Kilka pytań na temat Clio II - pomoc przed zakupem

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kilka pytań na temat Clio II - pomoc przed zakupem

Postprzez Artanaro » 10 mar 2017, o 10:27

Cześć wszystkim,
Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich klubowiczów.

Znajduję się aktualnie przez zakupie samochodu, ze względu na to że moja wiedza o motoryzacji jest bardzo mała to szukam porad gdzie tylko się da (tak też trafiłem na to forum : ) )
Chciałbym się was poradzić w tematy związane z Renault Clio który jest w „Topce” jeżeli chodzi o modele na których się skupiam podczas poszukiwań.

Zanim przejdę do tematu napiszę krótką „specyfikację” swojej osoby abyście mogli określić co się dla mnie nada 

Kwota przeznaczona na samochód: max 11k
Planowane trasy: Dojazd do pracy (okazyjnie) = 100k w jedną stronę / Wypady weekendowe = 100-200km / Wypad raz/dwa do roku = 1000/1500km
Tereny w których mogę obejrzeć samochód: Nysa i okolice / Wrocław i okolice

Myślę że to powinno wystarczyć, przechodząc do pytań:
1) Pierwsze i podstawowe pytanie czy wybór Clio II jako samochodu do ww. Tras to dobry strzał? -> Niestety w moim otoczeniu jest milion pseudoznawców którzy za wszelką cenę próbują wybić mi z głowy Clio (na rzecz VW...) ze względu na to że „podobno” Clio to samochód do miasta a nie w trasy nawet jeżeli nie robimy ich codziennie
2) Jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie jest pozytywna to = na jakich rocznikach skupić się podczas poszukiwań? Jako dolną granice przyjąłem minimalny rok 2000 natomiast fajnie jest mieć górną granicę w której samochody „nie powinny” być zmęczone życiem (jak wszyscy wiemy możemy nawet w tej cenie znaleźć Clio III ale są one w opłakanym stanie)
3) Jakie jednostki silnikowe? Moje wymagania jeżeli chodzi o ten samochód znacie, mniej więcej można określić ile Km będę robił rocznie (zależy mi na względnej „bezawaryjności” <- każdy samochód się psuje wiem ale każdy wie o co chodzi) dodatkowo zależy mi na tym aby ten samochód był „żwawy? Aby wyprzedzanie tira mogło odbyć się na odcinku krótszym niż 3km 
4) Jakieś porady z waszej strony dla osoby która poszukuje samochodu? -> na czym skupić się podczas oględzin, na co zwracać uwagę? itd. Itd.

Z góry dziękuję za każdą pomoc bo jest ona dla mnie na wagę złota 
Pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 10 mar 2017, o 13:57

Osobiście jednak celowałbym w Clio III, do 11 tyś zł jest wybór (może nie koło domu ale..). Niezależnie od tego co kupisz to pakiet startowy jeszcze z 1000zł dołożysz na "drobiazgi". Raczej nie Diesel bo to co opisujesz to jazdy wkoło komina.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez matthew164 » 10 mar 2017, o 15:56

Powiem ci z perspektywy nowego użytkownika, który przesiadł się do Clio 2ph3 jakieś trzy miesiące temu z astry G.

Dojazd do pracy (okazyjnie) = 100k w jedną stronę / Wypady weekendowe = 100-200km / Wypad raz/dwa do roku = 1000/1500km

Mam 175cm wzrostu, 25lat, robię 25k km rocznie, 20km do i z pracy co dzień, 300km trasa prawie każdy weekend, wypadów w góry jeszcze nie robiłem ale chyba niedługo się śmignę. Fotele wygodne, brakuje mi w mojej wersji regulacji odcinka lędźwiowego. Cięzko mi jednak znaleźć wygodną pozycję za kierownicą, brakuje tu mocno regulacji w drugiej płaszczyźnie (przód-tył), a jak już znajdę wygodną pozycję to za mną nie ma zbyt wiele miejsca. Fajnie jak byś trafił cos z tempomatem, przy długiej trasie zaczyna mnie casem boleć kostka i kolano prawej nogi. Ale to nie jest tak, że się nie nadaje w trasy i jest szalenie niewygodnie. Do pracy czy na studia starczy ci z nawiązką, nie każdy musi zaczynać od passerati...
Mam niby tylko 1.2 16v ale zawalidrogą na pewno nie jestem, kiedyś brałem konwój 6ciu tirów i wyrobiłem się wcześniej niż w 3km :) Zdecydowanie brak mu momentu w podjazdach pod górę a przy wyższych obrotach robi się głośny. 1zł40 łapie bez problemu nawet w dwie osoby ;) Po zagazowaniu koszty paliwa są symboliczne, utraty w mocy brak. Kultura pracy nawet na gazie lepsza. Polecam zdecydowanie coś w automacie, polacy się tego strasznie boją, przez to takie wersje są dużo tańsze a silniki zdrowsze. Komfort jazdy po mieście i w trasie obłędny. Nie słyszałem o jakiejś ogromnej awaryjności skrzyń automatycznych w Renault. Samo clio fajnie się prowadzi, mały gokart. Nawet przy niekontrolowanym poślizgu (tak, miałem, przeżyłem, wyratowałem :D) jest dość przewidywalne i proste w opanowaniu.
Miejsce w bagażniku skromne, ostatnio musiałem przewieźć kibelek, taki zestaw podtynkowy. Zmiesciło się dopiero po położeniu siedzeń oczywiście i dosunięciu siedzenia pasażera na maks. Dzisiaj druga runda z tym samym towarem, tym razem jeszcze z pasażerką. Mam nadzieję, że nie zerwie przez to zaręczyn :P
Co do niezawodności i silnika pytaj reszty, mają większe doświadczenie. Dodam tylko od siebie, że diesel śmierdzi i mają wprowadzać zakaz wjazdu do centrum miast dla klekotów.

Czy teraz kupiłbym coś innego? Tak, Lage 2ph2 2.0T w automacie w wersji liftback ;) Chyba się zaczynam robić stary i wygodny...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 10 mar 2017, o 18:37

Za te pieniądze zdecydowanie lepiej kupić zadbane Clio 3. Większe, o wiele bezpieczniejsze, o wiele lepsze prowadzenie w stosunku do Clio 2.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 11 mar 2017, o 00:54

Jeśli dobrze zrozumiałem to po mieście będziesz jeździł rzadko, głównie długie trasy, także możnaby pomyśleć o aucie w dizlu lub w gazie. Oba mają swoje plusy i minusy.
Jeśli nie masz zbyt dużych wymagań co do mocy to 1,4 16V w gazie (tylko nie wiem jak gaz znoszą te silniki) myślę spełni Twoje oczekiwania.
Tak samo dizel 1,5 dCi, ale tu jak przyjdzie do wymiany wtrysków czy pompy to się załamiesz, jak nie jest to pewne żródło to można się naciąć.

Czy C2 czy C3 to ciężko doradzić, to już byś musiał sam zobaczyć i przejechać się jednym i drugim. Są też Clio 2 z o wiele nowszego rocznika, tzw Storia. Ostatnia jej faza to zaczęła się chyba w 2010 roku ale to nadal Clio 2. Musiałbyś naprawdę odbyć kilka jazd testowych i zobaczyć co Ci pasuje.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 mar 2017, o 11:18

kombinator napisał(a):
Jeśli nie masz zbyt dużych wymagań co do mocy to 1,4 16V w gazie (tylko nie wiem jak gaz znoszą te silniki) myślę spełni Twoje oczekiwania.
Tak samo dizel 1,5 dCi, ale tu jak przyjdzie do wymiany wtrysków czy pompy to się załamiesz, jak nie jest to pewne żródło to można się naciąć.

Silnik 1,4 16V 98 KM będzie OK (można też zamontować LPG). Diesla 1,5 dCi raczej odradzam, bo chociaż jako nowy jest super, to w używanym starszym aucie (z cofniętym przebiegiem) raczej będzie już generował większe koszty).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Artanaro » 11 mar 2017, o 12:54

Na początku, dziękuje wszystkim za odpowiedzi w temacie :)

@wojteks
Diesela raczej powoli zaczynam odrzucać => W tej cenie ciężko wyłapać coś z przebiegiem który byłby "akceptowalny" a z tego co udało mi się dowiedzieć jak się diesel zacznie sypać to koszta będą ogromne więc raczej skupię się na jednostkach benzynowych.

@matthew164
Dziękuję za długi i bardzo dokładny opis.

@mayn
Powiem tak, może i III jest lepsza tylko wydaje mi się (choć mogę się mylić i oby tak było) że dużo łatwiej jest trafić na minę.
Nie wiem czemu ale żyję w przekonaniu że generacja niżej w cenie tych z generacji wyżej będzie w lepszym stanie.

@kombinator
Dzięki za uwagi, tak jak wyżej napisałem będę raczej starał się skupić na benzynie + ewentualne LPG.

@Bogdan61
Tak jak napisałeś szukam własnie Clio z 1.4 wydaje mi się że powinien być to wystarczający silnik do tego samochodu.

Jeżeli uda mi się namierzyć jakieś warte uwagi Clio wrzucę do oceny :)
Liczę na kolejne porady :)

Pozdrawiam
Kuba :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dejwo » 17 mar 2017, o 09:05

Artanaro napisał(a):@mayn
Powiem tak, może i III jest lepsza tylko wydaje mi się (choć mogę się mylić i oby tak było) że dużo łatwiej jest trafić na minę.
Nie wiem czemu ale żyję w przekonaniu że generacja niżej w cenie tych z generacji wyżej będzie w lepszym stanie.

Na rynku wtórnym nie brakuje 3 generacji z polskiego salonu. Będą to jednak w większości 1.2 16V 75KM. Sam przed kupnem swojej C3 kategorycznie odrzuciłem ten motor, ale każdy z nas inaczej użytkuje samochód. Z tego co piszesz, w większości będziesz jeździć po mieście, więc ten motor może być optymalny, zwłaszcza jeśli wyszukasz sztukę w 3-drzwiowym nadwoziu - zawsze to kilkadziesiąt kilogramów mniej do pchania.
Są to raczej trwałe jednostki. Czasem zdarzają się problemy z silniczkiem krokowym/przepustnicą, ale tego rodzaju problemy występują w praktycznie każdym silniku 16-zaworowym Renault. Wystarczy pamiętać o tym, żeby czyścić je co jakiś czas zwłaszcza, gdy pojawia się problem nierównych obrotów.
Na plus - prosta konstrukcja, tanie (czasem nawet tańsze niż do Seicento) części.

Jeśli jednak uznasz, że cenisz sobie komfort w trasie, to polecam mocniejszą wersję 1.4 16V lub motory 1.6. Moje C3 ma motor K4M 804, który był też pakowany do Megane. Zaletą i jednocześnie wadą tego silnika jest fakt posiadania koła zmiennych faz rozrządu. W aucie kilkunastoletnim przebiegi zwykle są takie, że interwał nakazuje wymianę rozrządu i KZFR właściwie w tym samym momencie - to mocno winduje koszty, ale nie znowu aż tak tragicznie. Nie jest to cena wymiany dwumas w VAG. To, czy KZFR jest w oglądanym egzemplarzu na wykończeniu poznasz po charakterystycznym klekocie silnika - takim, jak by benzyna nagle stała się dieslem. Regułą jest padanie OEM cewek produkcji Sagem - koszt dobrego, nieśmiertelnego zamiennika to ok. 110 złotych. W sumie do wymiany są cztery cewki. Co do elastyczności motoru nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Przesiadałem się z Civic VII gen., gdzie do dyspozycji miałem 90KM. Uważam, że Clio jest bardziej dynamiczne. Jeśli jednak jako student wolisz mieć więcej na książki ;) to miej na uwadze, że 1.6 spali średnio 1-1,5 litra benzyny więcej. K4M to motor, który dopiero przy 2.200-2.500 obrotów przypomina sobie, że ma kopa.

Moi rodzice mają drugą generację i wierz mi, że technologicznie jest to przepaść. Piszę tak mimo, że mam ogromny sentyment do C2 - na tyle duży, że to w sumie przez to "wróciłem" do marki. Da się w tej kwocie znaleźć egzemplarz z polskiego salonu lub chociaż eksploatowany po polskich drogach, uzbrój się tylko w cierpliwość a na pewno zostanie Ci to przez motobozię wynagrodzone. :thumbup:

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez gsm500 » 20 mar 2017, o 18:02

@mayn

ja płaciłem 9 tysi za 2004 rok clio 2 klima 1 2 16v 5 drzwi i niebieski jasny
ciężko było trafić fajny

ten sam rocznik w dci masz za 6 tysi

po zakupie jakieś 1,5 tyś tzw pakiet startowy
pzu jedna opona i jakieś pierdoły

patrzyłem za clio 3 ale same szroty były za 10 tysi

a nikt znajomy nie miał

wiec wydaje mi sie że szukaj clio 2 jak najmłodszy rocznik

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez gsm500 » 21 mar 2017, o 19:05

viewtopic.php?f=70&t=42154

na forum jest takie

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez PabloS » 8 maja 2017, o 17:57

Cześć,
Jeżeli nie kupiłeś jeszcze auta to mogę ci polecić moje Clio II, które teraz sprzedaję.
Sam kupiłem go z myślą o dojazdach do pracy ze względu na oszczędności jakie daje jazda dieslem. Moje autko na dystansie od 56 tyś km do 176 tyś km spaliło średnio 4,54 litra ON na 100 km przy jeździe w cyklu miejskim. Najlepszy wynik wykręciłem na trasie Warszawa - Kudowa Zdrój - Warszawa - 3,67 litra/100 km :D
Clio nigdy mnie nie zawiodło tzn. nigdy nie stałem na poboczu czekając na pomoc.
Jak policzyłem koszt miesięczny to od 2010 do 2016 było to od 293 zł (w 2016 roku) do 652 zł (w 2015 roku kiedy to miałem duże wydatki związane z eksploatacyjnym utrzymaniem auta - ok 3,7 tyś zł przez cały rok). Oczywiście przez koszt miesięczny w danym roku rozumiem całość wydatków związanych z tankowaniem, naprawami i ubezpieczeniem auta (utraty wartości nie liczę).
Moim zdaniem 293 zł miesięcznie za komfort jaki daje jazda samochodem do pracy to naprawdę niedużo.

Clio II jak jest zadbane to naprawdę samochód godny polecenia.

Jak chcesz więcej informacji na temat tego auta ze 100 KM silnikiem diesla to pisz - postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne