Zapalenie i zgaszanie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zapalenie i zgaszanie

Postprzez Pytajnik » 10 sty 2020, o 18:09

Witam. Posiadam Clio IV i mam jedno nurtujące pytanie. Auto odpala się na kartę. Jak to wygląda kiedy chce do zapaliC? Wkładam kartę i muszę nacisnąć sprzęgło i dopiero wtedy start? A jak że zgaszaniem? Że sprzęglem czy bez?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 10 sty 2020, o 19:00

zgasisz normalnie ,jedynie odpalenie musi być ze sprzegłem i chyba lub hamulcem.Zabezpieczenie przed dziećmi.Bez tego tylko zapodasz zapłon

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 10 sty 2020, o 19:13

co wy za głupoty piszecie.....odpali na luzie bez problemów i nic nie trzeba naciskać.....sprzęgło jedynie wtedy gdy jest na biegu !

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 21 sty 2020, o 14:28

Pytajnik napisał(a):Witam. Posiadam Clio IV i mam jedno nurtujące pytanie. Auto odpala się na kartę. Jak to wygląda kiedy chce do zapaliC? Wkładam kartę i muszę nacisnąć sprzęgło i dopiero wtedy start? A jak że zgaszaniem? Że sprzęglem czy bez?

Jakie Ty zadajesz pytania :japierdole: :japierdole: :japierdole: .
No dobra. Masz normalny/nienormalny samochód. Żadne karty, automatyczne skrzynie (a nawet gdyby była automatyczna) to jak go odpalasz :?: . I samochód na kartę. Przecież Clio wszystko wyświetla/gada między zegarami przy takich nadzwyczaj "skomplikowanych operacjach". Wciśnij sprzęgło, hamulec itp. Ja sam nie wiem o co Ci chodzi. A ja myślałem, że zakup mleka 2 procentowego w markecie nie jest problemem... :wtf: .
Ostatnio edytowano 21 sty 2020, o 14:44 przez Natan, łącznie edytowano 5 razy

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 21 sty 2020, o 14:30

Znowu zdublowane posty. Edytowałem. Jakąś czkawkę ma od pewnego czasu forum.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Wiktor221 » 21 sty 2020, o 15:06

A - Prawo Jazdy mamy .Wykładowca mówił , każdy samochód odpalamy i gasimy na luzie [ najpierw upewni sie ].Reszta to działania dodatkowe które mogą pomagać np. [samochód z górki - h.ręczny , ostry mróz - rozłanczam sprzęgło aby rozrosznik miał lżej.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 21 sty 2020, o 19:45

Sizar napisał(a):co wy za głupoty piszecie.....odpali na luzie bez problemów i nic nie trzeba naciskać.....sprzęgło jedynie wtedy gdy jest na biegu !

sprawdzę przy okazji ,zawsze zostawiam na biegu więc normalną rzeczą jest że wciskam sprzęgło.System że ma być wciśniete sprzegło +start wzięło się z tego zeby przez przypadek dziecko nie odpaliło.Ot takie zabezpieczenie i chyba wymóg jakiś nowych przepisów.Piszę to z pamięci bo kilka lat temu prawko robiłem i tak komunikowano.Niektóre japonce mają tak ze musi być hamulec + START.Ten sam sens być może wtedy jak auto jest na luzie np..

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 21 sty 2020, o 20:36

Sizar napisał(a):co wy za głupoty piszecie.....odpali na luzie bez problemów i nic nie trzeba naciskać.....sprzęgło jedynie wtedy gdy jest na biegu !

Może tak jest w C4 ,ja w C3 RS muszę nacisnąć sprzęgło lub hamulec żeby odpalić silnik przyciskiem,więc nie są to głupoty. Podobnie jest w wielu nowszych autach różnych marek np.Jeep,Suzuki ,odpalanych kluczykiem.
Clio III RS 2.0 16V 197KM
Twingo II RS 1.6 16V 133KM

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 sty 2020, o 01:49

Renówki na kartę z przyciskiem start odpala się na luzie z wciśniętym sprzęgłem lub hamulcem. Czyli wkłada się kartę, sprzęgło i przycisk start.
Aby włączyć sam zapłon (celem otwarcia lub zamknięcia szyb, wbija się najlepiej 3 bieg, hamulec i przycisk start.
Trochę chore te karty jak dla mnie, niepotrzebne kombinacje, ale tak sobie to wymyślili i nie poradzimy.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 22 sty 2020, o 10:57

Termi napisał(a):Aby włączyć sam zapłon (celem otwarcia lub zamknięcia szyb, wbija się najlepiej 3 bieg, hamulec i przycisk start.

Nie trzeba wrzucać biegów,przyciskać pedałów ,naciskam START i jest włączony zapłon.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 22 sty 2020, o 18:19

sprawdziłem u mnie i już opisuję jak jest .Moze Ty masz stary soft skoro zapalasz bez wciskania pedałów.

Jak jest na luzie to muszę HAMULEC+START
jak jest na biegu to muszę SPRZEGŁO+START

inaczej sam start daje tylko zapłon.To potwierdza teorię ze jest to zabezpieczenie przed dzieckiem żeby przypadkiem nie odpaliło.Mam auto z początku 2018r ale jak pamiętam w moim CLIO z 2012 miałem tak samo.Tylko nie pamiętam czy od nowości czy od którejś wizyty w ASO gdzie chyba mi wgrywali nowy soft.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 22 sty 2020, o 20:13

Clio 4 1,5 DCI kombi. U mnie to tak wygląda. Do wyłączenia silnika nie potrzebuję żadnego hamulca czy sprzęgła wciśniętego. Musi być tylko karta w "zasięgu". Bo jak poza nim to trzeba duuużo dłużej prz3mać przycisk start\stop. Do odpalenia obowiązkowo trzeba wcisnąć sprzęgło i hamulec. Inaczej nie odpali.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 22 sty 2020, o 21:16

Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 23 sty 2020, o 00:35

Wojtek w napisał(a):
Termi napisał(a):Aby włączyć sam zapłon (celem otwarcia lub zamknięcia szyb, wbija się najlepiej 3 bieg, hamulec i przycisk start.

Nie trzeba wrzucać biegów,przyciskać pedałów ,naciskam START i jest włączony zapłon.

Sugerowałem się meganką ;)
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Wojtek w » 23 sty 2020, o 08:47

Natan napisał(a): Do odpalenia obowiązkowo trzeba wcisnąć sprzęgło i hamulec. Inaczej nie odpali.

To masz jakąś wyjątkową wersję :roll:
Cytat z instrukcji obsługi C4,proste jak bułka z masłem.
"2.3Karta RENAULT typu „wolne ręce”Karta RENAULT musi znajdować się w czyt-niku 2 lub w strefie rozpoznania 3.Aby uruchomić pojazd, nacisnąć na pedał hamulca lub sprzęgła, następnie wcisnąć przycisk 1. Jeżeli włączony jest jakiś bieg, tylko wciśnięcie pedału sprzęgła umożliwia uruchomienie silnika"

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 11 lut 2020, o 10:32

Jak benzyna czy hamulec czy sprzęgło nie ma różnicy zasadniczo ..jak diesel zawsze na sprzęgło czy odpalanie czy gaszenie.
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 11 lut 2020, o 11:30

:?:
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mamiroma1970 » 12 lut 2020, o 05:45

Ten znak mówi sam za siebie ...czyli ? Kiedyś od znajomego mechanika ,który był zakochany w dieslu ..usłyszałem o tym sprzęgle.. nikt nikogo nie zmusza... ale co komu stoi na przeszkodzie,gasząc diesla ..wcisnąć sprzęgło.
Diagnostyka dla każdego ? jak nie, jak tak :-) proszę pisać na PW.
mechanicfan

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 12 lut 2020, o 06:28

A dlaczego w benzynie bez sprzęgła?
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 12 lut 2020, o 07:19

Takiego z dwumasą to jeszcze bym rozumiał po co wciskać sprzęgło ale zwykłe? Zresztą każdy robi jak lubi.

Ekspert

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne