Renault Clio i przednie światła

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Clio i przednie światła

Postprzez armandb » 10 gru 2017, o 19:35

Witam wszystkich w rodzinie zakupiono samochód z Francji (2007) i próbujemy go "ogarnąć". Jest trochę braków (nie włączały się niektóre światła, brak sygnału dźwiękowego, nad którym pracujemy), jednak najbardziej obecnie intrygują mnie świtała halogenowe z przodu (na zdjęciu poniżej te po prawej stronie). Nie można ich włączyć i nie wiem co to jest, a tym samym jak je włączyć. Światła drogowe mijania i postojówki - działają i są na lewo od tych halogenów. Światło przeciwmgielne tylne też działa. Być może one nie są wcale podłączone bo to jakiś "upgreade to stłucze"? Z góry serdecznie dziękuje za Wasza pomoc!
Obrazek

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 10 gru 2017, o 19:48

Cześć
Ta żarówka o której mówisz,to jakoś tak pod kątem jest zamontowana (może mi się wydawać).Renault Clio 3 ?.Wygląda mi to na reflektor soczewkowy z układem doświetlania zakrętów.Samemu tak nie włączysz jakimś "pstrykaczem".On się włącza podczas kręcenia kierownicą.Bardzo przydatne wieczorami jak parkujesz w słabo oświetlonych miejscach.Oświetla na boki to,z czym nie radzą sobie mijania.I teraz najważniejsze.Czy ten układ jest w samochodzie,czy ktoś tylko taki klosz wstawił na sztukę ?.Doskonale zachowane poliwęglany w lampie.Widać,że nie jest zmatowiały.Chyba,że ktoś całkiem nie tak dawno wymieniał z takich czy innych powodów.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez armandb » 10 gru 2017, o 20:43

Cześć,

Dziękuje za szybką odpowiedź. Te halogeny w rzeczywistości wyglądają na prostopadłe wraz z innymi halogenami i żarówkami. Taka perspektywa wyszła tylko na tym zdjęciu, bo na innych ujęciach nie można było ładnie tego uchwycić.

Jeśli to jest doświetlanie zakrętów, (jak piszesz) to fajnie. :) Jest jakaś metoda na sprawdzenie tego, czy tylko podczas jazdy? Czy włączanie to zależy od skrętu i od prędkości, czy tylko od samego skrętu?

Jeśli już mowa o doświetlaniu, to myślałem, że te poniżej światła w zderzaku to doświetlanie zakrętów, ale też nie udało się mi (ani nikomu innemu z rodziny), uruchomić ich :(
Obrazek

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez RENAULT__1 » 10 gru 2017, o 21:42

Witam
co do włączenia przednich dolnych halogenów to czy przełącznik od świateł Masz z funkcją przednich halogenów .
Do sterowania świateł skrętnych używany jest czarny moduł który znajduje się na przodzie przedniej podłużnicy , dostęp do niego jest po zdjęciu przedniej części nadkola lub zderzaka

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 10 gru 2017, o 22:44

Jeżeli będziesz jechać wieczorkiem i będziesz skręcać,zawijać na rondzie itp. to nie sposób nie zauważyć zapalania się tych żarówek.One powinny świecić mocno w bok np. na godzinę 10 albo 14 w zależności w jakim kierunku skręcasz.
Renault__1 ?
Ja nie mówię o skrętnych światłach.Takie najczęściej bywają w soczewkowych skrętnych reflektorach.Taki właśnie układ miałem w poprzednim Oplu.Za działanie takich świateł (skrętnych,one działają tak samo jak ludzkie oczy,rozglądają się za ruchem kierownicy,silniczek,przekładnia itp.) i tych z dodatkową żarówką zamontowaną na stałe (ta żarówka na prawo od świecącej ze zdjęcia) odpowiada czujnik skrętu kierownicy zamontowany na maglownicy.Światła skrętne (soczewkowe) i doświetlanie zakrętów (czyli te,o które pyta autor jak je zapalić) to są osobne tematy.
Cyt:"Jest jakaś metoda na sprawdzenie tego, czy tylko podczas jazdy? Czy włączanie to zależy od skrętu i od prędkości, czy tylko od samego skrętu?".W Oplu miałem tak,że dostępne było praktycznie od zera.Warunkiem był skręt kierownicą (i chyba włączony kierunkowskaz,już dokładnie nie pamiętam).Często próbowałem się gdzieś zmieścić w ciasne miejsce na parkingu.To są prędkości kilka km/h bo szybciej się nie da.Jeżeli taki układ jest u Ciebie to działa bardzo podobnie.Mogą być jakieś małe różnice w prędkościach i kątach skrętu kierownicy jak to często bywa w różnych markach samochodów.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez armandb » 10 gru 2017, o 23:34

Cześć,

RENAULT__1 : co do włączenia przednich dolnych halogenów to czy przełącznik od świateł Masz z funkcją przednich halogenów .
Wydaje mi się, że jest tam standardowy przełącznik taki sam jak na tych filmach instruktażowych:
https://www.youtube.com/watch?v=G09F7qNmtZs
czyli tylko włączenie przeciwmgielnych. Chyba, że halogeny gdzieś w innym miejscu się włącza o czym nikt z nas nie wie. :(

Do sterowania świateł skrętnych używany jest czarny moduł który znajduje się na przodzie przedniej podłużnicy , dostęp do niego jest po zdjęciu przedniej części nadkola lub zderzaka
Dziękuję - będę szukał w weekend, bo trzeba będzie poszukać jeszcze sygnału dźwiękowego.

Natan dziękuję za obszerne wyjaśnienia. Jednak trochę się pogubiłem :(. Podsumuję: światła skrętne są zazwyczaj w soczewkowych skrętnych reflektorach lub z dodatkową żarówką zamontowaną na stałe (jak tu na pierwszym zdjęciu), a czujnik jest gdzieś na maglownicy.

Pytałem się o prędkość, bo na postoju przy włączonym silniku nie widziałem, aby światła się włączały przy włączonym kierunkowskazie, czy przy skręcie kierownicy.

Za tydzień w weekend zapewne będziemy już mogli się nim przejechać.
Podsumowując... czyżby tu były dwa razy światła skrętne? Trochę to mi się nie wydaje logiczne.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 10 gru 2017, o 23:50

Nie.Nie masz 2 x skrętnych.Masz soczewkę stałą (świeci tylko na wprost,ta świecąca na zdjęciu w tym pierścienu).A doświetlanie zakrętów to ta (prawdopodobnie) żarówka pierwsza z prawej (zapala się na początku zakrętu i gaśnie po wyprostowaniu kierownicy).Aby było wszystko jasne.Są soczewki stałe (tylko na wprost) ,skrętne (działają jak zerkanie oczami i cały czas się świecą) i doświetlenie zakrętów (stała żarówka zapala się przez zakrętem i gaśnie po wyjściu z niego).

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 11 gru 2017, o 00:22

Natan napisał(a):A doświetlanie zakrętów to ta (prawdopodobnie) żarówka pierwsza z prawej (zapala się na początku zakrętu i gaśnie po wyprostowaniu kierownicy)

Dokładnie tak powinno być, wystarczy na postoju przy włączonych światłach skręcić kierownicę, powinna się zaświecić ta strona w którą skręciłeś kierownicę. Wymiana tych żarówek jest dość kłopotliwa (zdejmowanie zderzaka i demontaż całej lampy). Najlepiej z VIN do ASO iść i zapytać jakie tam lampy były oryginalnie.

armandb napisał(a):czyli tylko włączenie przeciwmgielnych. Chyba, że halogeny gdzieś w innym miejscu się włącza o czym nikt z nas nie wie.

Co nazywasz halogenami a co przeciwmgielnymi, często to nazwa używana zamiennie. Masz w głównym reflektorze 3 żarówki halogenowe H7-drogowe, H1-mijania (soczewka) i H7-doświetlanie zakrętów (ta najbardziej skrajna żarówka), w zderzaku masz przeciwmgielne zaświecane z manetki kierunkowskazów obok głównych świateł.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 gru 2017, o 00:33

Wojteks ?
"żarówki halogenowe H7-drogowe, H1-mijania (soczewka)".Odwrotnie :H7-mijania (soczewka),H1-drogowe.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez RENAULT__1 » 11 gru 2017, o 08:34

armandb, Witaj halogeny włącza się tym przełącznikiem od świateł jest na nim ikonka ( w dół są tylne przeciwmgielne w górę przednie halogeny żeby je załączyć muszą być włączone chociaż światła pozycyjne ) . Sygnał jest pod zderzakiem zamontowany . Halogeny mają osobną instalacje która jest łączona z instalacją auta przy przodzie podłużnicy ( może nie podłączyli jej )
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 11 gru 2017, o 14:37 przez RENAULT__1, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 11 gru 2017, o 09:20

Renault__1 ?
Ja nie neguje jak i czym je się włącza.Nie podjąłem nawet dyskusji w całym temacie na temat halogenów tych na dole.Więc nie rozumiem dlaczego mi to tłumaczysz.Sprostowałem tylko Twoje słowa na temat żarówek w światłach mijania i drogowych.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 11 gru 2017, o 11:53

Natan napisał(a):Wojteks ?

Mam Clio 3 Phase1 z soczewkami to wiem co w nich jest a jest H1, H7 to drogowe i doświetlanie. Może występowały inne wersje ale raczej nie, w lampie bez doświetlania jest H7 i H7.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez RENAULT__1 » 11 gru 2017, o 14:37

Natan napisał(a):Renault__1 ?
Ja nie neguje jak i czym je się włącza.Nie podjąłem nawet dyskusji w całym temacie na temat halogenów tych na dole.Więc nie rozumiem dlaczego mi to tłumaczysz.Sprostowałem tylko Twoje słowa na temat żarówek w światłach mijania i drogowych.

Przepraszam
Natan to było do armandb coś mi się źle wybrało
już poprawiłem w poscie

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez armandb » 12 gru 2017, o 00:21

Witajcie,

Dziękuję Wam za obszerne wyjaśnienia. Teraz (w weekend) postaram się zweryfikować z rzeczywistością. ;)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne