0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez Sizar » 1 lip 2015, o 07:50

Nie ma co debatować na ten temat....dane techniczne mówią same za siebie. Wziąłem bez wahania 0.9Tce i nie żałuję. O 1.2 16V nawet nie pomyślałem bo to spacerówka. Awaryjność ??? Model dobiega 3 lat na rynku i z tego co czytałem to nie zauważyłem aby 0.9TCE nękały jakieś usterki. Nie mam zbyt wielkiego przebiegu na chwilę obecną bo jest to 2000tyś.km, ale wiem jedno. Spalanie małe-średnio w granicach 6l/100, na trasie leci spokojnie i cichutko, przyspiesza przyzwoicie a jak potrzeba to i 170km/h pociągnie bez większego kłopotu. Przy 120km/h słabe 3000obr/min. Nie zastanawiaj się w ogóle----------0.9Tce bierz bez zastanawiania się i nie słuchaj rad starszych panów bo jak zaczniesz jeździć zakupionym 1.2 16V to po krótkim czasie zaczniesz żałować, że nie kupiłeś tego z mniejszym silnikiem, który jest znacznie dynamiczniejszy, mniej spala i ma większy prestiż. Pozdrawiam....wybór należy do Ciebie :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 1 lip 2015, o 10:34

Mnie natomiast ciekawi jak sobie taki 0.9 radzi z LPG, da się to wgl zagazować?

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 1 lip 2015, o 17:54

Sizar napisał(a):...2000tyś.km

no kolego, to jest 2 miliony kilometrów :D
pewnie chodziło Ci o 2000km
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 1 lip 2015, o 23:42

Moje auto ma ponad dwa lata i mam przejechane ponad 62 tys i nie zauwazylem by coś się z silnikiem działo. Założyć do 0.9tce gaz dla mnie to karygodne niszczyć tak dobry silnik gdzie spalanie jest nie duże.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 2 lip 2015, o 07:37

Co masz na myśli mówiąc niszczyć?
Słuchaj skoro tak podchodzisz do sprawy... Ja mam w swoim 1.4 16V założony gaz i robię 400km za 68zł, tym samym śmiejąc Ci się w twarz!

Dalej ponawiam pytanie czy ktoś słyszał o zagazowanym 0.9? Podejrzewam, że instalacja byłaby stosunkowo droga w porównaniu do wolnossaka.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 2 lip 2015, o 17:57

tak...sorki 2 tyś. km :) No nie mówcie, że do 0,9Tce chcielibyście sobie gaz wsadzić.....masakra jakaś przy tak małym zużyciu paliwa !!! Może czas pomyśleć o zagazowaniu kosiarek do trawy i pił spalinowych :D :D :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 3 lip 2015, o 23:06

Sizar, dokładnie nigdy bym tego silnika nie zagazował bo po co, równie dobrze mogli by zacząć robić silniki które jeżdżą tylko na gaz haha.
tony_tr, śmiej sie dalej, ale ile ci ten silnik pojeździ a ile mi, właśnie ty masz 1.4 a nie 0,9 jest różnica. W życiu bym do silnika z turbiną nie założył gazu.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 4 lip 2015, o 01:39

To się kolega myli , przy bezpośrednim wtrysku gazu w fazie ciekłej teoretycznie i praktycznie nie trzeba benzyny . Silniki turbodoładowane można zagazować , problem jest tylko że wyższa temperatura spalania szybciej wykańcza sprężarkę . Producentów to raczej nie interesuje aby dostosować ją pod LPG . Prins to druga (po Vialle) renomowana firma, która stworzyła instalację gazową do samochodów z bezpośrednim wtryskiem benzyny. Benzyna do jazdy samochodem z tą instalacją nie jest potrzebna nawet do rozruchu silnika.Najpierw było Vialle, które rozpracowywanie silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny pod kątem LPG rozpoczęło od silników TSI, stopniowo rozszerzając listę przerabianych aut. Teraz pojawiła się konkurencja – holenderska firma Prins. Zasada działania instalacji Prins Direct Liqui Max jest taka sama jak konkurencyjnej, z tą różnicą, że w Vialle zestaw zaworów umieszczono we wspólnym rozdzielaczu paliw, a w Prinsie jest kilka odseparowanych urządzeń. Poza tym różnic brak.Benzyna w baku potrzebna jest tylko po to, by nie zatarła się pompa. Auto może jeździć wyłącznie na gazie, zarówno w fazie rozruchu, jak i w czasie autostradowej jazdy z gazem wciśniętym do deski.Można stosować do wszystkich silników turbodoładowanych , wzrost mocy , spalanie takie same jak benzyny . :thumbup:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 6 lip 2015, o 09:41

jednak można zagazować ten silnik ale powiedzcie mi po co jak ono i tak mało pali, Funmark sam napisałeś, że wyższa temperatura wykańcza sprężarkę więc jest to sens montować LPG by potem regenerować albo kupić nową turbinę.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 6 lip 2015, o 14:34

Kolega nie czyta dokładnie. Instalacja 4 generacji ,jest w Renault gratis ( mam fakturę na 1pln+ Vat ) tylko dla silnika 1.2, z w/w powodu.Gdybym kupił Clio 0.9 tce,to zakładam po gwarancji instalację 5 generacji , z bezpośrednim wtryskiem gazu.Jedyna wada , koszt ok. 6000 pln.Powinno się zwrócić max. po przejechaniu 50 000km.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 6 lip 2015, o 22:46

Funmark napisał(a): zakładam po gwarancji instalację 5 generacji , z bezpośrednim wtryskiem gazu.

Silnik 0.9 TCe ma wtrysk pośredni.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 7 lip 2015, o 22:30

Tu nie chodzi jaki jest wtrysk benzyny , tylko o bezpośredni wtrysk gazu w fazie ciekłej , czytaj: gaz jest podawany do wtryskiwaczy tak jak go nalano do baku / jako ciekły gaz / .

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Belfer » 11 lip 2015, o 22:13

Skoro gaz jest taki super to dlaczego nie produkują silników wyłącznie na gaz? Pytanie retoryczne.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez leon682108 » 12 lip 2015, o 06:20

Witam. Wczoraj powrót z wakacji. Trasa Międzygórze - Rybnik ok. 300 km. Teren zróżnicowany z pominięciem autostrad. Jazda zgodnie z przepisami: średnia 4,7 :D . a i bym zapomniał , autko jeszcze na dotarciu.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 12 lip 2015, o 12:39

no to ładnie, a przy jakich prędkościach
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez leon682108 » 12 lip 2015, o 12:55

Tam gdzie 50 to 50, gdzie 80 to 80, ale większość trasy 90 do 100 km/h

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 12 lip 2015, o 14:18

na calym odcinku trasy miałeś takie spalanie jak tak to super, a ludzie mówią, że to auto dużo pali
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Gabr2010 » 14 lip 2015, o 20:56

rezultat godny mistrza cierpliwości. Mnie na razie udało się uzyskać 5,1 na trasie Lublin - Warszawa. Było to w niedzielę bardzo rano przy bardzo małym ruchu.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tymek » 15 lip 2015, o 07:49

Na początku byłem przerażony, bo we Wrocławiu średnie spalanie ok. 9-9.5 l/100km, ale ostatnio zrobiłem trasę Wrocław -> Rewal -> Wrocław (ok. 1000 km) i średnie spalanie wyniosło 5.1 l/100km. Przez większość trasy jechałem 90-120 km/h. Jak dla mnie silnik 0.9TCe był strzałem w dziesiątkę.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 15 lip 2015, o 09:06

dla mnie tak samo mi na trasie pali do max 6,1l/100 ale to z powodu tego, że często jeżdżę z trumną i w 3 lub 4 osoby i załadowany a trasa to ciągłe wzniesienia
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne