Chce kupic clio II ale nie wiem jakie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Chce kupic clio II ale nie wiem jakie

Postprzez gacur » 28 lis 2011, o 22:30

Witam, chciałbym kupic clio 2 ale niestety nie wiem z jakim silnikiem. Przeglodajac forum zauważyłem jakieś dodatkowe oznaczenia przy nazwie samochodu tj. "ph1, ph2" co to oznacza?
Wiem że jest dosyc bogada gama silników ale nigdy nie jeździłem clio tak, że nie wiem co i jak.
Zastanawiałem sie nad czterema samochodami (peugeot 206, toyota yaris, opel corsa i właśnie clio) i stwierdziłem, że clio było by odpowiednie

Licze na pomoc od was drodzy forumowicze

Przybliże oczekiwania moje, otóż:
-nadwozie 5 drzwiowe (obowiazkowo)
-klimatyzacja, centralny, el. szyby i lusterka, wspomaganie kierownicy
-rocznik w miare przyzwoity (myśle miedzy 2002 a 2004 cos sie znajdzie)
-kierowca bedzie przedewszystkim moja przyszła żona a od czasu do czasu ja
-w miare oszczedny silnik ale nie mułowaty (niskie spalanie)
-bardziej byłbym za benzyną jak dieslem (kosztowne naprawy) ale ta kwestia jest do roztrzygniecia w tym poscie
-cena do około 14 000 zł
gacur

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 28 lis 2011, o 23:22

1,6 16v albo sporta 2,0 16v innych nie ma sensu kupować
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 29 lis 2011, o 01:32

Jeśli c2ph2 (patrząc na budżet) to tylko 1.2 16v bo 1.6 16v trzeba szukać jak igły w stogu siana, a zdrowego RS-a jak dziewicy w akademiku.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 lis 2011, o 08:52

gacur napisał(a): Przeglodajac forum zauważyłem jakieś dodatkowe oznaczenia przy nazwie samochodu tj. "ph1, ph2" co to oznacza?

viewtopic.php?f=12&t=108

gacur napisał(a):kierowca bedzie przedewszystkim moja przyszła żona a od czasu do czasu ja
-w miare oszczedny silnik ale nie mułowaty (niskie spalanie)

1.2 16V 75 KM do miasta jest idealny. Nie jest mułem, ale nie jest też rakietą rodem z toru F1 :) Spalanie niskie - adekwatne do swojej pojemności. Można się pokusić również na 1.4 16V (98 KM) ewentualnie 1.6 16V (110 KM) tylko po co tyle koni kobiecie biorąc pod uwagę większe spalanie ok 2 litry w dobie drogiego paliwa ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ziomek4007 » 29 lis 2011, o 19:06

fakt ze ciężko trafić 1.6 16V w dobrym stanie, ale polecam zainteresować się tym silnikiem. Sam kiedyś szukałem Clio 1.2 max 1.4, a trafiło się 1.6 16V i nie żałowałem. Spalanie na przyzwoitym poziomie (wszystko oczywiście zależy od stylu jazdy), potrafi zawstydzić nie jeden samochód, a i przy wyprzedzaniu nie było problemu ;) Co do spalania rożnych wersji silnikowych poczytaj tutaj : viewtopic.php?f=14&t=1639
Megane IphII 1.6 16V
Megane IIphII 1.5dCi

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez gacur » 29 lis 2011, o 21:06

Dziekuje za odpowiedzi o prosze o wiecej a przedewszystkim jaki polecacie ten silnik benzynowy. Nie musi byc demonem predkości ale zeby bylo czym wyprzedzic tir-a jadac w dwie osoby
gacur

Pokaż profil

Postprzez lipszu » 30 lis 2011, o 07:58

Przecież wyżej zostały wymienione jakie silniki benzynowe są polecane :D

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez gacur » 1 gru 2011, o 20:50

wisniaplc napisał(a):jak byś się zdecydował jednak na diesla to tu masz podgląd viewtopic.php?f=32&t=809 (miałem sprzedawać dopiero na wiosnę ale jeszcze może na zimę uda mi sie kupić sporta albo meganke rs :D) to czego nie ma dopisanego w temacie to np wymienione cale zawieszenie, tydz temu komplet hamulcy ferrodo, nowe xenony (bo jedna stara się przepaliła to wymieniłem komplet) i parę innych rzeczy ale o tym jak będziesz poważnie zainteresowany

edit
sorki ale nie zauważyłem ze to na ogólnych a nie giełda

Dzieki wielkie za propozycje, ale niestety jest to wersja 3 d a ja szukam 5 d,
gacur

Pokaż profil

Postprzez kubakabana90 » 14 gru 2011, o 21:42

Tylko przy tych wersjach 1,2 i 1,4 moze byc problem z tym wyposazeniem ktore sobie zyczysz bo to nie jest oczywiste ze je dostaniesz przy slabszych motorach. 1.6 sa raczej juz na full opcji - wiem po sobie :) a w 1,4 wsiada 2 osoby, wlaczysz klime i omawiany tir stanie sie jakby nieco dluzszy przy wyprzedzaniu :D
kubakabana90

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 15 gru 2011, o 08:35

Poczytaj forum, użyj opcji "szukaj" - tematów sporo - zamykam.
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne