Okulary Polaryzacyjne - czy warto?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Okulary Polaryzacyjne - czy warto?

Postprzez Blaine » 11 lis 2010, o 00:09

Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem okularów do samochodu- polaryzacyjne, rozjaśniające.
Podobno sprzyjaja lepszej widocznosci w czasie deszczu, mgły czy nocy.
Chciałbym Was zapytac, czy macie takowe? Jakie wyrażacie opinie.
Nie chcę kupic najgorszych z allegro, ale kilku stów też nie chcę wydac.
Takim cena/jakośc obrałem na aukcji: http://allegro.pl/okulary-arctica-s-119 ... 15807.html . Nadają się?
Pozdrawiam
Clio 2ph1 1.2 8v >> Laguna 3 2.0dci 150KM > BMW F21 125d > Audi A4 B9 1.4tfsi i VW Scirocco R DSG 280KM
Mój Rocco:http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=42056
Obrazek

Początkujący
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez zyga4don » 11 lis 2010, o 09:29

mam takie ale ochronne, podejzewam ze niczym sie od tych z aukcji nie rożnią, fajnie widać w nich detale a efekt taki jakby był bardzo słoneczny dzień, ciężko się przezwyczaić i szybko chce się je ściągać, może w innym kolorze będą lepsze? zobacz np na http://www.eokulary.com.pl
zyga4don

Pokaż profil

Postprzez kubal » 11 lis 2010, o 10:14

Zaczerpnięte z http://www.e.strefa.pl/articles.php?pg=1454&lng=pl

Okulary polaryzacyjne
Przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne mogą mieć znaczący wpływ na poprawę komfortu i bezpieczeństwa jazdy w trudnych warunkach pogodowych. Odbite światło słoneczne lub światło reflektorów innych pojazdów może powodować odblaski utrudniające postrzeganie szczegółów na drodze. Światło padające na gładką poziomą powierzchnię odbija się i jest przynajmniej częściowo spolaryzowane, tworząc oślepiającą białą poświatę. Zmienia to znacznie nasze postrzeganie kształtów, kolorów i pogarsza komfort widzenia.

Obrazek

Zwykłe okulary przeciwsłoneczne nie blokują odblasków, można je natomiast wyeliminować przy pomocy soczewek polaryzacyjnych. Soczewki polaryzacyjne są specjalnie zaprojektowane, aby kontrolować odblaski, dzięki filtrowi, który selekcjonuje rodzaj światła docierający do oka poprzez zablokowanie dokuczliwych odblasków.

Obrazek

Promienie świetlne rozchodzą się w różnych kierunkach. Po przejściu przez soczewkę polaryzacyjną uporządkowują się w jednej płaszczyźnie. Kiedy promienie słoneczne padają na gładką powierzchnię ulegają odbiciu i rozpraszają się w dwóch kierunkach: poziomym i pionowym. Pionowe promienie świetlne są nośnikiem ważnych informacji dla naszych oczu. Dzięki nim widzimy kolory i kontrasty. Natomiast promienie biegnące poziomo tworzą oślepiające białe refleksy szczególnie niebezpieczne przy odbiciu od lśniących powierzchni takich jak np. karoserie samochodów, tafla wody, śnieg, szyby...

Obrazek

Dzięki soczewkom polaryzacyjnym można obserwować otoczenie bez drażniących oczu odblasków, ze zwiększonym kontrastem i podkreślonymi wyraźnymi kolorami, ale bez ich przekłamania. Idealnie chronią oczy podczas silnego nasłonecznienia.

Soczewki polaryzacyjne dzięki swojej konstrukcji eliminują refleksy świetlne powstałe po odbiciu się promieni słonecznych od powierzchni wody, śniegu, szkła, metalu. Polaryzacyjne okulary przeciwsłoneczne eliminują nawet do 100% oślepiających refleksów. Ponadto technologia soczewek polaryzacyjnych zwiększą kontrast i poprawia percepcję kolorów, pozwalając na spokojną i bezpieczną jazdę samochodem.

Właściwy dobór okularów przez kierowcę ma ogromne znaczenie zarówno dla bezpieczeństwa i komfortu jazdy, jak i higieny wzroku. Zdecydowanie odradzamy korzystanie podczas jazdy z okularów przeciwsłonecznych zakupionych na stoisku na plaży lub ulicznym bazarze. Filtry na okularach dla kierowców powinny mieć odpowiednie atesty, gwarantujące m.in. prawidłowe rozpoznawanie barw. Przepuszczalność świetlna szkieł okularowych (czyli zaciemnienie) musi być z kolei dobrana odpowiednio do przeznaczenia okularów (jazda dzienna, jazda nocna).

Kierowcom nie zalecamy korzystania z okularów wyposażonych w soczewki szklane, gdyż w razie wypadku rozpryski szkła bardzo trudno usunąć z oka. Soczewki organiczne (z tworzyw) jeżeli nawet pękają, to bez rozprysków. Kierowcy nie powinni też korzystać z popularnych szkieł fotochromowych. Za szybą samochodu nie spełniają one właściwie swojej roli, a ponadto zbyt wolno reagują na zmiany oświetlenia, by bezpiecznie korzystać z nich w ruchu drogowym.

Kolorystyki szkieł w okularach dla kierowców ma głównie znaczenie dla osób z wadą wzroku. Osoby krótkowzroczne (szkła "minus") powinny wybierać filtry pochłaniające preferencyjnie fale dłuższe, a więc czerwonawo-brązowe. Dalekowidzom (szkła "plus") zaleca się zaś wybór filtrów pochłaniających fale krótsze, czyli szarozielonych. Pozwoli to lepiej widzieć drogę w trudnych warunkach świetlnych.

Okulary dla kierowcy nie mogą ograniczać pola widzenia. Efektowne oprawki o szerokich zausznikach znacznie ograniczają pole widzenia, a to może spowodować, że nie zdołamy zauważyć w porę samochodu poruszającego się po sąsiednim pasie ruchu czy nadjeżdżającego z boku.

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kubal » 11 lis 2010, o 10:22

Co się tyczy rozjaśniania: to sztuczka oszukująca ludzkie oko. Ilość światła docierająca do oka jest ta sama (to nie noktowizor ;) ) jedynie dostarczamy mu to na co jest najbardziej wyczulone przez co odnosi się wrażenie że widzimy lepiej. Z tego samego powodu lepiej widać drogę w bardziej "żółtych" światłach samochodowych niż w tych bardzo białych - widzianych czasami jako niebieskie (szkoda że nie wspominają o tym przy tych wszysztkich pseudo-ksenonach i innych "niebieskich" żarówkach ;) ).

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez slawekk » 11 lis 2010, o 10:26

Witam
Ja posiadam takie okulary http://allegro.pl/arctica-okulary-korek ... 59983.html wprawdzie używałem częściej ciemnego szkła ale efekt lepszego widzenia jest odczuwalny porównując do zwykłego barwionego szkła. Żółty rozjaśnia i sprawdza się porankami i wieczorami przy najmniej ja mam takie odczucia że rozjaśnia troszkę.
Obrazek
Ex: Laguna 99 L7X Man. 194KM 263Nm, Megane2 1.6 16v 03', Clio 16v 92' ZX 1.8 93', Clio E6J 93'

Początkujący

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez patrykw1988 » 11 lis 2010, o 10:42

Blaine napisał(a):Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem okularów do samochodu- polaryzacyjne, rozjaśniające.
Podobno sprzyjaja lepszej widocznosci w czasie deszczu, mgły czy nocy.
Chciałbym Was zapytac, czy macie takowe? Jakie wyrażacie opinie.
Nie chcę kupic najgorszych z allegro, ale kilku stów też nie chcę wydac.
Takim cena/jakośc obrałem na aukcji: http://allegro.pl/okulary-arctica-s-119 ... 15807.html . Nadają się?
Pozdrawiam

Ja używam okularów polaryzacyjnych i faktycznie jest dużo lepsza widoczność , szczególnie w słoneczne dni i wieczorem. Zimą też bardzo pomagają ponieważ promienie odbijające się od śniegu przestają być uciążliwe i nie rażą po oczach. Wieczorem nie oślepiają światła pojazdów z przeciwka a widoczność jest dużo lepsza mimo iż mam ciemne szkła. Za moje okulary u optyka zapłaciłem 16o złociszy. A co do tych nad którymi się zastanawiasz to osobiście takich bym nie kupił. Wybierz się lepiej do optyka on fachowo Ci doradzi i dopasujesz sobie takie jakie będą Tobie pasować.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez EMOL » 11 lis 2010, o 14:44

Mnie cholernie oczy bolą jak jeżdżę wieczorem lub w nocy,mam coś podobnego jak te okulary i jest super,bardzo fajnie się przez nie patrzy i nic nie oślepia
Obrazek
Obrazek

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Blaine » 11 lis 2010, o 18:18

dochodzę do wniosku, że najlepiej miec osobno polaryzacyjne i osobno żółte rozjaśniające :)
Bo z tego co w teorii, to i te i te do czego innego służą. Polaryzacyjne likwidują rażące światło odbite i reflektory źle ustawione/długie nie oślepiają. A żółte rozjaśniające ułatwiają jazde nocą i w deszcz. Niech Ktoś mi zwróci uwagę jeśli się mylę
Clio 2ph1 1.2 8v >> Laguna 3 2.0dci 150KM > BMW F21 125d > Audi A4 B9 1.4tfsi i VW Scirocco R DSG 280KM
Obrazek

Początkujący
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 12 lis 2010, o 01:28

Jeżdziłem w takich okularach w nocy. Może nie bardzo rozjaśniają, ale zapobiegają oślepianiu przez pojazdy jadące z przeciwka.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez xweb » 12 lis 2010, o 08:25

Znaczy rozdzielny - wspomniane żółte nie są polaryzacyjnymi. Okulary polaryzacyjne są kapitalne - jeżdżę w nich na rowerze i samochodem, jak ich zapomnę to czuję duży dyskomfort. Polaryzacja eliminuje odblaski i zmniejsza zmęczenie oczu. Arctica robi dobre okulary, jeżeli nie masz wady wzroku to bezsensownym wydatkiem byłoby odwiedzanie optyka i strata na 2-3 droższe okulary. Jeśli masz wadę są okulary ze soczewkami do dorobienia (są przed ciemnymi szkłami). Dobrą opcją jest kupienie z wymiennymi szkłami, gdzie są ciemne z polaryzacją i żółte do jazdy nocnej.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Blaine » 12 lis 2010, o 15:06

Zdecydowałem sie na zakup osobno polaryzacyjne osobno żółte. Wady wzroku nie mam, więc również podzielam zdania co do pójścia w moim wypadku do optyka.
Oczywista sprawą jest, że noname okulary to strata pieniedzy. Dlatego też zakupiłem Campus i Arctica. Jak Ktoś kiedyś będzie zainteresowany jak się sprawuja, chętnie się zdaniem podzielę.
Campus, stricte turystyczne akcesoria z nastawieniem na wpinaczkę i narty. Wersja z niebieskimi i czarnymi szkłami. Z policarbonu oprawki.
Arctica również z policarbonu.
Btw korzysta Ktos z Obrazek ?
Podobno dobry patent
Obrazek

Początkujący
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez EMOL » 12 lis 2010, o 19:24

Blaine, ja mam coś takiego w dzień(na słonce) jest super,a na noc mam tamte żółte
Obrazek

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez gavin » 17 lis 2010, o 15:08

bardzo polecam przeciwsłoneczne z polarem, ma używam takich do sportów wodnych, bardzo ładnie likwidują odblaski
Windsurfer

Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Blaine » 18 lis 2010, o 20:32

a czy Ktoś się orientuje czym się różnią okulary polaryzacyjne z tradycyjnym czarnym szkłem, a takie z odblaskiem niebieskim:
Obrazek
W grę wchodzi tylko gustu Klienta czy coś innego?
Kiedyś gdzieś usłyszałem, że te z niebieskim (minimalnie zmienia się ten kolor pod innym kątem patrzenia) pomagają zimą gdy od śniegu się odbija światło słoneczne, ale nie wiem czy to nie bajka.
Obrazek

Początkujący
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez swimmer » 22 lut 2012, o 13:54

lekko odbijajace światło na kolor niebieski to powłoka antyrefleksyjna.
ja posiadam okulary przeciwsloneczne polaryzacyjne z filtrem UV .zaplacilem w slepie okulistycznym cos kolo 150zł.
calkiem niezle wygladaja wiec uzywam ich jako normalnych okularów przeciwsłonecznych.

w samochodzie sprawdzja sie nawet gdy nie ma slonecznej pogody. popsortu wyrażniej wszystko widać aż do zmroku.
jedyna wada - ciezko korzystac z telefonu komórkowego bo ekran zaczyna świecic kolorami tęczy.

takie same okulary tylko z jaśniejszymi szkłami (np żółtymi czy białymi) musza dać super efekt po zmroku.
swimmer

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne