jakie kupić nowe letnie opony

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

jakie kupić nowe letnie opony

Postprzez renault_clio_fan » 22 paź 2017, o 22:56

witam
zastanawiam się nad kupnem opon letnich o rozmiarze 185/60/R15.
1) https://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-brillantis-2-185-60-r15-84-h#107285125
2) https://www.oponeo.pl/dane-opony/sava-intensa-hp-185-60-r15-84-h#105618549

które z nich wybrać do ceny? Interesują mnie tylko opony nowe nie używki.
teraz mam takie założone https://www.oponeo.pl/dane-opony/fulda-ecocontrol-hp-185-60-r15-84-h#136061880

dzięki i pozdro :?:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 23 paź 2017, o 11:03

wydaje mi się że są słabe, tez szukam w tym rozmiarze i nie wiem co wybrać.
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez patrys4891 » 24 paź 2017, o 09:03

Ja zdecydowanie polecał bym Uniroyale https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroy ... #138739152
Z Savą mam doświadczenie. Nie są zła, ale raczej oceniał bym je jako średnie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 24 paź 2017, o 15:01

Opony Uniroyal i Fulde mogę polecić. Brat ma Fulde i sobie chwali, cicha, komfortowa i auto mniej pali. Uniroyal to typowa opna deszczowa. Jak popada to zachowuje się jak na suchym asfalcie. Mam inny model bo Rainsport 3 ale to prawi ta sama mieszanka. Conti. wytrzymały mi 25 tyś. km a Uni mam już od 52 tyś. km i mają jeszcze 50% bieżnika.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 24 paź 2017, o 17:56

też polecam uniroyal-e rain max i rainsport to ta sama mieszanaka, rainsport ma poprostu więcej lameli
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez renault_clio_fan » 24 paź 2017, o 20:55

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 25 paź 2017, o 18:50

Nikt chyba nie miał wszystkich tu wymienionych więc co Ci da taka opinia. Jak zauważyłeś powyżej to każdy wychwala to co ma.

BTW Opinie mają dobre więc będą ok.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 25 paź 2017, o 20:43

tony_tr napisał(a):Nikt chyba nie miał wszystkich tu wymienionych więc co Ci da taka opinia. Jak zauważyłeś powyżej to każdy wychwala to co ma.

BTW Opinie mają dobre więc będą ok.

aj tony nie przesadzaj ;)
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez patrys4891 » 26 paź 2017, o 10:44

tony_tr napisał(a):Jak zauważyłeś powyżej to każdy wychwala to co ma.

Nie do końca.
Ja mam Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 i wcale ich nie polecam. Dużo lepsze są Vredestein ultrac Cento.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 26 paź 2017, o 18:33

A podasz jakiegoś linka do sklepu tych Vredestein ultrac Cento w rozmiarze jakim szuka kolega czyli 185/60/15? Jakoś nie mogę znaleźć.

BTW Jeździłeś na tych uniroyalach co je polecałeś?

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez patrys4891 » 27 paź 2017, o 08:17

Jeździłem w Clio 2 1,2 16v na uniroyalah rainsport. Na mokrym się trzymały prawie jak na suchym.
Model Rainsport są przy niższym profilu opony, a Rainexpert przy wyższym profilu. Natomiast zachowanie jest równie dobre.

Nigdzie nie napisałem że Vredy Ultrac Cento są w tym rozmiarze bo nie ma. Poza tym ten model jest już zastąpiony modelem Ultrac Satin.
To była moja odpowiedź na to że każdy chwali to na czym jeździ a to doświadczenia akurat mam z Safrane.

Jeszcze z doświadczenia z Clio 3 odradzam firmę Imperial. Na mokrym nie można nawet powiedzieć że źle trzymają. Na mokrym nie trzymają zupełnie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 27 paź 2017, o 09:02

Pejo napisał(a):Opony Uniroyal i Fulde mogę polecić.

To dobry wybór, również polecam.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 27 paź 2017, o 15:30

Są w necie testy opon jak się zachowują na mokrej nawierzchni. Nie sugeruj się ceną, a tym bardziej producentami "no name" których jeszcze 5 lat temu nie było w ofercie.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ppt » 28 paź 2017, o 11:22

Clio, to nie wyścigówka, (tak, wiem, są i ostrzejsze) jakichś niesamowitych prędkości i wyczynów nie będzie robić. Także opony trzeba dobrać racjonalnie - stosunek jakość/cena.
Wybrać należy produkt (u)znanego producenta, omijać chińszczyznę.
Z wymienionych w pierwszym poście, interesujące są Barum Brillantis. Dlaczego? Bieżnik asymetryczny, który jest najbardziej zaawansowanym wzorem opony, lepsze właściwości od symetrycznego i kierunkowego. Tyle teoria. ;)
ppt

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 28 paź 2017, o 11:37

ppt napisał(a):Barum Brillantis

miałem okazję jeździć na tych oponach i muszę przyznać ze na suchym ok ale jak popadało masakra, tak jak napisałeś wszystko zależy od oczekiwań i stylu jazdy.
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kamjan » 30 paź 2017, o 21:32

Ja mogę polecić Dunlopy Sport Maxxy, sam posiadam i bardzo chwalę. Super się wchodzi w zakręty, bardzo dobre w deszcz i ciche :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez renault_clio_fan » 1 lis 2017, o 22:13

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 1 lis 2017, o 22:49

Te 2gie są lepsze.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez dezerter » 4 lis 2017, o 20:03

a co myślicie o tych 185/60 R15 - standard
Dunlop SP Sport Bluresponse
moją obecność na forum sponsoruje IRENA

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 4 lis 2017, o 21:06

Też spoko, zjeździłem jeden taki komplet. Sprawdzały się całorocznie bo nie zmieniałem na zimówki. We wszystkich warunkach (oczywiście oprócz lodu oraz świeżego śniegu) i w każdej temperaturze trzymały się asfaltu bdb.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne