Clio II ph1 czy ph2?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II ph1 czy ph2?

Postprzez rstyle » 31 mar 2014, o 20:14

Cześć,

wydaję mi się, że już się parę dobrych miesięcy temu witałem i o coś pytałem, ale... Cóż, budżet pozwolił wtedy na kupno większego samochodu niż Clio (niemieckiego, zresztą - nie to, że mam coś do francuzów :P) i bardziej komfortowego niż megane/laguna II, a więc i nie miałem potrzeby na forum pisać.

Niestety, z kasą tak to czasami bywa, że wolimy zaoszczędzić na jednym, by móc kupić drugie. Stąd też zastanawiam się za kupnem mniejszego samochodu, a dokładniej Clio II. Kwota, którą będę mógł wydać to od 4 do 8 (względnie 9) tysięcy złotych. Z chęcią rzuciłbym się w stronę Clio III, bo dwójka designem mnie nie powala, ale finanse nie pozwalają na dorzucenie kolejnych "paru" tysięcy.

Samochód będzie wykorzystywany stosunkowo rzadko. Z racji "wydatku", który motywuje mnie do zamienia samochodu - mieszkania - do pracy i uczelni będę miał maksymalnie 5 minut rowerem, więc lepiej się troszkę poruszać. :) Po co więc mi w ogóle samochód? Raz na tydzień/dwa jeżdżę na trasie Gdańsk-Kętrzyn-Gdańsk (w zależności od wariantu od 220 do 280km w jedną stronę) z dziewczyną i kotem. Wożę też często ze sobą gitarę/gitary. W Clio więcej niż jednej raczej nie zmieszczę (zakładając, że wezmę 3 osobę), ale wielkość auta mi pasuje.
Po mieście jeździć będę pewnie 3-4 razy w tygodniu, więc przebiegi roczne ok. 10-12 tysięcy + ewentualne wycieczki w Europę (raz / dwa razy do roku).
Zależy mi na instalacji gazowej / dieslu (ale nie przepadam za kulturą pracy 4 cyl diesla). Z tego, co widziałem silniki 1.6 w samej benzynie potrafią sporo spalić, a różnica 15-20zł na 100km to już jednak coś. Oczywiście nie nastawiam się na to, że gaz będzie już zamontowany w samochodzie, ale byłby to miły dodatek (o ile byłaby to porządna instalacja..). :)

No i czemu zakładam ten temat? Chciałbym zapytać się orientacyjnie o ceny - oczywiście przejrzałem tematy - Clio II ph1 i ph2, jakość wykonania i ewentualne smaczki wyposażeniowe. :P Wiadomo, że initiale paris byłaby najfajniejsza, ale pewnie niewykonalne będzie znalezienie tej wersji w budżecie (a i z initiale pewnie też będzie problem).
Czytałem gdzieś na forum, że ph2 rdzewieje bardziej. Jakaś plotka czy prawda?
I na koniec... aż tak ze znalezieniem samochodu mi się nie spieszy, muszę go kupić do końca sierpnia tego roku, jednak wolałbym zrobić to do 10 czerwca. Z chęcią wobec tego kupiłbym auto klubowe i kultywował dopieszczanie go. :)
Ach, czy jakiś gdański forumowicz będzie mógł ewentualnie pomóc mi obejrzeć auto za flaszeczkę / ekwiwalent? :) Nie znam się za bardzo na mechanice, ale bardzo chciałbym co nieco się nauczyć. Jedyne, co dłubałem to przy ltz-400, ale to "nieco" inny pojazd. :P

Ano tak... I jak jest z eksploatacją ph1/ph2? Brat ma megankę z 2001r. z przebiegiem 180kkm (wzięta po tacie, więc cała historia znana) i ma problem głównie z jakimiś pierdółkami typu czterokrotnie odpadające klamki od wewnątrz. Czy jakość wykonania wnętrza Clio II też jest tak.. słaba? Jak przedstawiają się koszty części zamiennych? Przy takich przebiegach, jakie planuję robić, teoretycznie żaden samochód regularnie serwisowany i pieszczony nie powinien pociągać miesięcznie połowy budżetu, ale.. Stereotypy o francuzach, mimo że w nie nie wierzę (mieliśmy wspomnianą megankę, a po niej Lagunę II - bardzo dobrze wspominam ten samochód - i nic się nie działo.. Ale to były samochody fabrycznie nowe i eksploatowane przez 4 lata - przy mnie, bo brat po przejęciu meganki nie mieszkał już w rodzinnym domu - więc nic nie powinno się tam dziać...) powodują, że delikatnie boję się tego "taniego" Clio.
Zastanawiam się jeszcze nad Ibizą II FL, ale wydaje mi się, że VAG bardziej pociąga młodych gniewnych niż cywilne Renault... Poza tym wnętrze jest znacznie ładniejsze, a przy założeniu, że samochód będzie czasami w trasach, to bardzo istotna kwestia.

Acha, większego auta nie chcę. Moja dziewczyna będzie nim jeździć, a boi się trochę większych puszek. Cóż... Prawda jest taka, że bezpieczniejsze i łatwiejsze w prowadzeniu na ogół są duże auta (nie mówię o parkowaniu, ale dzięki większym lusterkom przecież też więcej widać...), ale nie przetłumaczysz (za kierownicę obecnego auta wsiadła tylko raz). Zresztą chciałbym zmniejszyć miesięczne koszty utrzymania samochodu (obecne są bardzo duże, ale to kwestia marki i modelu), a przesiadka do sporego sedana nie będzie raczej rozwiązaniem.

Ok, sorry, że tak długo i sporo w tym masła maślanego, ale jakoś tak wyszło.
Będę wdzięczny za powiedzenie mi co nieco o tych modelach i w co lepiej celować, na jaki egzemplarz mogę liczyć (jak wyposażony, w jakim stanie). Nie liczę na wróżenie z fusów, a jedynie orientacyjne info.

Dzięki serdeczne!
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluby, więc po zakupie pewnie zyskacie nowy narybek. ;)
A już powiedziałem, że w zależności od tego czy kupimy ibizę (raczej nie) czy Clio, to następnym samochodem będzie Cupra / V6 / RS. :P

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 31 mar 2014, o 22:47

Szukaj zadbanego Clio II ph II, jak znajdziesz to sprawdzenie w warsztacie który ma pojęcie o samochodach Renault - od czego trzeba zacząć :)
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rstyle » 31 mar 2014, o 23:12

Myślisz na przykład o sprawdzeniu w ASO? Ponoć w ASO Renault jest to droga usługa na tle podobnych klasą marek. :P
Ale lepiej już zapłacić te parę stów i mieć kłopot z głowy. O tym myślałem...
Czytałem jednak, że warto zastanowić się nad rzeczoznawcą. Miał ktoś styczność?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 1 kwi 2014, o 12:34

Pisałem o warsztacie znającym się na Renówkach (rzeczoznawca to kiepski pomysł(.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez xlar1 » 3 kwi 2014, o 06:48

1.6 16V pali mniej niż 1.4 16V. Gdybym mógł wybrałbym kupując właśnie ten 1.6

Druga sprawa to, to, że spalanie zalezy od Twojej prawej nogi. Trochę potestowałem clio i wiem, że przy 1.4 spalanie może wahać się od 4,5 litra przy jeździe bardzo kapelusznikowej (nie chce pisać emeryckiej, ze względu na naszego klubowego kolegę), ale średnia z całego urlopu z tras i miast potrafiła mi wyjść około 8.2 litra. Dlaczego? Ano dlatego, że butowałem z Łodzi do Szczyrku ile fabryka dała i wyciułałem 189km/h wedle navi. Licznik wtedy w choooj zawyża - prawie o 20km/h, a spalanie chwilo to gdzieś 16 - 17 litrów. Do 140 - 150 spokojnie spalanie jest akceptowalne, więc montaz LPG zalezy od Twoich odczuć.

ph1 jest lżejsze od ph2 - to jest jego plus. Ph 1 jest wg mnie trochę brzydsze, ale zaraz usłyszę od innych, że nie mam racji. Generalnie każdy ma swoje upodobania.
Widziałem tez kilka razy ph1 z boczkami od ph2.

Co do sprawdzania samochodu - rzeczoznawca? Chyba nie ma to sensu przy takiej kwocie. Dobry warsztat, mechanik obczajony w kwestii reno:), ewentualnie sprawdzenie geometrii

Wnętrze (ja mam ph3, ale to żadna róznica), nie skrzypi, nie brzęczy, nic mi nie odpadło i się nie ułamało poza jednym elementem (obudowa dźwigni zmiany biegów - zatrzaski tej pseudo skóry pękły, ale trochę pomysłowości - 15 minut i wszystko zostalo naprawione, i wiem że już nie wypadnie).

Przy przebiegu 130kkm widać nieco zużycie fotela kierowcy - w jednym miejscu materiał lekko traci kolor (mam fotele z extreme - te pół kubły niby). Widac że powoli się po prostu wyciera (ale to zleży od konkretnego samochodu raczej i masy kierowcy, a lekki nie jestem).

Co do oglądania - na 100% shymek na duże doświadczenie, tylko czy będzie miał czas i będzie uchwytny....

Co do innych usterek:
Rozrząd 1.4 czy 1.6 to to samo cenowo - około 350zł z pompą wody + wymiana
Sprzęgło - około 320 - 350 + wymiana (tu jest torchę zabawy - 400zł mnie podliczyli)
Elektronika - tu duzo można zrobić samemu, gdyż większość typowych usterek masz na forum opisane dośc dokłanie - moje clio zaliczyło ich wiele, ale dużo zrobiłem samemu przed domem. Nawet czasem opłaca się zaryzykować zakup części z możliwością zwrotu

Mechanicznie moje tylne zaiweszenie nie wytrzymało próby czasu - 85kkm i wylany prawy tylny amor.
teraz przy 130kkm mam wrażenie ze jakieś gumki w zawieszeniu z przodu muszę zrobić - myślę ze nie więcej jak 200 - 300zł

Aha - jeżdżę czodziennie w miejskich korkach i za miasto (około 25 - 30km w jedną stronę). Generalnie in plus.
rstyle napisał(a):Acha, większego auta nie chcę. Moja dziewczyna będzie nim jeździć, a boi się trochę większych puszek. Cóż... Prawda jest taka, że bezpieczniejsze i łatwiejsze w prowadzeniu na ogół są duże auta (nie mówię o parkowaniu, ale dzięki większym lusterkom przecież też więcej widać...), ale nie przetłumaczysz (za kierownicę obecnego auta wsiadła tylko raz). Zresztą chciałbym zmniejszyć miesięczne koszty utrzymania samochodu (obecne są bardzo duże, ale to kwestia marki i modelu), a przesiadka do sporego sedana nie będzie raczej rozwiązaniem.

Mam ze swoją kobietą to samo.....
Korzystam z forów:
elektroda, dvhk, satkurier, klubclio, klubrenaultclio, renaultlaguna
Obrazek

Zaawansowany
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez bartp » 3 kwi 2014, o 22:20

A ja dodam od siebie, jak już się zdecydujesz pomoc w sprawach nagłych masz od reki tzn od 30 km :D od Ketrzyna ;)
A już powiedziałem, że w zależności od tego czy kupimy ibizę (raczej nie) czy Clio, to następnym samochodem będzie Cupra / V6 / RS.

sam mam ibizę :D
Córka rybaka

Lider Regionalny
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dw23 » 26 sty 2015, o 13:45

Jakie są główne mechaniczne różnice między ph1 a ph2?
Z tego co wiem różnice w silnikach.
Ktoś coś więcej na ten temat?

Dziś miałam okazję prowadzić ph2, porównując do mojego ph1 różnice w komforcie jazdy są ogromne, przy takiej samej pojemności (1.2) nie mówiąc już o wspomaganiu.
Clio 2 phase 1 RTE 1.2 8V vel szpadyzor

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 27 sty 2015, o 01:45

rstyle napisał(a):Myślisz na przykład o sprawdzeniu w ASO? Ponoć w ASO Renault jest to droga usługa na tle podobnych klasą marek. :P
Ale lepiej już zapłacić te parę stów i mieć kłopot z głowy. O tym myślałem...

Masz na myśli te 120zł za podpięcie pod komputer i 50zł za wizualną inspekcję?

Clio to akurat ten typ autek, że po kolizji nikt go nie pucuje jak Audicę czy BMW. Na pierwszy rzut oka widać czy auto jest zdrowe, czy ma jakąś wypadkową historię itp. Wtedy dopiero decydujesz czy chcesz cokolwiek sprawdzać czy sobie odpuszczasz i wracasz do domu. Bo już np sprawdzanie zawieszenia przed kupnem to już akurat totalnie mija się z celem.

dw23 napisał(a):Jakie są główne mechaniczne różnice między ph1 a ph2?
Z tego co wiem różnice w silnikach.
Ktoś coś więcej na ten temat?

Dziś miałam okazję prowadzić ph2, porównując do mojego ph1 różnice w komforcie jazdy są ogromne, przy takiej samej pojemności (1.2) nie mówiąc już o wspomaganiu.

A to PH1 przepraszam wspomagania nie ma? W moim PH1 wspomaganie działało identycznie jak w PH3. Nie przesadzaj już z tym określeniem "ogromne" Jeśli porównujesz jazdę paździerzem PH1 do zdrowej PH2 to się zgodzę ale bądźmy obiektywni. Sam nie twierdzę, że różnicy nie ma. Nie nazwałbym jej natomiast mianem "ogromnej".

Jakie są różnice... po co Ci potrzebna tak szczegółowa wiedza i czemu ma to służyć? Podstawowe pytanie to ile możesz wydać? Wtedy dopasuj sobie na jaki rocznik dana kwota wystarczy...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez dw23 » 27 sty 2015, o 10:37

Tony_tr spokojnie, po prostu mnie to ciekawi. Kto mówi o zmianie auta. Już nie można się czym zainteresować?
Przyczynowo - wynikowo. Wiem jakie są różnice w obu samochodach jeśli chodzi o zużycie, zapytałam o różnice mechaniczne.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 28 sty 2015, o 00:05

Wszystko jest praktycznie takie samo nie wiem jakie różnice Ci wskazać. Jeśli chodzi o komfort... Skoro masz 1.2 bez wspomagania, klimy itp itp kubełków, elektryki to wiadomo różnica będzie mega ale będzie również duża jeśli przesiądziesz się do PH1 na wypasie w silniku 1.4 lub 1.6.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 28 sty 2015, o 00:06

1.2 16v jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale czemu akurat 1.2 8v? Jesteś użytkowniczką forum więc masz jakąś tam wiedzę... nie rozumiem takiego wyboru.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez dw23 » 28 sty 2015, o 06:50

Pogadałam z moim mechanikiem i wiem co chciałam wiedzieć.
Chodziło mi głównie o przełożenia skrzyni, które są krótsze, inny dolot, zmodyfikowane wspomaganie, zmodyfikowany silnik - 2 kuce plus.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 29 sty 2015, o 16:06

Posprzątane.
Temat uważam za zamknięty.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny