Seat ibiza 1.9tdi & ClioIIIphI 1.5dci

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Seat ibiza 1.9tdi & ClioIIIphI 1.5dci

Postprzez Bogdan61 » 5 paź 2011, o 22:08

robson88 napisał(a): Już prawie jestem przekonany że chcę ta Ibizę ... Teraz tylko trzeba znaleźć zadbany egzemplarza ;)

Clio można znaleźć z faktycznym przebiegiem. Podejrzewam, że wystawione do sprzedaży Ibizy z tym silnikiem i z 2008 mają faktyczny przebieg ok. 160 tys. km (oczywiście po przygotowaniu do sprzedaży i po cofnięciu licznika, ich sprzedawcy będą wciskali kit, że mają ok. 46 tys. km :lol: ).
Chyba, że trafisz na zadbane auto z Polskiego salonu, od pierwszego właściciela (bo w Niemczech, nikt nie kupuje auta z silnikiem diesla, jeśli rocznie nie robi ponad 40 tys. km).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wtl kara » 9 paź 2011, o 12:29

czarnyolek napisał(a):
wtl kara napisał(a):Pomimo umiłowania do Renaty to raczej na Twoim miejscu kupiłbym Seata.Lepsze materiały wykończeniowe(mniej plastikowe jak w Clio), legendarny wręcz silnik!
Duuży potencjał:)

Legendarny silnik to jest Rolls Royce Merlin a nie niemieckie TDI, proszę bez folkspropagandy, nie to forum.
Z całym szacunkiem dla Ciebie, bo C1 jest jednym z moich ulubionych aut, ale proszę nie porównywac materiałów wykończeniowych C3 do ibizy patrząc przez pryzmat pierwotnej cliówki (takie auto masz w podpisie, i po niskiej ocenie jakości świeżych modeli Reanult wnioskuję, że chyba niewiele jeździłeś nowym clio).

Nie wiem czy zauważyłeś tło Renty?Tak!To tor Poznań.Żal by było kacić tam c3 więc a c1 jest tam na miejscu.Co do legendy 1.9 tdi to nie wiem czy wiesz ale vw miał jako pierwszy wprowadzić na rynek seryjne samochody elekryczne(czyli to czym podniecają się dziś zjadacze sałaty)Okazało się że wspomniany silnik przekroczył oczekiwania pod względem spalania i bezawaryjnośći i Vw wycofał się z projektu stawiająć na jednostkę 1,9!!
wtl kara

Pokaż profil

Postprzez robson88 » 9 paź 2011, o 13:02

Francuz napisał(a):nie wiem czy już kupiłeś, ale jeśli nie to zwróć uwagę na komfort pracy silnika DCI w porównaniu do TDI; to dwa światy

Jeszcze nie kupiłem auta,tych modeli z tym silnikiem jest mało ( na razie poruszam sie peugeot'em 207 1.4hdi) ..DCI / TDI To wiem, dzielą ich lata świetlne
czarnyolek napisał(a): ibiza ma nadal sylwetkę modelu z lat 90. a w środku tylko udaje droższe modele seata :silent:

Kwestia gustu, mi sie podoba ..
Bogdan61 napisał(a):Clio można znaleźć z faktycznym przebiegiem.

Z polskiego salonu ;)
robson88

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 11 paź 2011, o 07:43

robson88 napisał(a):dzielą ich lata świetlne

i tego się trzymajmy :mrgreen:
przy większych przebiegach przyjazność common raila naprawdę czyni cuda
nieprzypadkiem tradycyjne pompowtryski w kartofelwagenach są już teraz zastępowane common railem
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez joogurt » 11 paź 2011, o 08:58

wtl kara napisał(a):Okazało się że wspomniany silnik przekroczył oczekiwania pod względem spalania i bezawaryjnośći i Vw wycofał się z projektu stawiająć na jednostkę 1,9!!

przekroczył bo najpierw był poj 1.6 rok 1980 później był turbo ropniakiem w 1984 później 1990 zrobili z niego 1.9 a teraz z niewielkimi zmianami masz 1.9 tdi . Vw wycofał się z tego projektu dlatego ze nie potrafił lub bał . Ja bym wziął Clio żadnego auta z silnikiem TDI
joogurt

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 11 paź 2011, o 09:42

wtl kara napisał(a): nie wiem czy wiesz ale vw miał jako pierwszy wprowadzić na rynek seryjne samochody elekryczne(czyli to czym podniecają się dziś zjadacze sałaty)Okazało się że wspomniany silnik przekroczył oczekiwania pod względem spalania i bezawaryjnośći i Vw wycofał się z projektu stawiająć na jednostkę 1,9!!

Tu akurat Niemcom bym przyznał rację, bo silnik elektryczny jest znacznie mniej ekologiczny od diesla.
Ludzie nie zadają sobie nawet trudu by pomysleć, skąd bierze się prąd do napędu takiego auta. O ekologiczności produkcji, i utylizacji baterii, oraz stratach w sieci, przez które do gniazdka dostaje się tylko część z wyprodukowanej energii też niewiele myślą.
Ale bądźmy EKO!
Sory za OT, ale musiałem wybuchnąć ;)
Ja się nie chcę czepiać, ale trzeba sie pogodzić z tym, ze na forum clio znajdzie się kilka osób, które będzie polecało to właśnie auto.
A Ibiza IV to odgrzewka starego modelu i tyle. Clio 3 to już kolejna generacja samochodów. Ja bym się nie zastanawiał, ale ważna jest wersja - kupując uzywkę trzeba szukać takiej z dobrym wyposażeniem (róznica w cenie praktycznie żadna).
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne