Clio Wiliams a Megane Coupe

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio Wiliams a Megane Coupe

Postprzez Daroot » 17 paź 2010, o 21:21

Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna małego szybkiego auta, a że od zawsze z Renault więc szukam Clio :)
Konkretne pytanie. Jaki jest sens płacić 13 tyś za Wiliamsa (np ten ładny z aledrogo opisywany na starym forum), gdzie za 10 tyś
to można mieć piękną megane coupe również z tym samym silnikiem F7R.
Rożnica w osiągach prawie niezauważalna, róznica wagi to 150kg.

Wiem że unikatowość auta to jedna sprawa, ale dostęp do części itp to druga...
Nie zlinczujcie mnie, tylko ładnie wytłumaczcie :)
Daroot

Pokaż profil

Postprzez kilazz » 18 paź 2010, o 06:48

Jak nie zalezy ci na "rarytasowosci" williamsa to lepiej kup megane coupe, bedzie mlodsze, tansze w utrzymaniu, poza tym prosciej bedzie znalezc dobrze utrzymany egzemplarz za rozsadne pieniadze.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez brejq » 18 paź 2010, o 08:30

ciężko kupić, zadbanego F7R za 10k, ale istotnie byłoby łatwiej i taniej w utrzymaniu
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mat66660 » 18 paź 2010, o 12:34

Czy ja wiem z dostępnością części do Williego nie ma większych problemów do tego wydaje mi się ,że spalanie w clio będzie mniejsze bo mniejsza masa(nawet jeśli to 150 kg albo aż).Pozdrawiam
mat66660

Pokaż profil

Postprzez ph1 » 19 paź 2010, o 12:12

Dodatkowe 3k PLN = nigdy nie schodzący zaciesz z gęby 8-)
French piece of sh*te Moje mk1 RT
Zafira 2.2dti
ph1

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez brejq » 19 paź 2010, o 12:22

mat66660 napisał(a):z dostępnością części do Williego nie ma większych problemó
na pewno? a jak z blacharką? Bo do megi wszystko jest.

mat66660 napisał(a):spalanie w clio będzie mniejsze
dużych różnic nie będzie, silnik prowokuje ;) F7R w mieście to około 9l

Powiedział bym tak: do codziennej jazdy megane jest wygodniejsze imo (szersza, lepsze prowadzenie, większy komfort, etc) , ale fun z jazdy niewątpliwie będzie większy w williamsie + zaskok na drodze, bo wygląda niepozornie w przeciwieństwie do qpy

Obrazek

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez agentczor » 19 paź 2010, o 18:04

Megane jest brzydsza - bardziej powszechna wolniejsza na prostej i dużo wolniejsza na zakrętach :)
#192 [br] c1ph1 1.4rt -> c1ph1 1.8 16v -> c2ph1 Sport ->c3ph1 1.2 16v ->c4ph1 1.5dci

Średnio Zaawansowany
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez slaby_1986 » 24 paź 2010, o 09:14

ph1 napisał(a):Dodatkowe 3k PLN = nigdy nie schodzący zaciesz z gęby 8-)

bardzo ładnie to ująłeś :) też bym brał willa, w miescie pali tyle co moje 1.2 gazu :D
Obrazek

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pol4334 » 24 paź 2010, o 17:25

z dostępnością do części nie ma żadnego problemu, na pewno nie większy niż do megane. Osiągi myśle, że można powiedzieć znacznie lepsze niż megane bo williams jest szybszy na prostej i duuzo szybszy na zakretach, clio prowadzi sie bardziej jak bolid ale megane fajniej lata na recznym, w clio sa z tym problemy przez to że te auto to kwadrat i jest tak szerokie że ciężko zarzucić samym tyłem. Niby megane ma być wygodniejsze ale faktycznie jest ciaśniejsze w środku, z przodu mniej miejsca na nogi, pozycja za kierownicą jakaś wyższa i duuuzo mniej miejsca z tyłu. Megane ma komputer pokazujący spalanie na bieżąco, klime i elektrycznie uchylane tylne szyby tak z bajerów. Od 16nastki wole megane chyba bo troszke nowocześniej wygląda, śmiga na rękawie jak szalona i silnik F7R ma wiecej potencjału. Ale williams na złotych felach wygląda niepowtarzalnie, ma niesamowitego buta z silnikiem F7R ogarnia nawet crxa EE8 no i wszystkie inne zalety 16nastki jak prowadzenie jak w bolidzie, przykuty wzrok każdego przechodnia itd xD u mnie wygrywa willi!!!
pol4334

Pokaż profil

Postprzez Arczi92 » 5 lis 2010, o 15:32

pol4334 napisał(a):Niby megane ma być wygodniejsze ale faktycznie jest ciaśniejsze w środku, z przodu mniej miejsca na nogi,

Z przodu Megane ma więcej miejsca niż Clio.
pol4334 napisał(a):Ale williams na złotych felach wygląda niepowtarzalnie,

Zgadzam sie w 100% :)
Arczi92

Pokaż profil

Postprzez pol4334 » 17 lis 2010, o 08:32

Arczi92 napisał(a):
pol4334 napisał(a):Niby megane ma być wygodniejsze ale faktycznie jest ciaśniejsze w środku, z przodu mniej miejsca na nogi,

Z przodu Megane ma więcej miejsca niż Clio.
pol4334 napisał(a):Ale williams na złotych felach wygląda niepowtarzalnie,

Zgadzam sie w 100% :)

to nie wiem czemu ale przynajmniej mi tam jest ciasniej z nogami, moze dla tego ze dlugi jestem :P

w kazdym razie na tylnej kanapie w megane jest duuuuzo mniej miejsca
pol4334

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 17 lis 2010, o 11:30

w kazdym razie na tylnej kanapie w megane jest duuuuzo mniej miejsca

a jak to testowałeś :?: ;)

16 to nie willi :)

osobiście brałbym Clio :) dla mnie wszystko w Clio jest ciekawsze niż qpie :) a frajda z jazdy jest przeogromna :) raz jechałem... tego się nie da opisać :) zatrzymywac sie nie chciałem :) a o wysiadaniu to mowy nie bylo :) qpą tez jechałem... ale nie porwało mnie to auto pomimo tego że mocne podobno (2.0) i nowsze.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 17 lis 2010, o 12:13

Zacznijmy od tego że Megane coupe jest tylko 4 miejscowa co wg. mnie jest jej dużym minusem w stosunku do Clio. Nie szukaj Williamsa tylko 16v, łatwiej znaleźć, tańsza w eksploatacji od willego a osiągi troszeczkę słabsze.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Big » 17 lis 2010, o 12:43

Cassis, ale Clio, pomimo tego że rejestrowane jest na 5 osób, też jest 4 miejscowe ;) To 5-te miejscejest tylko awaryjne i na małe odległości. chyba nie chciałbyś spędzić 400 km trasy na środku tylniej kanapy Clio II pomiedzy 2 innymi osobami, prawda 8-)
Big

Pokaż profil

Postprzez JogiN » 17 lis 2010, o 14:20

Big napisał(a):chyba nie chciałbyś spędzić 400 km trasy na środku tylniej kanapy Clio II pomiedzy 2 innymi osobami, prawda 8-)

Ale jeśli by już musiał to chyba lepiej robić to legalnie? Moim zdaniem lepiej mieć dodatkowe miejsce niż go nie mieć. Nawet jeśli jest tylko na papierze.
Inna sprawa, ze podejmowanie decyzji na podstawie liczby miejsc jest nietrafionym pomysłem...
JogiN

Pokaż profil

Postprzez brejq » 17 lis 2010, o 14:32

Big napisał(a):To 5-te miejscejest tylko awaryjne i na małe odległości.
dokładnie :clap: nawet w clio2 jest 4 osoby to max a co dopiero w c1 - chyba ze się komuś samopoczucie poprawia jak ma w DR wbite 5 os.

Obrazek

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 18 lis 2010, o 00:15

Ale kto tu mówi o przewożeniu 400km 5osób? Nawet na krótkie trasy się to przydaje, nie musisz się martwić o policję a w megane nawet nie jesteś w stanie nawet chcąc usadzić tą piątą osobę bo jest jakiś plastik na kanapie. ;)

BTW. Clio jest bardziej pakowne. Usunięcie/ złożenie kanapy daje naprawdę dużą powierzchnie.
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Szybki » 18 lis 2010, o 00:26

kabar napisał(a):Wg mnie to dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia. Każdy ma swój gust, preferencje i upodobania :-)

proszę nie spamować
czerwone wino pije się dla zdrowia a wódkę będąc zdrowym
Bob Budowniczy

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Big » 18 lis 2010, o 06:57

Cassis, myslę, że jeśli ktoś zastanawia sie nad zakupem Clio w wersji Williams lub Megane Coupe to ma gdzieś ich ładownośc poj. bagażników czy możliwośc przwiożenia większej liczny osób ;)
Chcesz mieć pakowny samochód ze stajni renault ? Prosze bardzo kup ... Lagunę Kombi ;)
Chcesz mieć pojemne auto dla duzej rodziny, lub przyjaciół na wypady za miasto? Kup Espace.
Ale jeśli ktoś rozważa zakup Clio Williams lub Megane Coupe (zapewne z 2.0 16V pod maską) to uwierz mi, że jego priorytety są troche inne ;) i te argumenty przemawiajace za Clio które podałeś do niego nijak nie docierają, bo nie takim argumentami kieruje sie przy wyborze USPORTOWIONEGO auta !!
Big

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 18 lis 2010, o 12:03

Piszę to z własnego doświadczenia. Bo po zajęciach na uczelni jestem w stanie wziąć 4 znajomych i ich gdzieś podrzucić albo jestem w stanie przewieść 50 calowego LCD. Ja nie mówię że jeżdżę non stop w 5 osób czy przewożę graty... ale wiem że mam taką możliwość i czasem się to przydaje.
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne