0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez leon682108 » 15 lip 2015, o 12:00

Z wyniku jestem bardzo zadowolony, zwłaszcza, że miałem trochę obawy przed zakupem tego modelu z silnikiem 0,9 zwłaszcza czytając niektóre raporty spalania. Zapomniałem wspomnieć, że trasa była pokonywana w składzie: 2 osoby dorosłe, 3 dzieci(6,7,14 lat) nie licząc załadowanego wakacyjnie bagażu ( dzięki za podwójne dno :clap: )

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bartek.Migas » 18 sie 2015, o 11:13

Ostatnio też stałem przed tym dylematem. Jednak wygrał u mnie silnik 1.2 16V z uwagi (jak pisali wcześniej koledzy) na "prostszą" konstrukcję. Nigdy nie miałem zaufania do turbiny. Jeżeli na jeździe próbnej stwierdza się, że 1.2 jest OK to można go brać. Niestety jest on widocznie słabszy od 0,9 którym się po prostu hula przyjemniej. Niemniej jednak trzeba sobie to wszystko np wykalkulować, ile dla nas jest warta dynamika jazdy. Jeżeli warto dołożyć te 5 tyś do lepszych osiągów to nie ma sie co zastanawiać. Bo jezeli chodzi o ekonomię jazdy to jest mniej wiecej ten sam poziom.
Dodatkowo powiem, że na 1.2 uwazam ze nie ma sensu brać dodatkowej gwarancji, natomiast 0,9 nie wziałbym bez 5 letniej gwarancji, szczególnie że jest turbina i szczegolnie ze wciskaja wszedzie S&S.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez agent » 18 sie 2015, o 12:26

Mój 0,9 kupiony w tym roku nie ma S&S więc raczej nie wciskają wszędzie. Co do silnika to ja wolę wydać 2000 zł raz na 200.000 km (w praktyce wcale nie powiedziane że tak będzie a i pewnie i tak sprzedam szybciej) niż jeździć przez te 200.000 km tak słabym autem jak wolnossące 1.2. Co do cen do niższe spalanie 0,9 zwraca różnicę w zakupie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 18 sie 2015, o 14:59

1,2 to już na prawdę dziadkowóz......znajomi żałują, że nie wzięli 0,9. Zdanie zmienili po pierwszej przejażdżce moim 0.9 :) hehe

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 18 sie 2015, o 15:29

Dokładnie, co ciekawe lepiej się prowadzi Clio IV 0.9 TCe od nowego Megana III 1.6 16V 110 KM. Ciszej, dynamiczniej, nowocześniej. Jeden minus to nieco ciaśniej ale mimo wszystko lepiej postawić na komfort.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 18 sie 2015, o 17:20

mayn, mówisz prawdę a jak jeszcze po gwarancji zrobi sie chip tuning to idzie wyciągnać 115km i większy moment i kosztuje to tylko 1400zł w profesjonalnym salonie tuningowym co daje lepsze osiągi dynamikę komfort oraz mniejsze spalanie. Miałem przyjemność przejechania się chipowanym clio iv i powiem, że jest rewelacja nawet nie ma sensu brać wersji GT przy której nie daleko się odchodzi chyba, że sama ma chipa to nie ma o czym gadać. Zbieram kase i napewno odwiedzę kreatormocy
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bartek.Migas » 19 sie 2015, o 10:07

Czyli wracamy do punktu wyjścia czyli po prostu co kto lubi. Dla jednych dynamika 1.2 jest wystarczających dla innych nie. Ja pomimo młodego wieku patrzę bardzo pragmatycznie na ten silnik. Poprzednio miałem samochód, który miał 100KM i powiem szczerze, że przyśpieszenie - bo na to się w zasadzie moc przekładała nie odgrywało dla mnie żadnej roli. Owszem na początku fajnie dać po gazie, ale z czasem kiedy jezdzi sie tylko do pracy to zupelnie jest bez różnicy. Zważywszy, że wszędzie są korki.
Jeżeli chodzi o prędkości autostradowe to oba silniki mają podobną prędkośc maksymalną a wiem, że i tak przeważnie jeżdzę te 140km/h bo się po prostu szybciej nie da (mnóstwo samochodów na lewym pasie).
Co do różnicy w spalaniu to wielkiej nie ma. Silnik TCe jest oszczędniejszy ale tylko w dolnym zakresie, bo jak potem turbina zaczyna pompować to robi się paliwożerny. Więc nie wydaje mi się, że wydatek zwróci się jakkolwiek.
Podsumowując macie rację, 0,9 daje większą frajdę, ale kosztem kilku tyś złotych. Można się pobawić, ale przypuszczam, że tylko na początku. (podobnie miałem z P208 - ekstra bajery! ale po miesiącu skraca się to tylko do obsługi radia i klimatyzacji). Życie z czasem weryfikuje czego potrzebujemy, a czego nie :)

i uprzedzając: nie mówię, że silnik 0,9 TCe jest zły! tylko uważam, że dynamika nie jest argumentem, który przemawia na korzyść tego silnika. Trochę jak z kolorem "czerwony jest lepszy od czarnego bo na nim nie widać kurzu". :)

a pamiętam czasy kiedy miałem Audi A3 :) wtedy miało się islnik 1.8T i też zawsze to było mało, (adrenalina przy jeździe po trasie, wysokie prędkości) z uwagi na to jestem w stanie zrozumieć osoby, dla których dynamika jest nie do zaakceptowania w 1.2

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 19 sie 2015, o 11:00

Ja nie wiem czemu każdy mówi, że 0,9Tce jest paliwożerny mi pali w cylku mieszanym i miejskim tyle samo 5,7l/100 na autosradzie 6,1 przy prędkośći 120-130km/h ktoś ostatni pisał ze przy 140km/h pali 6,6l/100 dla mnie są to wyniki bardzo dobre jak na ten silniczek. Czyżbym miał jakiś silnik jednorazowego wydania, że tyle pali czy umiejętność jazdy jest inna, mój tata jeżdżąc moim autem spalanie miał 5,3-5,5l/100 pokonując te same drogi sprawdzaliśmy to bo jego jazda jest spokojniejsza od mojej. Dlatego dziwi mnie jak każdy pisze ile on pali
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bartek.Migas » 20 sie 2015, o 07:48

myślę, że to faktycznie Twój styl jazdy. Ja podświadomie jeżdzę ekonomicznie a moja narzeczona... no cóż u niej różnice potrafią być w spalaniu na poziomie 20%, w peugocie 1.1 czasami spali 6 a czasami 9 :), wiec jezeli ktoś nieumiejętnie operuje gazem to różnice przy pełnym pompowaniu turbo potrafią być spore (mialem tak w fiacie panda 1.3 jtd)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 20 sie 2015, o 08:44

Czy ja wiem jak mój styl jazdy jest agresywny i biegi przeważnie zmieniał gdy jest 3 i pół tys. Obrotów, nie raz mi się zdarza jeździć do odcięcia a spalanie i tak niskie. Może to raczej przez to ze nie stoję na światłach i w korkach w mieście a przede wszystkim nie jadę 3 km do sklepu tylko 10 w jedna stronę bo wszędzie nie mało km przez co pokonuje w miesiącu ponad 2700km i tak co miesiąc
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 wrz 2015, o 09:34

Witam

Jeździjmy 0.9 Tce. Wrażenia:
- silnik ospały budzi się po 2500 obr/min
-nie taki oszczędny jak podaje producent (turbo żyje turbo pije :) )
-duże wibracje na biegu jałowym ( lata nawigacja przyklejona do przedniej szyby :) )
- z 4 rosłymi osobami na pokładzie to i tak muł
Jestem posiadaczem 1.2 16V po powrocie do niego z 0.9 Tce ( pierwsze wrażenie że lepiej się zbiera ) - oddaje bardziej liniowo moc, większa kultura pracy, sprawdzona technika, tanie części zamienne, możliwość zagazowania, na dojazdy do pracy i wypady nad może 2 razy w roku w dwie osoby w sam raz. Przejedź się i zobacz co ci bardziej odpowiada. Jeśli różnica w odczuciach będzie wątpliwa to bierz 1.2 16V a różnice w cenie przeznacz na wyjazd na wczasy :)
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 21 wrz 2015, o 13:12

Pejo napisał(a):ierz 1.2 16V a różnice w cenie przeznacz na wyjazd na wczasy :)

0.9 TCe jest lepiej wyciszone od 1.2 16V. 1.2 16V już buczy powyżej 80 km/h, natomiast w 0.9 TCe jest stosunkowo cicho nawet lekko powyżej 100 km/h - o ile można mówić o wyciszeniu w samochodzie miejskim.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 wrz 2015, o 15:07

To znikomy argument w aucie miejskim nie wart wyższej ceny.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 21 wrz 2015, o 17:59

1.2 lepszy od 0.9 ??? Żart ???

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 21 wrz 2015, o 19:46

moim zdaniem duży żart :)
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 wrz 2015, o 19:50

Zobaczymy kto będzie żartował bardziej po 200 tys. km. Posiadacz 1.2 czy 0.9 :lol:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 21 wrz 2015, o 20:08

ja mam prawie 70 tyś. przejechane i nic się nie dzieje, a powiedz mi kto jeżdzi autem które ma 200tyś tym bardziej benzyniakiem bo dieslem to może jeszcze ale nie spotkałem jeszcze posiadacza benzyniaka który miał przejechane 200tys
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 21 wrz 2015, o 20:39

wojtuq, witam.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Master » 21 wrz 2015, o 20:57

wojtuq, 222560 km :) ale nie o tym temat, ja bym brał 0,9 bo pomimo jego świeżości i tak jest chyba mniej pracochłonny niż 1,2 16v ;)
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 wrz 2015, o 21:03

Mój ma 240 tys. i nic się nie dziej (drugi samochód Renault megane I 1.6) . Ciekawe czy 0.9 dobije do tego. widać mało śmigasz autem. W pracy są jeszcze 4 auta benzynowe z przebiegiem miedzy 140 a 300 tys. i nikogo tam to nie dziwi. Jedni wola diesla inni benzynę. Jak się nie psuje to po co zmieniać tym bardziej, że nowe z salonu. Zajechać, sprzedać na złom i znowu kupić nowe z salonu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne