Kobieta w ciąży a pasy z napinaczami

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kobieta w ciąży a pasy z napinaczami

Postprzez jelonbike » 7 gru 2011, o 21:27

Witam wszystkich
Moja żona jest w ciąży i dojeżdża codziennie samochodem do pracy.
W naszym Clio są napinacze pasów i tak się zastanawiam czy może je zapinać?
Czy to jest bezpieczne dla kobiety w ciąży? (w razie jakiejś kolizji)
Czy lepiej ich nie zakładać? a może odłączyć wtyczkę pod siedzeniem?
Proszę o wypowiedz, może macie jakieś doświadczenie i wiedzę w tej sprawie
Pozdrawiam
jelonbike

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 7 gru 2011, o 21:41

jelonbike, to zależy który miesiąc.
kobieta w widocznej ciąży może nie używać pasów.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez speed clijowiec » 7 gru 2011, o 21:56

moja bratowa jest w 6 mieisacu ciązy i niezapina bo tak jak pisal kolega wyzej jesli widac brzuszek to niema obowiązku zapinania pasow wiec nic nierób tylko powiedz zonie zeby niezapinała

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Ruda_wiewiora » 7 gru 2011, o 22:04

Hmm jako przyszła położna i kierowca jestem zdania że kobiety powinny zapinać pasy :P
Wszytsko ma + i - :D
Nie znam sie na napinaczach wiec nie pomoge.. ale co z tego że podczas wypadku nic nie uciśnie kobiecie brzucha skoro może narobić sobie wiecej krzywdy i obrażen :) Zresztą jak zadziała pas to najwyżej przyśpieszy sie akcja porodowa, beda jakies obrzęki itd.. a jak kobieta nie zapnie pasów?? To samo + dodatkowe obrazenia dla kobietki.. w końcu pas przytrzymuje klatke piersiową i tym samym ogranicza ruch m.in. głowy... jak nie ma pasów to po prostu lotosz po aucie :P :)
Słyszałam coś o adapterach pasów ale nigdy na oczy nie widziałam i nie miałam okazji zastosować :) Może warto sie zainteresowac??
Jeśli już kobieta zdecyduje sie na zapinanie pasów to warto zapinać tak aby pas "brzuszny" był pod brzuszkiem a nie przez środek, ponieważ wtedy nie uciśnie sie bezpośrednio dzidziusia a jedynie na miednice :) :)

Pozdrawiam i oby żona nie miała okazji przekonywać sie co i w jakim stopniu jest skuteczne :)
Ruda_wiewiora

Pokaż profil

Postprzez psz3mo » 7 gru 2011, o 22:56

Żona mojego kuzyna będąc w ciąży używała adaptera do pasów i jeździła cały czas w pasach (również dojeżdżała do pracy). W tej chwili to najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie.
psz3mo

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 7 gru 2011, o 23:10

Ruda_wiewiora napisał(a):Jeśli już kobieta zdecyduje sie na zapinanie pasów to warto zapinać tak aby pas "brzuszny" był pod brzuszkiem a nie przez środek, ponieważ wtedy nie uciśnie sie bezpośrednio dzidziusia a jedynie na miednice :)

Wszyscy eksperci, łącznie z lekarzami radzą jednak zapinać pasy bezpieczeństwa kobietom w ciąży, w sposób jak wyżej opisano :thumbup:
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez adamov2 » 8 gru 2011, o 20:48

według mnie koniecznie należy zapinać pasy używając do tego adaptera. Moja żona jeździła z adapterem kupionym za jakieś niewielkie pieniądze na ebayu.
adamov2

Pokaż profil

Postprzez robson » 10 gru 2011, o 00:39

Durny przepis.
Jak będzie siedzieć z tyłu to w razie wypadku zgniecie swoim ciałem osobę siedzącą z przodu.
Z rozsądku zapinać pasy, pas poprowadzić pod brzuchem lub zakupić adapter, koszt używany 50zł + przesyłka

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 10 gru 2011, o 01:48

Nowy adapter do pasów to 100zł z hakiem, a nawet jakby kosztował 500zł to na zdrowiu i życiu się nie oszczędza, zwłaszcza że dba się o zdrowie dwóch osób. Moja żona jeździła w pasach do końca i nie czuła dyskomfortu.
robson napisał(a):Durny przepis.
...
Z rozsądku zapinać pasy,

:thumbup:
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Panterka » 10 gru 2011, o 19:26

ja będąc w ciąży nawet niewidocznej (ale zawsze miałam książeczkę ciążową przy sobie) nie zapinałam pasów, ale po urodzeniu znowu zapinam ;)
Wredna Suka

Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bartp » 11 gru 2011, o 10:23

Temat rzeka - zapinać-nie zapinać... oto jest pytanie :think:
A sprawa jest banalnie prosta. WYBÓR NALEŻY DO NAS
Są możliwości i są przepisy, a czy skorzystamy z przywileju i uda się :) to fajnie
Nie skorzystamy z przywileju i uda się to też fajnie :)
Gorzej jak się nie uda w obu przypadkach... wtedy będzie znów temat do dyskusji i płacz...

Proponuję temat zamknąć dlatego iż:
Przykłady zostały podane( adaptery, sposób zapinania pasów, przepis pozwalający na nie zapinanie)
Dalsza dyskusja spowoduje zawroty głowy i niepożądane wybuchy agresji.
Pozdrawiam
Córka rybaka

Lider Regionalny
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez cyklista » 11 gru 2011, o 13:00

Może otrzymać zaświadczenie od lekarza ze pasy zagrażją płodowi
cyklista

Pokaż profil

Postprzez robson » 11 gru 2011, o 13:21

Przy widocznej ciąży jest to nie potrzebne.

Kod: Zaznacz cały
Art. 39. 1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.

2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:

b. kobiety o widocznej ciąży

bartp napisał(a):Proponuję temat zamknąć
:thumbup: :!:

Bardzo Zaawansowany
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne