Jaki silnik najoszczedniejszy?Diesel, Benzyna, Gaz ?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio 2002-2004 jaki silnik najoszczedniejszy?Diesel Benz

Postprzez cliofun » 29 sty 2011, o 11:49

Driver - czy Ty się aby dobrze czujesz ? Porównujesz swoje Clio do Kangoo III, które waży niecałe 1400kg i ma mega opływowe kształty? Następnie oczekujesz, że taka buda będzie palić 5l po mieście ? Gdybyś włożyl 1.2 do budy Kangoo, to wątpie czy by do 120km się to rozpędziło.

Kolejna sprawa, to sprint 0-100 km. Taki pomiar osiągów znaczy dla mnie ZERO. Tak samo jak Vmax.

Ogarnij się troche, bo ponosi fantazja i szukasz na siłe kiepskich argumentów teraz. Autor pyta o Clio 2. I tak jak pisałem, porównywanie 1.2 do 1.5 dci jest kompromitacją. Nie mówiąc już o wersji 82 konnej, która grosze więcej spali od 65.

Odnośnie spalania w Twoich autach, to nie wierzę ani troche. Zauwazylem, że masz obsesję pod tym względem, a takim osobom to średnio można wierzyć.

ste2010 - nic dodać i nic ująć.

mayn - może rider5 zapomniał dodać, że jechał w tym czasie z góry, za tirem i z wiatrem w plecy ?

rako91 - Twój na autostradach przy 130km/h pali do 8.5, a Drivera przy notorycznym bucie do 160km/h i załadowanym do oporu też tyle pali i jest to maksymum z max. :lol: :clap: Z kolei rider5 przy 130km/h spala do 5l. :clap: :clap: :lol:
Ostatnio edytowano 29 sty 2011, o 11:51 przez cliofun, łącznie edytowano 1 raz
cliofun

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 29 sty 2011, o 12:07

ostatnie dwa posty wyleciały: inspekcja
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 sty 2011, o 12:09

cliofun, Clio 2 do Kangoo 2 (które waży 1065 kg).
Co do obsesji... to to będzie mój komentarz: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Spójrz, jakimi autami jeździłem i wtedy może troszkę Ci się rozświetli - to auta moje, lub Żony. Do tego dochodzi jeszcze kilkanaście innych pojazdów w różnych konfiguracjach. Poza tym czytaj, co jest napisane, bo mam wrażenie, że czytasz pierwszy wers, a potem sobie dopowiadasz jakieś farmazony.

A tak na marginesie: tak się składa, że ja nie płacę za paliwo: mam refundację 100% kosztów z firmy, w której pracuje (limit górny: 10 l PB / 100 km). A to raczej nie obniża, a podnosi moją wiarygodność.

Ciach a tego inspekcja edytuje, paragrafy będę stosował
Ostatnio edytowano 29 sty 2011, o 12:14 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie zaczepiamy :)
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 29 sty 2011, o 12:24

Gratuluje firmy, pracy i dziesiątki aut, ktorymi jezdziłeś za friko.
1.5 dci 70 km maja najnowsze Kango III, następnym razem precyzuj dane, bo potem są niejasnosci po raz kolejny. W kazdym razie Kangoo II to też duża buda i waży duzo więcej niz Societe, więc porównywanie tych aut jest ponownie blamażem.

Nie wiem co tam nabazgrałeś kredkami na mnie na końcu, bo usuneli, ale na podsumowanie powiem, że po Twoich wypowiedziach wnoszę, iż jesteś osobą zupełnie niewiarygodną i bujającą w obłokach.

Do autora: jeżeli wierzysz w spalanie beny 1.2 na trasie 5l i miasto 7l oraz wielotysięczne koszty naprawy DCI, to bierz benzyne. Tylko żeby pozniej nie było płaczu. :lolno:
cliofun

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 29 sty 2011, o 13:37

No to może i ja się wypowiem :D

Po Radomiu moje Clio przy spokojnej jeździe pali 7,5litra. Po Wrocławiu na krótkich odcinkach 9-9,5 litra. Trasa Wrocław - Radom, gdzie często trzeba redukować, prędkość przeważnie do 120-130 pali 6,6 litra (przy bucie w podłodze 7,5-8 litrów). Clio w dieslu nie miałem okazji jeździć więc porównania nie mam.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 sty 2011, o 15:44

Również zabiorę głos z racji iż mam benzynę 1.2 16V oraz 1.5 dCi 86 KM. Obecnie swoje C2ph2 1.2 16V używam do miasta na krótkie odcinki od 2 - 5 km, spalanie wynosi zimą max 8 litrów przy wielkich mrozach. W trasie wynosiło na spokojnie do 90 km/h 5 - 5,3 litra, latem z klimą wzrastało do 5,6 - 6 litrów w zależności czy były upały czy nie. Teraz w trasy śmigam C3ph1 dCi, gdyż diesel nie lubi krótkich tras, stworzony jest na dłuższą jazdę.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 29 sty 2011, o 16:00

ste2010, nie jedź na śląsk tylko zatankuj takiego punciaka 1.2 i pognaj w trasę, np z Austrii do Włoch to zobaczysz ile zrobisz na pełnym baku nie przekraczając 130km/h. Równa droga bez korków i stała prędkość od stacji do stacji.

Obrazek
Średnie spalanie według kompa po wczorajszym tankowaniu i przejechaniu 64km. Trasę opisałem powyżej ale fanatycy diesli oczywiście nie przeczytali w całości. Fanatykiem benzyny nie jestem bo diesle też kiedyś miałem i jeden w domu też jest. No ale skoro ktoś wie lepiej ode mnie jak jeżdżę i ile tankuję to nie mam pytań.

Najlepiej to powołajcie jakąś komisję śledczą bo fotka może być zmanipulowana :crazy:
Chce ktoś pogadać merytorycznie o spalaniu to zapraszam na pw.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez robson » 30 sty 2011, o 01:08

To ja dorzucę swoje 3 centy :)
1.2 16V + LPG założony w październiku, przez złożeniem gazu auto paliło w mieście 7,2L + klima.
Po założeniu gazu w silne mrozy w mieście z korkami 8,5L, teraz spalanie spadło do 7,9L w mieście.
W trasie spalał 6,2-6,5L benzyny 110km/h-120km/h z wyprzedzaniem, spalania gazu w długą trasę jeszcze nie sprawdzałem.

RafalM3R1 napisał(a):Witam :) Chce kupic Clio, rocznik 2002-2004! Z jakim silnikem najlepiej kupic, benzyna czy diesel? Ktory najmniej awaryjny? Ktore najmniej pali?

Pozdrawiam

Jak robisz dużo kilometrów i jak ma być tanie w utrzymaniu to z LPG.
Jak bez LPG to jeden kit czy benzyna czy diesel, koszty podobne, ale ja bym wybrał diesel z sentymentu do poprzedniego auta.
Szkoda że DCi bo do starych lało się rzepakowy z biedronki :)

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez greg505 » 30 sty 2011, o 08:51

Bochen napisał(a):No to może i ja się wypowiem :D

Po Radomiu moje Clio przy spokojnej jeździe pali 7,5litra. Po Wrocławiu na krótkich odcinkach 9-9,5 litra. Trasa Wrocław - Radom, gdzie często trzeba redukować, prędkość przeważnie do 120-130 pali 6,6 litra (przy bucie w podłodze 7,5-8 litrów). Clio w dieslu nie miałem okazji jeździć więc porównania nie mam.

no to ja sie odniose do tych wynikow, mimo ze korki w Krakowie sa ciut wieksze niz we Wrocku,
krotkie odcinki i tylko w korkach, zima 7 - 7.5
trasa przy spokojnej jezdzie 4-4.2, no ale sorry taka jazda to nie jazda, wiec przy moim bucie wychodzi 5.5-6
i nie sa to dane z kompa, bo u mnie zaniza o prawie 10%
greg505

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 sty 2011, o 10:19

robson napisał(a):Jak robisz dużo kilometrów i jak ma być tanie w utrzymaniu to z LPG.

Nie da się ukryć że LPG to okaleczenie silnika. Pewnie zaraz dyskusja zejdzie z marginesu - dziś często nowoczesne silniki mają na LPG mają już po 40 - 60 tyś powypalane gniazda zaworowe. Ratunkiem choć nie dokładnym w 100% jest lubryfikacja gniazd zaworowych. Płyn również kosztuje i nie mało schodzi go na 1000 km.

Także warto się trzymać zasady jak koledzy pisali, robisz rocznie około 20 tyś km kup benzynę, jeśli więcej niż 20 tyś km kup biedoklepę :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez robson » 30 sty 2011, o 15:22

mayn napisał(a):Nie da się ukryć że LPG to okaleczenie silnika. Pewnie zaraz dyskusja zejdzie z marginesu - dziś często nowoczesne silniki mają na LPG mają już po 40 - 60 tyś powypalane gniazda zaworowe.

Bo błędnie wykonana instalacja. Popularnym błędem w instalacjach STAG a raczej lenistwem ze strony instalatora jest:
- nie podpięta sonda lambda pod komputer LPG
- źle dobrane wtryskiwacze
- źle wczytana mapa benzyny i źle ustawiona mapa gazu.
- słaby reduktor bo taniej

Pogadamy za 60 tys. :)
Za nie długo pogadam z innym użytkownikiem tego forum bo też wróżył mi szybki remont silnika bo zalany Castrolem, było to jakieś dwa lata temu.
Takie wróżby wsadzić można głęboko w ...

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Lipton » 30 sty 2011, o 17:52

robson napisał(a):Bo błędnie wykonana instalacja. Popularnym błędem w instalacjach STAG a raczej lenistwem ze strony instalatora jest:

Pogadamy za 60 tys. :)
Za nie długo pogadam z innym użytkownikiem tego forum bo też wróżył mi szybki remont silnika bo zalany Castrolem, było to jakieś dwa lata temu.
Takie wróżby wsadzić można głęboko w ..

true
Obrazek
A6 quattro

Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 30 sty 2011, o 18:56

robson napisał(a):Bo błędnie wykonana instalacja. Popularnym błędem w instalacjach STAG a raczej lenistwem ze strony instalatora jest:

Pogadamy za 60 tys.
wyzsza temp spalania gazu to tez wina gazownika...przeciez moze dmuchac... , o szybszym korodowaniu wydechu tez nie ma co mowic bo przeciez nie wystepuje...o czestych wizytach na regulacje i wymiany oraz przeglad tez nie ma co mowic bo przeciez nie wystepuje... o kombinacjach z lpg nie wspomne bo i z benzyna to czynia . Ale i tak jak auto z lpg padnie to jest to wina silnika ktory sie zuzyl...dopoki nie padnie lpg to swietna sprawa wkoncu wszyscy sa jeleniami bo leja za 2 razy wiecej i mimo tego ze sa Polakami z natury kombinatorami jeszcze na lpg nie wpadli :yawn: :yawn: :yawn:
btw co do castrola tez gdzies mnie smignely badania o oczyszczaniu silnika na dosc slabym poziomie ale...ktorego dokladnie i ocb to ma pijacka pamiec nie przypomni
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez robson » 30 sty 2011, o 21:18

Tomi napisał(a):o czestych wizytach na regulacje i wymiany oraz przeglad tez nie ma co mowic bo przeciez nie wystepuje

Jakie regulacje w IV generacji ? Raz ustawiasz mapę i koniec kombinowania, w STAGu można to samemu zrobić bo program jest za friko na stronie producenta a jedynym kosztem jest zakup interfejsu za 35zł.
Jakie wymiany ? Filtr to rzecz oczywista. Przegląd rejestracyjny ? 50zł więcej, majątek, wezmę u Stefczyka :)
Tomi napisał(a): o kombinacjach z lpg nie wspomne bo i z benzyna to czynia

Jakie kombinacje ? Konkret proszę.
Bo jak podłączenie sterownika gazu pod komputer nazywasz kombinowaniem to ja ...

TAM JEST MIEJSCE LPG ! GAZ DO KUCHENEK NIE DO SAMOCHODOW

Zobacz wózki widłowe na magazynach zasilane gazem z butli (butla z zewnątrz wygląda prawie jak ta do kuchenek), komunikacja miejska w Wiedniu, w Rzeszowie, Radomiu, (mieszanka ON z LPG/CNG)
W europie jest ponad 4 miliony samochodów zasilanych LPG/CNG, wszyscy się mylą :?:

Żeby nie być posądzonym o skrajnego zwolennika LPG/CNG:
http://agromax.eu/?mod=page&sid=4&id=31 napisał(a):Plusy:
1. Oszczędności z jazdy – to zdecydowanie najpoważniejszy atut instalacji gazowej. Im więcej jeździmy, tym więcej oszczędzamy. Proste i genialne zarazem.
2. Ekologia – to z kolei najmniej w Polsce doceniany plus instalacji gazowych. Jako społeczeństwo dopiero uczymy się ekologicznego myślenia i zachowań, co przy braku wsparcia i odpowiednich preferencji ze strony państwa może potrwać wieki. W wielu krajach Zachodniej Europy istnieją preferencje dla autogazu, a ekoświadomość obywateli stoi na wysokim poziomie. Na szczęście nie musimy czekać na rządowe wsparcie – już dziś możemy mniej truć środowisko jeżdżąc na gazie, a może ktoś nam za to kiedyś „podziękuje”, np. obniżając składkę OC.
3. Zwiększony zasięg – instalacja gazowa jest układem dodatkowym, paliwem bazowym pozostaje benzyna. Możliwość swobodnego przełączania i wybierania rodzaju zasilania powoduje, iż dystans możliwy do przejechania znaczenie się wydłuża. Nawet perspektywa braku stacji nie jest problemem, bo zawsze można do niej dojechać na etylinie.
4. Silnik na gazie pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny – paliwo gazowe ma wysoką liczbę oktanową (ok. 110), co zapewnia „miękką”, płynną pracę silnika i jego większą elastyczność. Na pewno skorzystamy z tych zalet w mieście, gdzie często ruszamy, zatrzymujemy się i wyprzedzamy, a hałas stał się jedną z form zanieczyszczenia środowiska.
5. Silnik zasilany gazem „żyje” dłużej – LPG jest wprowadzane do cylindrów w optymalnej formie, czyli jako gaz. Konstruktorzy od lat starają się, aby benzyna dostawała się do komór spalania w tej postaci, a w wypadku gazu jego własności fizyczne z miejsca to zapewniają. Dzięki temu nie tylko zapłon przebiega łagodniej i jest bardziej efektywny, ale też ochronna warstwa oleju silnikowego nie jest „spłukiwana” ze ścianek cylindra.

Minusy
Dodatkowy serwis – jak już zaznaczyliśmy, instalacja gazowa jest układem dodatkowym, który także wymaga opieki serwisowej, tak jak zresztą całe auto. Kto regularnie dba o samochód, nie odczuje tego zanadto. Zwłaszcza finansowo, bo prawidłowo założony i wyregulowany system LPG z nawiązką na siebie „zapracuje” oszczędnościami.
2. Droższe przeglądy rejestracyjne – instalacja gazowa podlega corocznemu przeglądowi w stacji kontroli pojazdów. Odbywa się to podczas przeglądu całego samochodu, ale dodatkowo kosztuje. Obecnie w przypadku samochodu osobowego bez gazu zapłacimy za przegląd 99 zł, (z wpisem do ewidencji)a za przegląd z gazem 162 zł (z wpisem do ewidencji); (taksówka – dodatkowo 42 zł, a więc odpowiednio 140 lub 203 zł). W przypadku samochodów nowych (do 4 lat), które podlegają pierwszemu przeglądowi po 3 latach, a kolejny wyznaczony jest po następnych 2, okres między przeglądami skracany jest do 1 roku.
3. Zmniejszony bagażnik – zbiornik na gaz zajmuje część przestrzeni bagażowej. Zbiorniki w kształcie walca w stały sposób ograniczają miejsce. Zbiorniki toroidalne umieszczane są we wnęce koła zapasowego i nie zajmują użytecznej przestrzeni, ale musimy część z niej i tak poświęcić na samo koło. Można je włożyć do specjalnego pokrowca i przemieszczać w razie potrzeby albo zupełnie usunąć z samochodu – coraz częściej stosowane są zestawy do naprawy koła, które praktycznie nie zajmują miejsca.
4. Konieczność większego dbania o stan techniczny silnika – gaz jest paliwem bardziej wymagającym niż benzyna, ponieważ zapala się trudniej i w wyższej temperaturze. Z tego powodu należy regularnie dbać o właściwy stan układu ssącego i zapłonowego. W niektórych samochodach i przy niektórych rozwiązaniach technicznych wymagana jest częstsza wymiana świec zapłonowych, przewodów wysokiego napięcia i filtra powietrza. Oczywiście jeżeli użytkownik ma nawyk regularnego serwisowania swojego samochodu, po montażu instalacji gazowej niewiele się zmieni. Najbardziej zauważą to ci kierowcy, którzy ograniczają obsługę swoich samochodów do niezbędnego minimum.
5. Zakaz parkowania na niektórych podziemnych parkingach – gaz propan-butan (LPG) jest cięższy od powietrza, przez co ma tendencję do zalegania w najniższych punkach podłoża. Z tego powodu samochodu z instalacją gazową nie powinno się parkować w garażu z kanałem, a na niektórych parkingach podziemnych obowiązuje zakaz wjazdu.

Ostatnio miałem okazję przeczytać czasopismo Auto Świat nr 10 październik 2010 na temat instalacji gazowych, kompletne bzdury wciskane ludziom.
Komentarz do tego artykułu zamieszczony jest na http://www.ac.com.pl/pl/news/37/auto-sw ... sjonalizmu.
Jak dla mnie dobrym czasopismem jest "Nowoczesny Warsztat"

Kierując się zasłyszanymi opiniami też bym musiał odradzać zakup clio z 1.5 DCI bo wiecznie jest jakiś problem na tym forum, no i żadnego auta na literę "F"

Dla ciekawskich wiedzy : GasShow 2011 11-12.03.2011 EXPO XXI, Warszawa

Dyskusja odchodzi od tematu.

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 30 sty 2011, o 21:48

robson napisał(a):Jakie kombinacje ? Konkret proszę.

mialem na mysli kombinacje z mieszanka propan butan wiadomo co jest tansze i jak robic sie oplaca
robson napisał(a):Raz ustawiasz mapę i koniec

bo sie rozjedzie po pewnym czasie jak bedzie miala rozne mieszanki (temat przerabiany niedalej jak tydzien temu u kumpla w pugu 206 )
robson napisał(a):Jakie wymiany ? Filtr to rzecz oczywista. Przegląd rejestracyjny ? 50zł więcej, majątek, wezmę u Stefczyka :)
czestsza wymiana swiec , czestsza zalecana tez zmiana oleju , filtr gazu.... a idac tropem wszystko zrobie sam to kup elektryczny..podpniesz sie sam na lewo do lini i wio laduj smialo koszt wyjdzie prawie zerowy :D
robson napisał(a):W europie jest ponad 4 miliony samochodów zasilanych LPG/CNG, wszyscy się mylą :?:

w samej PL (6te miejsce w europie pod wzgledem ilosci zarejestrowanych samochodow) jest ponad 14.7 mln samochodow wszyscy nie umieja liczyc ? policzmy nawet ze polowa to diesle (choc to i tak zawyzone) i masz wynik..samej PL a gdzie tam do Europy (co 15te zarejestrowane auto ma blachy Polskie)
robson napisał(a):4. Silnik na gazie pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny
podoba mi sie to zdanie bo 99% ludnosci z jakimi sie stykam co mieli/maja gaz twierdzi zupelnie cos odmiennego ba w moim samochodzie byla ta sama przypadlosc...Czyzby nikt w calej Polsce i Holandii nie umial zalozyc gazu ? cos mi sie wierzyc nie chce wiec gdzies ktos mija sie z prawda
robson napisał(a):Silnik zasilany gazem „żyje” dłużej

3 rozliczane serwisy lpg , kilkaset opini , parenascie samochodow i silnikow widzianych w czesciach...dluzej to nie pozyly choc jak wiadomo sa silniki lepiej znoszace lpg i sa gorzej o Ekologii nic nie mowie bo jak dla mnie to zabija piekno motoryzacji
robson napisał(a):Ostatnio miałem okazję przeczytać czasopismo Auto Świat nr 10 październik 2010 na temat instalacji gazowych, kompletne bzdury wciskane ludziom.
Komentarz do tego artykułu zamieszczony jest na http://www.ac.com.pl/pl/news/37/auto-sw ... sjonalizmu
wiedza z AŚ nie kieruje sie wogole ale i komenatrz wystawil zaklad zajmujacy sie montazem lpg... czy musze cos dodawac ? Subaru twierdzi ze palace sie sprzegla to wina uzytkownikow nie auta , VW twierdzi ze 2.0 tdi sie rozsypuje przez zle uzytkowanie , Wladcy pol naftowych twierdza ze 100 dolarow za barylke to uczciwa cena mimo ze od ceny wyzszej jak 50$ juz maja spooory zysk , Pani w miesnym tez zawsze mowi ze mieso jest swieze mimo ze dopiero co skonczyla je myc... :yawn: chyba rozumiesz co mam na mysli
a opiniami z for itp sie nie kieruje jedynie faktami plynacymi z rozmow z osobami rzetelnymi i najwieksza wage i tak przywiazuje do wlasnych doswiadczen a mam na tyle w fajnie w zyciu ze posiadam stycznosc z duza iloscia roznych samochodow jak i ludzi siedzacych bardzo gleboko w motoryzacji z doswiadczeniem w kwestii mechaniki wiekszym niz ilosc moich przezytych lat

P.S z dedykacja dla Ciebie zaglebilem sie na stronie gazeo.pl w kalkulator

Obrazek
gdzies popelnilem blad? 30 tys km rocznie to nie jest malo bo wiekszosc ludzi robi raptem 15 tys km rocznie . Serwis wedlug zalecen wiec 1300pln na serwis (tu juz mozna isc do stefczyka) i jest to wylacznie koszt serwisowania i przegladow wedlug zalecen a nie daj panie nieprzewidziane wydatki... . Wg obliczen tego w ciagu 2lat mam zarobic niecale 2 tys pln...nie wliczajac ew rat kredytu(i kosztow ich obslugi) za instalacje (a sporo ludzi w taki sposob to zalatwia) koszt benzyny do rozruchu jest tez raczej wskazaniem w strone lata i szybszego nagrzewania sie silnika... Obliczenia nie zakladaly tez czestszych wymian swiec kabli oleju filtra pow... czyzby mit idealnosci tego padl ? bo w rzeczywistosci wyjdzie kolo 1200-1300 teoretycznego zysku (nie ma nic o szybszym zuzywaniu sie silnika) i to liczac ze instalacja nie sprawi jakichkolwiek klopotow bedzie zalozona idealnie a swiat bede ogladal przez rozowe okulary BA! liczac ze rocznie zrobie tylko te 15 tys km przy danych jakie masz wyzej...dopiero po 3cim roku zarobie raptem 390zl...bez wydatkow o ktorych napisalem wyzej 3 lata mysle ze to i tak dlugi czas przytrzymania samochodu (a siedze w obrocie samochodami)
Cos zle policzylem? chetnie moge o tym podyskutowac jak widzisz przedstawilem strone Ekonomiczna tego (wiec w 95% impuls do zalozenia lpg)
Ostatnio edytowano 30 sty 2011, o 22:21 przez Tomi, łącznie edytowano 1 raz
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez robson » 30 sty 2011, o 22:16

Tomi napisał(a):robson napisał(a):
Raz ustawiasz mapę i koniec

bo sie rozjedzie po pewnym czasie jak bedzie miala rozne mieszanki (temat przerabiany niedalej jak tydzien temu u kumpla w pugu 206 )

Pomijając wybór odpowiednich wtryskiwaczy, reduktora i ciśnienia, w STAGu IV generacji wczytujesz mapę benzyny, po jej wczytaniu ustawiasz mapę gazu kierując się wskazaniami benzyny, więc gdzie się może rozjechać czas wtrysku gazu :?: :!:
Mapę benzyny i gazu ustawia się tylko raz w celu konfiguracji.

Jakie wymiany ? Filtr to rzecz oczywista. Przegląd rejestracyjny ? 50zł więcej, majątek, wezmę u Stefczyka
czestsza wymiana swiec , czestsza zalecana tez zmiana oleju , filtr gazu.... a idac tropem wszystko zrobie sam to kup elektryczny..podpniesz sie sam na lewo do lini i wio laduj smialo koszt wyjdzie prawie zerowy

Olej raz na rok lub 15 tys km, a jak C3 to nawet co 30tys, ja wymieniam co 17tys km, filtr gazu ok 30zł.
Świece wymieniłem po 60tys km na benzynie dałem z przesyłką 64zł za BERU, więc nawet gdybym wymieniał je co roku to dalej jestem do przodu.
4. Silnik na gazie pracuje ciszej i jest bardziej elastyczny
podoba mi sie to zdanie bo 99% ludnosci z jakimi sie stykam co mieli/maja gaz twierdzi zupelnie cos odmiennego ba w moim samochodzie byla ta sama przypadlosc...Czyzby nikt w calej Polsce i Holandii nie umial zalozyc gazu ? cos mi sie wierzyc nie chce wiec gdzies ktos mija sie z prawda

O kurde jestem ewenementem na skale hohoho i jeszcze trochę :) pracuje cicho, co jeszcze spalanie 7,9 w mieście i co jeszcze lepsze nie jest mułowaty.
Ale chyba się jednak mylę, nie jestem ewenementem na lpg-forum.pl/ tez krążą pozytywne opinie o LPG po dobrze zrobionej instalacji.

BTW, mieszkam 100m od ASO Renault, a mechaników znam od piaskownicy i z całą pewnością tez dysponują większym doświadczeniem w kwestii mechaniki niż kiedykolwiek osiągnę ja i ty razem wzięci.

Widzę że głową muru nie rozbiję, pogadamy za 60 tys km.

Koniec mojej dyskusji na ten temat.

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 30 sty 2011, o 22:32

robson napisał(a):nie jestem ewenementem na lpg-forum.pl/ tez krążą pozytywne opinie o LPG po dobrze zrobionej instalacji.

a na forum Renault o Renault a Alfaholicy dziwia sie zlym opinia o Alfie...pisalem o tym wyzej :)
Przeczytaj powyzsze kalkulacje ze screenem co by nie bylo ze oszukuje (mam aktualnei ubuntu na kompie wiec raczej PS-em nie poszaleje graficznie ba ciezko bylo mi printscreena zrobic by pokazac :)
robson napisał(a):Olej raz na rok lub 15 tys km, a jak C3 to nawet co 30tys, ja wymieniam co 17tys km, filtr gazu ok 30zł.
ja co 10 mimo ze leje drogi olej ( bo dbam o samochod nad wyraz ehh :crazy: ) filr gazu 50pln co 30 tys , filtr fazy lotnej 50pln co 10 tys km...daje sie naciagnac bo przestrzegam instrukcji ludzi ktorzy zakladaja gaz ?
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez robson » 30 sty 2011, o 23:10

Mam zamiar jeździć tym autem jeszcze 4 lata.
Aktualne ceny paliw jak najbardziej realne.
Przebieg jak najbardziej realny.
Koszt instalacji jak najbardziej realny bo tyle zapłaciłem.
Spalanie takie mam, jak ktoś nie wierzy jutro zdjęcie z kompa thalii.
Miesięcznie 133zł w kieszeni według kalkulatora

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jak pisałem wcześniej nie chce mi się na ten temat dłużej dyskutować, bo głową muru nie rozbiję.

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 31 sty 2011, o 08:56

robson, zazdroszczę cen paliw - w stolicy min (na Neste, nie jakiś auchan czy tego typu) 4,75 za paliwo. Gaz też trochę droższy niż podałeś.
Ale ogólnie fajnie, że ktoś dał konkret :thumbup:
Mimo, że prędzej pojadę pociągiem, niż gaz założę do auta, to nie neguje tej oszczędności, chociaż wg mnie jest trochę mniejsza. Możesz podać adres strony, z której jest to wyliczenie?
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 31 sty 2011, o 09:07

Driv3r napisał(a):Mimo, że prędzej pojadę pociągiem, niż gaz założę do auta, to nie neguje tej oszczędności, chociaż wg mnie jest trochę mniejsza. Możesz podać adres strony, z której jest to wyliczenie?

http://gazeo.pl/kalkulator.php jasne ze mniejsza co wykazalem wyzej pod moim obliczeniem :) z tym jak z funduszami inwestycyjnymi.. i faktycznymi kosztami kredytu itd
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne