1.9 dti - Jakie paliwo?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

1.9 dti - Jakie paliwo?

Postprzez Student_x » 20 lis 2014, o 23:13

Witam. Chciałem się spytać tutaj kolegów co leją na zimę do zbiornika.
Z Dizlem mam niewiele do czynienia bo od zawsze jeździłem na PB no i nie wiem co lać :)
Do dzisiaj jeździłem na normalnym ON bo podobno dti nie jest wrażliwe na paliwo.
Ale przychodzą chłody i od 15 listopada na stacjach ma być ON zimowe i paliwo ma przechodzić przez filtr do temp. -20st.C.
Wiadomo , na stacji różnie bywa i raz wcześniej raz później się to wprowadza.
Statoil wprowadził jakiś czas temu Diesel Gold Arktyczny do -32st.C jest i coś takiego w grupie Lotos.
Ten ze Statoilu nie zawiera siarki no i jest niby o niebo lepszy od standardowej ON.
Podobno gdy zaczyna być problem ze zwykłym ON zimowym, ten zaczyna się dopiero robić mętny :)
Jakieś doświadczenia z tym paliwem.
Nie zamierzam lać żadnych depresatorów bo mi się wydaję , że to i tak kicha po za tym na jedno wyjdzie czy wleje jakiegoś wynalazka ,
czy ropę o 20-30gr. droższą :)
Aha, w razie jak by była woda w zbiorniku, to co najlepiej wlać, denaturat i ile , czy jest coś lepszego co się miesza z wodą i z ropą?
Ostatnio edytowano 21 lis 2014, o 15:29 przez sudi, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Tytuł niegramatyczny

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 21 lis 2014, o 11:39

Student_x napisał(a):Nie zamierzam lać żadnych depresatorów bo mi się wydaję , że to i tak kicha po za tym na jedno wyjdzie czy wleje jakiegoś wynalazka ,
czy ropę o 20-30gr. droższą :)
Aha, w razie jak by była woda w zbiorniku, to co najlepiej wlać, denaturat i ile , czy jest coś lepszego co się miesza z wodą i z ropą?

Do baku diesla nie wlewa się denaturatu, czy podobnych wynalazków, w zimie część kierowców stosuje tylko depresator.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez leśnik » 21 lis 2014, o 21:49

lejesz depresator i to zanim temperatura mocno spadnie bo potem jest za późno a ponieważ raczej nie wiadomo kiedy spadnie lepiej nalać wcześniej bo koszt jest znikomy a problemów potem dużo mniej
nowy filtr paliwa też dużo pomaga w zimie
tankujesz na sprawdzonych stacjach, ja np. zatankowałem na BP olej zimowy i miałem duże problemy z opuszczeniem stacji (auto e39 z pompą mechaniczną) a potem musiałem zmienić filtr żeby jeździć
co do paliw zimowych to pamiętaj że raczej nigdy stacja nie opróżni zbiornika do zera i paliwo zimowe miesza się z letnim pozostałym w zbiorniku więc wychodzi mieszanka

z opinii kierowców tirów wynika ze dodają trochę pb do oleju w zimie, a pracuję na przejściu granicznym więc przewija się ich u mnie duża ilość, ale sam tego nigdy nie próbowałem więc nie mogę polecić
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 lis 2014, o 10:13

leśnik napisał(a):ze dodają trochę pb do oleju w zimie,

To do poprzedniej generacji silników diesla tak można było zrobić, współczesne silniki diesla (a właściwie ich układy wtryskowe) nie znoszą dodatku benzyny.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 22 lis 2014, o 11:42

wojteks napisał(a):
leśnik napisał(a):ze dodają trochę pb do oleju w zimie,

To do poprzedniej generacji silników diesla tak można było zrobić, współczesne silniki diesla (a właściwie ich układy wtryskowe) nie znoszą dodatku benzyny.

Zgadza się, szczególnie diesle z wtryskiem common rail.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 22 lis 2014, o 17:33

Bogdan61 napisał(a):Do baku diesla nie wlewa się denaturatu, czy podobnych wynalazków

Czemu, podobno dykta miesza się z ropą, a skoro jest alkoholem to równie dobrze miesza się z wodą, tak mi się wydaję :) Chyba z pół litra by mu nie zaszkodziło, czy zaszkodzi?

leśnik napisał(a):lejesz depresator i to zanim temperatura mocno spadnie bo potem jest za późno

Ale deprestory głównie służą do opóźniania wytrącania się parafiny w niskich temperaturach i w żadnym firmowym nie pisze żeby łączył się z wodą.

leśnik napisał(a):nowy filtr paliwa też dużo pomaga w zimie

Filterek jest nowy wiec tu nie ma problemu :)

leśnik napisał(a):raczej nigdy stacja nie opróżni zbiornika do zera i paliwo zimowe miesza się z letnim pozostałym w zbiorniku więc wychodzi mieszanka

Dla tego zatankowałem DieselGold Arktyczny bezsiarkowy w tym momencie ma blokadę zimnego filtra do -32st.C
i jest możliwość do uszlachetnienia go nawet do -45st.C , a Stacja raczej ma oddzielny zbiornik na ten ON i zwykły ON czyli w tym momencie zimowy.

Nie boję się o parafinę tylko o wodę, bo jeżeli ktoś tankował po 50zł i jeździł do rezerwy to w wyniku temperatur
woda osadzała się wewnątrz no i pewnie gdzieś tam sobie pływa na dnie i chciał bym się właśnie jej pozbyć.
I nie wiem , czy któryś ma na etykiecie napisany , że się miesza z wodą i czy tak jest na pewno :(

A więc jeżeli Denaturat nie bo szkodzi , PB też nie bo nie miesza się z wodą , Depresator nie bo nie miesza się z wodą , to co??

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 lis 2014, o 17:39

Student_x napisał(a):to co?

Depresator, powiedzmy http://allegro.pl/kleen-flo-depresator- ... 67645.html

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez cinek9266 » 23 lis 2014, o 01:16

Moje auto niestety stoi caly rok pod chmura. Leje Zwyczajne ON caly rok i moim zdaniem jest bezsensu doplacac do drozSzej ropy. Co do zimy i stani pod hmurka auto przy mrozie -22 odpala bez problemu. Przy wiekszych mrozach leje depresator do ropi nic sie nie dzieje. Pozatym prawdopodobnie w wszystkich 1.9dti montowali podgrzewacz w filtrze paliwa :).

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez leśnik » 23 lis 2014, o 18:26

Student_x napisał(a):Czemu, podobno dykta miesza się z ropą, a skoro jest alkoholem to równie dobrze miesza się z wodą, tak mi się wydaję :) Chyba z pół litra by mu nie zaszkodziło, czy zaszkodzi?

do benzyny dodawałem dyktę w ilości powiedzmy szklanki na zbiornik i nic się nie działo więc w dieslu też nie powinno nic się dziać
nie wiem tylko czy teraz denaturat to ten sam specyfik co za PRLu, czy normy unijne nie wymusiły zmiany w składzie

jak się boisz eksperymentować to są na pewno gotowe dodatki do paliwa usuwające wodę
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 24 lis 2014, o 10:26

leśnik napisał(a):czy teraz denaturat to ten sam specyfik co za PRLu,

Nie koniecznie, np. mam taki którego głównym składnikiem jest alkohol izopropylowy.

leśnik napisał(a):więc w dieslu też nie powinno nic się dziać

Do CR bałbym się to dolać, współczesne paliwo jest już i tak suche a tylko ono smaruje pompę CR i wtryskiwacze.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 24 lis 2014, o 22:27

wojteks napisał(a): Leje Zwyczajne ON caly rok i moim zdaniem jest bezsensu doplacac do drozSzej ropy.

Wiesz, tylko jeżeli miałem w zbiorniku 15l letniej ropy, i ktoś zalał na stacji zimową, ale nie na pusty wielgachny zbiornik ropy zimowej , to może się okazać, że z ustawowego -20st.C zrobiło mu się -15st.C gdybym to wlał do siebie to w rzeczywistości może się okazać , że jeszcze po rozcieńczeniu z moją zrobiło się cieńsze i przy tych 10-15 stopniach na minusie może podmarzać :) A jeżeli ja zalałem do -32 to po rozcieńczeniu z moim wyszło jakieś -25st.C Więc na pewno powinienem mieć spokój :)

wojteks napisał(a):
Student_x napisał(a):to co?

Depresator, powiedzmy http://allegro.pl/kleen-flo-depresator- ... 67645.html

Nie to żebym się wymądrzał , ale może rozwiążemy zagadkę Dla czego Denaturat jest beeee , a depresator cacy :)

Skoro nie wolno lać denaturatu bo jest suchy , no bo to alkohol to w produkcie Kleen-Flo wg. specyfikacji jest troszkę inny alkohol :)
Skład tego produktu to:
2-propanol - 60-100% - alkohol monohydroksylowy należący do tej samej grupy co etanol i metanol z których był i jest denaturat :) Teraz ze względów bezpieczeństwa jest tylko etanol :)
dimetylobenzen - 10-30% - ksylen - Jako rozpuszczalnik i rozcieńczalnik farb i lakierów :)
etylobenzen - 1-5% - stosowany jako rozpuszczalnik :)

Czyli tak na dobra sprawę nie wiemy jaki na prawdę jest skład tego produktu. Może być np. w 100% alkoholem :)

A skoro jest alkoholem to jest suchy , wiec skąd szkoła że się nie leje denaturatu, tylko te dziwne dodatki?

leśnik napisał(a):do benzyny dodawałem dyktę w ilości powiedzmy szklanki na zbiornik i nic się nie działo więc w dieslu też nie powinno nic się dziać
nie wiem tylko czy teraz denaturat to ten sam specyfik co za PRLu, czy normy unijne nie wymusiły zmiany w składzie

jak się boisz eksperymentować to są na pewno gotowe dodatki do paliwa usuwające wodę

A więc wychodzi na to , że denaturat nie jest szkodliwy dla diesela , tylko to zwykła propaganda by dolewać do diesela markowe produkty , a nie najprostszy dodatek , który lali nawet nasi dziadkowie z dodatkiem benzyny lub nafty dla lepszego rozruchu w zimie :)

wojteks napisał(a):Do CR bałbym się to dolać, współczesne paliwo jest już i tak suche a tylko ono smaruje pompę CR i wtryskiwacze.

Chodzi oczywiście , że bał byś się lać dykty do Common Raila , a patrząc na powyższe , nie uważasz , że to wszystko to praktycznie to samo? :)

Nie chciał bym , byście się tu zaraz obrażali i w ogóle, ale ja lubię sobie sprawdzać co jest czym i często wybieram inne rozwiązanie bo jest tym samym co to drugie. A skoro jest tym samym , to czasem nie warto przepłacać :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tengorszy » 11 gru 2014, o 22:02

Hej:)

W składzie większości depresatorów głównym składnikiem jest NAFTA i różne alkohole!!!
Nie ma co słuchać pitolenia, że denaturat be, nafta be, itp. Ważne żeby z umiarem.
Na cały zbiornik pół butelki dykty można wlać, wygoni wodę z układu.
Tylko, że denaturat z ropą rozwarstwia się po pewnym czasie i trzeba go znów wymieszać.
Na szczęście clio ma magiczną śrubkę na spodzie filtra paliwa i w zasadzie większość wody osadza się na jego dnie
i można ją spuścić od czasu do czasu...
BTW instrukcja mercedesa w124 i w123 dopuszcza do 50% benzyny w temperaturze -30~ -35
Obrazek

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 11 gru 2014, o 22:13

tengorszy napisał(a):BTW instrukcja mercedesa w124 i w123 dopuszcza do 50% benzyny w temperaturze -30~ -35

Ta instrukcja dotyczy starych diesli, do których można tankować nawet olej opałowy (o oleju spożywczym nie wspomnę) :D
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez tommies » 11 gru 2014, o 22:40

Dolewanie denaturatu do ON ma spowodować wymieszanie się z nim wody, której zawsze jest odrobina w baku, tak aby nic nie zamarzło. A z paliwem, to jak Bozia da.
Oto przykład - tak wyglądał mój filtr po około 15 tys. Wbrew pozorom to jest żółciutki filtr paliwa a nie oleju. Tankowane wyłącznie na Shell, ani razu na innej stacji z uwagi na kartę. Samochód po prostu stanął.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tengorszy » 12 gru 2014, o 17:04

Bogdan61 napisał(a):
tengorszy napisał(a):BTW instrukcja mercedesa w124 i w123 dopuszcza do 50% benzyny w temperaturze -30~ -35

Ta instrukcja dotyczy starych diesli, do których można tankować nawet olej opałowy (o oleju spożywczym nie wspomnę) :D

Tia... bo 1.9 dti to szczyt najnowszej techniki :lol:
jedyną różnicą jest pompa rotacyjna(najazniejsza) i bezpośredni wtrysk(mniej ważne)
Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że olej roślinny ma lepsze właściwości smarne niż nawet najlepsza ropa.
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/downloa ... 2122pl.pdf.
(oczywiście w dodatnich temperaturach otoczenia:D)

A filtr ewidentnie zawalony parafiną i breją z wody. Filtr można wymieniać i co 30kkm tylko trzeba co jakiś czas spuścić wodę z odstojnika. Można się zdziwić, co wyleci po 3-4 tys. km.

;d

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tommies » 15 gru 2014, o 07:59

W Peugeocie 307 HDI z którego pochodzi zdjęcie, dostanie się do filtra paliwa to wyższa szkoła jazdy. Poza tym jest czujnik obecności wody . Po prostu to wina gnojówki a nie paliwa. Jak widać, to że tankuje się wyłącznie na Shellu nie daje żadnej gwarancji, że lejemy dobre paliwo.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PCT » 15 gru 2014, o 21:00

Ja w swoim dTi leje zwykłą gnojówkę np. BP lub Lotos do tego Skydd i się zobaczy. W końcu u nas nie Skandynawia :think:
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne