Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez kratylos » 20 sty 2012, o 14:37

twingo w pl sie nie bedze sprzedawac do czasu jak jest clio 3 bo miedzy tymi modelami prawie nei ma roznicy ceny a clio jest jednak troche wieksze... clio 4 bedzie drozszsze
mi twingo srednio sie podoba - dziwne klamki no i te zegary ... :roll:
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 09:13

różnica cen pomiędzy Twingo i Clio jest coraz mniejsza, sprzedaż Twingo będzie spadać
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 25 sty 2012, o 09:35

Francuz napisał(a):różnica cen pomiędzy Twingo i Clio jest coraz mniejsza, sprzedaż Twingo będzie spadać

Może w Polsce. Na wyspach na przykład będzie się dobrez sprzedawac, bo tam są duże opłaty naliczane od pojemności silnika.
Znajomy ostatnio szukał auta, bo jego Golf 1.6 zżerał mu portfel. Uparł się na 1.2, żeby mieć niskie opłaty i kupił corsę. Teraz narzeka, że za słaba i chce zmienić, ale nie na większy silnik, tylko mniejsze auto z 1.2.
Takie twingo - idealne, Renault świetnie wypełnia lukę na rynku, inne marki raczej nie robią tak małych aut (fiata nawet nie liczę).

U nas owszem, za swoją kasę chcę jak najwięcej auta, ale w innych krajach, kryteria wyboru modelu są nieco inne.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 09:46

czarnyolek napisał(a):Może w Polsce

Tak, oglądałem niedawno w salonie
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 25 sty 2012, o 11:07

Francuz napisał(a):
czarnyolek napisał(a):Może w Polsce

Tak, oglądałem niedawno w salonie

Ceny są szokujące, na konfiguratorze renault.pl - twingo bez wypasu wychodzi 43 tys. zł.
Ciekaw jestem, czy jakbym miał w kieszeni kasę na nowe, salonowe clio IV, to czy bym się na nie zdecydował, czy wolałbym kupic używkę c3 - za tę samą kasę pewnie sporta lub nawet gordini.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 11:47

To co ja oglądałem było na niezłym wypasie za ok 38kPLN, a obok stało Clio w podobnej konfiguracji za 40kPLN.
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 6 mar 2012, o 12:16

Ruszyły targi motoryzacyjne w Genewie, wg zeszłorocznych zapowiedzi mamy poznać Clio 4.

http://www.motofilm.pl/2012/02/23/nowe- ... ?pid=37967

Felgi od Megana III, przednie 17", tylne 16" 8-)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 13 mar 2012, o 00:52

Auto Express UK podaje, że Clio IV ma występować tylko w wersji 5D. Ma mieć ostrzejszy charakter jeśli chodzi o jazdę, będzie obniżony w stosunku do III ki i jak wynika ze strony Renault, w opcji będzie system multimedialny R-Link z 18 cm dotykowym wyświetlaczem (obecnie w navi CARMINAT TOMTOM jest 14,7cm) http://www.renault.pl/samochody-nowe/renault-multimedia/innowacje/

Poniżej 2 ujęcia Clio IV znane z pierwszego posta tego wątku:

http://www.autoexpress.co.uk/front_webs ... &id=455770

http://www.autoexpress.co.uk/front_webs ... &id=455767
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez yatsusan » 20 mar 2012, o 15:32

Dla tych ktorzy marza zeby koncept samochodu byl wprowadzony do produkcji seryjnej niech zobacza koncept Clio 3 Grandtour.

Wnetrze : oprocz galki do przelaczania wycieraczek wszystko inne jest... inne.
Gdyby tak wygladalo seryjne Clio byloby poprostu super, a tak mamy zwykle mega przecietne wnetrze.

Zewnetrznie fasada ladnie sie prezentuje nie to co w seryjnej fazie 1 clio 3.
Tyl samochodu wzorcowego : juz nic nie pisze bo koncept jest poprostu sliczny a seryjnie w sumie jest ladnie ale odbiega mocno od pierwowzoru.

Tak wiec poczekajmy zobaczymy o ile brzydziej wyglada seryjna produkcja... a moze bedzie niespodzianka ?!!

:)
Załączniki
clio-grandtour-concept-04.png
ladne... a jakie zlote... ahhhh
clio-grandtour-concept-03.png
i tu ladne....
clio-grandtour-concept-02.png
ladne, prawda ?!
clio-grandtour-concept-01.png
Wnetrze Clio 3 ? Moje tego nie przypomina, a szkoda! Halo ksiegowy Renault?! acha wyszedl....
yatsusan

Pokaż profil

Postprzez yatsusan » 20 mar 2012, o 15:42

A tak wyglada Clio IV na zdjeciach z 2010 roku :

Jaki bedzie final projektu... ja nie moge sie doczekac... w koncu to bardzo ciekwe jaki rozwoj majstruje Reanult swojemu najlepiej sprzedajacemu sie "cacku"
Jak wypadnie na tle konkurencji ? hmmm.... mam wrazenie ze Renault jest troche w tyle zawsze - albo to tylko sprawa tego przyslowia : sasiad ma zawsze bardziej zielona trawke!
Załączniki
clio-4.png
clio-4-2.png
yatsusan

Pokaż profil

Postprzez Duster » 20 mar 2012, o 16:59

@yatsusan

Grandtour w wersji koncept to ani hatchback ani kombi. Nie wspominając, że samochód rodzinny i 3 drzwi nie idzie w parze. W wersji final jest to typowe kombi choć z pozoru nie wygląda.

Clio w IV odsłonie jak wspominałem, ma być tylko w wersji 5 drzwiowej więc będzie tylko jedna premiera, chyba, że powtórzy się historia Chevroleta Cruze - zrobili sedana, ogromny sukces w Europie i pod koniec 2011 r postanowili zrobić hatchbacka z bagażnikiem 400l. Gdyby był dostępny gdy kupowałem Clio, kto wie ... ;) http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/image ... atch-3.jpg

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez yatsusan » 21 mar 2012, o 21:41

@Duster

....no ladny ten Chevy z profilu (http://s1.blomedia.pl/autokult.pl/image ... atch-3.jpg).
Zaraz poszukam fotek jak wyglada 3/4, tyl, wnetrze....

to typowe kombi choć z pozoru nie wygląda.
.... dodalabym "typowe male kombi" — jednak porownujac z kombiakiem pelnowymiarowym czy inaczej "typowym" to troche Clio Grandtour ma przykrutki bagaznik... ale jak dla mnie to nie wada, wrecz przeciwnie - do mojego Clio laduje laduje i laduje i konca nie widac - ostatnio przewiozlam plyty MDF (300kg) i poszlo jak buleczka z maslem ;) i jescze bylo troche miejsca ;)

Swoja droga ciekawe jak wyglada sprzedaz Grandtoura na tle "zwyklego" Clio — rowniez o ile sie nie mysle, na rynku nie ma odpowiednika Clio Grandtour ? hmmm ?
Jezeli nie wypuszcza nic podobnego w przyszlosci nasze male "typowe" kombi ma szanse stac sie bardzo poszukiwane ;) Kultowe? co ja gadam... w koncu to nie jest zaden kolekcjonerski samochod ..... he he he

Miki
yatsusan

Pokaż profil

Postprzez WuRC » 23 mar 2012, o 12:56

yatsusan napisał(a):rowniez o ile sie nie mysle, na rynku nie ma odpowiednika Clio Grandtour ?

Fabia II Kombi, Ibiza ST, 207 SW...
If in doubt,flat out.

Motocykle są wszędzie...a nie powinny.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez yatsusan » 23 mar 2012, o 22:50

WuRC napisał(a):
yatsusan napisał(a):rowniez o ile sie nie mysle, na rynku nie ma odpowiednika Clio Grandtour ?

Fabia II Kombi, Ibiza ST, 207 SW...

...no tak ...slepy by zauwazyl — dzikei WuRC za swiatlo w tunelu.

przyznam sie bez bicia : powtorzylam argument sprzedawcy z salonu Renault :oops: bez sprawdzenia samemu co w trawie piszczy.
czlowiek uczy sie cale zycie ;) ograniczonego zaufania do sprzedawcow "salonowych", ale i tak jak sa emocje w trakcie zakupu auta to mozna "lyknac" nawet grubo ciosane piguly

miki
yatsusan

Pokaż profil

Postprzez Duster » 22 kwi 2012, o 19:24

"Nieco na przekór najnowszej tendencji w tym segmencie, nowe Clio urośnie w stosunku do poprzednika o 2 centymetry i będzie teraz mierzyć pokaźne 4,05 m. Rozstaw kół wzrośnie o 2 cm, a wysokość zmaleje o 2,5 cm do 1,47 m. Clio zostanie odchudzone i to pomimo zachowania (zmodyfikowanej) platformy poprzednika. Zgodnie z obowiązującą modą, pod maskę Clio trafi mały turbodoładowany silnik trzycylindrowy - całkiem nowa jednostka o pojemności 0,9 l ma rozwijać 90 KM, a nieco wyżej w gamie będzie znajdować się nowy silnik 1.2 TCe Energy o mocy 115 KM, który niedawno zadebiutował w Mégane. W Europie szczególne znaczenie ma oferta silników diesla i pod tym względem Clio nie zawiedzie. Największą popularnością powinien cieszyć się znany silnik 1.5 dCi w dwóch wariantach mocy 75 KM i 90 KM, ale szczególnie niskim spalaniem ma się odznaczać nowa jednostka 1.5 dCi Energy z systemem stop-start i alternatorem działającym tylko przy hamowaniu - efektem ma być średnie zużycie paliwa 3,2 l/100 km."

Źródło: http://www.mototok.pl/Renault-Clio-IV-c ... nych-a1683

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 22 kwi 2012, o 19:26

Duster napisał(a):1.5 dCi Energy z systemem stop-start

ciekawe jak zniesie ten start stop turbina :)
Pieniądz i czas to najwięksi terroryści, każdy z nich ogranicza, każdy z nich czyści

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 22 kwi 2012, o 19:58

Właśnie też mnie to zastanawia, bo czasem Scenica widuję ze start-stop i się zastanawiałem, czy on ma jakieś osobne chłodzenie turbiny?

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 22 kwi 2012, o 22:22

maciek30_pl napisał(a):Właśnie też mnie to zastanawia, bo czasem Scenica widuję ze start-stop i się zastanawiałem, czy on ma jakieś osobne chłodzenie turbiny?

Z tego co wiem, to nie ma.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 23 kwi 2012, o 13:24

No to krzyż na drogę, kolejne auto, które można kupić tylko nowe i z gwarancją....

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 23 kwi 2012, o 19:16

Jakies zabezpieczenie musi miec. Przeciez nie pusciciliby takiego auta bo po paru miesiacach turbina bylaby zatarta.
Pieniądz i czas to najwięksi terroryści, każdy z nich ogranicza, każdy z nich czyści

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne