opinia o lagunie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

opinia o lagunie

Postprzez tytus » 24 mar 2012, o 19:42

Witam wszystkich.
Na samym początku to soorki, ze pytam akurat na tym forum o opinie laguny, ale posiadam juz clio i mam nadzieje ze ktos mi tu pomoze na moje zapytania a nie chciałbym kolejnego logowania na kolejnym forum.
tak wiec chciałbym sie dowiedziec co sadzicie o lagunie z silnikem 1.9 120KM a 2.2 150KM. która jest mniej awaryjna którą bardziej polecacie. słyszałem różne opinie o lagunie, że elektryka, generalnie awaryjna, itd :crazy: a nawet że królowa lawet :? z clio jestem bardzo zadowolony i chciałby być tak samo zadowolony z kolejnego reno :D bardzo proszę o wszystkie opinie z góry dziękuję i pozdrawiam.
tytus

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 24 mar 2012, o 20:14

Ponoć 2.2 to nieudany silnik. Niezwykle awaryjny i nietrwały. O ile pamiętam, to ma trendencje do zacierania się na panewkach. 1.9 natomiast to podobno najbardziej udany motorek dci, ale kolega w pracy ma taki i dość częśto zagląda do mechanika - w tym miesiącu wymieniał turbinę. Poza tym elektronika w tym aucie też niedomaga. U koelgi bez przerwy swiecą się jakieś kontrolki na desce. Inżynierowie po prostu przesadzili - włożyli w to auto zbyt wiele elektroniki i teraz (kiedy auto ma powiedzmy 10 lat) płata ona figle.
Wielka szkoda, bo stylistycznie auto jest moim zdaniem piękne. Też się nad zakupem takiej laguny zastanawiłem ale ostrożność kazała mi sięgnąć po kolejne clio. Jeżeli jednak potrzebujesz dużego auta, to raczej taka opcja nie wchodzi w grę ;)
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tytus » 24 mar 2012, o 20:26

Siamka. No własnie ja szukam drugiego auta ale juz kombi. rodzinka sie powiększyła i trzeba gdzieś te manatki popakować :D dlatego też zależy mi na aucie aby nie było zbyt awaryjne tak jak clio. dlatego piszcieco wiecie na temat laguny. autko bardzo mi się podoba i chciałbym go mieć ale z drugiej strony nie chciałbym za często odwiedzac mechanika :evil:
tytus

Pokaż profil

Postprzez STACH'u » 25 mar 2012, o 17:20

mam od 3,5 roku Lalę II Grandtour 1,9 120km z 2003 roku- rzeczywiście to najlepszy wybór (roczniki od 2003 wzwyż), ale przez przejechane 55 tys. km nie obyło się bez problemów, nie mówię tu o drobiazgach elektryczno-elektronicznych. Przy przebiegu 135.000 padła turbina (koszta naprawy ok 1500 PLN), a przy 150.000 pierwszy i drugi bieg w skrzyni (naprawa nieopłacalna, taniej używana skrzynia z anglika - koszta ok. 1200 PLN). O ile skrzynia jest wynikiem stylu jazdy poprzedniego właściciela to turbina podobno przy 130.000-150.000 to standard.
Jeżeli masz więcej pytań to pisz.
STACH'u

Pokaż profil

Postprzez kubaPb » 27 mar 2012, o 08:19

tytus 1.9 dci 120km zajebisty silnk ale wadliwy. Jezeli trafisz na słaby egzemplarz to licz sie z wydatkiem na turbine 1,5tys, koło dwumasowe 1,5, sprzegło 1tys, i aby wtryski nie padly. Jak jestes zainteresowany laguna to moge ci polecic dwie pewne bo sam jezdzilem ogladac dwie bo chcialem kupic tylko troche sprawy zyciowe pokomplikowały zakup. Mam dwie pewne w 100% laguny od klubowiczów z renault lagunki i jezdzilem nimi i sa sprawdzone w 100% i z wymienionymi czesciami.
Citroen 1.6 Hdi 109km 2005r. --> Jest :)
Renault Thalia 1.4 8V 75km. -->Było

Obrazek

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bor » 27 mar 2012, o 10:11

A ja niezmienne polecę dwie uturbione dwulitrówki:
2.0dCi - motor wyprodukowany w kooperacji z Nissanem, na łańcuchu rozrządu, na RLKP jest gość który tym już 300kkm zrobił i z silnikiem nie miał problemów
2.0T w benzynie - sam taki ujeżdżam od pół roku i przez 25kkm poza kołem pasowym (ale to akurat osprzęt, a nie silnik) tylko części eksploatacyjne.
Generalnie unikaj 1.9 z wczesnych lat produkcji, swego czasu ulubiony silnik mechaników renault (dwumasa, wtryski, turbo, czasem skrzynia - a to kosztowne naprawy). Laga jak generalnie renówki - czasem cierpi na problemy z elektroniką (a jest jej znacznie więcej niż w clio), jest miękko zestrojona (fun na zakrętach tylko w clio), dzięki czemu z kolei rośnie komfort jazdy. Ostatnio zrobiłem 1kkm w dzień i wysiadłem bez porównania w lepszej formie fizycznej niż po takiej trasie w clio :)
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 27 mar 2012, o 10:18

Unikać 2.0 IDE oraz 2.2 DCI
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez dziadbab » 28 mar 2012, o 22:51

Hejka, ja mogę podzielić się z wami moimi doświadczeniami z laguną 1.9 dCi 120KM

Mój ojciec ma ją nadal, na liczniku ma najechane 308tys km
-> przy 170tys wymieniana turbina
-> po około 200tys padły łożyska w skrzyni i 3 i 4 hałasowały, wymiana na nową skrzynie kosztowała 1300zł z robocizną

przy okazji wymiany skrzyni, ojciec wymienił również sprzęgło, ale nie było zużyte po tym czasie, tylko matka je spaliła w górach bo nie umie jeździć....

Do tej pory laguna lata super, wtryski ok, dwumas ok.
Ostatnio, jakiś miesiąc temu był wymieniany włącznik świateł, całe ten element który wychodzi z kolumny kierowniczej bo się wyrobił.

Olej wymieniany co 15tys km, jeśli dba się o auto, nie wyłacza odrazu silnika po dłuższej jeździe (studzenie turbo) to auto jeździ

Z elektryką nie mieliśmy żadnych problemów

Pozdro
dziadbab

Pokaż profil

Postprzez hardkor » 30 mar 2012, o 21:45

Hej, o 1.9dci moge powiedziec tyle co wiem od znajomego, ktory z takiej Lagunki korzysta:)
Zakupil z Francji 1-2 letnią, rocznik 2005 i do dnia dzisiejszego nie bylo powaznych awari. Z tego co sie orientuje wspominal o czujniku cisnienia w oponach ale z tym sie uporal, robi spore trasy, przebieg grubo ponad 200tyskm. Trasy PL-FRANCJA nie zawiodla nigdy.
Ostatnio jak z nim jechalem huczaly lozyska tylnich kół ale maja prawo...

Turbo ani sprzeglo nie bylo ruszane. Autko niebawem bedzie do sprzedania ze wzg. wymiany na nowsze. :D

Co osoba to inne zdanie ale wszystko zalezy jak kto dbal wczesniej... takze nie ma co popadac w krytyke modelu:P
hardkor

Pokaż profil

Postprzez mietekg » 31 mar 2012, o 20:34

Jeśli się już uparłeś na 1.9dci to szukaj wersji 130KM - tam zostało poprawione chłodzenie turbiny. W wersji 120KM było wykonane za mało wydajnie.
I tak jak polecił ci Bor byłbym bardziej za 2.0Dci.
mietekg

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 2 kwi 2012, o 08:38

ja bym tak odwazny nie byl aby kupic lagune 2 z dci 1.9 a tym bardzej 2.2
mam za bardzo pragmatyczny stosunek do samochodu ma sluzy do jazdy a nie do ciaglego serwisowania i diagnozowania usterek... - szlak by mnie trafil jak bym mial lagune 2... :evil:
ps moje clio jest idealne :angel:
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bor » 8 kwi 2012, o 23:56

kratylos napisał(a):szlak by mnie trafil jak bym mial lagune 2... :evil:

jakoś mam i jeszcze o dziwo żyję... :)
uogólnianie rzecz równie łatwa co krzywdząca.
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 9 kwi 2012, o 09:46

kratylos napisał(a):szlak by mnie trafil

jasnowidztwo to nie na tym forum
więcej pokory - wtedy szlag nie trafia
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 11 kwi 2012, o 08:47

Francuz napisał(a):
kratylos napisał(a):szlak by mnie trafil

jasnowidztwo to nie na tym forum
więcej pokory - wtedy szlag nie trafia

jasnowidztwo - wszelkie mozliwe rankingi awaryjnosci aut, cena laguny 2 na rynku wtornym to tez jasnowidztwo :japierdole:
a uzywanie w dyskusji jako argumentacji bledaow ort. adwersarza to juz :thumbdown:
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 11 kwi 2012, o 08:58

Temat idzie w kiepskim kierunku, wszystkie za i przeciw chyba już powiedziane - zamykam
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne