Clio III 1.2 16v 75km. Opinie.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio III 1.2 16v 75km. Opinie.

Postprzez 8v » 13 gru 2011, o 19:10

Witam mam zamiar kupić clio jak w tytule ,i mam pytanie czy ten model cierpi na jakieś bolączki? Jakie są odczucia jeżdżących nim użytkowników? Ile spala w mieście ,czy jest głośny ,jakie jest nagłośnienie itd. Posiadam w tej chwili clio ph2 1.2 8v z 2003r. Dziękuje za podpowiedzi. Odnieście się w szczególności prosze do pozycji za kierownicą tak krytykowanej.
Ostatnio edytowano 13 gru 2011, o 20:30 przez 8v, łącznie edytowano 1 raz
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 13 gru 2011, o 20:20

To c3 pojedzie tak samo jak obecne c2.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 13 gru 2011, o 20:32

i spali co najmniej 20% paliwa więcej, generując przy tym mniej hałasu w kabinie.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez maymer » 13 gru 2011, o 20:44

Spalanie w mieście dużo zależy od stopnia zatłoczenia i Twojej nogi, mój maks. w mieście to 13.6, za to na trasie przy rozsądnych prędkościach auto jest ekonomiczne. Głośność auta jest niska przy małych obrotach natomiast jazda autostradą z prędkością około 120 nie jest przyjemna bo auto wtedy jest głośne i dużo pali (około 8 l.). Co do nagłośnienia to zależy od indywidualnych upodobań, jak dla mnie jest OK. Z pozycją za kierownicą akurat nie mam problemów, bardziej wkurzają mnie trzeszczące plastiki w 10-miesięcznym aucie. Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania to pytaj postaram się Ci odpowiedzieć. Auto ma być nowe czy używane?
maymer

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 13 gru 2011, o 20:54

maymer, podociskaj te plastiki - zapinki zaskoczą i będzie cisza.
u mnie teraz się odzywa coś mocniej ale ja mam juz 3,5 roku auto.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez maymer » 13 gru 2011, o 21:05

Driv3r dzięki za radę :)
maymer

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 14 gru 2011, o 10:05

ja mam bardzo pozytywne pierwsze wrazenie z c3 auto dobrze sie prowadzi - wyciszenie jak na miejskie auto jest niezle (lepsze niż np astra III). Ale slinik 1.2 75km nie nadaje sie na trasy lepiej wtedy kupic tce 100 przy okazji mam tez długa skrzynie i jak jade autostrada przy 150km/h obroty sa tylko 3,5 tysiaca a jadac 90km/ mam 2000 obrotów na 5 biegu i cisza w aucie a spalanie okolo 4.8l - 5l
co do skryzpienia moje 3,5 miesieczne clio nie skrzypi nigdzie jedynie czasami mi zapięcie pasa pasażera puka o plastkik boczku
co do naglosnienia fabrycznie mam tylko 4 glosniki - na desce 2 zaslepki na wysokotonowe - radio fabryczne jest ok czyta nawet niezle porysowane plyty z nagrywarki
z każdym kilometrem lubie moje clio bardzej :D
Ostatnio edytowano 14 gru 2011, o 10:22 przez kratylos, łącznie edytowano 1 raz
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 14 gru 2011, o 10:16

kratylos, kurde ciekaw jestem dynamiki 75 KM na długiej skrzyni na autostradzie...
Przy 150 km/h redukcja żeby przyśpieszyć ? :japierdole:

co do pozycji za kierownicą to wbrew pozorom nie jest zła - kwestia przyzwyczajenia.
z doświadczenia: okolice 2000 km z przerwami na tankowanie tylko i jedzenie jest do zrobienia bez katowania się.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 14 gru 2011, o 10:46

Driv3r napisał(a):kratylos, kurde ciekaw jestem dynamiki 75 KM na długiej skrzyni na autostradzie...

co do pozycji za kierownicą to wbrew pozorom nie jest zła - kwestia przyzwyczajenia.
z doświadczenia: okolice 2000 km z przerwami na tankowanie tylko i jedzenie jest do zrobienia bez katowania się.

1 dla tego pisze ze 75km 1.2 nie nadaje sie na trasy juz lepsze bylo stare 1.4 75km w poprzednich wersjach clio
2. fotele mogly by miec ciut dłuższe siedziska moim zdaniem - ale ja jestem spory 197cm 103kg wagi :oops:
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez cyra » 14 gru 2011, o 11:14

ja swoim przejezdziłem już 9000 km w ok. 10 m-cy i jestem w sumie zadowolony. Nie dociskam szczególnie samochodu w mieście, a głównie po nim jeżdżę) i średnie spalanie mam na poziomie 7,0 l/100 km (wg. komputera). W maju trasa Warszawa - Poprad - Warszawa ok 1000 km wyszło średnio 5l/100km (samochód był na dotarciu jeszcze). Ale jak mówię nie dociskam często gazu do oporu, bo paliwo drogie.
Co do głośności, to rzeczywiście najcichszy nie jest, ale jak na tą klasę, to może być.
Nagłośnienie jest ok, basy jak dla minie czyste i głośniki nie charczą.
Jedyny mankament, to czasem nieprzyjemne szarpanie przy ruszaniu, ale podobno ten typ tak ma. Można się przyzwyczaić i nie występuje to na szczęście często.

Jak sobie jeszcze coś przypomnę, to napiszę. :D

Pozdrawiam
cyra

Pokaż profil

Postprzez 8v » 14 gru 2011, o 16:08

http://moto.allegro.pl/samochod-osobowy ... 21496.html http://otomoto.pl/renault-clio-1-2-16v- ... 28048.html mam dylemat mniejszy z większym silnikiem czy nowszy i większy ze słabszym silnikiem. Oba salonowe igły ,tce nie do dostania w 5d. Co sądzicie?
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 14 gru 2011, o 16:36

Peżot też zgrabne autko ale trochę już trąci myszką, szcególnie w środku. Clio jest zdecydowanie nowszą konstrukcją i to widać. Poza tym 206 jest dużo ciaśniejsze. Ilość gwiazdek też dla wielu ma znaczenie.
A myślałęs nad Clio 1.4, lub 1.6, osiągi znacznie lepsze od 1.2 a spalanie i cena zakupu porównywalne. Tylk, że trzeba bardziej poszukać, mniej tego jest, a tce to faktycznie ze świecą trzeba szukać.
Na dizle nie namawiam, żeby mod tematu nie zamknął :silent:
A żeby nie było OT, nic nie trzeszczy, moje auto ma cztery lata i w środku nie słychać plastików, co w c2 ph2 mnie strasznie denerwowało.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez cyra » 15 gru 2011, o 10:56

@ up
popieram. Kupując samochód oglądałem też peugeota w porównywalnej klasie wielkości i było bardzo ciasne. Przy 194 cm nie ma nawet co wsiadać. Z tyłu też miejsca jak na lekarstwo, z fotelikiem dla dziecka może być kłopot. W Clio, przy odpowiednim ustawieniu wysokości siedzenia mam jeszcze 10 cm miejsca nad głową :D . Ale nie namawiam na nic ;)
cyra

Pokaż profil

Postprzez maymer » 15 gru 2011, o 13:23

Driv3r napisał(a): kurde ciekaw jestem dynamiki 75 KM na długiej skrzyni na autostradzie...

Ja trochę jeżdżę autostradą około 1500 km miesięcznie. Dużo zależy od ilości osób i bagażu 4 os. + pełen bagażnik niema opcji żeby przyspieszać i się rozpędzać. Jak jeżdżę sam albo z jedną osobą to można jechać ale powyżej 130 nie można rozmawiać bo obroty są już w granicach 3,5-4 tyś a Clio dobrego wyciszenia niema. Auto się IMHO z tym silnikiem nie nadaje ani trochę na autostrady, zresztą na trasy też nie do wyprzedzania potrzeba naprawdę dużo miejsca i mieszania biegami. Ostatnio miałem straszny niedoczas spowodowany korkiem na A4 i musiałem przeganiać Clio w przedziale 150-180(licznikowe w rzeczywistości pewnie 165 to max) i obroty oscylowały w granicach 5 tyś a spalanie w zakresie 15-18 litrów :shock: Ogólnie jeśli Clio to szukaj TCE lub jak kolega wspomniał 1.4 lub 1.6.
maymer

Pokaż profil

Postprzez demos » 15 gru 2011, o 13:58

1.2 16v w Clio to totalny muł.

O ile w mieście idzie jeszcze jakoś dynamicznie jeździć o tyle w trasie totalna porażka, problem występuje nawet przy wyprzedzaniu ciężarówek...
Pali wcale nie mało chyba że w trasie przy niskich prędkościach tzn max 100km/h

Miasto 7 - 8,5l/100km
Trasa 5 - 8l/100km

Tak więc jeśli głównie miasto to ok :thumbup: a jeśli trasa to zdecydowania odradzam :thumbdown:

Najlepiej wziąć sprawdzony i praktycznie bezawaryjny 1.6 16v (mam już 3 lata w Scenicu na przelocie już prawie 190tys km) bo spali 8 - 9l/100km w mieście a w trasie oszczędny jest tak samo jak Clio 1.2 16v.
Wesoła Francuska rodzina spod znaku rombu ;) : KRC #23

Renault Clio 2 ph1 1.2 16v - SPRZEDAM!
Renault Koleos 2.0 16v dCi
Mitshubishi Pajero Instyle 3.2 DiD

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maymer » 15 gru 2011, o 15:09

Popieram zdanie demos-a
maymer

Pokaż profil

Postprzez mayn » 15 gru 2011, o 21:02

8v napisał(a):http://moto.allegro.pl/samochod-osobowy-i1982121496.html http://otomoto.pl/renault-clio-1-2-16v- ... 28048.html mam dylemat mniejszy z większym silnikiem czy nowszy i większy ze słabszym silnikiem. Oba salonowe igły ,tce nie do dostania w 5d. Co sądzicie?

Niekompetentne porównanie Peugeot 206 (premiera 1998 rok) do Clio 3 (premiera 2005), to tak jakbyśmy porównywali Clio 2 ( 1998 rok) do Clio 3 :P Jak już w temacie jesteśmy można zatem porównywać 207 do Clio 3....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez 5W30 » 16 gru 2011, o 13:58

moje clio III jest co prawda z lipca 2011 i dopiero zrobiłem około 4 tyś wiec nie będzie to pewnie najbardziej miarodajna opinia ale
Komfort jazda w mieście nawet bardziej niż ok. Spalanie około 8l (średnie z komputera).
Trasa mógł by być bardziej dynamiczny ale daje radę zresztą czego wymagać od 75 kucyków. Ja z wyprzedzaniem tirów nie mam problemów (ktoś pisał, że ma). Radio ok. 4 głośniki nie mam zastrzeżeń. Plastiki nic nie trzeszczy jak na razie.
Jeździłem różnymi i według mnie jest fajnie, oczywiście to subiektywne ale bez porównania lepiej niż w 206 (ktoś pisał nie powinno się porównywać), corsa 2 porażka nie lubię wręcz tego samochodu nie wygodny itp itd (3 nie jeździłem a do niej chyba powinno się porównywać), megane 2 (komfort podobny oczywiście meganka większy kufer i mocniejszy silnik), hundai i20 (wolę clio), aveo jazda próbna kusił bagażnikiem i 84 kucykami ale był strasznie niemrawy clio ze swoimi 75 zbierało się duuużo szybciej.
Auto ogólnie ok o ile nie zakładasz sportowej jazdy. Ja polecam jak masz więcej kasy bierz coś większego.
Jak na razie jedyny mankament to lekko parująca góra przednich lamp przejadę kawałek i wysycha ale pojawia się.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez 8v » 17 gru 2011, o 08:34

Kieruje się ku Clio jest przestronniejszy ,ma ponoć zawieszenie przejęte z Megane ,auto będzie służyć gł. w mieście na trase raz ,dwa razy do roku to przeboleje ,ale myślałem że właśnie szesnastka do rade ,no cóż masa pewnie zrobi swoje. Jeszcze jedno jak się sprawuje ogrzewanie? moje 1.2 8v dość dobrze ,ale bez rewelacji grzeje po 4km. i trzeba dać wentylator na 3bieg żeby nagrzać. Dzięki za wszystkie przemyślane wpisy!
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez maymer » 17 gru 2011, o 11:35

8v masa raczej nie, bo moje Clio waży chyba 986 lub 987 kg więc 75 km powinno dawać radę, ale problem leży w małym momencie obrotowym 107 Nm. Ogrzewanie u mnie działać zaczyna mniej więcej po takiej samej odległości jak u Ciebie, z tym, że u mnie już na 1-biegu
maymer

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne