Clio 2 mała przeróbka bagażnika

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 2 mała przeróbka bagażnika

Postprzez Luke16 » 12 wrz 2020, o 22:04

Szykuję auto do mojej pracy. Formalnie samo Clio jest ciut dla mnie za małe, ale z racji spalania LPG silnika 1.2 16V decyzja padła na to auto. Rocznie robię około 60-80 tys km i wożę trochę swoich gratów do pracy. Chętnie bym je przerobił na tzw VANa ale wożę córkę do szkoły i musi zostać jeden fotel z tyłu. Przejdę do meritum sprawy. Czy mogę wyrzucić tą belkę z tyłu zaznaczona na foto na czerwono? I czy mogę wyrzucić kanapę 2/3? 1/3 musi zostać. Chciałbym dociac płytę plisniowa by mieć równą podłogę. Można czy nie można?
Załączniki
IMG-20200912-WA0005~2.jpg

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 13 wrz 2020, o 05:58

Teoretycznie przeglądu nie przejdzie, skoro zarejestrowane na 5 to ma być 5 miejsc (foteli) a już w ogóle nie wyobrażam sobie wożenia gratów luzem i kogoś obok (z przodu zresztą też nie jak nie ma kratki stałej czy przegrody).

60-80 tys. km rocznie co najmniej 10 letnim Clio 2 z silnikiem 1.2, trudno mi to sobie wyobrazić.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez plecho1 » 13 wrz 2020, o 07:02

Może nie do końca na temat :) ale może lepszym autem dla Ciebie będzie Kangoo...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 13 wrz 2020, o 07:39

wojteks napisał(a):Teoretycznie przeglądu nie przejdzie, skoro zarejestrowane na 5 to ma być 5 miejsc (foteli) a już w ogóle nie wyobrażam sobie wożenia gratów luzem i kogoś obok (z przodu zresztą też nie jak nie ma kratki stałej czy przegrody).

60-80 tys. km rocznie co najmniej 10 letnim Clio 2 z silnikiem 1.2, trudno mi to sobie wyobrazić.

Ale nie o to kompletnie pytałem. Obecnie jeżdżę 21 letnim autem. I w ciągu roku właśnie zrobiło 75 tyś km ale czas się rozstać bo korozja.
A co do wożenia rzeczy luzem... Zakupy czy butelkę wody mineralnej zawsze mocujesz w aucie? xD
A przegląd przejdzie i o to się nie martw, a nawet jeśli nie to zamontuje fotele...

I jeszcze jedno kilka lat temu fiatem Seicento kupionym za 2 tys zł w rok przejechałem 100 tyś zł... Formalnie kupuje auta na rok góra półtora i następne, gdzie sprzedałem je za tyle samo, a przez to 100 tys km kosztów miałem 2 tys zł z eksploatacją i naprawami. Nie kupuje nowych ponieważ? Strata wartości jest tak duża że poszedłbym z torbami. A czy proste konstrukcyjnie auta pt Clio II 1.2 psuje się jakoś nadzwyczaj więcej? Formalnie za wartość całego takiego Clio mam dwa serwisy nowego auta. A za wartość serwisu nowego auta mam drugi silnik w Clio xD Umie liczyć i wiem co ile kosztuje i ile mozna zaoszczędzić.
Ostatnio edytowano 13 wrz 2020, o 08:09 przez Luke16, łącznie edytowano 3 razy

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 13 wrz 2020, o 07:41

plecho1 napisał(a):Może nie do końca na temat :) ale może lepszym autem dla Ciebie będzie Kangoo...

Kangoo wypije z tym silnikiem 10 litrów gazu + dynamika kiosku ruchu. W Kangoo jedynym logicznym silnikiem jest 1.6.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 13 wrz 2020, o 10:16

Luke16 napisał(a): rok przejechałem 100 tyś zł
co? :D

A co do pytanie to NIE, nie możesz wyciąć tej belki, to jest belka wzmacniająca konstrukcję auta.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 13 wrz 2020, o 10:21

Tys słownik zmienił inne są poprawnie ;) oki czyli wiem jak działać :) jedynie kanapę muszę odkręcić

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez davop » 13 wrz 2020, o 10:34

zdroworozsądkowe podejście. Znajomy miał już ponad DWADZIEŚCIA aut, w tym egzotyki typu PT Cruiser czy CRZ. Byle dłużej niż pół roku, aby podatku nie płacić. Zwykle niecały rok, bo zaś ubezpieczenie. Żadnych kosztownych zabaw jak wymiana rozrządu
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 13 wrz 2020, o 12:00

davop napisał(a):Żadnych kosztownych zabaw jak wymiana rozrządu

Akurat to robię, ale sam, ponieważ z reguły nikt go nie wymienia a kiedyś musi puścić. Do takiego Clio ile ten rozrząd kosztuje z pompą wody? 300zl + oleje i filtry i zamykamy się w 450zl a przynajmniej święty spokój że nie padnie gdzieś w środku nocy w ciemnym lesie bez zasięgu ;) mój staruszek Kangoo 1.9D przejeździł 3 lata bez totalnie żadnych wymian. Auto kosztowało 1500zl. Zabraliśmy pompę paliwa+ wtryski i jeszcze poszło na złom za 400zl, a kupiłem Clio II 1.9D z 2001r z klimą za 700zl, do poprawy ale wyniosło z przerejestrowaniem 2000zl.
Ogólnie jestem zwolennikiem kupowania tanich aut (oczywiście renault) i ich zrobienie pod siebie, przykład mamy Clio III z LPG 5d praktycznie full opcja kupione za 6 tys zł w 2018r. Laguna II fl 2.0t z LPG kupiona za 4 tys zł, Modus 1.4 2005r kupiony w 2017r za 6 tys zł (w tym roku sprzedany za 8 tys zł), renault Twingo 2013r 1.2 z przebiegiem 53 tys km delikatnie uszkodzone, bogata wersja za 7 tys zł. Wolę doprowadzić sam do ładu i składu niż kupić "gotowca" wypicowanego.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 14 wrz 2020, o 22:55

Luke16 napisał(a):Ale nie o to kompletnie pytałem.

Ja wyraziłem swoją opinię, przeglądy (BT) za flaszkę się kończą coraz szybciej.

Luke16 napisał(a):fiatem Seicento kupionym za 2 tys zł w rok przejechałem 100 tyś zł

Hmm, na dziś to jakieś 20 000 litrów paliwa (benzyny), takie seicento paliło pewnie z 6l/100km a to daje przebieg roczny ponad 300 tysięcy km w co nie uwierzę 1000 km/dzień seicento :lolno:

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 15 wrz 2020, o 10:46

wojteks napisał(a):Ja wyraziłem swoją opinię, przeglądy (BT) za flaszkę się kończą coraz szybciej.

Ale co to za problem w dzień przeglądu fotele wrzucić nawet na pałę?
Pojechałem defacto właśnie Seicento na przegląd, okazało się że ma jedną lampę angielską, oczywiście nie przeszło. Dzwonię do kuzyna bo też owe auto posiadał czy pożyczy mi lampę. Nie minęło 15 minut i byłem z powrotem na przeglądzie tym razem z wynikiem pozytywnym. Po czym lampę oczywiście mu oddałem, a ja za jakiś czas kupiłem dwie nowe.
wojteks napisał(a):Hmm, na dziś to jakieś 20 000 litrów paliwa (benzyny), takie seicento paliło pewnie z 6l/100km a to daje przebieg roczny ponad 300 tysięcy km w co nie uwierzę 1000 km/dzień seicento

100 tys km miało być ;) dziennie potrafię utluc między 250km a 400km

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez czesiek1989r » 17 wrz 2020, o 06:32

Pan Bułka napisał(a):A co do pytanie to NIE, nie możesz wyciąć tej belki, to jest belka wzmacniająca konstrukcję auta.

Nie wydaje mi się, moje clio z taśmy zjechało jako ciężarowe i nie miało tej belki... Ktoś włożył fotele i przerejestrował na osobowe a belkę dokładałem ja bo ona ma opcje isofix a od strony bagażnika są uszy do zaczepiania np. gum do transportu. Ogólnie jak isofixa nie potrzebujesz to wywal.
Diagnostyka komputerowa - odczytywanie i kasowanie błędów wysterowywanie podzespołów w czasie rzeczywistym
Moja Renata sprzedana :(
Krówka

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne