CENY SALONOWE NA CZĘŚCI I ICH ODPOWIEDNIKI...

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

CENY SALONOWE NA CZĘŚCI I ICH ODPOWIEDNIKI...

Postprzez Tctomasz » 24 lip 2017, o 13:31

Witam.
W związku z ostatnimi wymianami jakie mnie dotknęły i perturbacjami z tym związanymi postanowiłem poruszyć temat oryginalnych i nieorygianalnych części do Renault clio.
Często podchodziłem do tematu w ten sposób: CZĘŚCI W SALONIE SĄ DROGIE I NIE WARTO SOBIE GŁOWY ZAWRACAĆ DZWONIENIEM CZY JEŻDŻENIEM Z PYTANIAMI DO SALONU...NIC BARDZIEJ MYLNEGO!!!!
W czwartek podstawiłem auto do mechanika na wymianę obu wieszaków pod wydecham w clio 1,2 tce.
Oczywiście warsztat zamówił mi wieszaki po 45zł za sztukę z "INTER....COŚ TAM", wiadomo nie można reklamować itp...dodatkowo za robotę zapłaciłem 60zł za wymianę obu.
Auto wyjechało telepiąc się jak diesel na wolnych obrotach...a przy najmniej tak paskudne drgania przenosiły te wieszaki z wydechu na budę...okazało się już po ostrej kłótni z zakładem mechanicznym, że te zamienniki są jakoś tak zbudowane, że wszystko ma mniejszą tolerancję i jest na sztywno połączone...pewnie jak mi w salonie Renault zdemontują te wieszaki w czwartek to zrobię zdjęcia żeby było wiadomo o co chodzi.
Pojechałem do salonu bo już byłem na prawdę mega zły i czego dowiedziałem się w salonie?
WIESZAKI ORYGINALNE W SALONIE RENAULT DO CLIO 3 KOSZTUJĄ PO 50ZŁ ZA SZTUKĘ!!!
Wymiana będzie kosztowała drugą stówę za oba ale jeśli efekt będzie osiągnięty...a w to wierzę bo po poluzowaniu tych wieszaków z "INTER...COŚ TAM" efekt już ustąpił...to uważam że nie ma co oszczędzać po 5zł i kupować badziewia...wiadomo, nie ze wszystkimi częściami tak jest i niektóre są po dwa albo trzy razy droższe w salonie co przestaje się wtedy opłacać.
Ale przede wszystkim WARTO ZAPYTAĆ W SALONIE O CENY ORYGINALNYCH CZĘŚCI...NAWET JEŚLI KOMUŚ SIĘ WYDAJE, ŻE BĘDĄ DROGIE...BO TA WIEDZA NIC NIE KOSZTUJE A POTEM MOŻNA UNIKNĄĆ TAKICH PERTURBACJI JAK OPISAŁEM...
Dziękuję i mam nadzieję że nie zanudziłem tym postem tych którzy już to wiedzą i doszli do tego, haha.
Pozdrawiam.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Szympulek » 24 lip 2017, o 14:55

Bardzo cenna informacja! Trzeba sobie ją zapamiętac! :)

Początkujący
Zlotowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 24 lip 2017, o 20:04

Tctomasz, Zdaje się jakiś czas temu Renault ogłaszało, że wprowadza atrakcyjniejsze ceny na serwis... widać, to nie tylko pusty marketing ale też czyn:D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 24 lip 2017, o 22:41

W każdym serwisie tak jest, nie tylko Renault. Niektóre części mają mega drogie, ale są takie, gdzie kosztuje to grosze. Z reguły więcej jest tych drogich ale zadzwonić zawsze można
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 25 lip 2017, o 19:50

Jeszcze lepiej jest na allegro z częściami używanymi ze szrotów. Czasami potrafią kosztować 2 razy tyle co nowe w sklepie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sarni11 » 25 lip 2017, o 20:39

Sam się o tym przekonałem szukając łańcucha rozrządu do motocykla, kupiłem oryginał taniej, niż najtańszy zamiennik na allegro.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne