Jaki silnik benzynowy do Clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Jaki silnik benzynowy do Clio III

Postprzez klikszen » 15 lut 2012, o 19:42

Witam, zamierzam kupić Clio, coś koło 2006-2008r. W grę wchodzi jedynie benzyna, chciałbym się poradzić w co lepiej wchodzić w 1.2 TCE czy zwykłe 1.4. Moce są podobne, osiągi również. Jak wygląda elastyczność tych silników? Te 100KM wystarcza do takiego bądź co bądź nie za dużego auta, czy może lepiej darować sobie i szukać czegoś mocniejszego?
Są jakieś bolączki tych silników?

pozdrawiam
klikszen

Pokaż profil

Postprzez DaW!d » 15 lut 2012, o 19:57

ja mam silnik 1.4 i w zupełności wystarcza :)

Początkujący
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez klikszen » 15 lut 2012, o 20:16

Dzięki za odpowiedź. A jak wynika z twoich obserwacji, chociażby na forum..
Który motor się lepiej sprawdza, miałeś jakieś awarie związane z silnikiem albo osprzętem, polecasz ten 1.4? :thumbup:
klikszen

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 15 lut 2012, o 20:48

klikszen, 1.4 ma jakies problemy z cewkami i zostal zastapiony przez tce.
Mam od nowosci i auto nigdy nie zawiodlo (pomijam fakt usmazonej na me wlasne zyczenie turbiny).
Z drugiej strony kupno uzywanego auta z turbina jest ryzykowne - nigdy nie wiesz jak poprzedni wlasciciel dbal, ale z kolei tce zrobisz niskim kosztemna 120 KM...
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 15 lut 2012, o 20:53

Driv3r napisał(a):1.4 ma jakies problemy z cewkami i zostal zastapiony przez tce.
cewki sagema z tego co pamietam zawsze robiły zamieszanie w 1,4 i 1,6

1,4 i 1,6 zostały zastąpione przez TCE (moc jak w 1,4 moment jak w 1,6 taka reklama nawet była kiedyś :))
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 16 lut 2012, o 09:00

Szukaj 1.6, spalanie praktycznie to samo, co 1.4, głowa spokojniejsza, niż w "turbiakach", a pod nogą też wystarczająco pary.
Stroń od 1.2, bo tydzien po zakupie będziesz chciał zmienić na mocniejszy.
Ciekawostka - 1.6 występują w dwóch wersjach - 110 i 88 koni, na pozór różnica spora, w rzeczywistości, jak nie jesteś rajdowcem, to żadna. Ten 110 ma większą parę dopiero powyżej 5 tys. obrotów.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez jvc » 16 lut 2012, o 09:42

TCE po chipie daje radę, niecałe 10 sek. do setki to dobry wynik , elastyczność dla leniwych super, można jechać na piątym biegu 50km/h i jedzie, turbina robi swoje ,od 2 tyś obr. w miarę dobrze przyśpiesza .
Niestety nie jeździłem 1,4 ani 1,6 wiec trudno mi się wypowiedzieć .
U mnie znajdziesz kilka filmów z elastycznością tego silnika
http://www.youtube.com/watch?v=PTsjL7x_ ... ature=plcp
Renault Clio III 2009 , 1.2 TCE 125KM@174Nm chip by heko :)
Ford Mondeo MK5 2016 , 2,0 TDCI 190KM@430Nm chip by heko:)
Citroen Berlingo 1999 , 1.9D tylko 71KM@125NM :(
jvc

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 16 lut 2012, o 09:59

TCE ma tą zaletę, że w trybie emeryt mało pali - można zejść do 5,5l w trasie, a jak trzeba to ma odpowiednią elastyczność do sprawnego wyprzedzania i będą to lepsze wyniki niż w 1.4 i pewnie zbliżone do 1.6. Po chipie (remapie) jeździ jak 1.8 :)
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez klikszen » 17 lut 2012, o 19:03

Po przemyśleniach, przeanalizowaniu zalet i wad zarówno 1.2TCE/1.4/1.6 wybór padnie na ten najmniejszy. Tak jak pisaliście, łączy w sobie cechy całej trójki i dodatkowy plus to wgranie mapy, która z tego co widziałem na forum jest popularna i warto zrobić ten myk.
Dzięki za pomoc, jak ktoś by miał jeszcze coś do dodania to gorąco proszę. Jak kupie to napewno będę stałym bywalcem na forum :) :thumbup:
klikszen

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 17 lut 2012, o 23:41

Będziesz żałował zakupu TCE po czasie gdy zejdzie euforia po zakupowa.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 17 lut 2012, o 23:44

Tylko 2.0 :D ew. w ostateczności 1.6 133KM GT
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 18 lut 2012, o 09:15

Nie widzę argumentów wykazujących wyższość tce nad 1.6 16V. Pitolenie o niskim spalaniu można między bajki włożyć. Spytaj tych co mają tce i program, jakie mają średnie spalanie i porównaj to z 1.6. Moc na plus przy 1.6 w oryginale, jeżeli chcesz się bawić w tuning silnika 1.2, to uzyskasz bardzo zbliżone parametry - prawdopodobnie kosztem żywotności turbiny.
1.2 tce jest propozycją dla państw, gdzie od pojemność są naliczane wysokie opłaty. U nas róznica w OC między 1.2 a 1.6 nie usprawiedliwia wyboru silnika turbo, który potencjalnie może generować wyższe koszty w przypadku awarii.
Z drugiej jednak strony, ci co mają 1.2 tce, jakoś szczególnie na awaryjność nie narzekają. Twój wybór.
Porównanie przyspiueszeń: http://www.youtube.com/watch?v=S5S_xjbscso

Dźwięk silnika tce: http://www.youtube.com/watch?v=N4S9ksLO ... re=related - kolega z forum?

Dźwięk 16v: http://www.youtube.com/watch?v=3oK5sTc8qZw
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 18 lut 2012, o 12:21

czarnyolek napisał(a):Nie widzę argumentów wykazujących wyższość tce nad 1.6 16V. Pitolenie o niskim spalaniu można między bajki włożyć. Spytaj tych co mają tce i program, jakie mają średnie spalanie i porównaj to z 1.6. Moc na plus przy 1.6 w oryginale, jeżeli chcesz się bawić w tuning silnika 1.2, to uzyskasz bardzo zbliżone parametry - prawdopodobnie kosztem żywotności turbiny.

Spalanie TCE przed i po remapie jest takie samo w trasie może być nawet minimalnie mniejsze pod warunkiem, że nie piłujesz silnika.

1.6 ma więcej pary +10KM ale dostępne powyżej 5000 obr. TCE ma coś takiego jak overpower - na II, III i IV biegu powyżej 4500 obr./min. dostajemy dodatkowe 5 KM i 6 Nm przez 1 minutę.

Wykresy obu silników:

Obrazek
Obrazek

Piszesz, że po remapie uzyska się zbliżone parametry ... raczej jak widac poniżej jest to wynik silnika zbliżony do 1.8 16V 125KM z Megane (wykres na samym dole).

2 wykresy TCE po remapie z naszego forum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 18 lut 2012, o 12:39

O widzisz, wątek opierał się na opiniach, a wystarczyło włożyć kij w mrowisko i są konkretne dane ;)

Luzik, ja jestem po prostu sceptykiem i bał bym się tak dużej mocy z tak małego silnika - po wirusie masz stówę z litra. Dal mnie moc zawsze wynikała z wielkości silnika, ale widać stary piernik jestem i się nie znam :?
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 18 lut 2012, o 17:54

rider5 napisał(a):Będziesz żałował zakupu TCE po czasie gdy zejdzie euforia po zakupowa.

Tak jest ze wszystkim ... zmieniłem TV z 32 na 40' i cieszyłem się tydzień, teraz sądzę, że 46' byłby OK :lol:

czarnyolek napisał(a): jestem po prostu sceptykiem i bał bym się tak dużej mocy z tak małego silnika - po wirusie masz stówę z litra.

TCE po remapie zarówno w Clio jak i Twingo jeździ wiele po świecie, na razie nie ma doniesień by coś się sypało. Ciśnienie doładowania zostaje na tym samym poziomie - 0,6bar i 0,8 przy overpower. Wydaje się, że bardziej narażona jest skrzynia biegów - dotyczy remapu na 200Nm, ale takich TCE jeździ bardzo mało. Przeważnie program jest na 170-180Nm.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez klikszen » 18 lut 2012, o 18:07

rider5 napisał(a):Będziesz żałował zakupu TCE po czasie gdy zejdzie euforia po zakupowa.

Czym to można uzasadnić?
czarnyolek napisał(a):U nas róznica w OC między 1.2 a 1.6 nie usprawiedliwia wyboru silnika turbo, który potencjalnie może generować wyższe koszty w przypadku awarii.

Rozumiem dobrze, ale to troche takie zboczenie, w domu zawsze były uturbione auta.. "czym skorupka..."
Duster napisał(a):TCE po remapie zarówno w Clio jak i Twingo jeździ wiele po świecie, na razie nie ma doniesień by coś się sypało. Ciśnienie doładowania zostaje na tym samym poziomie - 0,6bar i 0,8 przy overpower. Wydaje się, że bardziej narażona jest skrzynia biegów - dotyczy remapu na 200Nm, ale takich TCE jeździ bardzo mało. Przeważnie program jest na 170-180Nm.

Nie ukrywam, że remap chętnie bym zrobił, tymbardziej, że nie są to jakieś ekstremalne koszty - do przeżycia. Jakbym robił to na pewno takie "wypośrodkowane" wartości.

Wykresy - coś co lubie, czarno na białym.
Cassis napisał(a):Tylko 2.0 :D ew. w ostateczności 1.6 133KM GT

chętnie ale.. $$ :D
klikszen

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 18 lut 2012, o 18:29

klikszen napisał(a):Czym to można uzasadnić?

Chociażby tym, że "używam" tego wynalazku niespełna 2 lata jako służbówkę i nie mogę się już doczekać wymiany floty. "Używam" w cudzysłowie bo auto więcej stoi niż jeździ. Jak już jeździ to paliwa w zimie żre tyle samo co alfa 1.8 turbo :japierdole:
Co do remapu/chiptuningu (jak zwał tak zwał) to czas pokaże co daje grzebanie w programie bez pomiarów na hamowni.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez klikszen » 18 lut 2012, o 18:39

rider5 napisał(a):
klikszen napisał(a):Czym to można uzasadnić?

Chociażby tym, że "używam" tego wynalazku niespełna 2 lata jako służbówkę i nie mogę się już doczekać wymiany floty. "Używam" w cudzysłowie bo auto więcej stoi niż jeździ. Jak już jeździ to paliwa w zimie żre tyle samo co alfa 1.8 turbo :japierdole:
Co do remapu/chiptuningu (jak zwał tak zwał) to czas pokaże co daje grzebanie w programie bez pomiarów na hamowni.

Rozumiem, a nie jest wina właśnie tego, że to jest "służbówka" ? Nie pytam złośliwie. Co takiego tam się psuje?

Jak robić ten remap to oczywiście ze wszystkimi pomiarami... ja nie nie myślę o wkładaniu żadnych boxów :)
klikszen

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 18 lut 2012, o 20:30

rider5, masz wybitny egzemplarz... u mnie sporo zabawy było, ale gdyby nie aso to auto duzo wczesniej uzyskaloby idealna sprawnosc.
notabene nigdy sie nie lawetowalem a mam auto prawie 4 lata juz wiec... ;)
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 18 lut 2012, o 20:39

viewtopic.php?f=14&t=2818 chcesz TCE przeczytaj sobie ten wątek, cały post po poście, inaczej nie masz prawa kupić tego auta :lolno: :lolno: :lolno:
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne