Clio IV RS 200

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV RS 200

Postprzez kapotek123 » 6 gru 2022, o 20:19

Cześć, nadeszła pora na zmianę samochodu. Z uwagi na fakt, że rocznie robię ok 6000 - 10 000 km to w oko wpadło mi Clio IV RS w wersji 200 km, jednak przed kupnem chciałbym dowiedzieć się kilku technicznych informacji na temat tego samochodu.

Czy skrzynia biegów jest problematyczna? (jakie przebiegi wytrzymuje oraz jaki jest koszt potencjalnego remontu)
Czy z silnikiem są jakieś problemy?
Jak wygląda kwestia spalania?
Czy są jakieś większe problemy z eksploatacją tego samochodu?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 8 gru 2022, o 18:29

Hej. Jako użytkownik takiego clio mogę powiedzieć tak:
-jeśli chodzi o kwestie techniczne to skrzynia jest bezproblemowa, zdarza się, że może paść sterownik ale to raczej w wersjach 7-biegowych (niedostępnych w Clio R.S). Trzeba pamiętać o wymianie oleju w skrzyni co 40tyś km. na szczęście wymiana jest prosta, spuszczasz olej i zalewasz nowym. O tym, że skrzynia nie stwarza problemów świadczy też fakt, że używki chodzą po tysiaka na olx.
Co do kwestii użytkowych to popularnym modem jest wgranie softu do skrzyni z Trophy, podobno dużo lepiej pracuje, ja się nie wypowiem bo tego nie robiłem. W codziennej jeździe spisuje się dobrze, czasem potrafi przeciągnąć bieg, mnie w dwuletnim okresie użytkowania Clio, dwa razy zdarzyło się, że skrzynia nie chciała zmienić automatycznie biegu z 2 na 3, musiałem sobie pomóc łopatką. W trasie brakuje trochę 7 biegu.
-silnik, jak skrzynia... bezproblemowy, wytrzymuje dużo większe moce, chłopaki robią +300KM po grubych modach (hybrydowe turbo itp)
-realnie spalanie w mieście u mnie to ok.11l/100km, w trasie po krajówce 7l/100km, na ekspresówce 8-9l/100km. Spalanie jak w turbo... ciśniesz, dużo pali.
-Kiepski seryjny intercooler, w lecie w korku potrafi mi dobić nawet do 70 stopni w dolocie.
Podsumowując bardzo fajne auto do miasta. Mnie daje non stop radochę, jak wróciłem po tygodniowych wakacjach i wsiadłem do niego to mi się gęba sama uśmiechała.
Jak masz jakieś pytania to pisz.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne