Seat ibiza 1.9tdi & ClioIIIphI 1.5dci

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Seat ibiza 1.9tdi & ClioIIIphI 1.5dci

Postprzez robson88 » 4 lip 2011, o 08:41

Przyszedł czas na zmianę auta, moim długim już rozważaniem jest wybór między Seat ibiza 1.9tdi 105km 08r(Limonka :D) a Clio3ph1 1.5dci 86/105km co wybrać :think: .Które będzie tańsze w naprawach, jak z trwałością jednostek, jakie zalety i wady?

Proszę o pomoc, o jakies rady które by mi pomogły w wyborze ;)
robson88

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 4 lip 2011, o 08:52

robson88, na pewno kultura pracy dCi jest o lata świetlne przed 1.9 TDI, ale również 1.9 jest uważane za motor nie do zajeżdżenia (proste pompowtryski), a w dCi jak wiesz masz szynę CR.

Tańsze w naprawach będzie to, co jest mniej zajeżdżone, więc to raczej kwestia egzemplarza.
Pamiętaj że znaczek TDI to +40 do lansu na dzielni i + 500 szacunu na forum VW :mrgreen:
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 4 lip 2011, o 09:43

ja bym chyba brał ibi bo silnik bardziej trwały , łatwy w tuningu . wygląd auta kwestia gustu
Profesjonalne kosmetyki do detailingu
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 4 lip 2011, o 11:26

jeszcze kwestia awaryjności nie koniecznie silnika, ostatnio przejrzałem awaryjność aut tej klasy na Dekrze. Clio mnie zaskoczyło bo ma wynik 92% bez większych usterek, Seat Ibiza ma o wiele mniejszy wynik, coś koło 80-82 % nie pamiętam dokładnie.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 4 lip 2011, o 16:46

robson88, bieraj focusa :D

brałbym ibize, bo clio raz że nie jedzie dwa nie trzyma się na zakrętach a po trzecie !!!! i najważniejsze wymiana żąrówek z przodu :D dlatego nigdy clio 3 nie kupie :thumbdown:
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 4 lip 2011, o 17:17

a nie lepiej np poszukać Skody Fabii zamiast Seata? też w 1.9 TDI, podobno dobre auto i mało awaryjne, no ale .... o gustach się nie dyskutuję
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez robson88 » 4 lip 2011, o 18:33

Dzisiaj właśnie miałem okazje przejechać sie jako pasażer ibiza ale 1.4 tdi 80km :thumbup: jeden minus na zimnym silniku głośno trochę chodzi ..
inspektor napisał(a):robson88, bieraj focusa :D

jakoś mi sie nie widzi :D kwestia gustu ;)

Dzięki panowie za odp i za rady ;)

Już prawie jestem przekonany że chcę ta Ibizę ... Teraz tylko trzeba znaleźć zadbany egzemplarza ;)
robson88

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 5 lip 2011, o 17:37

Ibiza , naped od niemieckiego traktora i nie musisz jeczec przed mechanikiem by to wzial i przyjal na warsztat :P
pozatym prowadzi sie o niebo lepiej i pewniej + zawija asfalt fajniej
co do tuningu.... coz ...z tico nie zrobisz ferrari
czesci kupujesz sporo taniej niz do Clio...i jak cos trzeba to latwo znajdziesz a nie bedziesz z panem w sklepie myslal czy zamowic cos co ma pasowac i bedzie za 2 tygodnie czy cos co ma pasowac w teorii i bedzie za tydzien

to mówiłem ja Tomi - nie znam się , podobno wiem tyle co auto-świat
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez barylax » 7 lip 2011, o 10:00

bierz ibizę ale nie pchaj się w pompo wtryski bo to droga zabawa w serwisie tak jak dci w renault jedyny diesel uznawany prze zemnie to 1.9 tdi na zwykłej pompie no poza 200d z beczki mercedesa :P
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Średnio Zaawansowany
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez blaz » 9 lip 2011, o 21:28

ale w tej ibizie nima zwykłego TDi na pompie rotacyjnej;p a ile kolega kilo rocznie robi? moze clio 2.0 136 kuni ten motor co w l2? praktycznie bez wad i bardzo to fajnie jedzie, ale ciezko spotknąc..
blaz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 lip 2011, o 00:24

blaz napisał(a):praktycznie bez wad

Kłóciłbym się :P
blaz napisał(a):moze clio 2.0 136 kuni

W c3 przekracza sporo budżet :P
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez blaz » 10 lip 2011, o 08:41

a cóz tam za wady, cewki czasem ale nie reguła;p a raz sie zmieni i hula "dozywotnio";) w tym silniku nawet wariator prawie nie wariuje :) a takie 2.0 w clio pewnie tansze jak dezel bo pali jak smok zapewne
blaz

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 10 lip 2011, o 12:42

robson88 napisał(a):Przyszedł czas na zmianę auta, moim długim już rozważaniem jest wybór między Seat ibiza 1.9tdi 105km 08r(Limonka :D) a Clio3ph1 1.5dci 86/105km co wybrać :think: .Które będzie tańsze w naprawach, jak z trwałością jednostek, jakie zalety i wady?

Proszę o pomoc, o jakies rady które by mi pomogły w wyborze ;)

Awaryjność 1.5 DCI ? W Megane 2 82 PS przejechane jest 306 tys, pompa, wtryskiwacze, turbina itd fabryczne. Co prawda turbo kwalifikuje się już do naprawy, ale po takim przebiegu ma prawo. Co do kultury, to nie ma nawet porównania. Ten silnik w trakcie jazdy pracuje jak benzyna.

Jeżeli zależałoby mi na mocy i planowałbym mocniej dłubać silnik, to na pewno TDI. Jeżeli pod uwage brane tylko 105 ps i nic poza tym, to brałbym Clio. Wnętrze z pewnością lepiej spasowane i bardziej komfortowe niż vag. Kultura silnika jak wiadomo.

Mówiąc ogólnie, gdybym nie miał nigdy do czynienia z DCI i miałbym bazować tylko na opiniach jakie są o tym 1.5 dci, to brałbym w ciemno TDI. Raczej też na pewno interesowałbym się mocnym jego podkręceniem, więc większa pojemność jest na + No i części eksploatacyjne też tańsze.

traktor TDI > DCI
cliofun

Pokaż profil

Postprzez Redzi » 16 lip 2011, o 13:10

To, że TDI nie sprawia problemów to jak dla mnie zwykły mit, tak samo te stare jego wersję choć na pewno mniej, sam się o tym przekonałem ( kiedyś przy nowym aucie w rodzinie )i nigdy więcej tej jednostki bo od innych też się nasłuchałem o niej wiele złego a zwłaszcza od znajomego z ASO VW, jezdziłem firmówką w DCi (przebieg ogromny i żadnych większych problemów nigdy nie było) i kultura pracy oraz osiągi są bez porównania lepsze (biorąc pod uwagę podobną moc), osobiście bez wahania wolałbym DCi ale w sumie każdy może wierzyć w co chcę, nawet w mity o TDI.
Redzi

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 5 paź 2011, o 11:29

robson88 napisał(a): jakie zalety i wady?

nie wiem czy już kupiłeś, ale jeśli nie to zwróć uwagę na komfort pracy silnika DCI w porównaniu do TDI; to dwa światy
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 5 paź 2011, o 19:53

robson88 napisał(a):Dzisiaj właśnie miałem okazje przejechać sie jako pasażer ibiza ale 1.4 tdi 80km :thumbup: jeden minus na zimnym silniku głośno trochę chodzi ..

To teraz się przejedź dci w C3.
Ja byłem w szoku, toż ostatnie trzy lata jeździłem dci w C2 a teraz się przesiadłem do C3 - niby ten sam silnik, a zupełnie co innego. Jak ktoś podobnie zauważył, mi przypomina bardziej benzynę w kulturze pracy, niż dci z C2.
Poza tym, wiem, że o gustach się nie dyskutuje ale ibiza ma nadal sylwetkę modelu z lat 90. a w środku tylko udaje droższe modele seata :silent:
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wtl kara » 5 paź 2011, o 20:11

Pomimo umiłowania do Renaty to raczej na Twoim miejscu kupiłbym Seata.Lepsze materiały wykończeniowe(mniej plastikowe jak w Clio), legendarny wręcz silnik!
Duuży potencjał:)
wtl kara

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 5 paź 2011, o 20:53

wtl kara napisał(a):Pomimo umiłowania do Renaty to raczej na Twoim miejscu kupiłbym Seata.Lepsze materiały wykończeniowe(mniej plastikowe jak w Clio), legendarny wręcz silnik!
Duuży potencjał:)

Legendarny silnik to jest Rolls Royce Merlin a nie niemieckie TDI, proszę bez folkspropagandy, nie to forum.
Z całym szacunkiem dla Ciebie, bo C1 jest jednym z moich ulubionych aut, ale proszę nie porównywac materiałów wykończeniowych C3 do ibizy patrząc przez pryzmat pierwotnej cliówki (takie auto masz w podpisie, i po niskiej ocenie jakości świeżych modeli Reanult wnioskuję, że chyba niewiele jeździłeś nowym clio).
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez blaz » 5 paź 2011, o 21:06

to ta jak z lagunami, ja mam 1.8 w L2 i ciezko wogole silnik usłyszec a jechalem L1 z tym motorem to ze 3 razy głosniej..
blaz

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 5 paź 2011, o 21:46

wtl kara napisał(a):Lepsze materiały wykończeniowe

Jeszcze tylko dodajmy, że mniej kantów w wystroju wnętrza i będzie komplecik :D
Clio pod względem kultury pracy silnika (o czym już pisałem), komfortu podróżowania i nowatorskich rozwiązań projektowych jest górą.
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne