Renault Clio 1996 1.2 TYLKO 83 tys. przebiegu - wycena

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Renault Clio 1996 1.2 TYLKO 83 tys. przebiegu - wycena

Postprzez wojteks » 21 kwi 2017, o 18:39

Suchy2 napisał(a): A tak poza tym, to ja mam dwa pojazdy na żółto i dlatego chętnie się chciałem dowiedzieć, czy postępuję właściwie

Postępujesz właściwie, masz czas, miejsce i chęć utrzymać je w nienagannym stanie. Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy w zimie autem na żółtych blachach więc w zasadzie minimalna eksploatacja od maja do początku października.

Zgreg napisał(a):Nie ma nawet znaczenia jakiego koloru blachy wiszą na zderzaku.

Na żółtych są problemy z wyjazdem za granicę i sprzedażą, pomijam jeszcze inne obostrzenia.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 18:53

Nie wiem, czy właściwie, moje motocykle były produkowane w dziesiątkach tysięcy i wiele się zachowało. :thinking: Tak, że nie wiem czy zasłużyły, żeby być prawdziwymi klasykami. :mrgreen:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Zgreg » 21 kwi 2017, o 18:55

Tylko po co sprzedawać :lol: . Z wyjazdem też nie taki wielki problem, choć spontan odpada :twisted: , a są i zalety żółtych.

Miałem zresztą na myśli fakt, że nawet na zwykłych blachach samochód może być YT.

Tak przeglądam forum i nawet tematy z prefiksem c1 są coraz rzadsze.
Ładniejsza siostra Williams Baccara

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 kwi 2017, o 19:49

Suchy2 napisał(a):Tak, że nie wiem czy zasłużyły, żeby być prawdziwymi klasykami.

Są/będą zabytkami ale czy klasykami? Definicja klasyka jest trudna i dla każdego może znaczyć co innego, dla mnie klasycznym motocyklem jest powiedzmy Junak a WFM czy SHL nigdy nie będzie klasykiem, co najwyżej zabytkiem mówiąc o powiedzmy 50 letniej historii rodzimej motoryzacji.

Zgreg napisał(a): a są i zalety żółtych.

Jakie poza czasowym OC?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 21 kwi 2017, o 20:03

Jeden dożywotni przegląd techniczny. :dance: Dlatego bez bicia się przyznaję, że tylko to mną kierowało. 8-) Jak mi się chce jeździć to opłacę 30 zł OC na rok, a jak nie to nie opłacę, bo po co tyle kasy płacić. :mrgreen:
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 21 kwi 2017, o 23:36

Jedyne clio jakie bym widział na żółtych to chyba tylko williams, biorąc pod uwagę ilość wyprodukowanych sztuk.
A propo, nigdy w zimę nie jeździł, a progi na czarno pomalowane bo taki gust miał? :lol:
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
C2 ph1 00' 1.2 8v D7F + LPG
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 kwi 2017, o 04:51

tony_tr napisał(a):
kombinator napisał(a):Za 3 500 można wystawiać,

Chyba śnisz... Za 2900zł to mój kolega xx lat temu kupił zdrowe Clio I. Nikt o zdrowych zmysłach za tyle go nie kupi. Można oczywiście próbować i złapać jakiegoś kolekcjonera ale to takie wierzenie w cuda...

Ja napisałem wystawić, a nie sprzedać. Specjalnie wystawić wyżej bo każdy zawsze chce zbić. Zrobić promocję na 2900 i klient szczęśliwy.

4 lata temu sprzedałem swoje C1 ph1 za 3300. Kupujący przyjechał ze swoim mechanikiem i po jeździe próbnej z pocałowaniem ręki poszło. Po 3 latach odkupiłem je za 1400 bo w tak fatalnym stanie było, nawet olej nie był od tamtego czasu raczej zmieniony. 5 miesięcy zajęło mi doprowadzenie tego auta do stanu wyjściowego (najdłużej tylna belka).
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 22 kwi 2017, o 09:57

Nie ma co się nakręcać, gość założył temat bo tylko chce sprzedać, myśli że znajdzie tutaj jelenia który da bóg wie ile bo auto bo ma niby potenciał na klasyka. Bzdura! Zwykłe clio będzie klasykiem za 40-50lat tak jak dopiero teraz klasyczne stają się zwykłe Renault 5 w pierwszej wersji a ceny dochodzą max 10-12k zł.

Niestety ale w naszym kraju francuska motoryzacja nigdy nie była na topie... zawsze prym wiodła niemiecka i dlatego 20letnie BMW E30 jest pożądanym klasykiem a 20letnie Clio nie.

Nie można porównywać Clio do malucha, 126p ma u nas zupełnie inną historię głównie związaną z sentymentem.

Na obecną chwilę potencjał na klasyka ma:
Clio Williams
Clio Baccara
Clio 1.8 16V

Jakby to była wersja 3-drzwiowa to mógłbym dać max 500zł, zdemontowałbym drzwi, klapę tył plus parę dupereli a resztę wysłał na złom.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 22 kwi 2017, o 15:02

kombinator napisał(a):Ja napisałem wystawić, a nie sprzedać. Specjalnie wystawić wyżej bo każdy zawsze chce zbić. Zrobić promocję na 2900 i klient szczęśliwy.

Taaa chyba szczęśliwy ale ze śmiechu ;)
Z resztą to taka dyskusja... Kup go za 2900 to wtedy pogadamy. Co do tematu klasyków no to jakoś tego nie widzę by Clio I miało stać się klasykiem (no ewentualnie oprócz tych wersji co napisał Cassis) toż to zwykła starzejąca się i rdzewiejąca buda, a nie żaden klasyk...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 22 kwi 2017, o 17:03

Kombinator, to pocoś sprzedawał? :mrgreen: Ja mojego rodzynka nigdy nie sprzedam. :ugeek:

A co do bycia klasykiem, to 20 lat temu gdybym wam powiedział, że w roku 2017, Syrena w dobrym stanie będzie bardzo pożądana, to byście się zesikali ze śmiechu, tak, że nie ma co przesądzać. :thinking: Wiem, że co polskie to polskie, a co na ,,f" to na ,,f", ale mimo wszytko. :thinking: Jednak nie tylko na polskie się zrobił ciąg, np zwykła Skoda s100 ze zdrową budą ma powodzenie, już o 1000 MB nie wspominając.
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 23 kwi 2017, o 08:02

tony_tr, piszę teoretycznie, nie uruchamiaj się.

Suchy2 napisał(a):Kombinator, to pocoś sprzedawał? :mrgreen: Ja mojego rodzynka nigdy nie sprzedam. :ugeek:

Nie było mnie stać na dwa auta wtedy, teraz mam trzy ;) Z tą odkupioną cliówką liczyć to cztery ;)

Cassis chyba masz najwięcej racji, pierwszy post nowego użytkownika i akurat taki, nawet nie popatrzyłem

Trochę szkoda że Clio 1 nie traktują tak poważnie nawet z zamiarem kiedyś na klasyka. Z każdym rokiem coraz mniej je widać. Z R19 to samo. O R21 nie wspominając, przez parę lat widziałem chyba jedną. Maluchów więcej się obecnie widzi - może to taki trochę powrót do młodości?
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Zgreg » 23 kwi 2017, o 09:09

Na maluchy jest moda, jak swego czasu na garbusy, czy na mercedesy w 124. Na clio takiej raczej nie będzie. Dla niektórych właścicieli tych ostatnich to zaleta.
Za kilka lat takie szczegóły jak belka skrętna, czy maska silnika otwierana w drugą stronę będą tak dziwne, że aż klasyczne :lol:
Ładniejsza siostra Williams Baccara

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 23 kwi 2017, o 09:56

cassis, nie ma 20 letniego e30 :lol: ja ostatnio na ulicy ''zadumałem się'' nad ładnie odrestaurowanym zaporożcem . :clap: apropo klasyków po dziadku to u mnie od miesiąca stoi matiz , też po dziadku :lolno:
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 23 kwi 2017, o 11:04

rzeźnik., o 3 lata się machnąłem. Jakbym napisał dwudziestoparoletnim to byłoby OK. ;)
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez vxproplus » 23 kwi 2017, o 21:45

Obrotomierza nie ma ale szyby w prądzie są :D Te progi mnie zastanawiają bo są czarne zresztą lewy wgnieciony z drzwiami. Halogeny nieoryginalne nie wiem czy w polonezach takich nie było. Szyberdach w clio to raczej minus kto miał ten wie o co chodzi. Jak na 83 tysiące to wygląda na sfatygowaną.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 28 kwi 2017, o 23:18

Jedyne na co mogą liczyć Clio 1 to klasyki jak 16V i Williams bo tego zawsze było mało a wrażenie robią do tej pory. Co jakiś czas mnie ktoś pyta czy swojej nie sprzedaję
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Suchy2 » 29 kwi 2017, o 09:20

Zatem nawet 50 letnia C1 będzie bezwartościowa? :?
Clio I PH 3 1997
126p FL 1991

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Drut12 » 30 kwi 2017, o 22:38

Ilość sztuk na ulicach będzie decydować o tym czy będzie bezwartościowe. Jak jeszcze 15 lat temu po ulicach jeździło pełno 11/19/21 to teraz znalezienie takiego renault 11 lub 21 w dobrym stanie to cud. Tym bardziej że są one już klasykami. Clio też będzie miało swój okres w którym będzie klasykiem, póki co dopiero renault 5 ii zaczyna być youngtimerem.
C1 ph2 95' 2.0 8v F3R
C2 ph1 00' 1.2 8v D7F + LPG
M2 08 GT 1.9 8V F9Q

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Jurek91 » 10 cze 2017, o 11:19

Przedzej czy później będzie to klasyk to jest auto które ma ciekawą historię. Wiadomo że wpierw jako klasyk pójdą wersje typu Williams , MTV, baccara , grand prix, a później reszta . Clio 1 jest już naprawdę mało i będzie coraz mniej nie każdy dba o ten samochód a szkoda bo to wdzięczne auto nie ma co się w nim popsuć. W końcu nadejdzie jego ponowny czas i zostanie uznane jako klasyk.

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 10 cze 2017, o 22:30

Jurek91 napisał(a):Przedzej czy później będzie to klasyk to jest auto które ma ciekawą historię. Wiadomo że wpierw jako klasyk pójdą wersje typu Williams , MTV, baccara , grand prix, a później reszta . Clio 1 jest już naprawdę mało i będzie coraz mniej nie każdy dba o ten samochód a szkoda bo to wdzięczne auto nie ma co się w nim popsuć. W końcu nadejdzie jego ponowny czas i zostanie uznane jako klasyk.

Tak, jaką? Tylko w odpowiedzi nie pisz nic o Williamsie i 16v bo nie tego tyczy się pytanie. To, że jest go mało to akurat żaden argument.

Clio będzie klasykiem tylko z racji wieku. Zajechane egzemplarze trafiają na złom do przerobu i jakoś nie wydaje mi się by w tym temacie miało się coś zmienić.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne