Clio 1 ph 1 - jakiś totalny mieszaniec...???

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 1 ph 1 - jakiś totalny mieszaniec...???

Postprzez portable » 29 paź 2011, o 19:58

Witam wszystkich serdecznie.
Tak się złożyło, że "odziedziczyłem" Clio 1.2 z 1993 roku.
Autko kupione w Polskim salonie pod Wrocławiem w 1994 r przez mojego ojca, jako nówka.
Zachowała się nawet oryginalna faktura :).
Przez te kilkanaście lat służyło dzielnie (ostatnie lata w garażu, bo inne autka się napatoczyły).
Nie zaliczyło żadnego wypadku, zero stłuczek, garażowane, jedynie lakier porysowany i parę wgniotek.
Silniczek ok, przebieg 186000 km i pewny w 100% - jak tu taki samochodzik zezłomować ? :)
Problem pojawił się w trakcie jego "reaminacji": otóż zapaliła się czerwona diodka na kierownicy.
Trochę mnie to zdziwiło i podjechałem do serwisu zapytać o co chodzi (nota bene ten serwis jest przy salonie, w którym autko było kupione).
Pan fachowiec powiedział mi, że bateryjka od poduszki powietrznej wyładowała się i za niecałe ....1000 zł może mi wymienić na nową (1000 zł to wartość tego auta....). Już zacząłem zastanawiać się nad tą bateryjką, kiedy fachowiec powiedział mi, że coś tu nie gra: w tym aucie poduszki nie ma prawa być, ponieważ montowano je w modelach produkowanych od 1994 r. Na nic zdały się moje zapewnienia, że samochód był kupiony w ich salonie z tą poduszką.
Serwisant ostrzegł mnie, że z niesprawną poduchą auto nie przejdzie przeglądu, a jeśli wymienię baterie i będę miał wypadek, poducha może zareagować nieprawidłowo i generalnie powinienem wymienić kierownicę na oryginalną.
Cały problem w tym, że pamiętam jak dziś zakup tej bryczki, w salonie namawiali właśnie na nią ze względu na wyposażenie i tą poduchę. Była tam od początku - jestem pewny na 200%.
Autko ma silnik Energy 1.2, z monowtryskiem. Wyposażenie fabryczne: elektryczne szyby i szyberdach, centralny zamek, i ta poducha właśnie. Nie ma wspomagania, obrotomierza ani nic innego....
Poczytałem trochę w necie i faktycznie ....nie znalazłem w wyposażeniu tego rocznika poduchy, nawet w opcjach.
Przyszło mi nawet do głowy, że w salonie zamontowali tą kierę, żeby wyczesać większą cenę za samochód...
I stąd mój post właśnie: może ktoś ma Clio 1993 z poduchą fabrycznie zamontowaną ?
A jeśli nie było takich aut (hmm, jedno przynajmniej tak, bo je mam) to czy mam wymontować tą kierownicę?
Pozdrawiam
Portable
portable

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 29 paź 2011, o 20:07

w papierach zakupowych powinno byc wyraźnie określone co jest w aucie. poczytaj.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez portable » 29 paź 2011, o 20:13

Czytałem: jest adnotacja o zamontowaniu radioodtwarzacza kasetowego i kole dojazdowym. O wyposażeniu ani słowa :(
portable

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 29 paź 2011, o 20:15

hmmm... zdejmij kierownicę, i poszukaj na niej znacznika daty produkcji.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez portable » 29 paź 2011, o 20:18

O, na to nie wpadłem. Zrobię tak :)
Dzięki za podpowiedź :)
portable

Pokaż profil

Postprzez Termi » 29 paź 2011, o 20:19

nie chcesz kierownicy z poduchą albo płacić tyle za to? Zamontuj sobie kierownicę bez poduszki. Prawdopodobnie będzie trzeba wymienić też kolumnę kierowniczą ale to pikuś. Do 100 zł się zmieścisz a zrobisz to spokojnie sam. Możesz też zakupić sobie oryginalną kierownicę z poduchą na allegro. Również do 100 zł.
Termi

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 29 paź 2011, o 20:21

TermiFNFAL napisał(a):Możesz też zakupić sobie oryginalną kierownicę z poduchą na allegro. Również do 100 zł.

tys prowda :)

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez portable » 29 paź 2011, o 20:28

Nie jest tak, że nie chcę tej poduchy: kilkanaście lat autko z nią śmigało i nic się nie działo.
Gdyby nie ta diodka na kierownicy nawet by mi do głowy nie przyszło, że coś jest nie tak.
Problem w tym, że sporo w ten samochód zainwestowałem ostatnio: okleiłem go czarną folią, wymieniłem hamulce, wydech, sporo elektryki ponaprawiałem, zostało mi przednie zawieszenie (jest w przysłowiowym proszku) i rozrząd. Szacowałem, że zawias + rozrząd pochłonie właśnie te 1000 zł a tu niespodzianka z kierą.
Z tego co się dowiedzialem: faktycznie nie przejdzie przeglądu z migającą diodą.
Chyba faktycznie kupię na Allegro inną kierownicę i ją zamontuje (albo samą baterie).
portable

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 29 paź 2011, o 20:30

jak nie chcesz poduchy to możesz poszukać kiery z 16v :) fajna jest :) lepiej leży w dłoniach.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 29 paź 2011, o 20:45

a nie możesz tej diody odłączyć? Ale trochę dziwne, nie spotkałem się w C1 z poduchą z diodą... jeśli już, to kontrolka w zegarach była...
Termi

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 29 paź 2011, o 20:46

andrew83 napisał(a): lepiej leży w dłoniach.

Bzdura.. niczym się nie rożni od seryjnej, nawet średnica ta sama tylko ładniej wygląda. ;)
Możesz też kupić kierownice z Renault 19 tylko trzeba dorobić blaszkę do tego dzyndzla który odbija kierunkowskazy.

TermiFNFAL, dobrze mówi. Też się z tym nie spotkałem. Dioda jest ale wewnątrz poduszki. Zrób jej zdjęcie bo jestem ciekaw.
Ostatnio edytowano 29 paź 2011, o 21:19 przez Pan Bułka, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Post pod postem.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 29 paź 2011, o 20:55

Cassis, mam i zwykła i 16v... nic nie mówiłem o średnicy (jest identyczna)... obręcz jest grubsza. trzymałem obie jednocześnie przed sobą. "złudzenie dotykowe" :?:

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wagnerosss » 30 paź 2011, o 12:54

Podjedź do najzwyklejszego elektryka. Za 20 zł myślę, że naprawi ten problem. Może to były pierwsze auta, które dostały nieoficjalnie opcje montowania poduchy?
wagnerosss

Pokaż profil

Postprzez portable » 30 paź 2011, o 17:41

I po problemie z poduchą :)
Odkręciłem dekiel kierownicy, odłączyłem akumulatorek (żółty cylinderek zamontowany wewnąrz) i diodka już nie miga.
Przy okazji data na dekielku (właściwie to na poduszce, bo jest na stałe zamontowana w tym deklu) to 6.1993 a na akumulatorze wewnątrz kierownicy 3.1993. Wygląda na to, że jednak były już wtedy poduszki w Clio ...
Tak przy okazji, odkryłem (rzecz pewnie znana forumowiczom), że cały mechanizm poduszki jest w kierownicy: zasilanie, elektronika, czujnik wstrząsowy i sama poducha. Ciekawy patent: można taką kierę zamontować np do Poloneza i mamy poduszke :)
Co do umiejscowienia diody: na obudowie poduchy (ten dekiel właśnie) od przodu jest plakietka z napisem Air Bag.
Ta plakietka jest z półprzezroczystego plastiku i pod nią, po lewej stronie od napisu jest ta dioda.
Kierownicy jednak wymieniał nie będę, oryginalna jest w extra stanie, poza tym nie mam nawet takiego klucza, żeby ją odkręcić. Akumulatorek (sprawny) na Allegro: 50 zł...
Pozdrawiam i Dzięki za pomoc.
portable

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 31 paź 2011, o 00:26

portable napisał(a): Ciekawy patent: można taką kierę zamontować np do Poloneza i mamy poduszke :)

Poduszkę będziemy mieć, ale nigdy w Poldku nie zadziała.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 09:35

portable napisał(a):Kierownicy jednak wymieniał nie będę, oryginalna jest w extra stanie

prawidłowa decyzja, żaden zamiennik nie będzie lepszy od fabrycznego oryginału
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez swimmer » 22 lut 2012, o 13:33

miałem R19 i był ten sam patent. Nie pamiętam już jak to działało, ale przy odpaleniu dioda się świeciła i potem gasła. kierownica od r19 byla raczej taka sama jak w Clio 1.
Patent był taki, że kierownice mozna było przełożyć.
Chłpaki z forum R19 kupowali kierownicę z poduszkąi podmieniali.

W kole kierownicy jest czujnik przyspieszenia - właściwie to opóxnienia, który odpala poduchę. Nie jest zatem wymagane podłączenie żadnej innej elektorniki.
Ciekawe właśnie, dlaczego nie zastosowano takiego rozwiazania w innych autach, gdy standardem była jedna poduszka.
swimmer

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 22 lut 2012, o 16:21

Szukałeś gdzieś oryginalnej kierownicy, takiej samej jak w Cliówce? Może maja gdzieś bliźniaczkę na części :)
Klio5

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 25 lut 2012, o 08:26

czyli mam rozumieć je jeśli do swojego clio I zamontuje taką poduszkę ze sprawnym aku to zadziała ?
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 25 lut 2012, o 11:49

rzeźnik., teoretycznie tak, bo wszystko ma w sobie.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne