Sport 3 - warto?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Sport 3 - warto?

Postprzez KamilJaworzno » 25 wrz 2016, o 15:08

Witam :)
Myślałem nad zmianą mojego Mondeo MK4 2011 na Clio III RS i miałbym do dyspozycji na zakup z 31500, a reszta na LPG - Ford w dieselu to niezbyt dobre auto dla dwudziestolatka.
I tutaj mam pytania do Was - czy faktycznie tak tragicznie wygląda kwestia utrzymania sporta? Nie ukrywam, że to jest mój faworyt, ale trochę mnie koszty przerażają...
Będę robił 15000 rocznie, a wyczytałem, że co 30 tysięcy trzeba robić zawiechę, z czego 4 tysiące zwrotnice i lubi padać skrzynia. Ktoś przesadził czy takie są koszty utrzymania tego cudeńka? Jeśli tak to nie utrzymam tego potworka. W ogóle za te 30k kupię coś sensownego? Nie ukrywam, że wolałbym polifta, ale pewnie z 40 muszę uciułać.
Ogólnie warto się bawić czy jak dla mnie to mina?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez hartmann89 » 12 paź 2016, o 12:35

Trochę późna odpowiedź, ale może lepiej późno niż wcale :). Jestem właścicielem RSa od 2 miesięcy, i co najśmieszniejsze, najpierw szukając auta brałem pod uwagę właśnie Mondeo MK IV i Alfę 159 :).

Jak na to co oferuje to Clio nie jest drogie w utrzymaniu, ale może stać się niezłą skarbonką, bo ma mnóstwo części do tuningu, a dobre tarcze, klocki, zawieszenie sporo kosztuje. Do tego minimalna wielkość kół to 17 cali ze względu na zacisk, więc opony też trochę kosztują. W zwrotnicach można wymieniać same sworznie 1-2 razy, a co do skrzyni to są na forum tutaj, krc i hothatch auta, które przejeździły 200 000 km bez remontu, więc to też zależy jak się kto z nią obchodzi. Na pewno np. zmiana sprzęgła na metalowe, czy strzały ze sprzęgła na rozgrzanym semislicku nie służą skrzyni. Nie jest to skrzynia pancerna, ale jakoś wyjątkowo delikatna też nie.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne