Clio II ph2 jaki silnik ? 1.4 16V vs. 1.6 16V vs. 1.5 dCi 82

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio II ph2 jaki silnik ? 1.4 16V vs. 1.6 16V vs. 1.5 dC

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 15:28

Racja, za chip chcieli 1200 zł, a za Ic pewnie trzeba będzie z 500 zł wyłożyć.
Tak, wolałbym dołożyć LPG jednak, choć to faktycznie może trochę poczekać.

Dzięki za opinie, pozwalają mi obiektywnie na to spojrzeć :D

15,5 k za to czarne Clio to waszym zdaniem dużo/w normie/mało ?
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 15:32

jeżeli to wszystko w ogloszeniu jest prawda, to auto jest tego wg mnie warte.
poza tym faktycznie maly przelot tam deklaruja...
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 15:39

Myślę, że tak na wymianę rozrządu byś ugrał ;) Chyba że rzeczywiście to co jest w ogłoszeniu to tylko i wyłącznie prawda to właściciel niekoniecznie będzie chciał się targować. Jeśli tak to myślę, że warto dołożyć do tego samochodu i poczekać z instalacją lpg. Jednak przebieg 60 tys km (gdyby okazał się prawdziwy) dobija pare złotych do ceny.
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 15:40

Niby prawda, rozmawiałem z kobietą przez telefon - ale niezbyt dużo się dowiedziałem.

Ona jest drugą właścicielką, przez te 3,5 roku zrobiła tylko olej i świece "bo się zepsuły".
Dwa komplety kół są. Opony letnie widać jeszcze conti premium - więc pewnie jeszcze ori.

7 lat i 70.000 km - jak na kobiece auto w mieście może być realne, moja mama tyle samo robi ;)
Ale przydałoby się już rozrząd przy tym przebiegu wymienić ...
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 15:41

seba9196 napisał(a):Jednak przebieg 60 tys km (gdyby okazał się prawdziwy) dobija pare złotych do ceny.

dokładnie.
ja za Suzuki przepłaciłem 10% względem innych ofert rynkowych.
czy było warto? mam bezwypadkowe auto z przebiegiem teraz 22'000 km i jestem spokojny o to, że nic mnie nie zaskoczy w tym samochodzie.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez blaz » 8 kwi 2011, o 15:47

jak diselek pewny to jazda jest bardzo fajna, kupowałem lagune to ogladałem kilka sztuk dci 120km czyli tyle co moja benzyna 1.8 i wydawało mi sie ze disel lepiej jedzie mimo tej samej mocy, spalanie wiadomo bez porównania. bałem sie tylko o te wszystkie turbiny itp i wkoncu zostałem przy benzynce. w kazdym razie byłem w warsztacie pierwszym lepszym zeby nie przepłacac za sprawdzenie auta, po wyborze konkretnego miałem jechac do aso dopiero. w kazdym warsztacie maja kompa, za 50zł wszystko wychodzi, w jednym wózku wyszło ze jeden wtryskiwacz deczko przelewa, a w turbinie zacina sie kierownica łopatek czasami.. wszystko wychodzi cisnienie wtrysków, ile paliwa daja itp.. warto podczas ogledzin jak auto wydaje sie ok zanim podjedzie sie do aso i zostawi 3stówki jechac na byle kompa i to sprawdzic. mysle ze jak wtryski nie leją, turbo ok, nie ma powaznych błędów to mozna brac takie dci, tak znawcy gadali jak sie rozgladałem;p teraz wszystko sie naprawi w kazdym warsztacie, czy to wtrysk, czy turbo, czesci ogromna ilość, uzywki, nowe regenerowane, do wyboru.
blaz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 15:49

Pochyl się nad tym samochodem, bo czasem zdarzy się jakaś perełka na tym bagiennym polskim wtórnym rynku ;) Tak jak mówisz 7 lat 70 tys km to nie jest nieosiągalny wynik. Umów się na oględziny :) Jeśli dane są realne to masz 100 tys km różnicy w przebiegu + 30 kucy więcej. Spalanie myślę że ok 2,5 litra więcej. A odpadają ci wtryski, turbo itd. Już to przerabiałem w moim dieslu kiedy zatankowałem na gorszej stacji. ;)
seba9196

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 8 kwi 2011, o 17:07

blaz napisał(a):ogladałem kilka sztuk dci 120km czyli tyle co moja benzyna 1.8 i wydawało mi sie ze disel lepiej jedzie mimo tej samej mocy

Nie widze w tym nic dziwnego. Porównywanie wolnossących benzyn do turbodiesli o zbliżonych mocach jest bardziej niż śmieszne i żałosne. Nie twierdzę, że Ty to robisz, ale chodzi mi tutaj o inną osobę. Jest wiele przypadków, że turbobenzyny przegrywają z turbodieslem o tej samej mocy, np 2.0 tfsi 200ps przegrywa z 2.0 tdi 200 ps, więc gdzie tu logika porównywać wolnossącego... ?

Dlatego 1.6 107ps będzie znacznie słabiej jechać od dci zrobionego na takie 105 ps.

Żeby nie było, to jeździłem benzynami wolnossącymi o mocy ~100ps i stwierdzam, że te auta jadą słabiej od mojego dci 65 zrobionego na 86ps.
Inna sprawa istotna, że aby taka bena jechała, do trzeba ją caly czas kręcić i żyłować, by poczuć w jakimś stopniu te 107 ps. A jakie będzie spalanie w tym przypadku to strach się bać.

W dieslu jest inna bajka, od 1200 obrotów jedzie, pełna kultura, elastyczny. Zupełnie nie ta liga.

Do autora: radziłbym się poważnie zastanowić, czy aby na pewno chcesz wolnossącego. Polecam Ci diezla. Rozważasz opcje 65 ps + chip. To by była dobra opcja. Sam mam 65 zrobionego na 86 i jedzie to bardziej niż przyzwoicie. I żadnego dolotu pod IC nie musisz przerabiać.
cliofun

Pokaż profil

Postprzez mayn » 8 kwi 2011, o 17:48

cliofun napisał(a):Jest wiele przypadków, że turbobenzyny przegrywają z turbodieslem o tej samej mocy, np 2.0 tfsi 200ps przegrywa z 2.0 tdi 200 ps, więc gdzie tu logika porównywać wolnossącego... ?

Stek bzdur piszesz. Jesteś fanem diesla, zachowaj to dla siebie, nie rozsiewaj głupot po forach. Zanim następnym razem napiszesz post o wyższości diesla nad benzyną przeanalizuj bardzo dokładnie od podstaw następującą rzecz:

Ile KM oraz jakie osiągi ma podstawowy silnik benzynowy np o pojemności ok 2.0 oraz diesel obie jednostki wolnossące.

Przykładowo końcówka lat 90 tych:

Golf IV 1.9 SDI - 69 KM, 0-100: 17,2 s :lol: :lol: :lol:
Megane I FL 2.0 140 KM, 0-100: 8,6 s (prawie 10 s różnicy)

Podkreślam obie jednostki wolnossące:

Teraz porównanie jednostek turbodoładowanych:

Alfa Romeo 159 - 2.4 JTD 200 KM vs Renault Megane III 2.0 TCe 180 KM - http://www.zeperfs.com/en/duel1369-2737.htm - 0 szans do benzyny.

Audi A4 2.0 TDI 170 KM vs Audi A4 2.0 TFSI 200 KM - http://www.zeperfs.com/en/duel3254-1287.htm - 0 szans do benzyny.

Audi A4 2.5 TDI 163 KM vs VW Golf 1.4 TSI 160 KM - http://www.zeperfs.com/en/duel1071-2686.htm - 0 szans do benzyny.

Mercedes E 2.7 CDI vs Renault Megane III 2.0 TCe 180 KM - http://www.zeperfs.com/en/duel463-2737.htm - 0 szans do benzyny.

BMW 320d (najnowsze E90) 184 KM vs Renault Megane III 2.0 TCe 180 KM - http://www.zeperfs.com/en/duel3613-2737.htm - 0 szans do benzyny.

O najnowszym wynalazku Policji Alfie 159 z silnikiem 1.8 TBi nie będę się rozpisywał, po prostu mistrzostwo kultury silnika, charakterystyki mocy m.in już od 1400 obr dysponuje 320 Nm, moc 200 KM.

Mam zeskanowany test najnowszej Skody Superb, proszę sobie przeczytać to co podkreślone jest na końcu :) -> ZOBACZ
Ostatnio edytowano 8 kwi 2011, o 17:53 przez mayn, łącznie edytowano 2 razy

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 17:52

Puhcio, obejrzyj oba, zobaczysz który silnik bardziej ci się spodoba diesel czy benzyna. Wybierz samochód pod siebie. ;)
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 17:52

cliofun napisał(a):Nie widze w tym nic dziwnego. Porównywanie wolnossących benzyn do turbodiesli o zbliżonych mocach jest bardziej niż śmieszne i żałosne. Nie twierdzę, że Ty to robisz, ale chodzi mi tutaj o inną osobę.

Możesz już skończyć ze swoim fanatyzmem? Bo inaczej tego nazwać nie można.
Znowu 3/4 posta to jakiś propagandowy bełkot.

cliofun napisał(a):2.0 tfsi 200ps przegrywa z 2.0 tdi 200 ps, więc gdzie tu logika porównywać wolnossącego

chyba gdzieś przegapiłem, więc powiedz mi łaskawie, kto oferuje seryjne 2.0 TDI 200 KM?
I poproszę oczywiście o źródło tego porównania :mrgreen:

O tak dla przykładu: http://www.zeperfs.com/duel3089-2511.htm
Zwracamy uwagę na pozycję: http://www.zeperfs.com/duel3089-2511.htm

cliofun napisał(a):W dieslu jest inna bajka, od 1200 obrotów jedzie, pełna kultura, elastyczny. Zupełnie nie ta liga.

Przy 1200 rpm to ten silnik się dławi, a nie jedzie, a kultura w przypadku diesla to kolejny kiepski żart.

cliofun napisał(a):Żeby nie było, to jeździłem benzynami wolnossącymi o mocy ~100ps i stwierdzam, że te auta jadą słabiej od mojego dci 65 zrobionego na 86ps.

Bo te auta jadą wtedy, kiedy w Twoim klekocie trzeba zmienić bieg na wyższy. I poza elastycznością na wyższych biegach możesz zapomnieć o wyższości diesla 86 KM nad benzyną 100 KM. Porównaj sobie NAJSZYBSZY możliwy czas np. 80-120 u siebie i w Clio 1.6 16v 107 KM.Ty to musisz zrobić na 4-rtym biegu, tam na 3-cim. I czas będzie niższy w przypadku wolnossącej benzyny.

Puhcio, zarówno 1.4 16v jak i 1.6 16v będą szybsze od klekota zrobionego na 86 KM. Na niższych obrotach będzie wolniej w benzynie, natomiast jak dociągniesz benzynę do czerwonego pola to będziesz tylko widział diesla w lusterku.
Kwestia spalania - benzyna spali więcej, ale też odwdzięczy się wyższą bezawaryjnością.
W Twoich konkretnych linkach masz dużo mniejszą szansę na awarię w benzynie. W 1.4 to chyba tylko cewki były jakimś newralgicznym punktem.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 8 kwi 2011, o 17:54

Driv3r więcej wyjaśniłem koledze powyżej....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 17:56

mayn napisał(a):Driv3r więcej wyjaśniłem koledze powyżej....

widać pisaliśmy jednocześnie, tylko ja jeszcze robię coś w międzyczasie ;-)
no i widać masz jeszcze więcej cierpliwości do niego :D
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 8 kwi 2011, o 20:59

mayn - bądź troche poważny ok ? Osiągi auta to nie tylko moc i Nm na papierze. Wiesz, że jest coś takiego jak: gabaryty auta, szerokość opon i co najważniejsze WAGA auta ?

Link nr 1 - Alfa 1730 KG, Megane 1320 kg - brawo :clap: tutaj dowaliłeś ostro, lepszego porównania być nie mogło 8-)
Link nr 2 - TDI 170 ps vs TFSI 200ps - no brawo kolejny raz, 30 koni więcej w benie i cieszysz się, że diesel przegrywa ? 8-)
Link nr 3 - A4 o wadze 1580kg vs Golf 1361kg - brawo jeszcze raz :clap:
Link nr 4 - Merol 170 PS vs Megane 180 PS, waga 1613kg vs 1320kg - tutaj myślałem że się udławię ze śmiechu z tego porównania, nie dość że 10 PS więcej dla beny, to jeszcze waga prawie 300kg, brawo.
Link nr 5 - no tutaj już lepiej, ale też pudło. Beta 1500kg, Megane 1320kg. Po czasach widać, że idą prawie tak samo. Dociążyć megana 2 osobami i zostaje z tyłu.

Ogólnie widzę, że przyłożyłeś się z tymi porównaniami. Chciałeś coś udowodnić, ale nie wyszło. Kompletnie bzdurnie dobrane auta.

A wystarczyło poszukać na YT pojedynki diesla vs beny o zbliżonych mocach... i się przekonać, a nie fascynować się suchymi danymi w duelach

Druga sprawa, co mnie interesuje wolnossący diesel ? Żeś wyskoczył teraz z tym porównaniem SDI do 2.0 Megana :lol: bez komentarza. Czy o tym jest ten temat ?

driwer - wiesz co to jest chip tuning ? Jeden pies, czy będzie 170 vs 170 czy 200 vs 200. Liczy się zbliżona moc. Co chciałeś pokazać swoim wypoconym porównaniem 200 ps w benie do 170ps w dieslu ? Poważny jesteś ? I tak się składa, że to ty jesteś fanatykiem benzyny, szczególnie swojego TCE, które wielbisz i ubóstwiasz.
Jeżeli rajcuje cie kręcenie i żyłowanie silnika do 6000 obr i wyżej, żeby jakoś to jechało, i mieć uczucie, że silni zaraz wyleci w orbitę, to proszę bardzo. Mnie takie coś nie jara. Tylko ciekaw jestem, kiedy będziesz miał pierwszy remont swojego mikrusa.

Odnośnie 1200 obr i mulenia - jeździłeś 1.5 dci w Clio, że się wypowiadasz ? Bo ja jeżdżę na codzień, głównie w mieście i wiem jak to jeździ. Na 3 i 4 biegu bez żadnych problemów przyśpiesza od 1200 i mogą to potwierdzić inni userzy dci w clio

Także prawda was zwyczajnie boli i nie przyjmujecie do wiadomości, że 'biedoklepy' mogą jechać szybko i propagujecie wasze benzynki, jakie to one są cacy i bezawaryjne.

Tyle w temacie. Pozdro dla fanatyków benzyn. :wave:
cliofun

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 21:15

Chłopaki zwolnijcie to nie o tym temat. Każdy preferuje jakąś opcje i próbuję do niej innych przekonać to normalne. Puhcio wybierze taki silnik jaki jemu będzie najbardziej odpowiadał a kłótnia tu nic nie zmieni. ;) .
seba9196

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 8 kwi 2011, o 22:14

Kilka danych z testów pewnego czasopisma motoryzacyjnego:

Clio II 1.2 8v 60KM - 0-100 15s, vmax 160km/h
Clio II 1.5 dci 65KM - 0-100 15s, vmax 163km/h

Clio II 1.4 8v 75KM - 0-100 12.1s vmax 170km/h
Clio II 1.5 dci 82KM - 0-100 12.2s vmax 175km/h

Jest jeszcze kilka takich testów w obrębie jednego modelu i o najbardziej zbliżonej mocy ale nie chce mi się wypisywać bo nie o tym temat. Ale coś nie widać tej miażdżącej przewagi.

Puhcio, te clio SWD jest z moich regionów. Jak zdecydujesz się podjechać je zobaczyć to w ramach możliwości czasowych służę pomocą.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 8 kwi 2011, o 22:56

Sprint z miejsca od 0-100 w przypadku diesel vs benzyna nie jest dla mnie wyznacznikiem, bo przewaga zawsze będzie po stronie beny ze względu na przełożenie 1 i 2 biegu. Powinny być podawane pomiary najbardziej zbliżone do realnych warunków na drodze, czyli np 40-120, 60-120, 80-120, 120-160. I jestem ciekaw, który będzie szedł lepiej. Oczywiście nie mam na myśli popularnego pomiaru elastyczność na tych samych biegach.
cliofun

Pokaż profil

Postprzez bor » 8 kwi 2011, o 22:58

Panowie, koniec offtopu - kolega szuka ekonomicznego auta do miasta, a nie na kreskę, odpowiedzi na zadane pytania dot. eksploatacji już padły i autor tematu wydaje się z nich zadowolony. Kolejne przepychanki na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą (czy tam benzyn nad dieslami) tylko zaciemniają wątek i będą nagradzane ostrzeżeniami.
pozdrawiam,
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 9 kwi 2011, o 14:22

Czytałem, że dCi 65 vs. 82 różni się tylko IC i oprogramowaniem.
W takim razie co stoi na przeszkodzie, żeby z 65 zrobić tak samo ca. 100 KM jak z wersji 82 KM ?

Może tam jednak inne wtryski siedzą ?
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 9 kwi 2011, o 14:51

inne wtryski, turbina o zmiennej geometrii łopatek, skrzynia z biegiem wstecznym obok 4 i wzmocnione denka tłoków? Mogę się mylić ale chyba swego czasu na starym forum ktoś wypytywał o różnicę pomiędzy 82 km a 106 km dci i właśnie takie odpowiedzi padły.
seba9196

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne