Zamienił stryjek Clio na Megane?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zamienił stryjek Clio na Megane?

Postprzez czarnyolek » 30 lis 2010, o 10:26

Zaczyna się proces wyboru.
Clio jeżdżę od kilku lat, najpierw było C1ph1 1.4 RT a teraz od jakiś trzech lat C2ph2 1.5 Dci. Autko mi smiga zajefajnie ale robi się trochę małe i myślimy z żoną o zmianie na coś większego i bezpieczniejszego - taki warunek żony(ostatnio było sporo wypadków wśród naszych znajomych i niektóre z tragicznym skutkiem).
Oczywiście nowe auto będzie francuzem na gnojówkę i zastanawiając się pomiędzy C4 1.6 hdi, megane II 1.5 dci a scenicem II 1.5 dci wybór pada chyba na megę. Co prawda jest nieco mniejsza od scenica ale z tym samym silnikiem, ja chciałbym zachować dynamikę auta co najmniej na poziomie obecnego gnojowozu.
Podajcie prosze swoje opinie na temat wymienionych aut, na co zwrócić uwagę, bo wyczytałem, że C4 1.6 hdi jest super ale do przebiegu 150 tys. km a poptem koszty sa ogromne (FAP, turbina, koło dwumasowe).
Co myślicie o 1.5 dci w wersji 100 KM, silnik niby ten sam co teraz mam ale czy nie sypie się z wysilenia przy tak dużej mocy? Co z wtryskami i turbiną w używkach?
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Liquid_Soul » 30 lis 2010, o 10:32

ja bym rozejrzał się nad pugiem 307 w 2.0 hdi 90KM, ew. 1.6 hdi, bardzo fajne, bezawaryjne silniki
Liquid_Soul

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 30 lis 2010, o 10:43

Na Euro NCAP 307 ma takie same, jak nie gorsze wyniki crash testu jak moje clio. Wiem, że te wyniki są relatywne bo odzwierciedlają masę samochodu w zderzeniu ze ścianą a nie z innym autem. Prawa fizyki sa takie, że duży może więcej ale jak zmieniać autko czterogwiazdkowe to na pięć gwiazdek. Poza tym peżot mi się średnio podoba a żonie wcale.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Big » 30 lis 2010, o 13:04

Ja bym Megane II odpuścił. Auto ma trochę upierdliwych wad które czynią jego eksploatacje dośc uciążliwą. Do powyższych wad należą np. awarie kard Hands-Free, awarie koła zmiennych faz rozrządu (ale to dotyczy tylko 1.6 16V), problemy z rozładowywaniem się akumulatorów, niechlujny montaż (skrzypienia pochodzace z deski rozdzielczej).
Takze ja bym sobie ten samochód darował.
Jeśli chcecie coś większego i bezpiecznego to ja bym polecał auta niekoniecznie francuskie ale jak najbardziej spełniajace te kryteria np. Octavię II kombi, czy Mazdę 6 Ale nie wiem jaka kwotę możesz przeznaczyć na ten zakup.
Big

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 30 lis 2010, o 13:24

Do 30 tysięcy złotych ale raczej około 25 ;)
Octavia żonie się kojarzy z osobami w wieku naszych rodziców.
Własnie tych plastików w reno sie obawiam, bo moje clio też daje koncerty na dziurach.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez demos » 30 lis 2010, o 13:34

czarnylolek a o Maździe 3 z sinikiem 1.6 CiTD nie myśleliście?
Z około 30tys możesz mieć taką Madzię w skórze z ekstra wyposażeniem i rocznikiem 2004-2005.
Wesoła Francuska rodzina spod znaku rombu ;) : KRC #23

Renault Clio 2 ph1 1.2 16v - SPRZEDAM!
Renault Koleos 2.0 16v dCi
Mitshubishi Pajero Instyle 3.2 DiD

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 30 lis 2010, o 13:37

hmm ja mam Megan 2 ph 2 kombi 1.5 dci 105 KM z 2006r - przeleciałem już ok 200k km i autko bez zarzutu - sporo miejsca, fajne wyposażenie (mam lux expresion - m.in aut klima, 6 poduch, czujniki świateł, zmierzchu, pełna elektryka) - z czystym sumieniem mogę polecić
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 lis 2010, o 14:13

Liquid_Soul napisał(a):ja bym rozejrzał się nad pugiem 307 w 2.0 hdi 90KM, ew. 1.6 hdi, bardzo fajne, bezawaryjne silniki

Dokładnie to samo słyszałem od cieszącego się dobrą reputacją mechanika w okolicy. Jedne z najlepszych diesli ma dziś PSA. Największa mina wśród biedoklep to 2.0 TDI. Gdy zmieniałem rozrząd u mechanika stało Audi A4 B7 z 2005 roku bez silnika. Początkowo myślałem iż to może kwestia wymiany sprzęgła. Dopiero mechanik mnie uświadomił o trwałości 2.0 TDI... przebieg 80 tyś km, silnik do wymiany. Stanowczo odradza 2.0 TDI VW czy Audi czy Skody. Także dziś skończyła się jakość Wieś-wagena, nie tylko w dieslach, ale i w silnikach TSI. Czytałem kiedyś forum VW Golfa VI, na masową skalę każdy jeździł do ASO z przedziwnymi błędami nie do usunięcia z przebiegiem często mniejszym niż 20 tyś km.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 30 lis 2010, o 14:23

czarnyolek, a Clio 3? auto dużo większe niż Clio 2, niewiele mniejsze od Megane 2 (z którą notabene dzieli sporo elementów zawieszenia i nie jestem pewny, czy nie podwozie). W kwestii bezpieczeństwa masz poprawę, a budżet pozwoli kupić stosunkowo młode auto.

W mojej (subiektywnej oczywiście) opinii Megane 2 jest większa od Clio 3 głównie w kwestii bagażnika.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 30 lis 2010, o 14:24

demos napisał(a):czarnylolek a o Maździe 3 z sinikiem 1.6 CiTD nie myśleliście?
Z około 30tys możesz mieć taką Madzię w skórze z ekstra wyposażeniem i rocznikiem 2004-2005.

Te mazdy są bardzo fajne, tez mi się podobają ale te 30 tys, to jest górny pułap, wolałbym wydać mniej a nie sądzę, żebym trafił taką w dobrym stanie za tę cenę. Nie wierzę w żadne okazje. Poza tym, jak mam wydać 30 koła to całościowo, z przerejestrowaniem, wymiana rozrządu płynów i filtrów.
Jest to jednak ciekawa propozycja.
Najbardziej interesują mnie jednak opinie o megane lub scenicu, takie, co to mnie przekonają za lub przeciw, ewnetualnie C4.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Big » 30 lis 2010, o 14:36

czarnyolek, co do opinii o Megane II to powiem ci tyle. Mój ojciec miał Megane II 1.6 16V sedan w wersji Sport Way z 2006 r. (kupił ja jako nówkę w salonie) Sprzedał ja na wiosnę tego roku w chorobę (miał już jej dość) z przebiegiem raptem 45 tys km i kupił Opla Vectrę C po lifcie z 2006 r. z przebiegiem 2 razy większym, ale teraz jest zadowolony z auta :)
Co do awarii megane II to opisałem powyzej + fatalny autoryzowany serwis, ale z tym akurat można sobie poradzić serwisując poza ASO.
Big

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 lis 2010, o 15:00

Big napisał(a):Ja bym Megane II odpuścił. Auto ma trochę upierdliwych wad które czynią jego eksploatacje dośc uciążliwą. Do powyższych wad należą np. awarie kard Hands-Free, awarie koła zmiennych faz rozrządu (ale to dotyczy tylko 1.6 16V), problemy z rozładowywaniem się akumulatorów, niechlujny montaż (skrzypienia pochodzace z deski rozdzielczej).
Takze ja bym sobie ten samochód darował.
Jeśli chcecie coś większego i bezpiecznego to ja bym polecał auta niekoniecznie francuskie ale jak najbardziej spełniajace te kryteria np. Octavię II kombi, czy Mazdę 6 Ale nie wiem jaka kwotę możesz przeznaczyć na ten zakup.

Megane II po lifcie czyli od 2006 roku ma wyeliminowane te wady przynajmniej mnie informowali oficjalnie w salonie Renault, jak również widać postęp w poniższym zestawieniu ADAC.

Obrazek

Big napisał(a):czarnyolek, co do opinii o Megane II to powiem ci tyle. Mój ojciec miał Megane II 1.6 16V sedan w wersji Sport Way z 2006 r. (kupił ja jako nówkę w salonie) Sprzedał ja na wiosnę tego roku w chorobę (miał już jej dość) z przebiegiem raptem 45 tys km i kupił Opla Vectrę C po lifcie z 2006 r. z przebiegiem 2 razy większym, ale teraz jest zadowolony z auta :)
Co do awarii megane II to opisałem powyzej + fatalny autoryzowany serwis, ale z tym akurat można sobie poradzić serwisując poza ASO.

O najnowszych Mercedesach E klasy z silnikami E220 CDI i nie tylko, od 2009 roku słyszałeś ? Do 20 tyś km padają wtryskiwacze, wymieniają na gwarancji :evil:
Ostatnio edytowano 30 lis 2010, o 15:05 przez mayn, łącznie edytowano 2 razy

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 30 lis 2010, o 15:01

czarnyolek napisał(a):C4 1.6 hdi jest super ale do przebiegu 150 tys. km a poptem koszty sa ogromne (FAP, turbina, koło dwumasowe).

ciekawe ;)
FAP albo dolewasz Eloys albo wywalasz ok 700zł , turbo jak było szanowane to polata sporo jeszcze dwumasa to już ruletka możesz przelatać ponad 200tyś a może Ci się wysrać po 20 tyś.
ogólnie C4 wart uwagi ciekawe auto moim zdaniem lepszy silnik to 2.0 HDi
Profesjonalne kosmetyki do detailingu
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kokos » 30 lis 2010, o 15:41

ja mam meg II tylko w 1,6 16v z 2003, kupowałem miała 73kkm a teraz po 3 latach ma 133kkm i złego słowa o tym samochodzie nie moge powiedzieć przez ten czas wymieniłem 2 czujniki - położenia wału i czegoś tam po 100 kilka złotych i w sumie tyle. zaraz tylko po zakupie drążki kierownicze i rozrząd ale od razu z kołem zmiennych faz. Auto lata aż miło i jest baaaardzo duże, ale ja mam kombi i tam jest dłuższa płyta niż w hatchbacku. rozstaw osi to prawie 2700 czyli tyle co np. w lagunie II i bagażnik 520litrów. Rodzice mają Clio III w kombi i jest dużo mniejsze i mniejszy komfort jazdy. Ogólnie megulę polecam ale jedna ważna uwaga - zadbaną i bezwypadkową z udokumentowaną historią. Bo wtedy widać co było robione na gwarancji, jak dużo to sobie odpuść bo jakiś felerny egzemplarz.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Big » 30 lis 2010, o 15:53

mayn, ale co ma Mercedes do Megane ??? Tu nie chodzi o Mercedesa a o Renault ;) A niesety Megane II to aut bezawaryjnych nie należy. Oczwiście w porównaniu do Laguny II to szczyt bezawaryjności, ale niestety nie jest pieknie, co widac nawet po cenach aut na rynku aut używanych.
Big

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 30 lis 2010, o 23:26

Grippen napisał(a):hmm ja mam Megan 2 ph 2 kombi 1.5 dci 105 KM z 2006r - przeleciałem już ok 200k km i autko bez zarzutu - sporo miejsca, fajne wyposażenie (mam lux expresion - m.in aut klima, 6 poduch, czujniki świateł, zmierzchu, pełna elektryka) - z czystym sumieniem mogę polecić

Również polecam Megane z tym silnikiem o takiej mocy. W różnych czasopismach motoryzacyjnych są różne opinie o Megane II, ale wszyscy polecają Megankę II z silnikiem 1,5 dCi 105 KM (silniki diesla o mniejszej mocy czasami sprawiają kłopoty).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 1 gru 2010, o 18:32

Driv3r napisał(a):czarnyolek, a Clio 3? auto dużo większe niż Clio 2, niewiele mniejsze od Megane 2 (z którą notabene dzieli sporo elementów zawieszenia i nie jestem pewny, czy nie podwozie). W kwestii bezpieczeństwa masz poprawę, a budżet pozwoli kupić stosunkowo młode auto.

W mojej (subiektywnej oczywiście) opinii Megane 2 jest większa od Clio 3 głównie w kwestii bagażnika.

Oj ciężko musiałem się zastanowić nad ta opcją, tym bardziej, ze u mnie we wsi stoi w komisie taki cukierek
Obrazek
Jednak chyba coś większego nam potrzeba. Poza tym dałbym sobie głowę uciąć, że wczoraj cena była 24900 a dziś już jest 23900, poczekam jeszcze trochę, skoro co dzień spada o tysiąc w dół :)
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 2 gru 2010, o 14:23

czarnyolek, napisałem wyżej - megane 2 nie jest dużo większa od clio 3. znajomi mają megi 2 kombii i porównywałem to jakiś czas temu. Na starym forum są też porównania C3 z różnymi Megankami - miałem ich kilka jako auta zastępcze po ok tydzień każdą.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 2 gru 2010, o 16:43

Pojechałem obejrzeć tą cliówkę. Niestety właściciel komisu nie dba o klienta i auto przykryte było śniegiem. Na tyle, na ile mogłem się zorientować, to raczej ładnie poskładane jest, bo w bezwypadki z Francji nie wierzę. Szyby boczne przód i tył mają różne oznaczenia ale przód-przód to samo i tył-tył to samo, więc może tak mają. Tylna klapa ma lakier oryginalny więc bity przód lub bok. Niestety zasypany śniegiem. Gabarytowo nie wydaje mi się znacząco większy od C2. Może namówię kobitę, zeby ze mną się wybrała, to może się przejedziemy nim. W kraju od 5 listopada więc trochę mało czasu na poważną naprawę ale wiem, ze handlarze nie takie wałki z datami robią. Jakby auto było właściciela komisu to inna gadka ale ktoś mu je wstawił, więc nic o aucie nie powie.
Podoba mi się ten wózek ;)
Aaaa... wersja 63KW, jakieś opinie?
Daję linka do zdjęć, może ktoś coś wypatrzy:
http://otomoto.pl/renault-clio-auto-po- ... 04845.html
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 2 gru 2010, o 17:47

czarnyolek, ten egzemplarz bym odpuścił... gałka skrzyni biegów w skórze, kierownica już nie (czyli poducha poszła i naprawione po taniości).
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne