sie to dzieje z rana a czasami tez kiedy silnik jest rozgrzany.Tylko z 3ki na 4ke.A druga sprawa przy dohamowywaniu do 0 w ostatniej fazie czyli z 3 na 2 i z 2 na 1 przy zimnym silniku da sie odczuć delikatnie poszcególne biegi.Akurat to moge zrozumieć ale to klikniecie to jakaś dziwna sprawa moim zdaniem.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Flixotide » 19 wrz 2017, o 09:42

Spokojnie 8-) Z czasem będzie gorzej. Kliknięcia będą stawały się coraz głośniejsze. Bardzo dobrze je usłyszysz ruszając do niewielkiej prędkości i hamując przy otwartym oknie wzdłuż jakiegoś budynku. Z szarpnięciami reguły nie ma. Mają tendencję do ustępowania gdy skrzynia się rozgrzeje. Szarpnięcia będą przy prawie każdym hamowaniu podczas zjazdu ze wzniesienia, rosną odwrotnie proporcjonalnie do redukowanego biegu. Występują dłużej, gdy na dworze jest zimno. Wszystko jeszcze przed Tobą. Tłumaczenia serwisu - skrzynia automatyczna bez przekładni hydrokinetycznej ma prawo tak pracować - ten typ tak ma. Komputer nie wykazuje żadnych błędów, ilość oleju w skrzyni prawidłowa.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 19 wrz 2017, o 10:04

Flixotide czy Ty tez masz edc?jesteś z Lublina?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Flixotide » 20 wrz 2017, o 22:46

Tak mam EDC i jestem z Lublina. Sprawdź PW.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 24 wrz 2017, o 13:00

Ten dzwiek o ktorym pisalem pojawia sie na 18 sekundzie filmu.
https://youtu.be/s8zlnaoGlms
Dla mnie nie jest to normalna praca skrzyni.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez intel_x » 24 wrz 2017, o 16:10

Mam zrobione dopiero 36000km i u mnie czegoś takiego nie ma. Filxotide, jesteś pewien że nie należy się tym przejmować? Mógłbyś napisać czym spowodowane są te kliknięcia?
Clio II 1,4 16V 98KM
Clio IV 1,2 TCe 120KM

https://m.youtube.com/watch?v=viLf3BUtMnM

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 26 wrz 2017, o 18:08

Witam.Coś chyba jest nie tak ze skrzynią!!!dzisiaj przekroczyłem 1000km przebiegu a wiec wg instrukcji moge już wkrecać silnik powyzej 3500 obr/minute.Sytuacja jak była:jestem w trybie manulanym na 2gim biegu.Dodaje gazu do 3500 obr/minute i wlaczam 3ci bieg.I wtym momencie glosne walniecie i tak jakbym dostal kopa!!!Zdarzylo sie to 4 razy.Takie objawy są przy zuzytej albo wadliwej dwumasie chyba.Kurka nie wiem co sie dzieje z ta skrzynia!!

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 26 wrz 2017, o 18:52

SebaLBN napisał(a):I wtym momencie glosne walniecie i tak jakbym dostal kopa!

Wyobraź sobie manualną skrzynię, na 2 zrób obroty 3.5tys. nie odpuść zmień bieg na 3 i gwałtownie puść sprzęgło, też kopnie i będzie nieprzyjemnie. Włącz w tryb automatyczny i jeździj, to nie jest sportowa skrzynia biegów.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez SebaLBN » 26 wrz 2017, o 19:17

Wiem że to nie skrzynia sportowa.Nie mowei tu o kreceniu do 6 tysiecy w trybie manulanym.To nie pierwszy moj automat.Natomiast zastanawia mnie po co wlsciwie jest ten tryb manulany skoro takie rzeczy sie dzieją.Dlaczego wczescniej na manulanym trybie wszystko bylo ok kiedy obroty byly max 3 tys a teraz raptem 3,5 i taka heca.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 5 paź 2017, o 15:17

wojteks napisał(a):
SebaLBN napisał(a):I wtym momencie glosne walniecie i tak jakbym dostal kopa!

Wyobraź sobie manualną skrzynię, na 2 zrób obroty 3.5tys. nie odpuść zmień bieg na 3 i gwałtownie puść sprzęgło, też kopnie i będzie nieprzyjemnie. Włącz w tryb automatyczny i jeździj, to nie jest sportowa skrzynia biegów.

Taki efekt nie powinien mieć miejsca w żadnym automacie sprawnie działającym. Nie jeździłem EDC, ale DSG 7biegowym i 6biegowym już tak, skrzynia automatyczna zawsze musi zmieniać biegi płynnie. To nie są już stare automaty 4-biegowe.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne