Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez Driv3r » 9 mar 2011, o 08:29

Nissan zaprezentował silnik, który może być podstawową jednostką dla nowego Clio:

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=3767
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 9 mar 2011, o 12:25

Śmiechu warty ten silnik. Jeśli nowe clio zadebiutuje z tym silnikiem to będzie porażką roku w kraju. Osiągów zero, a cena z racji silnika będzie spora.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 9 mar 2011, o 18:04

rider5 napisał(a):Śmiechu warty ten silnik. Jeśli nowe clio zadebiutuje z tym silnikiem to będzie porażką roku w kraju. Osiągów zero, a cena z racji silnika będzie spora.

Przesadzasz. Ostatnio jechałem jako pasażer trojaczkiem Toyota Aygo 1.0, silnik 3 tłokowy, na wolnych obrotach byłem zszokowany kultura pracy, równiutko pracuje, żadnych wibracji na karoserii czy wewnątrz na plastikach. Pomyśl jakby pracował 3 cylindrowy diesel, wszystko by się trzęsło okropnie....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 mar 2011, o 18:09

ten silnik ma mieć prawie 100 KM, więc jak na podstawę to ja nie wiem, jaki macie problem.
w porównaniu z obecnym 1.2 75 KM to będzie duży krok do przodu.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 9 mar 2011, o 21:51

mayn napisał(a):Toyota Aygo 1.0, silnik 3 tłokowy, na wolnych obrotach byłem zszokowany kultura pracy, równiutko pracuje, żadnych wibracji na karoserii czy wewnątrz na plastikach.

Nie porównuj silnika atmosferycznego z doładowanym, bo chociażby z punktu widzenia krawaciarzy jest on droższy w produkcji ze względu na osprzęt.

Driv3r napisał(a):ten silnik ma mieć prawie 100 KM, więc jak na podstawę to ja nie wiem, jaki macie problem.

Jeśli to ma być podstawowy silnik to ok, jeśli podstawowym będzie atmosferyczny to jest to strzał w kolano. Chociaż i tak wszyscy pro-eco go kupią nie patrząc na to że po 100tys przebiegu pojawią się przedmuchy do skrzyni korbowej i generalka lub zakup nowego auta.

mayn napisał(a):Pomyśl jakby pracował 3 cylindrowy diesel, wszystko by się trzęsło okropnie...

Z tym się nie zgodzę. W obecnej erze można zrobić bezwibracyjny silnik i to taki, że 10 lat temu wszyscy powiedzieliby że niemożliwe.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 mar 2011, o 22:02

rider5, w pierwszym poscie jest teaz, ze to ma byc podstawowy silnik.

Zreszta, zakladajac ze nowa wersja clio bedzie ciezsza od obecnego o 100-150 kg to mniej niz te 90 KM nie pociagnie masy rzedu 1250-1300 kg.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 10 mar 2011, o 08:52

Driv3r napisał(a):masy rzedu 1250-1300 kg.

az tyle ma wazyc ? ? ?
Pieniądz i czas to najwięksi terroryści, każdy z nich ogranicza, każdy z nich czyści

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 10 mar 2011, o 09:09

jano_3 napisał(a):
Driv3r napisał(a):masy rzedu 1250-1300 kg.

az tyle ma wazyc ? ? ?

Tyle to Octavia II FL waży.

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 10 mar 2011, o 10:27

Clio II 1.2 16V waży ~950 kg, Clio III 1.2 16V również 75 KM waży 1090 kg model 5 drzwiowy. Różnica 150 kg prawie. Patrząc na Clio II można łatwo stwierdzić że to malutkie auto jak na swoją klasę. Konkurencja z tamtych lat np Corsa C o wiele więcej miejsca ma wewnątrz. Clio I również nie ciekawie z ilością miejsca. Widocznie Renault zerwało z "małymi puszkami" wypuszczając w końcu "dorosłe" auto klasy mini co zaowocowało większą masą nie tylko na rzecz przedziału pasażerskiego ale również na bezpieczeństwo. Myślę że Clio 4 będzie cięższe max o 60 kg, a może lżejsze dzięki zastosowaniu aluminium w niektórych częściach samochodu dzięki ekologom ? Te 150 kg z każdą generacją można wsadzić w bajki, Clio 8 o ile takie się pojawi kiedyś będzie ważyć już 2,5 tony ? :D

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez lukwisz » 10 mar 2011, o 13:50

Moim zdaniem masa Clio IV będzie podobna jak obecnej IIIki. W kwestii bezpieczeństwa przy zderzeniach dużo nowego nie da się chyba wymyśleć, a to był główny powód wzrostu masy samochodów. Oprócz tego na pewno będzie więcej materiałów sztucznych niż w obecnej generacji.
lukwisz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 10 mar 2011, o 14:40

jano_3, tak sobie prognozuje, że może przekroczyć 1200 kg (sporty już przekraczają)

maciek30_pl, zgadza się, a jest dużo lepiej wyciszona i większa... czary normalnie jakieś :roll:

mayn, jak dodasz 60 kg to dobijesz do 1200 kg w benzynie, diesle bedą dobijały do 1250 kg.

Na wielki udział aluminium bym się nie nastawiał - to drogie jest niestety.
Ewentualnie coś więcej z plastiku :mrgreen:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 10 mar 2011, o 14:45

Driv3r napisał(a):że może przekroczyć 1200 kg

a swift nie całą tonę. :)
Pieniądz i czas to najwięksi terroryści, każdy z nich ogranicza, każdy z nich czyści

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 mar 2011, o 14:49

mayn napisał(a):Konkurencja z tamtych lat np Corsa C o wiele więcej miejsca ma wewnątrz.

Chyba nie jechałeś nigdy w CC z tyłu. Tak się składa że niedawno odstawiłem CC służbówkę więc miałem idealne porównanie do c2. Z przodu podobnie, z tyłu więcej miejsca w c2. Bagażnik nie wiem w którym większy ale w c2 bardziej pakowny. Oba auta trzydrzwiowe.

Zobaczymy ile będzie ważyć nowe Clio. Moim zdaniem te 1250-1300 to trochę zawyżona masa.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 10 mar 2011, o 14:59

wg katalogu na Renault.pl masa Clio 3:
- Sport: 1204 kg
- TCE: 1100/1120 kg
- 1.5 dCi 105 KM: 1235 kg
- 1.6 16v aut: 1190/1210 kg

Jeżeli nowe będzie cięższe o 60 kg to poziom 1250 (np. Sport) czy okolice 1300 kg (1.5 dCi 105 KM) jest realne jak najbardziej.

PS mam pod ręką D.R. Megane 1.6 16v 110 KM 6 biegów: wersja raczej golas: 1271 kg.

jano_3, Swift jest sporo mniejszy.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 10 mar 2011, o 15:40

Driv3r napisał(a):jano_3, Swift jest sporo mniejszy.

racja.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 18 cze 2011, o 07:06

mały odkop:
Podstawowym silnikiem nie ma być nowe 1.2 TCe a... 0,9 TCe :japierdole:
Moc pewnie w okolicach 70-80 KM.
RS ma mieć 1.6 Turbo :japierdole:
To jeszcze nic pewnego, ale we wrześniu autko ma zostać oficjalnie zaprezentowane, więc każdy wyciek może być prawdziwy...
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 18 cze 2011, o 07:15

Driv3r, Zaintrygowałeś mie tym co napisałeś i znalazłem że w nowym RS'e ma znaleźć się 1.8TCe (ok 200KM) natomiast w wersji GT 1.6TCe (ok 160KM).

Wg. mnie dziwny zabieg gdyż znowu Clio RS (nawiązując do Clio I 1.8 16V) nie łapie się do rajdowej grupy 1.6 tylko automatycznie trafia grupę wyżej (chyba że od tego będzie usportowiona wersja GT).

Niestety jest to smutna wiadomość której się obawiałem, skończy się era wolnossących RS,ów.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 18 cze 2011, o 19:46

Driv3r napisał(a):mały odkop:
Podstawowym silnikiem nie ma być nowe 1.2 TCe a... 0,9 TCe :japierdole:
RS ma mieć 1.6 Turbo :japierdole:
To jeszcze nic pewnego, ale we wrześniu autko ma zostać oficjalnie zaprezentowane, więc każdy wyciek może być prawdziwy...

Czyli strzał w kolano tak jak np u fiata :japierdole: Jedynie ekoterroryści chyba się ucieszą z tych silników :thumbdown: Nie da się z małego silnika wykrzesać dynamiki i elastyczności choć nie wiem co by się w niego wsadziło. Większe pojemności żeby miały powera są tak zaawansowane konstrukcyjnie że masakra, jak coś się sypnie to tylko płacz i zgrzytanie zębów. Sam użytkuję taki kosmos obecnie i z tego co mi wiadomo to w przyszłym roku już takiego silnika nie będzie bo... nie spełni najnowszej normy :japierdole:
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez rako91 » 18 cze 2011, o 19:58

Ogólnie jest teraz wielka moda na zmniejszanie pojemności, a marki jak Renault patrzą też na to co dzieje się w świecie sportu, bo jak zapewne wiecie od tego sezonu w WRC mamy silniki 1.6 turbo a jak się nie mylę to za 2 lata w F1 mają też być silniki 1.6 turbo. Co tu dużo gadać a wszystko to dzięki nowym EKO normom, i panom za biurkiem, któż tak sobie postanowią.
Oczywiście mniejsze nie znaczy słabsze, ale na pewno zabraknie tego "klimatu", dźwięku itd. za co kochamy duże silniki :D .
rako91

Pokaż profil

Postprzez Duster » 22 sie 2011, o 08:53

Driv3r napisał(a):Podstawowym silnikiem nie ma być nowe 1.2 TCe a... 0,9 TCe :japierdole:

W zagranicznym czasopiśmie motoryzacyjnym wyczytałem, że ten TCe 900cm3 ma moc 108KM i 160Nm więc nie taki słabeusz. Jeśli auto nie utyje i nadal będzie podatne na tuning (remap) jak 1.2 TCEe, to czemu nie ;)
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne