UWAGA UWAGA UWAGA - TREFNE Clio

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy
Przesunięty przez: Szybki

UWAGA UWAGA UWAGA - TREFNE Clio

Postprzez lkrencik » 18 paź 2011, o 15:44

nie wiem gdzie to umieścić, ale poszukując jakiegoś clio dla siebie natrafiłem na to oto ogłoszenie
http://moto.allegro.pl/renault-clio-1-5-dci-82km-klimatyzacja-lift-i1883469028.html
Obrazek
ku mojemu zdziwieniu, jest to clio mojej żony która to w 2008 roku skasowała nim słup elektryczny i latarnię
poza tym wcześniej auto była walone w pupę, miało zderzenie z tramwajem oraz inne z samochodem
za naszej kadencji miało 2 niegroźne przygody, jedną średnio groźną i jedną groźną

no ale sprzedający nie pisze że bezwypadkowy - radzę uważać
Ostatnio edytowano 18 paź 2011, o 15:51 przez Pan Bułka, łącznie edytowano 1 raz
lkrencik

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 18 paź 2011, o 15:50

Wątek zamykam i przenoszę do kosza. Umieść ogłoszenie zgodnie z regulaminem w dziale "Oceniamy ogłoszenia"
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Szybki » 18 paź 2011, o 16:45

Bochen, daje na ogólne bo temat nie dotyczy oceny ogłoszenia
jest on bowiem przestrogą dla kupujących aby nie kupować tego pojazdu

i myślę ze trzeba by go może podwiesić
czerwone wino pije się dla zdrowia a wódkę będąc zdrowym
Bob Budowniczy

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Booster27 » 19 paź 2011, o 20:12

Ale to że miał stłuczki nie oznacza że to zły samochód. Może był dobrze naprawiony ? W profesjonalnym serwisie itp ?

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 19 paź 2011, o 20:24

Jeśli miał stłuczki to znaczy że jest bardziej podatny na rdzę. Ale ten wygląda całkiem całkiem, jakby mu nigdy nic nie było...
Termi

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 19 paź 2011, o 20:26

lkrencik napisał(a):za naszej kadencji miało 2 niegroźne przygody, jedną średnio groźną i jedną groźną

to nie sugeruje "stłuczek" :roll:
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez lkrencik » 20 paź 2011, o 07:16

no to po kolej

my kupiliśmy go po ostrym strzale w tyłek, ale juz zrobionego. uważacie że jest w niezłym stanie no to patrzymy po zdjęciach:

- proszę porównać zdjęcia lewego i prawego tylnego błotnika. Błotnik po lewej stronie jest szerszy o 1cm niż ten po prawej. ktoś kto to robił źle wspawał błotnik i wystaje on bardziej (jego rant) niz powinien

- teraz rzut oka na tylną klapę. widzicie gustowne listewki na tylnej szybie po lewej i prawej? no więc są tam dlatego, że po ich zdjęciu odkrywamy piękne dwie szpary w stosunku do nadwozia - takie centymetrowe

Kolejny minus - cl;io po dzwonie jest węższe niz byc powinno. po pierwsze tylna górna część kanapy nie wchodziła dobrze tylko mozno na silę. druga sprawa jest taka, że robiąć nagłośnienie, zabudowę robiliśmy w innym clio (100% bezwypadek) i musieliśmy ją zawęzić o 1,5cm żeby weszla do czarnucha.

Idziemy dalej

Agnieszka vs tramwaj - uszkodzony zderzak, lampa, blotnik, pas przedni lampa (strona lewa)

Agnieszka Vs suzuki - uszkodzone zawieszenie, lampa, błotnik, zderzak, klima (strona prawa)

Agnieszka vs słum elektryczny i latarnia - uszkodzony cały przód, szyba, dach . ścięły slup położył się na Dachu, a samochód jadąc dalej zatrzymał się na latarnii. oczywiscie poduchy, napinacze, wszystko wystrzelone

jeśli ktoś chce autko z taka przeszłością to zapraszam do zakupu - faktycznie jest po "stłuczkach"
lkrencik

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 20 paź 2011, o 08:42

GRUBOOOO :D
lkrencik, ten gość kupił od Ciebie wrak czy to już kolejna osoba w posiadaniu tego ulepka ?
Profesjonalne kosmetyki do detailingu
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 20 paź 2011, o 08:55

No wąłsnei, uwaga powypadek, ale ską on jest na drodze? Sprzedałeś wrak po szkodzie całkowitej, czy jak?

Od razu mi sie przypomina scenic brata. Czołówka, na szczęście przy małej prędkości i nikomu nic się nie stało, ale strzeliły poduchy, napinacze, kurtyny. Auto - szkoda całkowita. Brat wystawił wrak na allegro, to na drugi dzien rano miał dwie lawety zaparkowane przed domem ;) Auto sprzedane w 24 godziny.
Trzy tygodnie później dostaje list od kolejnego już własciciela, który znalazł adres brata w dowodzie rejestracyjnym. Pyta, jaka faktycznie jest przeszłość pojazdu, bo sprzedawca utrzymywał, że auto wjechało w zaspę i potrzebne było tylko delikatne prostowanie przodu ;)

Nie ma bata, na twoje byłe clio też się ktoś natnie. Takie sprawy sa po prostu przykre. Czy nie może być tak, że auto po szkodzie całkowitej nie ma prawa rejestracji?
U nas kupując auto człowiek musi być po trosze mechanikiem, po trosze lakiernikiem, a po trosze detektywem. W normalnych krajach to sprzedający sie martwi, żeby czasem czegoś nie ztaić, bo będzie to podstawą do procesu o odszkodowanie.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez lkrencik » 20 paź 2011, o 09:47

No więc tak...

autko nie miało AC i zostało sprzedane jako po wypadku do kampinosu - widać gościu zrobił i sprzedał dalej
dowód nie został zatrzymany, nie było żadnej szkody całkowitej

co do tej szkody całkowitej, to tez jest to jedna wielka bajka.
W zeszłym roku miałem włamanie do alfy. uszkodzony zamek, poduszka kierowcy którą próbowali wyrwać, konsola środkowa i radio - efekt - szkoda całkowita - a najlepsze ze z powodu braku poduszki zatrzymano mi dowód rejestracyjny. kupiłem uzywaną poduchę, uzywany zamek, nowa konsolę i nowe radio i odzyskałem dowód także szkoda szkodzie nierówna
lkrencik

Pokaż profil

Postprzez MArcin91 » 20 paź 2011, o 14:51

Z moim Clio tez jest fajna historia. Kupiłem Clio za 1900zł. Jakieś pół roku temu kolega parkując samochód pod szkołą wpasował się w drzwi pasażera. Efekt? Mocno wgniecione drzwi, zmasakrowana listwa drzwiowa, i lekko uszkodzony lakier na tylnym błotniku. Pojechałem do ubezpieczalni, koleś porobił fotki mówił że do 700zł powinienem dostać ale dokładniej będzie wiedzieć następnego dnia i oddzwoni i poszedł, zaraz się jeszcze wrócił i zrobił zdjęcie licznikom. Zadzwonił jeszcze tego samego dnia i powiedział że szkoda całkowita a samochód został wyceniony na 3000zł ( :o ) po czym dodał że od tej ceny odjął cenę samochodu uszkodzonego (uszkodzone clio wycenił na 1200zł) i dostane 1800zł i mogę z Clio zrobić co chcę. :D Nie wiem co zaważyło na taką wysoką wycenę Mojego Clio 93r w wersji RL, ale myślę że to przez moje zegary z obrotomierzem i przebiegiem 112tys km :lol:

Następnego dnia drwi tak wyklepałem ze prawie nic nie widać (kolega tek trafił że lakier uszkodził się tylko w miejscu listwy) Zostały tylko małe w gniotki i czarna rysa bo jego zderzaku. Tylko listwę musiałem dokupić. ;)

Ciekawi mnie tylko sprawa taka czy to coś zmienia że samochód był po szkodzie całkowitej :think:
Fiat 126p 650 turbo/Peugeot 205 1.1 turbo/Peugeot 106 1.6 turbo (dawniej 1.0 turbo) https://www.youtube.com/channel/UCv6AXb ... Q/featured

Zaawansowany
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez gizyck » 21 paź 2011, o 08:15

MArcin91 napisał(a):czy to coś zmienia że samochód był po szkodzie całkowitej
Nic to nie zmienia. Szkoda całkowita to tylko wymysł ubezpieczyciela, żeby jak najmniejszym kosztem załatwić sprawę. W kilku lub kilkonastoletnim aucie szkoda całkowita będzie prawie zawsze - wartość auta wg katalogu jest mała, a koszty naprawy zawsze są duże i często przewyższają wartość auta.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez lkrencik » 22 paź 2011, o 11:38

Przy szkodzie z OC można naprawiać do 100% wartości pojazdu a nie do 70 :D
lkrencik

Pokaż profil

Postprzez Zelu » 23 paź 2011, o 10:11

ogolnie to dodam od siebie zebyscie uwazali na samochy z kampinosu i okolic saochaczewa ;) mam tam kolegow i wiem co sie tam dzieje
Zelu

Pokaż profil

Postprzez pyrus90 » 23 paź 2011, o 16:14

Podobnie jest z samochodami z Gniezna i okolic, cuda tam się dzieją.
Ostatnio sam widziałem Audi Q7 kompletnie spalone które, po około 2 miesiącach od wjazdu na warsztat w Gnieźnie było wystawione jako bezwypadkowe...
pyrus90

Pokaż profil

Postprzez lkrencik » 23 paź 2011, o 17:04

spalenie to nie wypadek :D
lkrencik

Pokaż profil

Postprzez pyrus90 » 24 paź 2011, o 17:55

Skrótem myślowym napisałem, zapłon nastąpił w wyniku dość konkretnego uderzenia od przodu - silnik - jego resztki - był w okolicy siedzenia pasażera...
pyrus90

Pokaż profil

Postprzez lkrencik » 24 paź 2011, o 18:46

no to w czym problem? wystarczyło wymienić cztery ćwierci i dach, bo jak wiadomo samochód składa sie z czterech ćwierci i dachu :D
lkrencik

Pokaż profil

Postprzez robson » 24 paź 2011, o 20:09

lkrencik napisał(a):no ale sprzedający nie pisze że bezwypadkowy - radzę uważać

Po wybraniu opcji "bezwypadkowy" w wyszukiwarce ten samochód nie wyświetla się na allegro, przy sprzedaży nie ma podstaw roszczeń :)
Przy zakupie poza allegro trzeba dobrze przeczytać umowę kupna/sprzedaży, czy aby sprzedający nie dał nam konia trojańskiego w umowie. Np:
Kupujący oświadcza, że zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu będącym przedmiotem umowy.

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wagnerosss » 30 paź 2011, o 12:59

A można inaczej podpisać umowę kupna/sprzedaży bez frazy " Kupujący zapoznał się ze stanem technicznym samochodu"? Byłoby to bardzo dobre wyjście dla każdego kupującego, który odkrywa "prawdę" o aucie...
wagnerosss

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne