Przebieg CLIO I 91r?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Przebieg CLIO I 91r?

Postprzez amicco » 13 sty 2012, o 02:30

Witam jestem świeżym użytkownikiem renault,clio I,1171cm,91r z przeb.ponoć 140tys nabyta od znajomego,który kupił ja 3lata temu od Niemca z przeb.115tys niby oryginalnym,pytanko czy na podst,ksiazki pojazdu lub dow.rej.mozna jakos sprawdzic wiarygodnosc tego przebiegu,mocno mi na tym zalezy.
Pozdrawiam.
amicco

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 13 sty 2012, o 08:33

możesz uderzyć do aso... ale to stare autko więc dane będą raczej mało aktualne... o ile cokolwiek będzie.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 13 sty 2012, o 12:36

Clio jest z 1991r. i miało już wcześniej kilku właścicieli. Ustalenie faktycznego przebiegu jest "raczej" niemożliwe (możesz przyjąć, że ma o ok. 200 tys. km więcej).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 13 sty 2012, o 13:03

Nie można generalizować że ma +200tyś przebiegu na podstawie wieku. To nie diesel do robienia tras tylko auto miejskie. Ja jak kupiłem swoje 1.2 z 93' to miało 130tyś i wydaje mi się że przebieg był wiarygodny z tego względu że jak wymieniałem osłony na przegubach przy przebiegu 160tyś były jeszcze one fabrycznie oryginalne. Przebieg auta można ocenić na podstawie niektórych części eksploatacyjnych.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 13 sty 2012, o 14:00

amicco a po co ci znać przebieg? Spokojniejszy będziesz go nie znając. A jak będziesz sprzedawał auto, to i tak nikt ci w 140 tys. nie uwierzy. Wiadomo, że auto rocznik 1991 (21 lat) nie może mieć więcej niż 100 tys. przebiegu. Będziesz musiał mówić, że licznik był wymieniany a w rzeczywistości stał 16 lat nieużywany lub coś w podobie :lol:
A do cassis faktycznie generalizować nie powinniśmy ale o policzenie skusić się można.
Ja osobiście nie jeżdżę dużo, głwonie w mieście (szumne okreslenie dla mojej miejscowości), casami dalszy wypad, raz, dwa razy w roku wakacje. Przewaznie robię około 15 tys. km na rok. Razy 21 lat, najechałbym 315 tys. km. Ale jeżdżąc połowę tego co ja, można by miec przebieg około 140 tys.

Przykład teścia mojego brata. Auto ma, bo go stać, a że mu niepotrzebne, to nieistotne. Facet ma Cordobę 1.8 16v i przez trzy lata zrobił nią niecałe 2 tys. km.
Czyli można ;)
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 13 sty 2012, o 15:14

Da się. Tak jak koledzy pisali, to raczej auto miejskie, przydatne do poruszania się po mieście do pracy/szkoły. Gdyby auto miało instalację gazową to możnaby już coś podejrzewać... Gdy ja swoje kupowałem miało 170 tys, moja mama jak kupowała to było 140 tys... większość klubowych "jedyneczek" ma też dosyć podobne przebiegi.
Wymieniałem u siebie zegary na zegary z obrotomierzem i różnica w przebiegu była... 5 tys km :)
Termi

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 13 sty 2012, o 15:15

osobiście zanabyłem ponad rok temu c1ph3 z '97r. miało 123kkm. i biorąc pod uwagę to że miało ori amortyzatory (wszystkie), niewytartą kierownicę i lewarek oraz ori tarcze hamulcowe i ori kable zapłonowe sprzed 13 lat... to mysle że to 123kkm było wiarygodne. tak więc tylko w taki sposób można coś powiedziec i tutaj zgadzam się z Cassisem.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 15 sty 2012, o 00:26

amicco napisał(a):przeb.115tys niby oryginalnym

sprawdzisz w ASO
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tajpej1 » 16 sty 2012, o 18:30

raczej przebieg nie realny bo ktoś musiałby jeździć ok 5-7 tys na rok a w co wątppie
tajpej1

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 16 sty 2012, o 19:57

Stare, pełnoletnie jedynki mają po 100kkm z hakiem, podczas gdy większość udokumentowanych dwójek z lat 2000+ ma już ponad "setkę" ? :lolno:
Dalej w to wierzcie :thumbup: :shock:
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Termi » 17 sty 2012, o 10:37

7 - 10 tys rocznie? to po mieście jest możliwe. Ja przez dwa poprzednie lata chyba właśnie tak jeździłem. W tym trochę więcej ale chyba 10 tys i tak nie przekroczę. A po co skręcać liczniki 15 letnim samochodom, które nie mają np nic z elektryki (wersja Rany Nicniema np) :D no ale możemy sobie tylko przypuszczać...
Termi

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 23 sty 2012, o 10:08

Bogdan61 napisał(a):Clio jest z 1991r. i miało już wcześniej kilku właścicieli. Ustalenie faktycznego przebiegu jest "raczej" niemożliwe (możesz przyjąć, że ma o ok. 200 tys. km więcej).

Ale pocieszyłeś chłopaka :lol:
Klio5

Pokaż profil

Postprzez surv » 24 sty 2012, o 00:10

Witam.
Nie demonizujmy. Clio to autko miejskie do małych przelotów.
Jak dla mnie to jest autko do latania do pracy i ewentualnie na zakupy a tym się dużo nie robi i taki przebieg jak najbardziej jest możliwy.
Dla porównania podam, że w T4 2.4 mam przebieg 1 700 000 km a w T5 4letnim 200 000. to drugie przyszło z holandii i obecniem ma przebieg miesięczny max 300 km. Raz tylko na eurotripa nim pojechaliśmy to 8 000 w dwa tygodnie stuknęliśmy.
Kwestia do czego auto było używane i ile było aut w rodzinie. Jeśli auto się bierze po przedstawicielu handlowym to nie ma zmiłuj. A jeśli po osobie która bała się jeździć, miała drugie auto itp to jak najbardziej przebieg możliwy.
Clio 1 nie było autem które powszechnie latało w firmach - tak jak focusy czy pandy.
surv

Pokaż profil

Postprzez Maku » 24 sty 2012, o 20:00

Powiem tak jeżeli samochód był serwisowany to ok bedzie w aso historia.... Ja ostatnio nabyłem w niemczech clio na " handel " a tu ku mojemu zdziwieniu.... Clio 1.2 92 rok i przebieg?!?!? 76.000km w oryginale stan samocvhodu wizualny i techniczny NOWy !! W podpisie masz link.... Myślę że po prostu trzeba dobrze trafić....
Maku

Pokaż profil

Postprzez speed clijowiec » 24 sty 2012, o 22:10

ja kupilem mojego clijacza 7 lat temu od rodziny mojej z niemiec i mial nabite 89tyś km i wiem ze to był prawdziwy bo ciotka miala go od nowości wiec zdarzaja sie prawdziwe male przebiegi w 20 letnich C 1 dodam ze obecnie clijacz ma 148 tyś km

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Mayu » 24 sty 2012, o 22:37

Moim zdaniem podstawowa kwestia to czy auto należało do kobiety,
po moich doświadczeniach małe przebiegi robią kobiety,
wtedy Clio nie jest jedynym autem w rodzinie, a jedynie wózkiem na zakupy.
Klubowicz

Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 09:04

Mayu napisał(a):po moich doświadczeniach małe przebiegi robią kobiety,

ale autko wcale niekoniecznie jest wtedy w lepszym stanie, kobiety miewają ciężką nogę
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Maku » 25 sty 2012, o 22:12

Lub dziadkowie... Raz w niedziele do kościoła 100m i do domu :P
Maku

Pokaż profil

Postprzez surv » 25 sty 2012, o 23:01

Francuz napisał(a):

ale autko wcale niekoniecznie jest wtedy w lepszym stanie, kobiety miewają ciężką nogę

I tak i nie.
Auta takie nie są robione pod blokiem na spinki i druty tylko jeżdżą do warsztatów. Ja mam auto po babeczce i odkręcając cokolwiek nie muszę mieć gwiazdki, krzyżaka i imbusa bo kazio wkręcał śruby jak leci tylko jest komplet oryginalny.
Druga strona medalu to wszystkie dziury na drodzę auto zbiera.
surv

Pokaż profil

Postprzez Krisss » 28 sty 2012, o 23:57

Generalizować jeśli już można bardzo ostrożnie, ale mój C1PH1 1,4 z 91r. :twisted: pod ori maską ma naklejkę dot. wymiany oleju z przebiegiem 207kkm, a licznik zmieniany miał - i przy zakupie było na nim trochę ponad 168 kkm... :crazy:
Więc oprócz przypadków, trzeba liczyć się z przebiegiem ok. 200-300 kkm. :wave:
Krisss

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne