Jaki silnik benzynowy do Clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik benzynowy do Clio III

Postprzez Driv3r » 18 lut 2012, o 21:36

inspektor, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
no tak, to wymóg jest ;)
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 18 lut 2012, o 22:49

klikszen, auto jest używane tylko przeze mnie od chwili, w której przyjechało od dilera na plac firmy.
Co się psuło? Nie wszystko pamiętam ale m.in. przełącznik zespolony, pas bezpieczeństwa kierowcy, alternator, sprężarka klimatyzacji, zawór sterujący doładowaniem, cewka, głowica, tylna wycieraczka, łożyska amortyzatorów itd. Obecnie auto od kilku miesięcy żre prąd jak głupie (już nie pamiętam ile akumulatorów zużyłem tej zimy), zostało wymienione wszystko co odpowiada za wytwarzanie prądu, wszystkie wiązki/sterowniki itd. i dalej nikt nie wie dlaczego znika prąd.

Driv3r, malutko usterek miałeś, a i tak skutecznie wszystkich nie usunąłeś.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 18 lut 2012, o 22:52

rider5 napisał(a):Driv3r, malutko usterek miałeś, a i tak skutecznie wszystkich nie usunąłeś.

usunąłem wszystko skutecznie poza terkoczącym rozrusznikiem 2 sek po odpaleniu auta (i to też nie zawsze).
no i ostatnio radio kiepsko funkcjonuje ale nie przeszkadza mi to bo korzystam z pendrive...
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 18 lut 2012, o 22:53

a sprężarka klimy?
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 18 lut 2012, o 23:00

rider5, to nie była sprężarka... klima działa normalnie już.
pisałem o tym w temacie o tce, nie czytałeś całości? ;) ;) ;)
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 19 lut 2012, o 00:54

inspektor napisał(a):http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?f=14&t=2818 chcesz TCE przeczytaj sobie ten wątek, cały post po poście, inaczej nie masz prawa kupić tego auta :lolno: :lolno: :lolno:

First things first :lol:

PS
Sorry Bochen, popiłem wczoraj ze szwagrem :shifty:
Swoją drogą to w tamtym wątku przydałoby by się chyba jakieś streszczenie dorzucone do pierwszego posta :)
Ostatnio edytowano 19 lut 2012, o 09:00 przez Duster, łącznie edytowano 1 raz
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 19 lut 2012, o 00:56

Nie spamujemy.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez klikszen » 19 lut 2012, o 10:04

Bochen napisał(a):Nie spamujemy.

Wszystko pod kontrolą :thumbup:

@rider5
Faktycznie trochę się tego uzbierało. Ale większość nie dotyczy bezpośrednio samego silnika więc można podejrzewać, że w innych wersjach też coś takiego może mieć miejsce, ale i tak rozumiem Cię bardzo dobrze, dzięki za opisanie.

inspektor napisał(a):viewtopic.php?f=14&t=2818 chcesz TCE przeczytaj sobie ten wątek, cały post po poście, inaczej nie masz prawa kupić tego auta

Poczytałem ze 20 stron przed założeniem tematu i z tego co pamiętam nie było tam nic wielce szokującego, ale pewnie dlatego, że czytałem od początku. Wtedy wszyscy mieli praktycznie nowe auta.
klikszen

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 19 lut 2012, o 11:27

klikszen, przejrzyj moj temat o Clio - ja zaczynalem w 2008 roku zabawy z ASO i Clio 3 ;)
Masz opisane mniej wiecej co sie dzialo do okolic 90'000 km.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez skim » 19 lut 2012, o 20:24

Ja nie dawno przekroczyłem 100k km z 1.2 TCE, silnik jak dla mnie ok. Jedyna rzecz to trochę wysokie spalanie z samym silnikiem nie miałem problemów. Turbina jak narazie również ok a przy zakupie najbardziej obawiałem się problemów z jej strony.
--
Blog Snowboardowy

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 lut 2012, o 20:31

klikszen, masz rację, ale jak sam widzisz te najbardziej poważne problemy dotyczyły silnika i jego osprzętu, a problem ze znikającym prądem jeszcze nierozwiązany. Wyobraź sobie koszt gdyby nie gwarancja...
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 19 lut 2012, o 21:04

rider5 napisał(a):klikszen, masz rację, ale jak sam widzisz te najbardziej poważne problemy dotyczyły silnika i jego osprzętu, a problem ze znikającym prądem jeszcze nierozwiązany. Wyobraź sobie koszt gdyby nie gwarancja...

rider5, myślę że czepiasz się szczegółów... Generalnie silniki TCe wszystkie - 1.2, 1.4 oraz 2.0 uchodzą za bardzo udane jednostki. Siedzę na bieżąco kilka lat na forum Megana i nikt nie ma problemu z 1.4 / 2.0 TCe. Popatrz chłodnym okiem co się dzieje z silnikami VW zaczynając od 1.2 TSI po tykającą bombę średniego rozmiaru 1.4 TSI i kończąc na bombie XL - 2.0 TDI ponoć do 2008 roku w tej jednostce. Tam to jest porażka, pole minowe po wyjechaniu z salonu zwłaszcza silniki 1.2 i 1.4 TSI (zaloguj się na forum VW i poczytaj co się dzieje na masową skalę w silnikach 1.4 TSI).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 lut 2012, o 21:17

mayn, może i czepiam się szczegółów ale nie siedzę i nie czytam zwłaszcza o TCE 1.4 czy 2.0 które nie mają nic wspólnego oprócz tych trzech literek w nazwie z 1.2 tylko użytkuję takie auto. A to już całkiem inna kwestia, nie sądzisz?
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 19 lut 2012, o 21:43

rider5 napisał(a):mayn, może i czepiam się szczegółów ale nie siedzę i nie czytam zwłaszcza o TCE 1.4 czy 2.0 które nie mają nic wspólnego oprócz tych trzech literek w nazwie z 1.2 tylko użytkuję takie auto. A to już całkiem inna kwestia, nie sądzisz?

Los tego kierowcy jak skomentujesz ? -> http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 759990,415

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 19 lut 2012, o 21:45

mayn, niestety zgadzam się co do 1.4 TSI bo w Octavii Ojca już się zaczeła jazda... 44k km i auto unieruchomione... :japierdole:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 lut 2012, o 22:00

mayn, zbaczamy z toru. Mowa o clio TCE więc jako użytkownik tego auta naświetliłem koledze co go może spotkać, kupując nazwijmy to "nową" konstrukcję. Bo tak naprawdę to skasztanione poczciwe D4F.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 19 lut 2012, o 22:06

rider5, uzasadnij dlaczego uważasz że 1.2 TCe to bubel ? Jakoś tu na forum nie ma problemu z 1.2 TCe na technicznym. Śmiem powiedzieć iż zdecydowanie więcej mankamentów technicznych zgłaszają użytkownicy 1.5 dCi w Clio 3. Wiadomo nic nie jest idealne, na każde 1000 wyprodukowanych samochodów kilka musi mieć problem techniczny z jakimś osprzętem. Nic nie jest pewne. Pewna jest tylko śmierć :) Wymień usterki które Cię trapią....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 lut 2012, o 22:12

Dlaczego uważam że bubel? Pomijając fakt że to konstrukcja wybitnie nieudana z technicznego punktu widzenia to użytkuję je niespełna 2 lata więc wiem jak jeździ, ile pali itp. Wcześniej przez chwilę miałem przedliftowe c3 ze zwykłym wolnossakiem i to zaważyło że podczas wymiany na nowe zdecydowałem się na nowsze c3. Od kilku miesięcy po wymianie żałuję, bo takich problemów nie miałem jeszcze nigdy z nowym samochodem. O większych usterkach (te o których pamiętam) napisałem kilka postów wyżej.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 19 lut 2012, o 22:22

rider5, weź jednak pod uwagę, że jesteś z aż takimi problemami wyjątkiem na forum, bo tylko Ty masz problemy z autem, które je unieruchamiają.
Ja zaryzykuję stwierdzenie, że Renault mocno popsulo Clio podczas "niby modernizacji", czyli podczas wprowadzania PH2.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 lut 2012, o 22:35

Driv3r, znając realia to pewnie masz rację z tym wprowadzeniem ph2. Z ludzi z forum którzy opisali swoje auta to tylko Twoje jest zbliżone przebiegiem do mojego, więc z premedytacją mogę stwierdzić: Użytkownicy TCE, wszystko jeszcze przed wami :twisted:
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne