CLIO III - Czy to się da sprzedac ;)

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: CLIO III - Czy to się da sprzedac ;)

Postprzez rzeźnik. » 3 paź 2016, o 17:37

A spróbuj na pustej prostej drodze zjechać na lewy pas . Zobacz czy też ściąga w prawo .
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 3 paź 2016, o 21:06

Sprawdzę aczkolwiek wydaje mi się że efekt ściągania występował w każdej sytuacji. Szczerze mówiąc to ja już od pewnego czasu już nawet nie zwracam na to uwagi ;)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez 8v » 3 paź 2016, o 21:31

Ja też walczyłem ze ściąganiem jak kupiłem swoje Clio, dopiero jak wymieniłem opony na nowe to nie ściąga na równym. Dodam, że ściera mi opony z przodu od zewnątrz, i na bank jak bym je przekładał to by ściągał bo tak zrobiłem zaraz po zakupie. Jak zaniknie rzezba po zewnętrznej to wymienie na nowe, swoją drogą jak jest u was z tym ścieraniem? Sprawdzałem zbieżność i niby wszystko gra, znajomek powiedział mi, że za szybko w zakręty wchodze :lol:
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 3 paź 2016, o 21:37

8v napisał(a):znajomek powiedział mi, że za szybko w zakręty wchodze

:crazy:

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez organic » 15 paź 2016, o 10:26

No ja właśnie pooglądałem sobie moje opony i przednia prawa miala zauważalnie mocniej startą zewnetrzna część bieżnika, tak około 2 cm. Dziś wymieniałem kola na zimowe ale najpierw zrobilem na letnich zamianę przedniej prawej z tylną lewą, co wymagało obrocenia opon na fegalch. Po wywazeniu i wyrownaniu we wszytkich kolach ciśnienia zrobiłem małą rundke - samochód praktycznie caly czas jechał prosto!!!! Jedynie na bardziej pochylych i dziurawych auto lekko przemieszczalo sie w prawą.stronę ale nie było to związane z samoczynnym skrętem kierownicy. Ostatecznie pozostale dwa kola też zamienilem żeby na obu osiach było zbliżone zużycie bieżnika. Po wlozeniu zimowych, juz bez przekładania na krzyż tylko osiami auto jedzie prosto.
Ostatnio edytowano 15 paź 2016, o 21:43 przez organic, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 15 paź 2016, o 14:36

organic napisał(a):bierznika.

Bieżnika.

organic napisał(a):Po wlozeniu zimowych, juz bez przekładania na krzyż tylko osiami auto jedzie prosto.

Czyli opony szwankowały, niby pozornie wyglądają OK, a potrafią narobić namieszania...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 15 paź 2016, o 21:42

Zakładam wersję taką, że pierwszy sezon na Uniroyal był już z lekko niesprawnym zawieszeniem, w drugim sezonie, gdy już ściąganie wyszło, próba wstawienia kół z innego auta, na których auto również ściągało, pozornie wykluczyła problem opon. Po naprawach zawieszenia, auto na letnich nadal ściągało (a na zimowych już nie) bo już opony, w szczególności prawy przód, były nierówno zużyte.
Ja w końcu cieszę się, że chyba problem mogę uznać za rozwiązany. Wnioski na przyszłość: marce Uniroyal już podziękuje ;)

mayn bieżnik poprawiony ;)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 17 paź 2016, o 19:59

organic napisał(a):Wnioski na przyszłość: marce Uniroyal już podziękuje ;)

Każdy producent ma wpadki. Na każde 1000 wyprodukowanych opon może kilka się okazać wadliwych w późniejszym czasie eksploatacji... Pewna jest tylko śmierć :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 17 paź 2016, o 21:39

organic napisał(a):Zakładam wersję taką, że pierwszy sezon na Uniroyal był już z lekko niesprawnym zawieszeniem, w drugim sezonie, gdy już ściąganie wyszło, próba wstawienia kół z innego auta, na których auto również ściągało, pozornie wykluczyła problem opon. Po naprawach zawieszenia, auto na letnich nadal ściągało (a na zimowych już nie) bo już opony, w szczególności prawy przód, były nierówno zużyte.
Ja w końcu cieszę się, że chyba problem mogę uznać za rozwiązany. Wnioski na przyszłość: marce Uniroyal już podziękuje ;)

Nie wiem co się czepiasz opon , na mam na Voyku Uniroyal i jestem bardzo zadowolony. Dają radę nawet na wczesnym cienkim śniegu.
Sam piszesz , że prawdopodobnie pierwszy sezon był na uszkodzonym zawieszeniu, potem założyłeś inne koła i też Cię ściągało. Zrobiłeś zawieszenie Cie ściagało na letnich a na zimowych nie bo nie ustawiłes dobrze zbieżności. A nie ściągalo Cie na zimowych bo są z miększe od letnich i się lepiej układają do drogi. Znam to z autopsji :) Dodatkowo właśnie starte opony z jednej strony dały się we znaki.
Problem ściągania nie jest w aucie tylko z kołami. Zbieżność też trzeba umieć ustawić pomimo zaawansowanego sprzętu. Może źle zamontowany mc person na przodzie, sprężyna sie przestawiła, albo pękła i wypadła. Ale wątpię by to była wina opony. Nie widziałem , żeby opona się źle zdarła , jak jest wszystko dobrze w aucie ustawione, no chyba że się wyząbkuje , albo się jeździ na za małej lub zbyt dużej ilości powietrza.
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 18 paź 2016, o 20:14

A v e! Mayn !
mayn napisał(a):(...)... Pewna jest tylko śmierć :)
....i podatki! :twisted:
Pozdrawiam TURBO
=======
Clio 2ph2 1.2 D7F Authentique + (granat)
Clio 3ph2 1.5 K9K Alize (beżowy)
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 18 paź 2016, o 21:13

Co do tych opon to ogólnie spodziewałem się lepszych właściwości. Pomijając to o czym już tu pisałem to teoretycznie te opony powinny mieć bardzo dobre właściwości na mokrych nawierzchniach, a prawda jest taka że przy lekko mokrej jezdni dynamiczny start nawet na niewielkim wzniesieniu skutkuje zerwaniem przyczepności, co mnie okropnie irytuje.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 18 paź 2016, o 21:54

organic napisał(a):Co do tych opon to ogólnie spodziewałem się lepszych właściwości. Pomijając to o czym już tu pisałem to teoretycznie te opony powinny mieć bardzo dobre właściwości na mokrych nawierzchniach, a prawda jest taka że przy lekko mokrej jezdni dynamiczny start nawet na niewielkim wzniesieniu skutkuje zerwaniem przyczepności, co mnie okropnie irytuje.

Nie wiem co masz na tym Clio i ile masz powietrza , ale ja w Voyagerze mam Uniroyal RainSport 1 , tak jak pisałem dają radę nawet na wczesnym śniegu przy temperaturze nawierzchni do -1 , -2`C. Na deszczu trzymają się normalnie , nie jedne duże droższe opony im nie dorównują :).
Nie słyszałem złych opinii o tej gumie , co niektórzy aby narzekają, że ciut przy miękkie i szybko je zjada, ale jak chce się mieć przyczepność to opona nie może być twarda.
Na Voyku mają powiedzmy z 60tys.km no to zostało spokojnie powyżej połowy. Myślę , że dociągnął do 100tys.km i jak będą miały ze 3mm to wtedy pójdą w śmietnik , albo na allegro, bo co niektórzy na takich to jeszcze dwa sezony robią hehehe , a potem mówią że opony gówniane bo śliskie ;)
(nie piję tutaj do Ciebie ;) ) Ja wiem po sobie, że jaka opona by nie była , jeżeli chodzi o letnie, to poniżej 3mm jej przyczepność spada o jakieś 30-50% , podobnie jak z zimówkami, które się trzyma do 5mm no ryzykanci lub dla wolniejszych 4mm i można je zostawić już na lato do tych 2-3mm
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez ublizniakow » 24 paź 2016, o 21:48

Prowadzę we Wro wulkanizację więc może kogoś zainteresuje moje zdanie w tej kwestii.
Uważam ,że nie ma się co obrażać na uniroyala bo to bardzo dobre opony. Poprostu kiepsko trafiłeś moim zdaniem przypadek.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez organic » 8 lis 2016, o 22:16

Wczoraj zapadła ostateczna decyzja, Clio idzie na sprzedaż. Tzn. taki jest plan bo nie wiem kiedy uda mi się zebrać i porobić jakieś zdjęcia celem wystawienia ogłoszenia ;)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pawlos123 » 9 lis 2016, o 11:55

Poczekaj do nowego roku jak wejdzie akcyza to krajowe auta będą mocno poszukiwane. ;)

Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne