Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez Bogdan61 » 17 kwi 2013, o 10:35

Duster napisał(a):Widziałem wczoraj białe Clio IV 5d.

Każde jest 5d :)
Ja widziałem w czarnym kolorze i to boczne przetłoczenie oraz tylny zderzak się za bardzo zlewa, dlatego reklamują je w czerwonym kolorze - bo w takim najlepiej wygląda.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 17 kwi 2013, o 11:21

Widziałem 3 razy czerwone i powiem wam, że jak bym miał pieniądze to bym zamówił sobie TIRa tych Clio, żebym do końca życia mógł nimi jeździć :P

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 17 kwi 2013, o 12:55

Bogdan61 napisał(a):Każde jest 5d :)

Każde poza kombi ... :P
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 17 kwi 2013, o 20:48

Duster napisał(a):Każde poza kombi ... :P

a kombi ile ma :?:
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 18 kwi 2013, o 07:30

Przyjęło się mówić/pisać 3d, 5d, kombi (Grandtour) dlatego napisałem, że widziałem 5d.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 18 kwi 2013, o 08:26

Duster napisał(a):Przyjęło się mówić/pisać 3d, 5d, kombi (Grandtour) dlatego napisałem, że widziałem 5d.

dzięki za wyjaśnienie
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 18 kwi 2013, o 18:31

Zapytam z ciekawości - W Clio jest normalny srodek w klimie czy dają już ten nowy specyfik r1234yf ?
Podobno r1234yf jest bardzo łatwo palny i cholernie żrący w wysokich temp.
Daymler czy Mercedes (nie pamietam dokładnie) wykonał testy symulujące podczas wypadku rozszczelnienie układu klimatyzacji i wyciek r1234yf do gorącej komory silnika. No i wyszlo ze auta im spłoneły bo się świństwo zapaliło.
Ciekawe jak w renault :) ?
Przyszły posiadacz Clio (mam nadzieję)
Aktualny posiadacz Civic.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez raq79 » 30 kwi 2013, o 08:32

Czerwony Flamme już się powoli nudzi. Teraz na topie jest biały z opcją "pakiet look w kolorze lśniącej czerni z czerwonymi wstawkami" ;)
Może być ??
Załączniki
cl4 w.jpg

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 30 kwi 2013, o 12:56

Ja jestem ciekaw tego niebieskiego koloru z wersji GT.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 30 kwi 2013, o 16:48

raq79, a te czerwone akcenty ograniczają się tylko do list bocznych?

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 30 kwi 2013, o 19:23

Bylem wczoraj ogladac Clio w Zabrzu. Miło i pozytywnie zaskoczyły mnie fotele z przodu. Fajnie wyprofilowane i wygladaja na wygodne. Niestety wykończenie bagażnika myślalem że będzie lepsze - ale nie jest zle :) . Sprzedawca chyba nie potraktował nas (mnie i zonę) poważnie. Miałem wrażenie, że odpowiada na pytania z grzeczności a ogólnie nas olewa. Jak zapytałem o czynnik chłodzący r1234yf - to nie miał bladego pojecia o czym mówie. Ale wracając do Clio : zonie spodobało się bardziej niż na zdjęciach, szczególnie przypadl jej do gustu ekran multimedialny, mnie natomiast podobał asie przestrzeń z przodu i wyprofilowanie foteli. Minus za brak podłokietnika (ale może zbyt wiele wymagam ? ). Kilka miesiecy wcześniej ogładałem fieste i Citroena C3 - ogólnie Clio wypada dużo lepiej (według mnie). Bardzo spodobało mi sie czarne Clio z czerwonym pakietem stylizacyjnym. Jak na drugie auto w rodzinie uważam że w sam raz. :)
Ciekawostka - Clio DCi 90 wersja ECO - mimo że w cenniku występuje to jest podobno niedostępna u nas w kraju (dziwne) .
Ostatnio edytowano 30 kwi 2013, o 19:53 przez dynybol, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 kwi 2013, o 19:41

Można już zamawiać Clio z silnikiem 1.2 EDC 120 KM, cena się zaczyna od 58 tyś w wersji Expression... Na pierwszy rzut oka cena wygórowana, ale mamy automatyczną dwu sprzęgłową skrzynie (chyba 6 biegową), oraz silnik z bezpośrednim wtryskiem. Dla bardziej wymagających wersja GT od 67 tyś....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 30 kwi 2013, o 21:37

mayn napisał(a):Można już zamawiać Clio z silnikiem 1.2 EDC 120 KM, cena się zaczyna od 58 tyś w wersji Expression... Na pierwszy rzut oka cena wygórowana, ale mamy automatyczną dwu sprzęgłową skrzynie (chyba 6 biegową), oraz silnik z bezpośrednim wtryskiem. Dla bardziej wymagających wersja GT od 67 tyś....

Z tą skrzynią to ja bym był ostrożny, bo jak sie okaże że niewypał to radość Panów z aso będzie niepojęta ;)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 1 maja 2013, o 07:31

T.Raven napisał(a):
organic napisał(a):Z tą skrzynią to ja bym był ostrożny, bo jak sie okaże że niewypał to radość Panów z aso będzie niepojęta

Polecam poczytać opinię tych zachwyconych skrzyniami dsg bo ja już mam wiedzę i to co pisze organic ma dużą dozę prawdopodobieństwa bo z DSG dochodzi już próba glikolowa a to oznacza duże problemy bo VW jak zwykle uczy się na kupujących i mam nadzieję że renault aż tak nie oszczędza

Słyszałem że EDC ma elektryczne popychacze w skrzyni, natomiast DSG hydrauliczne ponoć zawodne. Renault nauczyło się robić porządne silniki od 2005 roku w górę po wdrożeniu programu jakości. 2.0 dCi bardzo udany silnik, 1.4 TCe również (2.0 TDI VW spore pole minowe, 1.4 TSI jeszcze większy niewypał), 1.6 dCi 130 KM na obecną chwilę nie odnotowano problemów z nim. Oby tak dalej również z EDC :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 1 maja 2013, o 20:03

Oby, tylko kto pierwszy postanowi się o tym przekonać ;)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 4 maja 2013, o 11:53

mayn napisał(a):Można już zamawiać Clio z silnikiem 1.2 EDC 120 KM

Z danych wynika, że całkiem sprawnie się porusza (podobnie jak stare 1.2 TCE na sterydach).

0-100 9,4s
Vmax 199km/h

Znalazłem przy okazji wykres 1.6 RS 200KM
http://3.bp.blogspot.com/-SDL0xMflqhI/UV7hL433BeI/AAAAAAAABQQ/A7Y3I-rJm1A/s1600/wykres.jpg

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 maja 2013, o 20:02

TCE 120 również ma ciekawy wykres mocy, choć jest podpisany TCE 115 ( silnik z Megana 3), w TCE 120 w Clio IV niemal identycznie wygląda....

Obrazek

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 4 maja 2013, o 22:19

Ciekawy?
Toc to tragedia i dramat...
Zdycha przy 5000 rpm :/
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 maja 2013, o 22:58

Driv3r napisał(a):Ciekawy?

Auto ma być od dołu mocne i zapewniać bezstresowe wyprzedzanie w ciszy i spokoju. Kup sobie Honde Civic i kręć po 7 tyś gdyż od dołu nic nie jedzie, jednocześnie miej komplet nauszników dla siebie jak i pasażerów :roll:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 5 maja 2013, o 14:48

mayn napisał(a):
Driv3r napisał(a):Ciekawy?

Auto ma być od dołu mocne i zapewniać bezstresowe wyprzedzanie w ciszy i spokoju. Kup sobie Honde Civic i kręć po 7 tyś gdyż od dołu nic nie jedzie, jednocześnie miej komplet nauszników dla siebie jak i pasażerów :roll:

Juz nie przesadzaj z tym że Civic od dołu nic nie jedzie i potrzeba kompletu nauszników. Zgadzam się, że od dołu jedzie trochę słabiej niż powyżej 4000 obr. ale to silnik wolnossący. - ale to nie temat o Civicu.

A co wykresu mocy TCE 120 to szkoda że moment powyżej 4000 obr. tak gwałtownie spada. Tak więc Driv3r troche racji ma. W końcu to silnik benzynowy a nie diesel, jakby to był ropniak to nikt by nie wymagał kręcenia do 6-7 tys obr. A tu w benzynie jest troche lipa. :(
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne