przez Cassis » 8 gru 2022, o 18:29
Hej. Jako użytkownik takiego clio mogę powiedzieć tak:
-jeśli chodzi o kwestie techniczne to skrzynia jest bezproblemowa, zdarza się, że może paść sterownik ale to raczej w wersjach 7-biegowych (niedostępnych w Clio R.S). Trzeba pamiętać o wymianie oleju w skrzyni co 40tyś km. na szczęście wymiana jest prosta, spuszczasz olej i zalewasz nowym. O tym, że skrzynia nie stwarza problemów świadczy też fakt, że używki chodzą po tysiaka na olx.
Co do kwestii użytkowych to popularnym modem jest wgranie softu do skrzyni z Trophy, podobno dużo lepiej pracuje, ja się nie wypowiem bo tego nie robiłem. W codziennej jeździe spisuje się dobrze, czasem potrafi przeciągnąć bieg, mnie w dwuletnim okresie użytkowania Clio, dwa razy zdarzyło się, że skrzynia nie chciała zmienić automatycznie biegu z 2 na 3, musiałem sobie pomóc łopatką. W trasie brakuje trochę 7 biegu.
-silnik, jak skrzynia... bezproblemowy, wytrzymuje dużo większe moce, chłopaki robią +300KM po grubych modach (hybrydowe turbo itp)
-realnie spalanie w mieście u mnie to ok.11l/100km, w trasie po krajówce 7l/100km, na ekspresówce 8-9l/100km. Spalanie jak w turbo... ciśniesz, dużo pali.
-Kiepski seryjny intercooler, w lecie w korku potrafi mi dobić nawet do 70 stopni w dolocie.
Podsumowując bardzo fajne auto do miasta. Mnie daje non stop radochę, jak wróciłem po tygodniowych wakacjach i wsiadłem do niego to mi się gęba sama uśmiechała.
Jak masz jakieś pytania to pisz.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia -
Cassis