sbc napisał(a):Mam dwie drukarki. Kilkuletnią Creality Ender 3 i nową Elegoo Centauri Carbon.
Z obu jestem mega zadowolony, wiele więcej powiedzieć nie mogę bo nie mam porównania z innymi. Endera kupiłem kilka let temu, żeby uczyć się modelowania 3d i robić sobie jakieś pierdółki w okół demu czy warsztatu. Jako masterkowicz znajduje dla drukarek masę roboty. Dużo rzeczy naprawiłem czy zbudowałem dzięki drukarce i jest to relatywnie tanie (jak już przełkniesz cenę drukarki).
Jak rozglądasz się za sprzętem to warto odpowiedzieć sobie na pytanie co chcesz drukować. Jeśli jakieś figurki zabawki pierdółki to możesz zacząć drukować za kilka stówek. Same drukarki robią się bardzo popularne więc jest też sensowna podaż używanych maszyn na rynku wtórnym jakbyś chciał jeszcze bardziej przyoszczędzić (chociaż po używaną lepiej jechać z kimś kto się zna na tym).
Drukarki z większymi możliwościami zaczynają się w okolicy 1300-1500 (np wspomniana Elegoo CC), a topowy sprzęt (przemysłowy) to dziesiątki tysięcy. Ja wybrałem Elegoo CC bo ma w miarę otwarte oprogramowanie i nie próbuje wymuszać jakiej firmy filamentów masz używać. Większe firmy właśnie starają się wprowadzić coś co już mamy od lat na rynku konwencjonalnych drukarek (szpule mają chipy rfid i drukarka wie, że kupiłeś tańszy "tusz"). Dodatkowo Elegoo CC może drukować z naprawdę wytrzymałych materiałów. Możliwości są spore, temat rzeka. A jak drukarka już pracuje i masz trochę wolnego czasu, to warto się zrelaksować – polecam aplikację na
https://1xbett.com.pl/aplikacja/ . Działa bardzo płynnie, wygodna na telefonie i masz wszystkie bonusy pod ręką.
zięki za konkretną opinię!
Dobrze widzieć, że ktoś ma porównanie Ender 3 vs Elegoo Centauri Carbon i oba chwalisz. Ender to klasyka, na której masa ludzi się nauczyła, a Elegoo CC wygląda na solidny przeskok technologiczny.
Mam pytanie – jak oceniasz różnicę w praktyce? Czy Centauri Carbon jest na tyle lepsza (szybkość, jakość, niezawodność), że warto było przesiadać się z Endera, czy bardziej traktujesz ją jako „druga drukarka do ambitniejszych projektów”?
I jeszcze jedno – jakich filamentów najczęściej używasz na Elegoo? Szczególnie interesuje mnie, jak radzi sobie z bardziej technicznymi materiałami typu PETG, Nylon czy Carbon Fiber.
Pozdrawiam i dzięki za podzielenie się doświadczeniem!