Clio 4 silnik zbyt głośny

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 4 silnik zbyt głośny

Postprzez Pytajnik » 12 sie 2020, o 08:34

Witam. Szukam właścicieli clio 4 z silnikiem 1.2 bez turbiny. Czy wasze silniki rzeczywiście chodzą bardzo cicho? Mi ostatnio zwrócono uwagę że silnik w aucie chodzi głośno i zastanawiam się czy przypadkiem ten typ tak ma ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 12 sie 2020, o 14:25

Rozwiń co masz na myśli "chodzi głośno", bo może być Pan Panewka, luzy zaworowe, wybita guma...
Natalka - Thalia 1.4 8v + LPG BRC Seq24
https://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=39195

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 12 sie 2020, o 16:58

MrugiMrugaczek napisał(a):Rozwiń co masz na myśli "chodzi głośno", bo może być Pan Panewka, luzy zaworowe, wybita guma...

...lub dziurawy wydech.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 12 sie 2020, o 21:06

Ten typ tak ma,szczególnie przy ponad 80 na godzinę.Słabo wytłumiona kabina tj komora .Miałem porównanie to TCE 09 i jest przepaść.Wiadomo,turbina ciągnie auto i są niższe obroty i hałas ale też jest lepsze wyciszenie kabiny

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 17 sie 2020, o 07:21

Ja mam klekota. Nie rozumiem jakim cudem benzyna jest głośniejsza od DCi. Ona powinna pykać jak zegarek. Powiem tak. Z zewnątrz słychać terkotanie klekota ale słabiutko. Głos silnika nasila się powyżej 130 km/h. Wsiadając do środka i zamykając drzwi odcinam się od pracy silnika. Jego praktycznie prawie nie słychać. Co prawda mam "kocyk" na masce i dolną osłonę silnika no ale mimo wszystko. Może faktycznie masz problem z klepiącymi zaworami. Miałem wcześniej Corsę D (dwa wałki). Też mi podpadała praca silnika. Winnymi były nie trzymające hydrauliczne kompensatory luzów zaworowych (zwykłe tulejki z ruchomym środkiem dobrze spasowane) i wywalony ślizg łańcucha rozrządu. Łańcuch rozrządu w tym silniku szerokości rowerowego (żart). Klepała jak kościotrup na blaszanym dachu. Może u Ciebie trzeba przeregulować zawory ?. Mopsik ?. Czym różni się wyciszenie kabiny HB w benzynie do mojej kombicy w dieslu ?. Niczym. To są te same nadwozia. Może jakiś delikatny przedmuch na wydechu się zaczyna ?.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 17 sie 2020, o 14:42

Dzwoniłam do serwisu to raczej odgórnie stwierdzili że to nie zawory bo z autem nic się nie dzieje prócz terkotania. Wspominali jednak o czym z alternatorem itp, zaproponowali abym przyjechała i dała im auto do osluchania i chyba rzeczywiście tak zrobię bo ten terkot nie daje mi spokoju, chyba że serwis sam rozłoży ręce to już chyba tak będę jeździć... ;p

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 17 sie 2020, o 14:50

Jak ASO rozłoży ręce to idź do specjalistów najlepiej specjalizujących się w Francuzach i/lub Renault, bo sam miałem przygody z ASO i wychodziło, że się nie znają...

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 17 sie 2020, o 17:07

Tylko gdzie ja znajdę takich specjalistów :D na dzień dzisiejszy chyba nikt prócz serwisu z renault nie przychodzi mi do głowy, bo w zasadzie to oni tylko renault się zajmuja więc jak nie oni to kto :P

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 17 sie 2020, o 17:54

Czym różni się wyciszenie kabiny HB w benzynie do mojej kombicy w dieslu ?. Niczym. To są te same nadwozia. Może jakiś delikatny przedmuch na wydechu się zaczyna ?.

Nie wiem jak w dieslu ale w wersji TCE od tej bez turbiny są różnice.TCE mialem i mam a wersją 1.2 bez turbiny jechałem.Jest jak dla mnie głośna.Nie słyszę tego terkotania ,może to jakiś dodatkowy dźwięk .Jedynie stwierdzam że silnik 1.2 jest głośny.Przy TCE głośniej zaczyna być gdy obroty wskoczą ponad 3tyś.Niżej jest tylko lekki mruk.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 17 sie 2020, o 19:37

Może inne materiały wykorzystane do wygłuszenia.

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 17 sie 2020, o 21:19

Tak szperam w Internecie bo nie daje mi to spokoju, a co powiecie na panewki? Naczytalam się że to one mogą tak stukac..

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 18 sie 2020, o 06:12

To nie panewki. Słabe ciśnienie oleju by było. Dolewki oleju byś robiła regularnie. Dolewasz ?. To jest za młode auto. Zawory stukają, że tak powiem z leksza metalicznie. To jest taki terkający odgłos.

https://www.youtube.com/watch?v=KyRtJHUlhnE

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 18 sie 2020, o 08:27

Dźwięk podobny do tego na filmiku z tym że u mnie ciszej o wiele. Olej wymienialam w maju i robiłam dolewke po przejechaniu 3 tys km teraz

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 18 sie 2020, o 09:30

Nagraj pracę silnika i nam zapodaj. Ja obstawiam regulację zaworów. Mnie żaden cwaniaczek mechanik nie wpuści do rogu. Takie tematy zdarzają się jak kobieta przychodzi do mechanika cwaniaczka. Ten już widzi jej portfel. Są cwaniaczki. Powie Ci o tematach ...o których nie masz pojęcia.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 18 sie 2020, o 09:47

Powiem Ci tak. Żona (tylko żona) pojechała do mechanika bo kapało z silnika. Ten gada....UPG do roboty. Wkurwiłem się. Nagle okazało się, że trzeba było wymienić podkładkę miedzianą od korka oleju. Już hujek widział zarobek bo kobieta itp. "Wyprostowałem" go w pół minuty.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 18 sie 2020, o 12:00

A filmiki ale nie mogę ich tutaj dodać...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 sie 2020, o 06:34

Nagraj. Wrzuć na YT (musisz mieć konto, 2 minuty roboty) i zapodaj tutaj link.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 19 sie 2020, o 07:01

Moja wcześniejsza Skoda Fabia. Wymiana oleju, filtra itd. Ten mechanik pracował wcześniej w serwisie Skody bo go doskonale pamiętam. Zwolnił się z salonu i otworzył swoją działalność w wynajętym garażu. Dostarczyłem mu samochód wraz z olejem i filtrami. Ten mi gada. Przyjedź pan za 2-3 godziny. No to przyjechałem. Ja za bagnet a tam smoła. Pytam się dlaczego taki czarny olej ?. A ten mi pociska kocopoły, że silnik pracował itd. No w żywe oczy mi jechał bezczelnie.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 19 sie 2020, o 09:10

Byłam na serwisie i w sumie dużo się nie dowiedziałam. Jedyne że potwierdzają że coś jest nie tak i stwierdzili że auto bierze olej bo jest na minimum, ale jak odpowiedziałam że zalane było do połowy to stwierdzili że jednak nie ubyło bo jeszcze spływa olej więc jest więcej niż minimum :roll: . Stwierdzili że powinnam wyregulowac zawory i od tego zacząć i potem obserwować czy nie ubywa oleju. A jak to nie pomoże to silnik do rozbioru...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pytajnik » 19 sie 2020, o 09:12

Najlepsze jest to że inny pan z serwisu przez telefon stwierdził że jeśli auto jeździ normalnie, nie wyskoczyła żadna kontrolka A słychać tylko terkotanie to na pewno NIE są zawory, a teraz mam zacząć od zaworów?

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne