Renault Avantime

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Avantime

Postprzez rider5 » 30 cze 2011, o 22:02

Witam.
Ktoś zna ten model? Używał i może coś więcej napisać w temacie? Auto trochę kontrowersyjne (pomijam tutaj wygląd) i chciałbym poznać opinie kogoś kto miał z nim do czynienia.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Phil » 30 cze 2011, o 22:15

Kiedyś trochę o nim szukałem, ale nic ciekawego nie napiszę.
Otóż Avantime'a produkowano tylko ledwie 2 lata. W ogóle nie przyjął się na rynku.
Jako, że powstało tylko niecałe 9000 egzemplarzy to ciężko znaleźć takowego w ładnym stanie. Wybór jest mały, a wiele egzemplarzy których ludzie chcą się pozbyć jest w kiepskiej kondycji. Już nie mówię o tym, że wszelkiego rodzaju części blacharki, wnętrza czy osprzętu są bardzo ciężkie do dostania.

Ale mimo to fajne autko. Kilka razy widziałem na żywo i robi wrażenie. Takie vanowate coupe :)
Phil

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 30 cze 2011, o 22:28

Te wszystkie dane o których napisałeś to znam, bo od jakiegoś czasu interesuje mnie ten model. Tak samo jak wiem że poniżej 25tys. zł nie ma sensu szukać ;) Co do osprzętu to nie wiem co masz na myśli, silniki z tego co wiem to te same co w innych modelach więc dostępność części dobra. Z wyposażenia pewnie też coś podejdzie z innych.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 30 cze 2011, o 22:48

Dokładnie, jedynym problemem są części blacharskie ale w większości są plastikowe albo aluminiowe więc rdzy nie znają.
Auto jest bardzo interesujące... sam bym sobie je kupił. Przy tej ilości ile ich wyprodukowano jest już traktowane jako kolekcjonerskie i za parę ładnych lat ich wartość będzie rosła.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 30 cze 2011, o 22:53

Cassis napisał(a):za parę ładnych lat ich wartość będzie rosła.

Już powoli rośnie... Auto rocznikowo można powiedzieć że stare, a cenę trzyma na takim poziomie że Vel Satis-a taniej można kupić.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 30 cze 2011, o 23:05

rider5, przypuszczam że na zachodzie cena powoli rośnie, w Polsce, od kiedy monitoruję ceny jeszcze stoi.
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 30 cze 2011, o 23:34

Cassis, bo wiesz jak to jest na naszym rynku, te wszystkie perełki, igły bezwypadkowe od dziadka z Niemiec... Z tego co mi wiadomo to Avantime nie był oferowany w Polsce więc porównywanie cen na naszym rynku mija się z celem.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez slawekk » 1 lip 2011, o 08:37

było oferowane w Polsce nawet chyba Ibisz lub któryś prezenter TV je sobie kupił.
Obrazek
Ex: Laguna 99 L7X Man. 194KM 263Nm, Megane2 1.6 16v 03', Clio 16v 92' ZX 1.8 93', Clio E6J 93'

Początkujący

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 1 lip 2011, o 08:42

slawekk, dokładnie, występowało nawet w jakimś teledysku/filmie. Miało niebieski kolor i jakiś rok temu było do sprzedaży.
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Phil » 1 lip 2011, o 10:17

rider5 napisał(a):Co do osprzętu to nie wiem co masz na myśli

W sensie takich drobiazgów jak pompa wspomagania etc.
Phil

Pokaż profil

Postprzez Dan » 2 sie 2011, o 17:07

Niebieski avantime był Pawla Delaga i mozna go zobaczyc wlasnie w teledysku Rubika.Dostal go do promocji modelu i chyba odkupil bo byl do sprzedania okolo 2005( chyba On go sprzedawal) i jakos w 2009. Drugiego mial Hubert Urbanski. W polsce przedano oprocz tego 36 sztuk.
Wyprodukowano 8557 egzemplarzy ( najczestsze dane) i dokladnie jest to MATRA dlatego VIN to VF8..... a nie VF1..... jak w renault.
Stalowa jest tylko maska silnika.Cala reszta dookola wlacznie z dachem to laminaty,szklo i aluminium ( te srebrne "szyny" na dachu to profile aluminiowe)
Z dostepnosciA czesci nie ma jakiegos problemu.To technicznie espace III laguna II i troszeczke vel satis i espace 4.Nietypowe rzeczy spokojnie znajdziesz na allegro.Zawsze sa 2/3 sztuki na czesci.

Jesli masz jakies pytania-posiadam avantima od kilku miesiecy.Znam tez troche niektore egzemplarze polskiego rynku......

To tez matra :) http://www.ultimatecarpage.com/pic/303/ ... 630_1.html

http://www.youtube.com/watch?v=aWLIgfX3 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=S9Ypk676Ors

I jako ciekawostka: Jackie Steward zdobyl Matrą mistrzostwo swiata. Jezdzil nia takze Henri Pescarolo.
Dan

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez blaz » 3 sie 2011, o 08:01

super autko, zawsze mi sie marzyło, sam bym chetnie łyknał ale szczerze to spekałem jak mi chodził po głowie, głównie z powodu karoserii, bałem sie ze jak ktoś zarysuje na parkingu to sie nie wypłace jak laminat peknie.. jednego oglądałem, siedziałem nawet:) wrażenie robia przednie drzwi które po otwarciu cofaja sie troche ale podonbo niekiedy to sie zaciera i cięzko chodzi? z tyłu jest niesamowita wygoda, ogromny fotel wygodniej jak z przodu i wielki bagażnik:) zawias z przodu taki jak w ladze 2 więc prosty i bajecznie tani w naprawach a z tyłu to chyba espace4, zreszta deska to tez przeróbka espasa
blaz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 3 sie 2011, o 20:02

Dan napisał(a):posiadam avantima od kilku miesiecy.

Fajnie że jest ktoś kto te autko posiada :) Zapraszam do przedstawienia go w tym dziale :thumbup:
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Dan » 4 sie 2011, o 22:04

Na tym forum to tylko clio.. brat ma clio i moze pokusi sie o przedstawienie niedlugo.
Dan

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez blaz » 6 sie 2011, o 09:45

jak tylko clio:P co ty kazdy tu wrzuca co ma nie same klia, tym bardziej taki jezdzący pomnik jak awanasa aż wypada na tym forum pokazac:)
blaz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 6 sie 2011, o 11:23

Dan, dokładnie tak jak kolega powyżej napisał. Forum to ludzie, nie auta i nie ma obowiązku posiadania clio :thumbup:
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Dan » 6 sie 2011, o 22:50

To musze go umyc i jakos przygotowac do zdjec.....a czasu kurcze jak zwykle nie mam....nie obiecuje nawet kiedy to moze byc:(

Tymczasem znalazlem cudne ogloszenie: http://allegro.pl/avantime-3-0-v6-220km ... 21817.html

Nie komis....gorzej,prywaciarz( 17 aut)
8 x airbag - Kazdy avan mial 6.Nie było nigdy inaczej.Nie mozna było dokupic.
schowek klimatyzowany - Nigdy avany go nie mialy.
przednia szyba fotochromatyczna - fotochromatyczne sa lusterka... (avany privilege maja odblaskowe szyby przednie)
lusterka fotochrom - Tylko wewnetrzne jest fotochrom. Liczba pojedyncza.
Nigdy nie było sensora zmierzchu.
Tak samo nie było monitorowania cisnienia w kolach.
Elektrycznie otwieranej klapy tez nie było.....

Po przyjezdzie chetnego pewnie bedzie.." oj zaszla jakas pomylka" Taki sposob do zachecenia kupujacych.
Dan

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 6 sie 2011, o 23:11

Gniezno i wszystko jasne.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 7 sie 2011, o 06:46

rider5 napisał(a):Gniezno i wszystko jasne.

Rozwiń tę myśl.. ;)
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 7 sie 2011, o 10:25

Cassis napisał(a):Rozwiń tę myśl.. ;)

a co tu rozwijać ? Gniezno od lat słynie z produkcji samochodów :) przynosisz przystanek mówisz co ma być i jest gotowe za 2 tyg
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne