Powiem ci z perspektywy nowego użytkownika, który przesiadł się do Clio 2ph3 jakieś trzy miesiące temu z astry G.
Dojazd do pracy (okazyjnie) = 100k w jedną stronę / Wypady weekendowe = 100-200km / Wypad raz/dwa do roku = 1000/1500km
Mam 175cm wzrostu, 25lat, robię 25k km rocznie, 20km do i z pracy co dzień, 300km trasa prawie każdy weekend, wypadów w góry jeszcze nie robiłem ale chyba niedługo się śmignę. Fotele wygodne, brakuje mi w mojej wersji regulacji odcinka lędźwiowego. Cięzko mi jednak znaleźć wygodną pozycję za kierownicą, brakuje tu mocno regulacji w drugiej płaszczyźnie (przód-tył), a jak już znajdę wygodną pozycję to za mną nie ma zbyt wiele miejsca. Fajnie jak byś trafił cos z tempomatem, przy długiej trasie zaczyna mnie casem boleć kostka i kolano prawej nogi. Ale to nie jest tak, że się nie nadaje w trasy i jest szalenie niewygodnie. Do pracy czy na studia starczy ci z nawiązką, nie każdy musi zaczynać od passerati...
Mam niby tylko 1.2 16v ale zawalidrogą na pewno nie jestem, kiedyś brałem konwój 6ciu tirów i wyrobiłem się wcześniej niż w 3km

Zdecydowanie brak mu momentu w podjazdach pod górę a przy wyższych obrotach robi się głośny. 1zł40 łapie bez problemu nawet w dwie osoby

Po zagazowaniu koszty paliwa są symboliczne, utraty w mocy brak. Kultura pracy nawet na gazie lepsza. Polecam zdecydowanie coś w automacie, polacy się tego strasznie boją, przez to takie wersje są dużo tańsze a silniki zdrowsze. Komfort jazdy po mieście i w trasie obłędny. Nie słyszałem o jakiejś ogromnej awaryjności skrzyń automatycznych w Renault. Samo clio fajnie się prowadzi, mały gokart. Nawet przy niekontrolowanym poślizgu (tak, miałem, przeżyłem, wyratowałem

) jest dość przewidywalne i proste w opanowaniu.
Miejsce w bagażniku skromne, ostatnio musiałem przewieźć kibelek, taki zestaw podtynkowy. Zmiesciło się dopiero po położeniu siedzeń oczywiście i dosunięciu siedzenia pasażera na maks. Dzisiaj druga runda z tym samym towarem, tym razem jeszcze z pasażerką. Mam nadzieję, że nie zerwie przez to zaręczyn

Co do niezawodności i silnika pytaj reszty, mają większe doświadczenie. Dodam tylko od siebie, że diesel śmierdzi i mają wprowadzać zakaz wjazdu do centrum miast dla klekotów.
Czy teraz kupiłbym coś innego? Tak, Lage 2ph2 2.0T w automacie w wersji liftback

Chyba się zaczynam robić stary i wygodny...